Изберете най-добрата бягаща пътека, с която да спортувате вкъщи

Използването на бягаща пътека е толкова просто, толкова колкото и използването на кростренажор или спининг байк. Изборът на най-добрата бягаща пътека на пазара обаче може да не е толкова лесен. 

На пазара се предлагат много разнообразни модели от различни производители, които се стремят да спечелят по-голяма част от потребителите и да бъдат лидери във фитнес индустрията.

Истината е, че тези отлични уреди ще подобрят живота ви и в комбинация с добра диета ще ви предложат невероятни ползи като загуба на тегло, подобряване на физическото ви състояние, повишаване на издръжливостта и дори ускоряване на метаболизма ви. 

Освен това, най-добрите пътеки за бягане дори предлагат персонализирани тренировки, имат екрани, които показват скорост, време, разстояние, калории, пулсации и др.

Ако искате да имате всичко това в уюта на дома си, тогава това трябва да знаете, че сте на правилното място. Ние ще ви помогнем да изберете най-добрата пътека за бягане.

Коя е най-добрата бягаща пътека?

Както казахме, има много различни модели и марки, които предлагат изобилие от функции за разнообразие към вашата тренировка.

За да сме сигурни, че можете да изберете най-добрата пътека за бягане на пазара, ние създадохме следния списък, в който можете да сравните различни модели и да изберете най-подходящия за вас.

Бягаща пътека Kondition HM-9100 FIT

Универсална и удобна

Бягаща пътека Kondition HM-9100 FIT
 • 9 скорости

 • мощност 4.5 к.с.

 • регулиращ наклон 0-15%

Говорим за бягаща пътека с максимална скорост от 20 км / ч. С площ за бягане 530 x 1510 мм, което ви осигурява добра повърхност, така че спокойно можете да бягате с голямо темпо.

Този модел предлага 9 различни скорости и от 0 до 15% автоматично регулиране на наклона. Що се отнася до компактната основа, тя може да се сгъва, за да заеме възможно най-малко място. Налични са и системата за абсорбция на удар, както и аварийна спирачна система. Налични са USB порт, жак за слушалки и възможност за възпроизвеждане на mp3 файлове. Производителя предлага 2-годишна гаранция.

Бягаща пътека Kondition HM-8300 Performance

Тренирайте с разнообразие и подобрете здравето си

 • Скорост до 20 км/ч

 • Мощност 3 к.с

 • Регулиращ наклон 0-15%

Този модел се предлага с добър 7 инчов екран, на който да следите скоростта, времето, разстоянието, калориите и сърдечната честота.

Освен това има възможност за медийно възпроизвеждане като mp3 файлове и mp4 клипове.

Пътеката за бягане е с електронно управление на наклона, има система за обиране на ударите при бягането и се сгъва лесно.

Електрическа бягаща пътечка, Kfit, KF-6131

Отлично качество на добра цена

Електрическа бягаща пътечка, Kfit, KF-6131
 • Скорост до 12 км/ч

 • Мощност 1.1 к.с

 • Сгъваема

Говорим за бягаща пътека, която не само ще позволи на начинаещите да тренират у дома на много добра цена, но също така и на напредналите в областта на бягането.

Той е оборудван с контролен панел, така че можете да видите скоростта, с която се движите, разстоянието и времето и изгорените калории.

Максималната скорост на тази бягаща пътека е 12 км/ч.

Бягаща пътека Kondition, HM-3800

Един от най-продаваните модели

 • Скорост от 0.8 до 12 км/ч

 • Мощност 1.25 к.с

 • Регулиращ наклон 0-12%

Ако погледнете всичко, което ви предлага и отличното качество на тази пътека за бягане ще разберете, че тя наистина е на много достъпна цена.

Тя има отлична мощност, която достига до 12 км/ч и включва бутон за регулиране на скоростта и наклона. Контролния панел ви предлага дисплей, на който можете да следите изминалото време, разстоянието, скоростта, изгорени калории и пулс.

Също така можете да избирате между 12 предварително зададени програми за най-подходяща тренировка в момента.

Бягаща пътека Kondition, HMG-1800

За всички с ограничен бюджет

 • 3 нива на наклон

 • Повърхност 1100 x 330

 • Магнитен тип

Представяме ви най-евтината бягаща пътека в нашия списък, която въпреки ниската си цена. Доста е удобна и с добро съотношение цена / качество.

Това е обикновен модел, който може да се сгъва за лесно съхранение и лесно транспортиране.

На малкия екран ще имате възможност да следите скоростта, времето, изминатото разстояние, пулса и изгорените калории. Размерите са 135 х 67 х 124 см, а максималното поддържано тегло е 100 килограма.

трениране на бягаща пътека

Ползите от използване на бягаща пътека

Да имате бягаща пътека у дома може да бъде едно от най-добрите решения, които можете да вземете, ако искате да подобрите физическото си състояние. Можете да отслабнете или просто да поддържате форма, тъй като пътеката ви позволява да го правите по възможно най-удобния, универсален и контролиран начин. със статични упражнения у дома. С пътека за бягане имате много предимства, които ще ви обясним по-долу:

Изгаряне на калории

Няма съмнение, че бягането е една от дейностите, които ви позволяват да изгаряте доста калории. Без съмнение, ако го комбинирате с друго упражнение, предназначено за същата цел, ще ще свалите повече килограми за кратко време.

За това препоръчваме тренировки с висока интензивност и равни интервали. Това ще доведе до бързо повишаване на сърдечната ви честота. Тялото ви ще изразходва повече кислород и по този начин ще изгаря повече калории.

Бягаща пътека е идеална за тази цел, защото слугува само на вашия собствен капацитет и няма никакви ограничения, що се отнася до механиката на уреда, както се случва с различните велоергометри.

Отлична кардио тренировка

Както за изгарянето на калории, ако искате добра кардио тренировка, тогава ще ви трябва добра пътека за бягане. Тренирането с висока интензивност ускорява метаболизма и изгаря мазнините.

Препоръчваме ви също да бягате продължително с по-ниско темпо, за да подобрите издръжливостта си, тъй като е отлично. 

С добра бягаща пътека можете да спортувате без да се притеснявате за преминаващи коли, велосипеди и пешеходци. Можете да тренирате в комфорта на вашия хол, стая или гараж.

По-малко натоварване на ставите, отколкото при бягането

Едно от големите предимства при използването на бягаща пътека е, че намалява ударите. Това е едно от най-големите притеснения на всички спортисти и хора обичащи бягането. 

Много спортисти страдат от болки в ставите и друг дискомфорт в краката, което е резултат от постоянните удари, претърпени при ходене и най-вече при бягане.

С добра бягаща пътека можете да се сбогувате с този проблем, защото елиминирате въздействието от бягането по твърд терен като бетон или асфалт. 

Това е така, защото основата на тези уреди се предлагат със системи за абсорбиране на ударите. Проектирани да поемат до 40% от ударите или дори повече, в зависимост от качеството на модела и марката. Разбира се, колкото по-добра е тази система толкова по-висока ще бъде цената на пътеката.

Ще се чувствате много добре

Бягането поражда усещане, че малко физически активности могат да ви дадат щастието, което то самото ви дава. Това е което кара много спортисти да се пристрастяват към тази практика.

Ако се съмнявате, тогава ви казваме, че това просто е научен факт, тъй като мозъкът произвежда ендорфини, когато човек бяга. Създава промени в настроението и ви кара да се чувствате добре. Не забравяйте, че ендорфините дават усещане за естествено щастие.

пътека за бягане вкъщи

Неща, които трябва да проверите преди да купите бягаща пътека

Преди да се насладите на всички тези невероятни предимства, трябва да изберете определен модел и да направите покупката. За това ние създадохме сравнителния списък, който ви показахме по-рано.

Също така ви предлагаме подробно обяснение на всичко, което трябва да имате предвид, когато избирате най-добрата бягаща пътека за вас.

Размер на бягащата площ

Когато решите да купите бягаща пътека, едно от първите ви съображения трябва да е размерът на бягащата площ, която ще се използва. Тя трябва да е достатъчно голяма, за да може удобно да правите големи крачки. В същото време, пътеката трябва да е достатъчно компактна, за да не заема много място.

Идеалният вариант е да изберете модел с пътека, която да е с приблизително 50 см ширина и 1,5 м дължина, за да имате достатъчно пространство като бягате. Ако обаче сте по-висок човек, може да са ви необходими още няколко сантиметра. Разбира се, имайте предвид, че най-големите модели са с размери около 55 см х 1,6 м, така че не става въпрос за голяма разлика.

От друга страна, ако планирате да я използвате само за ходене, можете да изберете и с по-малка площ, за да спестите място. Най-малко може да бъде 50 см х 130 см. Освен това, ако нямате много свободно пространство, винаги можете да изберете голяма бягаща пътека, стига тя да е сгъваема.

Наклон на пътеката

Също като пътеките за бягане във фитнес залите, модела за дома ви също може да има тази страхотна функция, която ви позволява да тренирате, сякаш се изкачвате или спускате по хълмове и стръмни склонове. С това можете да постигнете подобрение на метаболизма и сърдечната ви честота, но също така можете да натрупате мускулна маса на прасеца, тъй като различния наклон ви позволява да тренирате различни мускули по различни начини.

В допълнение към това простото ходене или бягане с малък наклон ви позволява да изпитвате по-малко напрежение в коленете и глезените. По този начин се грижите по-добре за костите и ставите си.

Ако планирате да си купите модел с наклон, който горещо препоръчваме, добре е да видите как може да се настройва наклона. Моделът може да бъде с ръчна настройка без мотор, електрическа или хидравлична. 

Ръчните модели се предлагат само с две или три настройки, докато другите, по-скъпи и усъвършенствани бягащи пътеки предлагат по-добри конфигурации. Всъщност те могат да бъдат с автоматичен наклон в зависимост от вида на тренировката или от това, което сте избрали от контролния панел.

С моделите от нисък клас можете да използвате наклон до максимум 10%, 15% или 20% при моделите от среден клас и до 40% при моделите от висок клас. Ако използвате 40% наклон, ще можете да увеличите изгарянето на по-голямо количество калории. Трябва да знаете, че на пазара можете да намерите и модели, които се накланят надолу с до 6%.

контролен панел на бягаща пътека

Мониторинг на сърдечната честота

При повечето пътеки за бягане предлагани на българския пазар ще намерите функцията за наблюдение на сърдечния ритъм. Имайте предвид точността на измерване варира при различните модели. Ако търсите добър прецизен уред за конкретна цел или сте професионален спортист, тогава ще ви е необходим модел с минимално допускане на грешки, за да подобрите ефективността си.

С големи предимства са онези модели с интелигентна система за обучение, които предлагат потребителски профили. Така можете да записвате и следите вашия напредък с всяка изминала тренировка. Всъщност това е система за обучение, която предлага отчети за вашата ефективност и дори можете да ги експортирате в мобилни приложения за упражнения.

Използвайки скъпа бягаща пътека ще можете да се насладите на безжични сензори за сърдечната честота, които работят с гръдни ленти. 

Има и други модели, които включват сензори за измерване на пулса, които са вградени в дръжките. Те се различават значително по своята точност и качество, както и не са добри за постоянно следене на сърдечния ритъм.

Също така, най-добрите пътеки за бягане са в състояние да регулират нивата на интензивност в зависимост от вашия ритъм и кръвно налягане, което ви позволява да увеличите максимално възможностите си и да бъдете много по-ефективни.

Екран и програми

Ако сте от тези, които се отегчават бързо от тренировките, тогава може да изберете модел с добър екран и отлични програми с интелигентната система за обучение. Тези екстри ще намерите както в най-евтините модели, така и при тези с по-висока цена. Но трябва да кажем, че най-добрите марки имат повече функции като експортиране на вашите данни посредством Bluetooth връзка към вашия мобилен телефон.

По отношение на екрана препоръчваме моделите с модерен сензорен екран с интернет връзка и повече програми за обучение в контролния панел. Идеалния размер на екрана е между 7 и 10 инча, но на пазара можете да намерите модели с до 22 инча с висока разделителна способност.

Също препоръчваме екрана да е LED, модела да има USB порт с възможност за възпроизвеждане на MP3 файлове. Така ще можете да се насладите на любимата си музика, докато тренирате на пътеката за бягане.

Що се отнася до програмите за обучение, те са предназначени да подобрят вашата издръжливост и да направят вашата тренировка максимално ефективна. Те обикновено са проектирани от фитнес експерти, които знаят как да подготвят най-добрите тренировки, за да отслабнете, да изгорите калории, да подобрите издръжливостта или от каквото имате нужда.

Ако пък търсите повече гъвкавост и възможности, тогава е добре да вземете предвид моделите, които позволяват да задавате свои собствени програми. По този начин ще можете да тренирате по начин, който вие сте решили. 

Има модели, които предлагат сваляне на различни програми от интернет. Освен това можете да намерите и бягащи пътеки, които включват виртуална реалност. С тази функция ще се чувствате все едно бягате на отрито.

Качество

Препоръчително е да си купите модел с двуслойна лента, тъй като еднослойните ленти лесно се износват и трябва да се подменят, защото повърхността им се разваля и се разкъсват. Освен това, лентите с двоен слой в крайна сметка са много по-добри, защото не вдигат много шум, почистват се по-лесно и не изискват редовна поддръжка, както е при еднослойните.

Хубаво е също да проверите издръжливостта на ролките, които движат колана. Важно е те да са дълги и тежки. За да сте сигурни, че ще са издръжливи, те трябва да са с диаметър около 6,3 см.

И накрая, много важно е да вземете предвид издръжливостта на мотора, който в най-добрия случай ще е с доживотна гаранция и идеално изпълнение от 4 конски сили.

Гаранция

Винаги добрата гаранция е отличен показател за качеството на продукта. Затова препоръчваме да изберете бягаща пътека, която се предлага с гаранция за електронните части, тъй като те са най-скъпи за ремонт. Срокът да е поне 1 година, а тази на двигателя и основата да е до живот.

В зависимост от производителя, може да намерите модел, който е се предлага с цялостна гаранция на всички части до 3 години.

Поддръжка

И накрая е важно да знаете как да поддържате бягащата си пътека в изряден вид. Ще трябва да почистите оборудването си след като приключите с тренировката, така че всичко да е чисто и готово за следваща употреба.

Едно то важните неща при поддръжката е да смазвате вашата бягаща пътека периодично. С това можете да се запознаете по-подробно като разгледате ръководството за употреба на производителя.

Винаги дръжте бягащата си пътека на закрито и в сухо помещение, тъй като прекомерното излагане на топлина, студ или влага може да има много негативен ефект върху електронните компоненти на вашето устройство.