5 Най-добри ютии, които може да купите днес

За да изглеждаме добре, не е нужно да носим скъпи и маркови дрехи. На първо място дрехите ни трябва да са чисти и добре изгладени. За много хора обаче гладенето е едно от най-досадните домакински задължения и често пъти гледаме да го избегнем. С подходящата ютия обаче гладенето може да се превърне в удоволствие. С една добра ютия могат да се постигнат професионални резултати с лекота и за отрицателно време.

На пазара съществува голям избор на ютии с отлично качество, които биха могли да се справят с всяка материя. Те няма да увредят дрехата Ви, а напротив, ще я оставят копринено гладка, безупречно изгладена и ефирна без много усилия от ваша страна.

В тази статия сме подбрали единствено модели, които си заслужават вашето внимание. Кое е наистина важно да притежава една ютия и това, което бихте могли да си спестите, ако разполагате с ограничен бюджет например.

Кои са най-добрите ютии?

С напредване на технологиите и голямата конкуренция на пазара, намирането на добра и качествена ютия не е толкова трудно. Въпреки това има детайли, които биха могли да подобрят ефективността на ютията, както и да спомогнат за удобството ни по време на гладене.

На първо място, ютията трябва да разполага с безупречно покритие, което не залепва и се почиства с лекота. Тя трябва да се плъзга по дрехите Ви, като с минимални движения оставя всяка материя безупречно изгладена.

Много важно е да бъде удобна и лесна за хващане. Не трябва да е нито прекалено тежка, нито прекалено лека.

Често пъти бързайки за работа, ние установяваме че дрехата ни има нужда от изглаждане. В бързината много лесно бихме могли да забравим да изключим ютията, което е изключително опасно. За това, когато избирате такъв уред уверете се, че разполага с функция за автоматично изключване. Това ще ви спести много тревоги и ще осигури безопастност на вас и семейството ви.

Други детайли, които биха могли да Ви улеснят са наличието на голям резервоар за вода с ясна маркировка и функция за издишване на парата. Дългият и гъвкъв кабел също е предимство. Това ще Ви осигури свобода на движенията и прецизно изглаждане на всяко ъгълче на дрехата Ви. Последното нещо, което искате е кабелът Ви постоянно да се опъва и пречи. Ако ютията разполага със термокутия, в която може да приберете горещата ютия веднага след използване още по-добре. Това е предимство, защото може да предпази някой от семейството Ви от изгаряне не предполагайки, че ютията е все още топла.

А сега, запознайте се с някои от най- предпочитаните ютии според много потребители. Надяваме се да помогнем в избора Ви и да останете очаровани от покупката си.

1. Ютия Rowenta Steam Force Microsteam DW9240D1

Отлично съотношение цена-стойност

Ютия Rowenta Steam Force Microsteam
Ютия Rowenta Steam Force Microsteam
Към Офертата

Тази уникална парна ютия е с мощност от 3100 W, което Ви гарантира бързина и ефективност на гладене. Разполага с плоча от неръждаема стомана и 400 микро дюзи, които гарантират равномерно и оптимално разпределение на изхода на пара. Гладещата плоча от своя страна е със специално създаден дизайн, който спомага за прецизното изглаждане на всяко ъгълче от дрехата Ви. Тя се движи с лекота във всички посоки.

Този модел разполага с LED екран, който показва когато желаната температура е достигната. Също така количеството пара се регулира автоматично според материата, която гладите. По този начин гладенето става много по- лесно и всяка гънка изчезва за секунди.

С помощта на вградени сензори, ютията спира да изпуска пара, когато е в покой, а за сигурността Ви разполага с функция за автоматично изключване. След 30 секунди, ако ютията е оставена в хоризонтално положение и покой, и след 8 минути, ако е оставена във вертикално положение.

Ако търсите модел на добра цена, с добро качество и с отлични характеристики, това е правилната за Вас ютия.

2. Ютия Bosch Sensixx’x TDA1023010

Никой не може да я бие по популярност

Ютия Bosch Sensixx'x
Ютия Bosch Sensixx'x
Към Офертата

Тази ютия от Bosch има мощност 2300 W. Предлага се в бяло и синьо и може да изпраща поток от пара от 35 грама на минута до 120 грама на минута в зависимост от материята която гладите или степента на измачкване. Системата за пара позволява по-добро проникване, тъй като тя се инжектира директно в тъканта. Благодарение на множеството отвори по плочата на ютията, тя се разпределя равномерно и гладенето става с лекота.

От своя страна плочата е керамична с технологията Palladium-Glissee, което спомага за по-доброто плъзгане. Резервоарът е достатъчно голям, с капацитет от 300 милилитра, а също така уредът разполага със система против натрупване на котлен камък и самопочистване, което безпорно ще осигури дълъг живот на ютията Ви.

3. Ютия Philips Azur Performer Plus GC4527/00

Отлични ползи

Ютия Philips Azur Performer Plus
Ютия Philips Azur Performer Plus
Към Офертата

Това е модел на световно известната марка Philips, който може да произвежда пара от 50 грама на минута до 220 грама на минута в режим на парен удар. Тя има устойчива на надраскване и лесна за почистване плоча Т-ionicGlide, която позволява по-лесно и удобно плъзгане. Мощността ѝ от 2600 W, гарантира бързо нагряване, а системата против натрупване на котлен камък, я защитава от повреда.

Системата за самопочистване поддържа работата и състоянието на ютията в оптимални условия, а възможността за автоматично регулиране на парата спомага за лесното изглаждане дори и на най-упоритите гънки. Върхът на този модел е с тройна прецизност. Той достига до всяко местенце, с лекота глади около копчета и всякакви трудно достъпни части по дрехите Ви.

Ако търсите добра и лека ютия с отлична производителност и безопасност на работа, а на всичко отгоре и на добра цена, не търсете повече.

4. Tefal Turbo Pro Anti-Calc FV5635

Достъпна и ефективна

Ютия Tefal Turbo Pro Anticalc FV5645E0
Tefal Turbo Pro
Към Офертата

Този модел няма да Ви разочарова. Той разполага с всички необходими характеристики за лесно и удобно гладене. Това е мощна ютия, която загрява бързо. Раполага с функция за автоматично регулиране на парата и температурата, спрямо материята дреха която гладите. Парата, която произвежда е мощна и равномерна. С нейна помощ и най-упоритите гънки изчезват мигнивено.

Разполага със система за самопочистване, както и противокапкова система. Резервоарът е голям и удобен, с капацитет от 300 милилитра. Тази ютия предлага функция за пръскане на вода и автоматично изключване. Материалът на плочата е керамика, която предпазва от залепване по дрехите.

Това е модел, който несъмнено позволява ефективно, лесно и бързо гладене, което се превръща в удоволствие.

5. Ютия Philips Azur Advanced GC4932/20

Без настройки

Ютия Philips Azur Advanced GC4932/20
Ютия Philips Azur Advanced GC4932/20
Към Офертата

Ако търсите лесна за използване ютия, без настройки и притеснения дали температурата ще повреди тъканта на дрехата Ви, то това е уредът за Вас. Със специално създадената технология OptimalTEMP, можете да сте сигурни, че дрехите Ви ще са невредими и винаги безупречно изгладени. Тя е с мощност от 2600 W, което позволява прилично време на затопляне без да чакате твърде дълго. Термостат с регулируема температура и специална система против натрупване на варовик, за да защитите както вашите дрехи, така и самата ютия.

Освен това има практична и удобна функция за самопочистване, както и плоча с титанов слой за по-добро плъзгане и издръжливост. Тази ютия разполага с 350 мл резервоар, което е напълно достатъчно количество за едно гладене. За да предпазите ютията си, препоръчваме и след всяко ползване да изпразвате контейнера от останалата вода.

Предлага се в комбинация от синьо и черно и има парен удар от 220 грама на минута, функция за разпръскване на вода. Също така регулируем термостат.

ютия филипс

Видове ютии

Моделите варират в зависимост от вида на плочата, нейния материал, размер, форма,тегло и характеристики. Някои плочи произвеждат по-бързо пара или имат функции като парен удар. Това улеснява гладенето и спестява много време. Качественото покритие пък позволява гладко и лесно хлъзгане по всяка материя, като не залепва или уврежда тъканта. Материалът, от който е изработена плочата също е от съществено значение, така че не го пренебрегвайте.

Според начина на работа и функции, с които разполагат ютиите се делят на няколко вида:

 • Парни ютии:  Те са най-разпространените и масово използвани в днешно време. С тяхна помощ гладенето става с лекота и с минимални движения. Те са нежни към материите и биха се справили както с упорити гънки по вашите памучни дрехи, така и с деликатни материи. Съчетават в себе си прецизност, мощност и ефективност.
 • Парогенератори:  Това са ютии често използвани при професионалното гладене. Те са много мощни и ефективни. Плочите на тези ютии позволяват да се нанася пара под високо налягане, която тече постоянно. Тъй като те произвеждат много пара, е нужна и много вода. Поради тази причина контейнера е с големи размери. Тези системи отнемат време за загряване и много от тях нямат автоматично изключване. Те обаче позволяват да се отстранят гънките много по-бързо благодарение на мощната струя пара, която произвеждат. Имайте предвид, че някои от тези системи нямат функция за пръскане.
 • Без кабел: Те изглеждат като конвенционални парни ютии, но нямат захранващ кабел. Те са лесно управляеми и удобни, с изключение на това, че мощността им не е толкова голяма.
 • Вертикални ютии: Това са уреди, които позволяват гладенето да се извършва във вертикално положение. Те са изключително подходящи за освежаване на дрехи преди да ги свалим от закачалката или за трудно достъпни места. Те са леки, удобни, лесно преносими и за да ги използвате, не ви е нужна дъска за гладене.

Избор на най-добрата ютия

Коя е най-добрата ютия е относително понятие. Всеки клиент има различни изисквания и нужди. Може да разполага с ограничено място или пък да я използва рядко. Бюджетът също играе голяма роля при взимането на крайното решение.

Без значение колко често ще я използвате, ютията която купите трябва да бъде качествена и максимално ефективна. Трябва да глади с лекота, да не оставя мокри петна по дрехите Ви. Тя също така трябва да има определени характеристики:

 • Автоматично изключване: повечето нови модели се предлагат с тази функция, уверете се че избраният от вас уред също я има. Тя е изключително важна зареди безопастността Ви. При евентуално забравяне на уреда включен, без значение дали той е поставен хоризонтално или вертикално, благодарение на тази функция той ще се изключи. Това би могло да предотврати пожар или някой случайно да се изгори.
 • Бутон за парен удар: позволява освобождаване на допълнителен поток пара за премахване на най-упоритите гънки. Той е идеален за тъкани като лен.
 • Удобен контрол:  ютията трябва да има лесно избираеми настройки за всеки тип дреха, както и регулиране на температурата на места с лесен достъп и видимост. Много модели имат светлина, която показва, че ютията е включена и индикатор показващ, когато желаната температура е достигната.
 • Прибиращ се кабел:  не позволява на кабела да попадне на пътя, докато използвате ютията или когато я съхранявате. Потърсете модел, който няма ефект на камшик, когато изтеглите кабела.
 • Система за самопочистване:  котленият камък, който се образува във клапаните или филтрите, ще унищожи ютията Ви и ще замърси дрехите Ви.  Използвайте функцията за издухване с пара, за да почистите отворите от които излиза парата.
 • Прозрачен резервоар за вода:  спрете се на прозрачен резервоар, който ви позволява лесно да видите наличното количество вода. Винаги го изпразвайте, след като свършите с гладенето.
 • Вертикално използване:  позволява да използвате ютията вертикално, за да премахнете гънките от висящи дрехи или дори от завеси и пердета. Много е удобно.
 • Качествено покритие на плочата: материалът трябва да е с незалепващо покритие и лесно за почистване. Трябва да се плъзга с лекота по дрехите и с минимални усилия да изглажда всяка упорита гънка.