Най-добрите лазерни нивелири за перфектно свършена работа

Незаменим за строителни и ремонтни работи, инструмент, който отдавна не се използва само от професионалисти. Вече всеки може да си купи лазерен нивелир и да се възползва от лекотата му на използване и прецизността.

Но как да изберете правилния лазерен нивелир сред многото модели, предлагани на пазара? За това трябва да вземете предвид важните характеристики и да изберете най-подходящия за този тип задачи, които искате да вършите.

Какво е лазерен нивелир?

Лазерен нивелир е инструмент, често използван в строителството за всякакъв вид работа. Също така много ентусиасти обичащи да се справят сами във всеки домашен ремонт също се оборудват и изпълняват прости задачи, което същевременно им дава увереността, че работят правилно.

Най-често професионалистите използват ротационен лазер, който след като бъде поставен на статива, автоматично се изравнява и след това започва постоянно завъртане на 360 градуса, за да проектира хоризонтална линия.

Преди изобретението на лазерния нивелир бяха необходими двама души, за проверят дадено ниво: един зад оптичен нивелир и друг отпред, оборудван с телескопична лата. Днес един човек използвайки лазерен нивелир е в състояние да получи точно ниво доста бързо.

Обикновено лазерните нивелири работят с батерии и предлагат достатъчно дълга автономия за извършване на дадена работа. Така че няма значение дали има електричество около вас, след като можете да го използвате на всякъде, където пожелаете .

Лазерен нивелир DeWalt DW089K

Лазерен нивелир DeWalt DW089K

Dewalt прави забележително влизане в нашия списък със своето 3-лъчев многолинеен лазерен нивелир DW089K. Този инструмент е предназначен преди всичко за професионалисти, но взискателните ентусиасти “направи си сам”, които търсят професионално качество, ще го намерят за непоколебим съюзник. Той предлага прецизно самонивелиране при ± 0.3 мм/м и има три лъча (1 хоризонтален и 2 вертикални). Dewalt DW089K е подходящ за толкова много задачи, както и ви позволява да работите върху различни видове повърхности (под, стена, таван). Той е подготвен за трудните условия на строителните обекти и затова има здрав корпус, който защитава неговото калибриране.

Високата видимост на лазерния му лъч е доста добра, така че без проблеми ще го използвате на закрито до 15 метра или на открито до 50 метра, ако използвате лазерен приемник. Нивелирането му се извършва автоматично и бързо, включително на наклонени равнини до 4 градуса.

Лазерен нивелир Bosch Quigo III

Лазерен нивелир Bosch Quigo III

Използвайки добрите рецепти от предишните два предшественика, Bosch Quigo III позволява нивелиране с работен обхват до 10 метра. Този лазерен нивелир прави перфектно видими хоризонтална и вертикална линия на стената. Работи много добре и е доста лесен за използване. Bosch се предлага и с MM2 стойка, която позволява фиксирането му навсякъде, за да можете да работите по-удобно.

Могат да го използват не само ентусиастите, но и някои строителни специалисти могат да го намерят за удобен. За тази цел Bosch Quigo 3 демонстрира значителна прецизност. Следователно максималната загуба е ± 0,8 мм, а нивата се получават за нула време, което ви позволява да печелите време. В допълнение, функция на наклон позволява наклонени линии чрез просто накланяне на устройството.

Лазарен нивелир Einhell TE-LL 360

Лазарен нивелир Einhell TE-LL 360

Лазарен нивелир Einhell TE-LL 360

Предлагаме ви още един лазерен нивелир, който е от Einhell, което говори за добрата работата на TE-LL 360. Този път се занимаваме с устройство, което може да прави хоризонтална линия на 360 градуса и вертикална линия в диапазон 10 метра или 20 метра измерване в диаметър.

Einhell TE-LL 360 превъзхожда с точност. Пропускът на грешка наистина е ± 0.4 мм/м, което го прави лазерен нивелир подходящ за професионална употреба. Нивелирането му се извършва автоматично до 5 секунди, което дава повече гаранция за точност. Откриваме лъча му малко слаб на открито. Поради това е много по-подходящ за работа в помещения на закрито. Производителят го предлага в комплект с чанта за съхранение и щипки за фиксиране.

Линеен лазер BOSCH GLL 3-80 Professional

Линеен лазер BOSCH GLL 3-80 Professional

Това е професионален лазерен нивелир по-добър от много други модели. Горещо го препоръчваме, ако търсите устройство с безупречна прецизност. С изключително здрава, водоустойчива и прахоустойчива конструкция, Bosch GLL 3-80 е перфектен за работа на закрито и на открито. Неговият лазерен лъч е достатъчно мощен с работен обхват до 80 метра в диаметър с приемник.

Възможностите, които предлага GLL 3-80 са много. По този начин, този многофункционален нивелир ви позволява да получите: хоризонтална линия и две вертикални линии, на 360 градуса. Независимо дали за нивелиране, подравняване и пренасяне, този лазерен нивелир ви позволява да работите ефективно с изключителна точност от ± 0,2 мм/м. Bosch GLL 3-80 впечатлява със своята скорост на изпълнение, по-специално, времето за самонивелиране. Той се предлага с включени батерии и аксесоари: кутия за инструменти, чанта за съхранение и лазерна мишена.

Лазерен нивелир Bosch PLL 360

Лазерен нивелир Bosch PLL 360

Bosch предлага доста прецизно устройство за професионалисти и ентусиасти “направили си сам”, които търсят професионални резултати в своята декорация и интериорен дизайн. Оборудван с мощни лазерни диоди, Bosch PLL 360 проектира ясно видими линии в обхват до 20 метра. Този лазерен нивелир постига различни видове линии със забележителна точност от ± 0,4 мм/м. Чрез просто натискане на специален бутон, по този начин можете да получите 360 градуса хоризонтални, вертикални и кръстосани линии, благодарение на интегрираната функция за заключване, което прави възможно накланянето на устройството.

Този лазерен нивелир Bosch може да се използва със статив, който ще ви позволи да работите на различна височина. PLL 360 поддържа за различни приложения и приложения. Независимо дали става въпрос за изграждането на някаква платформа, монтаж на окачени тавани или окачването на парапети, включително парапети на стълбище, е от съществено значение, което доказва ефективността и практичността при употреба. Малък плосък, но лазерните линии не се виждат много ясно при светлина на отрито, което го прави по-подходящ инструмент за работа на закрито.

Линеен лазерен нивелир Dewalt DW088CG

Лазерен нивелир DeWALT DW088CG

Монтажа на гипсокартон или плочки вече ще е по-лесен с минимални усилия, като се използва този лазерен нивелир с кръстосане линии от Dewalt. Независимо дали за професионални или домашни задачи, DW088CG работи похвално като прави перфектни вертикални и хоризонтални линии. Той е направен с точност ± 0.3 мм/м. Захранва се с 3 батерии ААА, с които може да издържи до 20 часа работа. Може да се използва с лазерен приемник, който ще разшири работният обхват на лазера до 50 метра. Една от неговите изключителни характеристики е въртящата магнитна скоба която улеснява фиксирането към метални повърхности.

лазерен нивелир

Защо трябва да купите лазерен нивелир?

Благодарение на лазерния нивелир вече един човек е в състояние да получи много точни нива. Инструмент, който наистина промени света на строителството и “направи си сам” ентусиастите. Много по-лесен за използване и по-надежден от воден нивелир или обикновен нивелир.

Това устройство има перфектно подравняване, като образува светлинен лъч, който служи като линия за видимост, осигуряваща добра хоризонталност и вертикалност.

Как да изберем най-добрия лазерен нивелир?

Точност

Това е първият критерий, на който трябва да обърнете внимание при закупуване на лазерен нивелир, тъй като това е много важно за този вид инструмент. Загубата на точността се измерва на метър (мм/м) и определена от дължината на работния обхват, точността е относителна към дебелината на лазерния лъч и на линеен метър.

Обикновено е между 0.2 и 0.5 мм/м. Просто казано, колкото по-ниско е измерването, толкова по-голямо е разстоянието на видимост на лъча и по-прецизен е лазерът. Но имайте предвид, че вашият избор ще зависи от вида работа, която искате да вършите. За да ви дадем справка, модел с точност от около 0.3 мм/м е особено подходящ за полагане на плочки и подобен вид работа на квадрат.

Работен обхват

Също така е важен параметъра лазерния лъч. Благодарение на светлинната линия вертикалните, хоризонталните или ъглово маркиране се извършва по-лесно. Работния обхват обикновено варира от 5 и 50 метра, но зависимост от модела може да достигне до 100 метра.

Тук отново е много важно да направите избор според вида на работата, която ще бъде извършена. За употреба в помещение, обхват от 15 метра може да свърши добра работа в зависимост от размера на помещението. От друга страна, задължително е линията да се вижда поне до 25 метра, ако планирате да използвате лазерен нивелир на открито и на големи строителни обекти.

Видове лазерни нивелири

Точков лазер е най-простият модел на пазара в момента. Идеален за малки интериорни задачи като инсталирането на преградни стени. Точковия лазер позволява точното маркиране на 90 градуса ъгли. Той предлага добро работно разстояние, вариращо от 5 до 20 метра, с точност от 0,5 до 0,8 nm / m.

Точков лазер

Линейния лазер работи същото като точковия модел. Тоест, със същото работно разстояние и същата точност, с изключение на това, че той прави една видима линия. Той е особено подходящ за хоризонтално и вертикално подравняване на закрито при разстояния от около 10 метра, особено за монтаж на гипсокартон.

Линеен лазерен нивелир

Лазерния нивелир с кръстосани линии ви позволява да правите пресечени линии, възпроизвеждащи ъгъл от 90 градуса. Предлагайки същото работно разстояние и същата точност като предишните два модела. Лазерния нивелир с кръстосани линии е предназначен за вътрешна употреба, особено при полагане на нови плочки или монтиране на мебели.

Лазерния нивелир с кръстосани линии

Ротационния лазер е най-сложният модел и в същото време най-ефективният. Специализирано за професионална употреба, ротационното лазерно устройство е от съществено значение за работа в много големи вътрешни помещения, но най-вече за работа на открито, като нивелиране или подравняване. Той прави линия с помощта на диод, до 360 градуса и предлага работен обхват до 50 м с точност от 0,25 nm / m.

Ротационния лазер

Лазерен нивелир зелен лъч или червен?

В строителната индустрия червеният лъч представлява 90% от продажбите. Зеленият лазер заема мястото си бавно, но диодите остават повече и лазерната технология по-заострена поради по-силното нагряване на лазерните диоди.

Зеленият лазер е по-видим лазер

зелен лазерен нивелир

Видимостта на зеления лъч е по-висока от тази на червения лъч, а качеството му на светлина е много по-високо от това на всеки инструмент с червен лазерен диод, което увеличава работния обхват на лазера.

Тоест, колкото по-видим е лазерният лъч, толкова по-голям е обхватът и следователно толкова по-голяма е продуктивността на потребителя. Но имайте предвид за работа на открито при разстояние от 20 до 40 метра ще ви е нужен допълнителен аксесоар за да намерите лазерния лъч, тъй като той няма да се вижда с просто око.

Защо зеленият лазер е по-видим?

Човешкото око вижда светлина, падаща между приблизително 385 nm и 725 nm, максималната при 555 nm. Следователно зеленият цвят, разположен в средата на този диапазон и достигащ 550 nm, е най-видимата светлина за човешкото око. Вижте чувствителността на човешкото око тук.

Ако погледнете спецификациите на повечето нива на лазер в червен лъч, ще видите, че дължината на вълната на червения лъч е средно 635-670 nm.

Лазерния нивелир със зелен лъч има лъч с дължина на вълната 532 nm. Зеленият цвят заема сегмента на спектъра, който е 4,3 пъти по-видим!

Лазерни приемници

лазерен приемник

Някои го наричат лазерен ​​приемник, други детектор. Това е едно и същото нещо: електронно устройство, което приема сигнала от ротационния лазер.

За да работите с лазерен приемник, винаги трябва да настроите ротационния лазерен нивелир на максимална скорост, така че детекторът да може лесно да получава максимален брой сигнали. За стандартен ротационен лазерен нивелир задайте 600 об. / мин. Някои големи лазерни нивелири, предназначени за упътване на големи изкопни машини, имат скорост на въртене по-голяма от 1000 об / мин. Тази скорост се използва от водачите на тези машини, които трябва да работят отдалечени от лазера.

Батерия

Ако ви трябва лазерен нивелир за проекти на открито, няма да имате друг избор, освен да купите модел с добър живот на батерията. Ротационните лазерни нивелири предлагат 30 часа употреба с едно зареждане на батерията и затова в това отношение са много ефективни. При тази добра издръжливост няма да се налага да търсите място, където да зареждате вашия лазерен нивелир.

Аксесоари

Когато говорим за аксесоари за лазерен нивелир, първо мислим за статив, който позволява настройването на височината. В такъв случай ви препоръчваме да изберете модел, който идва в комплект с статив, за да не се налага да поръчвате отделно. Друг аксесоар, който намираме за много полезен е стойка за стена. Улеснява ви, когато трябва да работите на височина.

Включени други аксесоари като защитни очила, мишена или въртящата се стойка на 360 градуса може да ви помогнат в зависимост от работата, която планирате.

лазер

Как да използвате лазерен нивелир?

Въпреки че лазерния нивелир е доста прост инструмент за използване, е важно да знаете как да го позиционирате спрямо вашите нужди. Например за инсталирането на рафт, започнете, като маркирате на земята с молив, като посочвате позицията на една от скобите.

Поставете нивелира, противоположно и перпендикулярно на стената, като се уверите, че лазерния лъч преминава през маркировката, която сте начертали преди това. С ролетка измерете желаната височина и маркирайте на стената, където минава лазерния лъч, трябва да се образува кръст. След като първата маркировка е начертана, можете да поставите маркировка за втората скоба.

За да направите това, просто поставете лазерния нивелир пред първата точка, като използвате опора или стълба. Хоризонталния лъч трябва да минава през маркировката, която вече сте направили. След това ще трябва само да маркирате желаното разстояние между двете скоби по дължина на лазерния лъч използвайки ролетката и да начертаете напречно.

Коя марка да избера?

Сред най-известните на пазара можем да ви препоръчаме Bosch, DeWalt, Stanley, Einhell, Makita. Всички тези марки правят отлични продукти и е трудно да се определи, коя марка е най-добрата. Става въпрос преди всичко за афинитет към марката, дори ако Bosch често изкарват на пазара подобрени лазерни нивелири с високо качество.

Колко струват лазерните нивелири?

Има лазерни нивелири на различни цени! Можем да намерим евтини лазерни нивелири около 90 лева базова цена, което до голяма степен ще опрости живота на “Направи си сам” ентусиастите, и стигайки до няколко хиляди лева за професионални модели за използване в строителството например.Трябва да кажем, че инвестицията бързо се изплаща, когато се използва на правилното място, тъй като при определени операции лазерния нивелир ви позволява да работите сами там, където биха били необходими двама души. Освен това той предлага голяма точност, много по-високо от работата с ръчни инструменти.