Най-добрите индукционни плотoве за вграждане за модерна и красива кухня

В модерните къщи отдавна никой не използва от традиционните котлони от миналото. На днешни дни всеки оборудва кухнята си с индукционен плот за вграждане, които вече са разработени до такава степен, че техните характеристики се равняват на газовите, но за да намерите най-добрия модел за вашата кухня трябва да вземете под внимание някои различни фактори.

Те ще се определят според вашите очаквания, бюджета ви и ежедневната употреба, която планирате да имат тези продукти, тъй като те са електрически уреди и имат различни функции и характеристики, така че избора няма да е много лесен.

Между различните популярни модели, подчертаваме, за доброто съотношение цена/качество модела на Candy. Но все пак ви прелагаме да погледнете моделите, които сме ви приготвили.

За да имате добра преценка и да можете да изберете качествен индукционен плот за вграждане, трябва да разберете, че има две важни характеристики, които трябва да следвате при избора на такъв уред: че е достатъчно бърз при готвене и че консумацията на енергия е възможно най-ниска.

Ето защо това ръководство за купуване ще се съсредоточи върху тези фактори въз основа на основните характеристики, които ще намерите във всеки индукционен плот за вграждане, като по този начин ще улесни вашия избор.

Кои са най-добрите индукционни плотове за вграждане?

Препоръчителни продукти:

Чрез подробно търсене и анализиране сме избрали индукционни плотове за вграждане, които ще препоръчаме, за да ви улесним максимално в избора ви.

1. Индукционен плот за вграждане Whirlpool ACM800/NE

Индукционен плот за вграждане Whirlpool ACM800/NE
Индукционен плот за вграждане Whirlpool ACM800/NE
Към Офертата

За начало ви представяме индукционен плот за вграждане, който е съставен от 3 зони за готвене, повърхността му е от стъкло има тегло 12,5 кг и е с размери 58 х 51 х 5,2 см, което ви позволява да готвите на широка повърхност за кратко време, в допълнение ще ви кажем, че този плот е изненадващо лесен за почистване.

Трите му зони имат различен размер и ниво на мощност, както следва най-малката има ниска мощност, докато междинната или редовната, имат висока мощност с обща консумация до 7 kW. Управлява се с тъч скрийн технология и има голямо разнообразие от бутони.

2. Плот за вграждане Teka IBC 64000 TTC, Индукция

Плот за вграждане Teka IBC 64000 TTC
Индукционен плот за вграждане Teka IBC 64000 TTC
Към Офертата

Teka IBC 64000 TTC е индукционен плот за вграждане, който има елегантен дизайн с черно термоустойчиво стъкло. Тънкото стъкло и заоблените ръбове позволяват интегрирането на плота в кухня с модерен или минималистичен дизайн. Този модел е с размери 60 x 51 x 5 cm и за вграждането ще ви трябва ниша в кухненските мебели с размери 56 x 49 cm. Монтажът на този плот е доста прост и може да се извършви от хора без опит. 

Съставен е от 4 зони за готвене и работата с него е доста проста, тъй като се управлява чрез тъч скрийн технология.

С използванвето на всички зони е в състояние да предложи обща мощност от 7200 W. Разполага с две зони с диаметър 14,5 см и променлива мощност 1200 – 1500 W и две по-мощни зони с диаметър 18 см и 1700 – 2000 W, като всяка от тях може да се настрои на 9 различни нива на мощност.

3. Индукционен плот Bosch PIF651FB1E

Индукционен плот Bosch PIF651FB1E
Индукционен плот Bosch PIF651FB1E
Към Офертата

Що се отнася до електрическите уреди, марката Bosch почти винаги присъства, този път моделът на индукционната плоча е направен от керамика, той е напълно черен, въпреки че 4-те му зони за готвене са маркирани с бели кръстове, които ще ви позволят да намерите къде Поставете тенджерите и тиганите.

Площите му, както не може да липсва, имат различни нива на мощност според нуждите, моделът има малка зона с 1400 W, средната достига 1800 W, голямата 2200 W, а котлона за бързо готвене достига 2000 W. Има тегло 17 кг и размери 60 х 52,2 х 5,1 см.

Той има вграден екран, на който могат да се управляват до 17 нива на мощност, и превключвател за включване и изключване.

4. Hansa BHII37303 – индукционен плот с 2 зони

Индукционен плот Hansa BHII37303
Индукционен плот Hansa BHII37303
Към Офертата

Представяме ви индукционен плот Hansa BHII37303, тъй като е много по-икономичен и лесен за управление, понеже има само две зони за готвене. Направен е от черно термоустойчиво стъкло с високо ниво на съпротива и има характеристиката, че Може да се използва дори извън дома с модерния портативен дизайн.

Пълната мощност на този плот е 4400 W, голямата нагривателна зона е 3000 W, а малката зона е 1400 W. Мощността има 9 нива за избор.

Този модел има определени функции, като например таймер със звуков сигнал след като времето изтече, функцията Booster, когато трябва бързо да загреете водата.

Продуктът тежи само 5,5 кг, а размерите му са 52 x 30 x 5 cm

5. Индукционен плот Gorenje IT640BSC

Индукционен плот Gorenje IT640BSC
Индукционен плот Gorenje IT640BSC
Към Офертата

Този индукционен плот за вграждане от извесната марка Gorenje е с 4 зони за готвене и е с тегло 7,6 кг и размер 59,5 х 52 х 5,8 см. Той има променлива мощност в зависимост от обхвата на зоната: от 1200 W, до 1600, W, 1500 W и 2000 W, което гарантира висока мощност за готвене.

Този капацитет се дължи на факта, че четерите му зони може да се избират в зависимост от вида на съда или тигана, който ще се използва, той има електромагнитна индукция поради, която достига високи температури бързо и се охлажда също толкова бързо. Системата за автоматично изключване ще изключи зоните за готвене, когато няма съд за готвене.

Разполага с таймер, който може да бъде настроен до 99 минути, който се регулира благодарение на контрол панела. Функцията PowerBoost е в състояние да спести време чрез ускоряване на зтоплянето.

Какво да се вземе предвид при избора на индукционен плот за вграждане?

Какво е плот за вграждане и как работи?

Плотовете за вграждане все повече се купуват у нас, въпреки че в България са популярни електрическите готварски печки. На днешни дни много страстни кулинари избират да заменят традиционните печки с с вид продукт.

За да се вземе правилно решение обаче, е необходимо да се знае подробна информация, като се провери работата на тези уреди и техните технически и структурни характеристики.

Каква е разликата между индукционен и керамичен плот?

Първият аспект, който трябва да се изясни, е как работят този тип котлони и какво ги отличава от другите видове уреди. 

Индукционният котлон принадлежи към подгрупата на електрическите плотове за вграждане. Следователно, в този случай не е необходима електроинсталация, различна от домашната.

Стъклокерамичните плотове позволяват пренасянето на топлина по два начина: чрез халогенни лампи или чрез лентов нагревател.

Индукционните плотове, от друга страна, имат съвсем различен тип на работа: под стъклокерамичната повърхност има индуктор, който подава насочено електромагнитно поле. Магнитното поле се създава от една или повече индукторни бобини, поставени под различните зони за готвене.

Това означава, че няма да има загуба на топлина, тъй като тя ще отиде директно в тенджерата, позволявайки й да се нагрява.

Този тип плот за вграждане може да се нарича „смарт“ главно по две причини: икономия на енергия и подобряване на ефективността на работата.

Пестенето на енергия е свързано с наличието на специални сензори, които блокират топлоотдаването, докато дъното на тенджерата не опре котлона.

От друга страна, тази толкова добра ефективност идва от факта, че подадената топлина достига директно до съда: следователно няма да има загуба на топлина, както при електрическите или газовите котлони.

В сравнение с други видове стъклокерамични плотове, основните разлики са свързани с ефективността. Индукционните плотове, всъщност, както се очакваше, предават топлина директно в тенджерата и затова са по-бързи и по-ефективни. В останалите керамични плочи обаче винаги ще има загуба на топлина, по-обилна за тези с лентов нагревател и по-лека при моделите с халогенни лампи.

индукционен плотoве

Следствие от този специфичен факт е, че при индукционните плотове стъклокерамичната повърхност не се прегрява, което допринася по-голяма безопасност.

Дори в сравнение с газовите котлони, основната разлика е загубата на топлината: газовите не само разпределят пламъка в тенджерите и тиганите, но и позволяват загуба на топлина във въздуха.

В допълнение към връзката между употребата и енергийната ефективност, също така готвенето на газ е по-опасно.

Размер

Размерът е фактор, който трябва да имате предвид, като знаете каква ще е употребата на котлона за вграждане, ако готвите само за себе си или за двама, използването на две зони е повече от достатъчно и ще бъде много по-евтино от тези модели с 4 или повече зони за готвене, които се препоръчват за по-голями семейства.

По-малките плотове за вграждане са широки около 30 см и могат да бъдат оборудвани с 2 или 3 зони.

След това са стандартните котлони, с 4 зони, които могат да варират по размер от 40 до 60 см ширина: моделите с 4 по-големи зони ще имат различни размери, някои с по-малък диаметър около 10 см, а други по-големи около 18 cm, докато най-компактните обикновено имат 2 с диаметър 12 cm и 2 от 18 cm.

Накрая се предлагат и индукционни плотове с 5 или 6 зони: те са с размери между 75 и 90 см и винаги са оборудвани със зони с различни размери.

Една от най-интересните структурни характеристики на индукционните котлони е, че благодарение на конкретния тип работа е възможно да се намерят модели, които позволяват комбиниране на различни котлони, превръщайки ги в истински зони за готвене.

Това е много интересен аспект за потребителите, които нямат много място на разположение, но които обичат да готвят с различни видове тенджери и тигани. Например, можете да закупите плот с 4 зони за готвене, така че можете да използвате зоните на газ за готвене с малки тенджери и тигани и индукционни зоните за готвене с по-големи съдове.

Не забравяйте, че не всички индукционни котлони имат газови зони, тази информация ще намерите в списъка с функции, налични за различни модели.

Мощност

Мощността е фактор, който трябва да бъде много внимателено разгледан, тъй като, макар да е вярно, колкото е по-висока, толкова по-бърз ще бъде процесът на нагряване. Трябва да имате предвид, че тези елементи работят с електричество, така че високата мощност ще доведе до значителни енергийни разходи, което ще доведе до увеличаване на сметката ви за ток.

Най-подходящото е да изберете модел със средна мощност, чийто разход на енергия е оптимален. В допълнение на това, трябва да проверите дали електрическата инсталация ще бъде в състояние да осигури достатъчно енергия на плота.

Трябва също да разберете, че всяка зона може да има собствена мощност, тоест един зона може да има мощност 1200 W, докато друга може да достигне 2000 W, трябва да се уверите, че знаете общата мощност на плочата.

Безопасност

Функциите за безопасност, които могат да бъдат намерени на индукционните плотове, са различни и се различават в зависимост от производителя. Почти всички котлони имат светлина, която показва, че зоните са все още горещи и че настройките на температурата са заключени. Има и функции, специално посветени на безопасността на децата, които блокират контролния панел, за да се избегне възможността плота да се включи по грешка.

Както при всеки електрически уред и при този по-специално, когато го използвате, трябва да има адаптирани мерки за сигурност, като сред тях трябва да има налични като:

  • Автоматично изключване: което ще се активира, като оставите индукционната плот включен без контакт с тенджера или тиган. Това ще се изключи автоматично, за да се избегнат инциденти.
  • Детско заключване: за да предпази котлона от включване без намерение има такова блокитане.
  • Управление: Местоположението на панела за управление трябва да е на значително разстояние, тъй като това не позволява да бъде засегнат при разливане или да се повреди от топлината.
  • Предупредителна светлина: Тази светлина е от съществено значение, тъй като ви позволява да следите дали плота е включен или изключен.

Консумация на енергия

Консумацията на електроенергия на индукционните плотове зависи от няколко елемента, включително размера, броя на зоните за готвене и наличните функции.

Както при традиционните стъклокерамични плотове, така и в този случай техническите характеристики показват стойността спрямо максималната мощност, тоест ватовете, които плота използва, когато всички котлони са вкючени на максимална мощност.

Тази стойност е много променлива, но по принцип можем да кажем, че тя варира от 3000 вата от най-компактните модели до 10 000 вата полупрофесионални и професионални модели.

Преди да закупите индукционен плот, е необходимо да вземете предвид стойността на максималната консумация спрямо капацитета на вашата електроинсталация. В някои случаи може да е необходимо да се направят промени увеличаващи капацитета и.

Трябва да имате предвид, че благодарение на скоростта на работа въздействието на индукционен плот върху сметката ви за ток ще бъде много по-малко от това на друг тип електрически котлони.

Функции

Наличието на допълнителни функции за подобряване на ефективността и енергийната ефективност е един от главните аспекти, които най-много карат потребителите да избират тази нова технология.

Нека разгледаме кратък списък на допълнителни функции, които може да присъстват на индукционни плотове и как те могат да помогнат на потребителите:

  • Избор на температура: това е функцията, която най-много се цени от любителите на кухнята, защото благодарение на нея е възможно да се правят подготвяния, които изискват много точни температури. Избираемият температурен диапазон обикновено варира от 30 ° С до 200 ° С, а диапазонът на избор може да бъде на степени или градус по градус. В допълнение към прецизността на готвене, тази функция също ви позволява да контролирате консумацията на енергия. Много индукционни плотове, които не позволяват прецизен избор на температурата, обаче предлагат възможност за избор на степен на мощност, което да се използва. В такъв случай в ръководството за употреба почти винаги можете да намерите таблица, в която степените са свързани със съответните температури.
  • Незабавно нагряване функция: тази функция ви позволява да използвате повече енергия, но за сметка на това да ускорите времето за готвене на определени ястия, например завирането на водата. За да се избегне прекомерната консумация на енергия, турбо режимът може да бъде настроен за кратки периоди от време, след което консумацията ще се върне към нормалното ниво.
  • Свързване на зоните за готвене: тази функция ви позволява да избирате между използването на отделните зони или комбинирането им в по-голяма или по-малка зона за готвене. В някои модели е възможно дори да преобразувате целия плот в една зона, така че топлината да се разпределя на много голяма площ.
  • Таймер: с тази функция ще бъде възможно да се контролират прецизно приготвянето на различни рецепти, като се определят времевите граници. Това е много полезна функция при някои режими на готвене, като например начини на бавно готвене.
  • Автоматично изключване: автоматичното изключване може да бъде активирано с наличието на функция на таймера или чрез мерките за безопасност. В първия случай плота за готвене ще се изключи автоматично, когато изтече зададеното от вас време за готвене, докато във втория случай ще бъде изключено, ако на съда за готвене бъде премахнат от котлона.