Най-добри акумулатори за кола, на които можете да разчитате

Много са основните части на автомобила. Но определено без добър акумулатор, колата няма да работи добре и ще ви създава неприятности в най-неподходящия момент. Поради тази причина трябва да знаете, какъв акумулатор точно да изберете за да си спестите бъдещи главоболия.

Следователно в нашето ръководство за покупка ви предлагаме информацията, която ви е необходима, за да направите най-добрия избор според вашата кола и бюджета, с който разполагате.

Сравнение на 5 от най-добрите акумулатори за кола

В списъка ще намерите както евтини модели така и по-скъпи предлагани от известни производители.

1. Акумулатор BOSCH SILVER S4, 12V, 70 AH 630A

 • Напрежение 12V

 • Ампераж 70 AH

 • Стартов ток 630А

След месец пътни тестове най-накрая имаме победител и не е изненадващо, че принадлежи към известната марка Bosch, гаранция за автомобили и двигатели като цяло.

BOSCH SILVER е един от най-добрите акумулатори на пазара в момента, било то за бензинова или дизелова кола. Ако не правите компромиси с автомобила си, това е моделът върху който трябва да се съсредоточите. Продължителността на живота му е значителна и не изисква основна поддръжка, за разлика от други модели, които винаги работят на 100% и трябва да ги проверявате поне веднъж месечно, за да сте сигурни, че са добре.

Работи с напрежение 12V, консумира много малко течност и веднъж монтиран няма да има нужда да мислите за това. Той ще работи много добре през целия си полезен живот и ще е необходимо само да го смените, когато му дойде времето след години експлоатация. За съжаление, никой акумулатор за кола не е безсмъртен и рано или късно ще дойде време да се разделите с него.

Технологията, върху която се фокусира Bosch, е Bosch Silver, иновативна система разработена в Япония, която позволява никога да не се налага да добавяте течност, оборудвана е със решетки от сребърна сплав и гарантира старта на автомобила дори при много ниски температури или след много дълъг престой. В редки случаи, ако автомобилът не се използва често, може да има проблеми със стартирането му. Особено в най-студените месеци на годината.

Продължителността на живота му е с 20% по-дълга от обикновените акумулатори, а захранването е значително дори на много къси разстояния. Накратко, истински звяр.

Капакът е добре уплътнен, за да се предотвратят неочаквани течове на киселина, което може да бъде опасно, особено ако не бъде забелязано.

От Bosch обаче са помислил за всичко, когато са оборудвали този акумулатор. Има удобни ръкохватки, които го правят много лесен за транспортиране, въпреки че транспорта му може би ще е веднъж, докато го монтирате в колата си. Предвид високата надеждност на продукт от този тип, проектиран да издържи и работи 100% през годините.

Възможността за монтаж на много марки автомобили, които понастоящем са на пазара, го прави препоръчана покупка за всички.

2. Акумулатор VARTA Blue Dynamic 12V 74Ah

 • Напрежение 12V

 • Ампераж 74 AH

 • Стартов ток 680А

Марката Varta е не по-малко важна и е престижно име в производството на автомобилни акумулатори. С тази серия Blue Dynamic напълно се е лансирал към елита на аксесоарите. VARTA Blue Dynamic 574 012 068 е един от най-добрите акумулатори, които съществуват на пазара. Причините са различни, затова ще ги разгледаме заедно.

Работи отлично с бензиновите и дизеловите двигатели, като при студен старт няма проблеми, дори при доста ниска температура.

Сложна иновативна технология, която позволява по-висока производителност от другите конкурентни модели.

Технологията PowerFrame очевидно е водеща на този акумулатор Varta, тя гарантира висока концентрация на енергия. Решетката, монтирана вътре в акумулатора, е много по-здрава и устойчива на корозия от обикновените акумулатори. 
Всъщност, не е изненадващо, че това е един от любимите акумулатори на SUV-тата.

Този модел гарантира пусков ток, който е поне 50% по-висок от конкурентите му, тази допълнителна мощност се усеща особено при старт.

Щом стартирате автомобила си, веднага ще разберете защо се счита за един от най-мощните акумулатори на пазара.

3. Акумулатор BOSCH SILVER S4 12V, 60 AH

 • Напрежение 12V

 • Ампераж 60 AH

 • Стартов ток 540А

Bosch 0092S40050 е евтин акумулатор от популярната марка Bosch. На по-разумна цена от модела, който беше представен по-горе.

Качеството му е страхотно за този ценови диапазон, така че можем да кажем, че това е най-добрия акумулатор в съотношение цена / качество.

Изключително издръжлив и много надежден, не изисква непрекъсната поддръжка и веднъж монтиран, най-вероятно ще забравите за него.

Гарантира с 20% повече мощност на студен старт и 20% по-дълъг живот от бюджетните акумулатори на пазара. Истинско бижу!

Въпреки че не е от най-скъпите модели, като тези от висок клас, тава е модел, който също е снабден с двойната защита от обратно възпламеняване и искри причинени по време на транспортиране.

Изтичането на киселина от Bosch 0092S40050 е практически невъзможно, така че ще бъдете в безопасност.

Надеждността е неподражаема и на тази цена няма да намерите нищо по-добро, ако не търсите акумулатор със специални качества за конкретни обстоятелства. В противен случай по-добре да изберете друг модел от представените в това ръководство.

Можете да сте сигурни, че това е покупката, от която имате нужда. Автомобилът ви ще стартира лесно без да се налага да харчите прекалено много пари.

Съвместим с повечето модели автомобили, които са в обръщение в момента.

4. Акумулатор FIRESTORM

 • Напрежение 12V

 • Ампераж 75 AH

 • Стартов ток 700А

FIRESTORM е бюджетен акумулатор, който се предлага на българския пазар. Не е с качеството на Bosch, но макар и с по-ниско потребителите са доволни.

Нека разберем заедно какво прави този акумулатор толкова специален.

Първо, акцентът е върху определено високите показатели на пусков ток 700 А, който позволява на автомобила да стартира двигателя без проблеми при всякакви метеорологични условия. Това е важно за надеждния акумулатор особено през зимните ниски температури. Тогава автомобилите създават най-много проблеми, особено ако в тези условия остават неподвижни в продължение на няколко месеца.

Задържането на заряда е забележително и дори когато е много студено или след дълъг престой можете да разчитате на него , за да стартирате автомобила.

Размерът на батерията е 27,8 х 17,5 х 17,5 см, ще можете да го монтирате в много коли, но е най-добре да проверите стария модел, за да сте сигурни, че може да бъде монтиран в колата ви без никакъв проблем.

FIRESTORM е изключително надежден акумулатор и тези, които са го избрали са доволни от работата му и го оценяват положително.

5. Акумулатор VARTA Silver dynamic AGM

 • Напрежение 12V

 • Ампераж 70 AH

 • Стартов ток 760А

Серията Silver dynamic е идеална за автомобили със средни изисквания за мощност със стандартно оборудване и старт-стоп технология. В допълнение, той е проектиран да осигурява допълнителна мощност при стартиране, за да осигури по-дълъг живот. Размерите на акумулатора са 27,8 х 17,5 х 19 см с приблизително тегло от 16 килограма.

За производството на Silver dynamic са спазени най-високите производствени стандарти, както и напредналата немска технология, която гарантира правилното функциониране на акумулатора през целия му живот. Този модел осигурява стартова мощност до 25% по-висока от други подобни модели.

По отношение на капацитета говорим за 70 Ah със стартов ток от 760 ампера, което се превръща в изключителна производителност и един от най-надеждните акумулатори при всякакви климатични условия.

Друг от важните компоненти на този акумулатор е наличието на мрежата PowerFrame, изключителна технология използвана от Varta, за да осигури по-бързо зареждане и по-дълъг живот, тъй като предотвратява корозията. Повечето от повредите в акумулаторите са свързани с това, така че добавянето на тази технология се превръща в по-голямо спокойствие за потребителя.

Технологията PowerFrame е тествана в екстремни условия, като извършените тестове за ефективност от екипа на Варта са дали невероятни резултати. Тази технология е демонстрирала 66% по-голяма продължителност и 70% по-ефективен поток, отколкото при други подобни модели.

Основното предимство на PowerFrame обаче е способността да ограничава корозията, което е една от основните причини за повреда на акумулатора. Корозията обикновено се появява при всеки цикъл на зареждане и разреждане на акумулатора. Тъй като се натрупва, тя затруднява този процес, докато батерията престане да се зарежда.

С този модел можете да стартираме колата без никакви проблеми. В допълнение, това е акумулатор, който е проектиран да издържа и да се съпротивлява дори при екстремни метеорологични условия.

Ако вземем предвид стартовия ток, този модел от Varta е най-добрия акумулатор от всички.

Какво е акумулатор за кола?

Акумулатор за кола всъщност е батерия чиято функция е да съхранява и произвежда електрическа енергия чрез различни химични процеси.

Използва се предимно за стартирането на двигателя на автомобила и за основното захранване на всички електрически компоненти. Съществуват различни видове с различна мощност, технология и размер. Експлоатацията им зависи от различните превозни средства. Живота на акумулатора е около 4-5 години.

видове акумулатори за кола

Видове акумулатори за кола


Трябва да знаете, че съществуват различни видове автомобилни акумулатори. Важно е да се запознаете с техните характеристики, за да направите правилен избор.

Мокър акумулатор

Мокрият акумулатор е най-често срещаният тип и следователно най-използваният. Откроява се с това, че не се нуждае от поддръжка или някакви специални грижи.

Недостатъкът на този вид, е че ако целия заряд на акумулатора бъде изразходен той трябва да се замени. Трябва да сте наясно със състоянието му, за да го презаредите при нужда.

Калциев акумулатор

Този тип акумулатор е известен с това, че има дълъг живот.

Това е така, защото неговите плочи са направени от калциеви сплави, които намаляват губенето на течност от акумулатора. Калциевия акумулатор има един малък недостатък: не издържа на претоварване.

Акумулатор с гел VRLA (оловно киселинен)

Може да се каже, че този вид акумулатор е най-издръжлив, тъй като е конструиран така, че да не губи течност. Кутията е запечатана и под известно налягане. Газът е в течно състояние, а налягането му се регулира чрез клапи.

Също така този вид е известен е като хибриден акумулатор за кола, тъй като е най-използваният в този тип превозни средства. Има два вида VRLA акумулатори: с гел и с абсорбираща стъклена подложка. Първият се откроява, защото може да се презарежда след пълно разреждане и защото издържа на температурни промени. Вторият се откроява с силен стартов ток.

Акумулатор с дълбок цикъл

Това е тип акумулатор предимно се използва за промишлени цели и електрически автомобили. Не се препоръчва за стандартни дизелови и бензинови автомобили.

Може да бъде използван при някои хибридни превозни средства.

Литиево йонен акумулатор


Литиево-йонния акумулатор се характеризира с това, че е лек и има много-добра автономност.

Използването на такъв акумулатор е рядкост. Среща се при някои електрически коли и при някои по-скъпи модели.

акумулатор за кола

Как да изберем акумулатор за кола?

На пазара можете да намерите много различни марки и модели акумулатори за кола. Затова е изключително важно да знаете най-подходящите характеристики на тези устройства. Така ще бъдете сигурни, че избирате модел, който ще ви предложи оптимална работа. 

По-долу сме ви приготвили основните неща, на които трябва да обърнете внимание при избора на акумулатор за вашата кола.

Волтаж

Едно от най-важните неща, които трябва да проверите е напрежението. Става въпрос за силата, с която циркулира електричеството. Важно е да изберете подходящото напрежение според автомобила, които притежавате.

Длъжни сме да отбележим, че леките коли използват 12 волта акумулатори, а камионите и други по-големи превозни средства като автобус например използват 24 волта акумулатори. Имайки това предвид, от съществено значение е да проверите добре описанието и спецификациите на продукта, за да се уверите, че купувате акумулатор с правилното напрежение. Има модели, които предлагат по-високо напрежение, за да стартират, например спортни автомобили, но те са специални случаи.

Номинален капацитет

Номиналния капацитет на акумулатора се отнася за количеството електрическа енергия (ампери), която устройството използва за задвижване на стартера при температурни условия на 0 ° C.

Капацитетът на използвания акумулатор зависи от електрическите елементи на колата. Например, един малък градски бензинов автомобил ще се нуждае от акумулатор с капацитет 50 или 55Ah. Но за по-голям клас кола тип лимузина или с по-мощен двигател ще е нужен 95Ah или дори 100Ah акумулатор.

Трябва да отбележим факта, че дизеловите двигатели изискват по-силен ток по време на стартирането, отколкото бензиновите. Дизелът се нуждае от средно 75Ah акумулатор за кола (минимум 70Ah), докато при бензиновия автомобил ще е напълно достатъчен акумулатор с мощност от 60 до 70 Ah. Трябва да имате предвид, че всичко зависи от електрическите устройства, които включва. Ако колата ви няма електрически прозорци, климатик или ел. огледала, например, акумулатор между 40 и 45 Ah може да е достатъчен.

Пусков ток

Друг елемент, който трябва да имате предвид, е пусков ток, факт, който е много важен при стартиране на автомобила, за около 30 секунди. Тази характеристика дава пояснение каква електрическа сила е в състояние да генерира акумулатора в даден момент при -18 градуса и без да понижава максималното напрежение, което е 12V при леките автомобили и 24V при камионите.

Ще видите пусковия ток, отбелязан с числа като 400, 600 или 720 ампера. Този фактор е особено важен през студените зимни дни, затова е най-добре да закупите акумулатор с висок пусков ток, за да няма проблеми при стартиране на автомобила при ниски температури.

Размер

Когато подменяте стария си акумулатор с нов, трябва да вземете предвид размерите му. Трябва да изберете модел според големината на мястото определено за акумулатор.

Ето защо е от съществено значение да обърнете голямо внимание на височината, ширината и дължината му, за да сте сигурни, че ще можете успешно да го монтирате в колата си.

Има модели автомобили, които работят с различни размери акумулатори, но при повечето не е така. Ето защо има голям шанс, ако не проверите размера да купите различен модел, който не отговоря за вашия автомобил.

Как се сменя акумулатор на кола?

Как се сменя акумулатор на кола?

Смяната на акумулатора на колата е едно от нещата, които собствениците могат да направят сами в къщи без да имат нужда от механик. Тази процедура не е сложна, но за да имате много по-ясна представа, ние подробно описахме стъпките, които трябва да следвате.

Изключете двигателя

Може да изглежда очевидно, но е по-добре да го споменем. Ако ще сменяте акумулатора на автомобил с нов трябва да изключите двигателя. Трябва да сте сигурни, че сте изключили и всички електрически устройства като фарове, габарити, радио, CD плейър и други подобни, които ще се нулират и ще се върнат към първоначалните настройки.

Нужни инструменти

Акумулатора е прикрепен към колата с помощта на болт. Разхлабете го на ръка, понякога може да не е много лесно, понеже е доста стегнат. В зависимост от вида и размера на болта, при всяка кола ще е нужен различен вид гаечен ключ.

Извадете стария акумулатор

За целта трябва да премахнете защитния капак на акумулатора, за да достигнете до полюсите. Първо трябва да освободите клемата на минуса и да я извадите, след това да освободите плюса. Това е просто, тъй като повечето клеми имат само един болт с гайка. След като сте освободили всичко, можете да го извадите от стойката за акумулатор на автомобила.

Поставете новия акумулатор

След като извадите стария акумулатор, трябва да поставите новия в същата позиция. Трябва да поставите всеки държач като следвате обратните стъпки при свалянето на стария. Когато сте позиционирали добре акумулатора и сте го стегнали добре, трябва да свържете захранващите кабели на автомобила. Първо свържете клемата за плюса, а след това клемата за минуса и ги стегнете добре.

Как се зарежда акумулатор на кола?

Как се зарежда акумулатор на кола?

Някои модели акумулатори не се повреждат, а се разреждат. В такъв случай е необходимо да се заредят, така че те да могат да работят отново.

Ако се чудите как да зареждате акумулатор за кола, трябва да знаете, че това може да се извърши основно с помощта на зарядно за акумулатор или да да стартирате двигателя с кабели за подаване на ток и друг акумулатор. При втория вариант, акумулатора ще се зарежда от работещия двигател.

И в двата случая процедурата е проста, но трябва да се вземат предпазни мерки, за да се избегнат злополуки.

Зареждане на акумулатор със зарядно

 • Извадете акумулатора от колата, следвайки стъпките посочени по-горе (винаги изключете първо отрицателния извод и след това положителния).
 • Поставете го на проветриво място.
 • Включете щипката с червен кабел на зарядното устройство с положителния извод на акумулатора и черната щипка с отрицателния.
 • Изберете правилното напрежение, ако зарядното устройство предлага тази функция.
 • Включете зарядното устройство и се уверете, че индикатора на ампеража намалява със зареждането на акумулатора.
 • След като бъде заредено, ще трябва да изключите зарядното устройство за акумулатора, като извадите щипките в обратния ред, в който сте ги поставили.
 • Монтирайте акумулатора обратно в колата, следвайки стъпките за смяна.