Най-добрите апарати за измерване на кръвно налягане

Артериалното кръвно налягане е един от най-важните признаци за здравословното състояние на човека. То би могло да се промени поради ред причини. Прекалена умора, емоционално състояние, напрегнато ежедневие, наднормено тегло са само малка част от факторите които биха могли да му повлияят. Високото кръвно налягане би могло да е много опасно и да доведе до хипертония, която от своя страна до много по-сериозни заболявания. С напредването на възрастта много хора се оплакват от абнормно кръвно налягане, поради което изключително полезно е да разполагаме с добър апарат за кръвно налягане. Притежавайки такъв уред вкъщи, лесно може да следите стойностите му като правите замервания през периодични интервали. В случай, че те станат тревожни трябва да потърсите незабавно лекарска помощ.

В днешно време на пазара се предлагат множество модели с различни функции и разнообразни цени. Преди да изберете модел обаче, трябва да се запознаете с особеностите му и да се убедите в надеждността му. Също така уверете се, че е лесен за използване.

В тази статия ще ви запознаем с различните видове апарати за кръвно налягане и с функциите, които предлагат.

Кой е най-добрият апарат за кръвно налягане?

Добрият апарат за кръвно налягане трябва да измерва точно, бързо и за използването му да не са нужни кой знае какви умения. Автоматичните апарати за кръвно налягане са един добър избор. Те са лесни за употреба и надеждни. Уверете се, че апаратът който сте избрали е продукт на надеждна компания и притежава всички необходими сертификати за клинични тестове.

1. Апарат за кръвно налягане с Bluetooth Medisana BU-530

Най-достъпен

Апарат за кръвно налягане с Bluetooth Medisana BU-530
Апарат за кръвно налягане с Bluetooth Medisana BU-530
Към Офертата

С висококачествен LCD екран модела на Medisana е най-евтиния автоматичен апарат за кръвно налягане в нашата селекция, но в същото време много богат на функции. Той има възможност да класифицира резултатите използвайки цветна скала, на принципа на светофара. Чрез различни цветни сигнали, той алармира в случай на опасно високо кръвно налягане.

Това е леко, удобно и компактно устройство. Запаметените данни могат да се изпратят в приложението VitaDock чрез Bluetooth трансфер. Там, те могат да се съхраняват или да се свалят по начин удобен за Вас. Може да принтирате резултатите си във форма на статистика и да ги предадете на своя лекар. Може дори да ги експортирате в различни формати.

Устройството е в състояние да измерва систолично и диастолично налягане, аритмия и пулс. Може дори да изчисли средната стойност на всички запаметени данни, а те могат да бъдат до 120 измервания.

Като допълнение, моделът е с изключително стилен дизайн. Показва датата, часа и измерванията с големи, ясни цифри на екрана за по-лесно разчитане. Предлага се в бял цвят, има удобен калъф за съхранение и идва с гаранция от 3 години.

2. Апарат за кръвно налягане Omron M2

Лесен за употреба

апарат за кръвно налягане Omron M2
Апарат за кръвно налягане Omron M2
Към Офертата

Ако търсите надежден апарат, но в същото време на достъпна цена, предлагаме да разгледате модела Omron M2. Той не блести с множество функции, но измерва кръвното налягане бързо и прецизно само с едно натискане на бутон.

LCD екрана му е ясен и отчетлив. Разполага с индикатор за неправилно поставена маншета и засича аритмия. Може да запамети до 30 измервания.

Идва с гаранция от една година и удобен калъф за съхранение.

3. Апарат за кръвно налягане Beurer BC 54 BT, за китка, Bluetooth

С автоматично изключване

Апарат за кръвно налягане Beurer BC 54 BT
Апарат за кръвно налягане Beurer BC 54 BT
Към Офертата

Марката Beurer Ви предлага ново поколение апарат за измерване на кръвно налягане. Лесен за използване, оборудван със светещ LCD дисплей и Bluetooth технология за удобно прехвърляне на данни.

Това е преносимо устройство, което може да засече нарушен сърдечен ритъм и издава сигнал при неправилно му поставяне. Екранът предлага едри показания и напълно четливи, съгласно стандартите на СЗО. Също така има индикатор за батерията и автоматично изключване.

Понеже този модел се поставя на китката, измерването става много лесно и удобно. Обърнете внимание обаче, че апарата трябва да се постави на нивото на сърцето, за да отчете вярно кръвното Ви налягане. Преди да започнете да го използвате, уверете се че сте прочели внимателно упътването и сте наясно как правилно да го използвате.

4. Апарат за измерване на кръвно налягане Omron MIT 5 Connect

Точен и надежден

Апарат за кръвно налягане Omron MIT 5 Connect
Апарат за кръвно налягане Omron MIT 5 Connect
Към Офертата

Използвайки автоматично измерване, цифровият апарат за кръвно налягане Omron MIT 5 Connect ще Ви измери кръвното налягане с точност и прецизност. Той е клинично тестван и покрил всички необходими стандарти за качество.

Устройството измерва систола, диастола, сърдечна честота и има функция за памет. Той съхранява записите на до 100 измервания с данни на датата и часа, когато са направени.

Чрез приложенията Omron Bi-Link и Omron Connect, може да свържете апарата към своя телефон и така да прехвърлите данните за по-голямо удобство.

Идва с две години гаранция, предлагана от производителя. Захранва се с четири батерии AA.

5. Полуавтоматичен апарат за кръвно налягане Microlife A50

 Полуавтоматичен апарат за кръвно налягане Microlife A50
Полуавтоматичен апарат за кръвно налягане Microlife A50
Към Офертата

Този апарат за кръвно налягане е полуавтоматочен. Това означава, че напомпването на маншета става ръчно.

Ако търсите по-икономичен апарат, който е лесен за използване, бихме Ви препоръчали този модел. Той е много компактен, работи изключително точно и разполага с голям LCD дисплей.

Microlife A50 може да засече аритмия, има памет до 30 измервания, както и дата и час. Не на последно място идва с гаранция от 5 години.

6. Механичен апарат Unimark за самостоятелно измерване на кръвното налягане

Механичен апарат Unimark
Механичен апарат за кръвно Unimark
Към Офертата

За тези от Вас, които смятат че механичните апарати измерват най-точно или разполагат с по-ограничен бюджет, предлагаме този модел.

Той е направен така, че да може да се използва самостоятелно, което му дава голямо предимство.

Апарата е произведен от Unimark, които държат на качеството на своите продукти, и те винаги идват с гаранция.

Видове апарати за измерване на кръвно налягане

Пазарът предлага голямо разнообразие от апарати за измерване на кръвно налягане в домашни условия. Те се използват по различен начин и всеки един от тях има своите позитиви и недостатъци.

механичен апарат за кръвно налягане

Механични апарати за кръвно налягане

Те се състоят от стетоскоп (медицински слушалки) и маншет, който се увива около ръката в областта над лакътя. Към маншета е прикачена ръчна помпа и цифрова скала, която отчита стойностите на артериалното кръвно налягане.

Тези уреди са едни от най-старите и според много хора едни от най-точните. Това обаче не винаги е така. За да измерите точно с такива апарати трябва да притежавате добра координация между ръце, зрение и слух. Ако не сте запознати как да ги използвате, няма да може да отчетете точен резултат.

Ако решите да се спрете на такъв модел уверете се, че може да го използвате самостоятелно, разучете много добре как работят и как става отчитането. Не забравяйте също, че за да измерите прецизно кръвното си, то Вие трябва да сте в покой, седнали. Всякакви движения, дълбоко вдишване, говор, мърдане и други фактори, биха се отразили на стойностите на кръвното Ви.

апарат за кръвно на китката

Апарат за измерване на кръвното налягане на китката

Тези уреди са създадени за лесна употреба. Те са леки и компактни. Състоят се от автоматичен апарат прикрепен към маншет, който се увива около китката.

При този вид апарати, ефективността им зависи в много голяма степен от нивото на ръката. За отчитане на верни резултати, позицията на ръката трябва да бъде на нивото на сърцето. Дланта също трябва да бъде обърната на горе.

Автоматични апарати за измерване на кръвно налягане

Състоят се единствено от маншет свързан с електронен апарат, а измерването се случва с натискането на един бутон. Тези апарати са изключително лесни за употреба, а освен това и много надеждни.

Автоматичните апарати за измерване на кръвно налягане разполагат и с множество функции. В зависимост от модела те могат да имат индикатор за неправилно поставена маншета, движение на тялото по време на измерване, аритмия или други функции, които биха помогнали за прецизното измерване.

В последните години, с развитието на технологиите, тези апарати са се усъвършенствали и са станали едни много надеждни и лесни за използване уреди. Препоръчват се от много медицински лица за домашно ползване и биха могли да отчетат отлично кръвното налягане като с високо професионален медицински апарат.

Полуавтоматични апарати за кръвно налягане

Те са нещо средно между механичен и автоматичен апарат за кръвно налягане. Състоят се от апарат с електронен дисплей, свързан с ръчна помпа. Позволяват контролирано напомпване на маншета и са малко по-евтини от автоматичните.

качествен апарат за кръвно налягаме

Как да изберем качествен апарат за кръвно налягане?

Добрият апарат за измерване на кръвно налягане е съвкупност от много фактори. Когато избирате модел, вземете под внимание следните неща:

Изберете качествен продукт

Доверете се на апарат с доказано качество. Изберете фирма доказала се с производството на подобни продукти. Апаратите трябва да са преминали всички необходими клинични тестове и да са покрили всички здравни изисквания за качество.

Лесен за използване

Това без съмнение е важно качество, тъй като Ви дава свободата да използвате устройството без помощта на друг човек. Също така няма да Ви е необходимо специално обучение за правилната му употреба. Подробно прочитане на листовката е напълно достатъчно, за да можем да кажем че апаратът е лесен за употреба.

 Екранът трябва да е достатъчно голям и с ясни цифри. За предпочитане е бутоните да са минимални на брой и с ясни функции.

Някои модели предлагат изключително големи екрани, светещи бутони и гласови съобщения. Това са хубави екстри, но не непременно задължителни. Други апарати имат Bluetooth връзка, която Ви дава възможност да четете резултатите от екрана на вашия смартфон. С подходящата апликация може да запаметявате стойностите на измерванията през продължителен период от време.

Сензор за аритмия 

Някои апарати за кръвно налягане имат сензор за нарушен сърдечен ритъм. Аритмията е един от факторите предрасполагащи развитието на инфаркти. Поради тази причина е изключително важно да се открие навреме, за да се предприеме необходимото лечение.

Регулируем маншет

Ако ръкава на апарата за измерване на кръвното налягане не е правилния размер и не пасва добре на ръката ви, той няма да може да отчете точни показания. Когато избирате апарат, уверете се че маншета отговаря на обиколката на ръката Ви.

Памет

Най-добрите дигитални апарати за измерване на кръвно налягане могат да запаметят поне до 100 показания. Това е удобна функция, ако имате проблеми с кръвното налягане и се налага ежедневното му следене.

Осреднено измерване

Експертите казват, че средната стойност на няколко последователни показания, регистрирани през определен период от време, може да Ви даде по-добра информация за сърдечно-съдовото здраве, отколкото тази, получена при еднократни измервания. Вземете това под внимание, когато избирате модел.

Правилно позициониране

Ако устройството не е позиционирано правилно, то няма да Ви даде реални показания и резултати. Апаратите за измерване на кръвното налягане, които имат индикатор за неправилно поставяне са с голямо предимство. Те ще Ви информират всеки път, когато маншета не е поставен по правилния начин или пък не е стегнат достатъчно.