5 най-добри бебешки столчета за кола

Когато имате бебе и трябва да пътувате с автомобил е необходимо да имате под ръка най-доброто бебешко столче за кола. Не само за да гарантирате безопасноста на вашето дете, но и да пътувате със спокойствие и комфорт.

Преди да купите един от тези практични аксесоари, е много важно да разгледате редица фактори. Възрастта на вашето дете, законовите разпоредби за безопасност и вашите финансови възможности.

Трябва да изберете столче за кола, което ви дава спокойствие и увереност докато шофирате, тъй като става въпрос за безопасността на вашето дете. Като не мислите колко можете да похарчите, което все пак има значение, вие трябва да направите добър избор.

Кое е най-доброто бебешко столче за кола 0+?

Ако вече търсите бебшко столче за кола, това което трябва да знаете е вашите нужди, тези на вашето бебе и начина на монтиране на седалката във вашия автомобил.

Важно е да прегледате наличните оферти, да направите сравнение между продуктите и да вземете решение за модела, който отговаря най-добре на вашите изисквания.

Ето списък със предложения, от които със сигурност ще намерите точно това, което търсите.

1. Chicco Trio Best Friend Comfort 3 в 1

Удобни и безопасни

Chicco Trio Best Friend Comfort
Chicco Trio Best Friend Comfort
Към Офертата

Конфигуриран като цялостно решение за транспортиране на вашето бебе, практичен от момента на раждането до 3 годишна възраст, производителят Chicco ви представя тази детска количка с комплект за кола, принадлежащи към група 0.

Това е затворена, компактна, безопасна система, отговаряща на стандарта за безопасност, която има два начина на позициониране: с лице към посоката на движение и с лице към родителите. С лесна и практична настройка с една ръка.

Столчето за кола Chicco за новородени има система за закрепване за да можете за използвате шасито на количката. Предлага се с основа, която придава стабилност, когато я поставите в колата. Също така столчето ще е много удобно за пренасянето на вашето бебе.

Снабдено е с регулируема облегалка за глава, която е свързана с възглавница към кръста на бебето за по-голям комфорт на детето.

Също така, седалката за количката има предпазни колани и облегалка за главата на детето, които се регулират с растежа на вашето дете.

Включва освен стола и количката комплекта съдържа: подложка подходяща за бебета до 9кг, въртящи се дръжки, 5-точкови колани, матрак, подвижен редуктор и сенник на качулката.

Цената на пакета е достъпна, ако се вземе предвид всичко, което е включено в комплекта и ползите от него. Предлага се в тъмносин цвят. Ако е в рамките на бюджета ви, това е инвестиция, която си струва да се разгледа.

2. Бебешко столче за кола i-SIZE Britax Romer DUALFIX  

Стабилност и защита

Столче за кола i-SIZE Britax Romer DUALFIX
Столче за кола i-SIZE Britax Romer DUALFIX
Към Офертата

Бебешкото столче за кола от производителя Britax предлага интегрирана система от компоненти за сигурност, внимателно проектирани за грижата и стабилността на вашето бебе. Това включва амортисьорна основа, стоманени рамки и амортисьорни системи отстрани.

Има стабилизираща основа, която осигурява устойчивост тогава, когато е най-необходима. Това столче е снабдено с покритие от пяна, което осигурява защита срещу странични удари.

Тези, които вече са закупили този модел твърдят, че е удобен, ергономичен и лесен за транспортиране. В допълнение това бебешко столче е съвместимо с количките на Britax чрез системата click & Go.

Не се нуждае от адаптери и отговаря на стандартите за безопасност, изисквани в Европа за този тип бебешки седалки за кола.

То е с най-висока цена в нашия списък, но доброто качество на продукта, според мнението на потребителите прави този модел един от най-интересните варианти на селекцията.

3. Бебешко столче за кола 0+ Up Down Chipolino

Меко и лесено за почистване

Столче за кола 0+ Up Down Chipolino
Столче за кола 0+ Up Down Chipolino
Към Офертата

Идеално за новородени деца до 12 месеца, това бебешко столче за кола на марката Chipolino е оборудвано с поддържаща главичката възглавничка и 5-точков предпазен колан с меки подплънки, които гарантират добра безопасност.

Това е модел, който е създаден специално за комфорта на бебето, без да пренебрегва неговата безопасност.

Устойчив и лек продукт, но най-хубавото е, че е оборудван със сменяеми дамаска, което прави почистването много лесно, давайки възможност за по-дълбоко почистване.

Цената на този модел не е висока, съвсем разумна е в сравнение с други модели, още повече като се имат предвид качествата му.

4. Столче за кола GRACO Junior Baby

Преносимо и леко

Столче за кола GRACO Junior Baby
Столче за кола GRACO Junior Baby
Към Офертата

Снабдено с 3-точков колан, който ще държи вашето бебе удобно и безопасно, това бебешко столче за кола е идеално за пренасяне на деца седнали назад, от раждането до достигането на тегло около 13 кг.

Този модел е преносим, лек и е произведен от материали, които лесно се поддържат чист и приятени.

Бебешкото столче за кола се предлага с лека, подвижна и подплатена облегалка, която идеално приляга на главата на новородените, а системата за регулиране го прави лесно за поставяне и сваляне от седалката на колата.

Абсорбира ударите много добре, направено е с абсорбираща ерго* пяна и отговаря на стандартите на европейския правен стандарт за безопасност на бебешките столчета за кола.

Детската седалка Graco е един от най-евтините модели в нашата селекция и е съвместима* с количките на този производител.

5. Детска количка 3 в 1 KinderKraft 6

Компактна и управляема

Детска количка 3 в 1 KinderKraft 6
Детска количка 3 в 1 KinderKraft 6
Към Офертата

Изработена със система, която се използва само на пътя, автомобилната седалка на производителя KinderKraft е подходяща за вашето бебе от раждането до 13 килограма.

Това е комбинация от детска количка със столче за кола, което предлага три позиции, така че може да бъде нагласена според удобството на бебето.

Седалката за кола е с 3-точков колан, прибираща се козирка и модерен дизайн. Използва се със система за закрепяне към седалката на автомобила, което е един от най-сигурните варианти за монтиране на детски седалки.

Може да кажем, че това е кономичен комплект, ако се вземат предвид неговите качества и характеристики. 

Сертификат за безопасност на EN 716: 2008

Изберете правилното столче за кола

Тъй като бебето ви расте ще е необходима смяната от един тип седалка към друг. Всеки модел има различни характеристики и отговаря на определени нужди, така че е необходимо да изберете подходящата за всяка възраст и нужда. Сред най-разпространените и популярни видове детски седалки са:

 • Бебшко столче за кола:  Това е първата седалка за младите родители, осигурява добър комфорт на новородени и малки бебета и се препоръчва за деца от 2 до 18 килограма в зависимост от модела. Поставя се с лице назад и лесно се закрепва с основа, която е инсталирана в колата.
 • Столче за кола за предна и задна седалка:  Може да се монтира на предната или задната седалка и обикновено се препоръчва за деца от девет месеца. Въпреки че е може да се използва по двата начина се препоръчва да го поставите отзад. Например, ако детето е под една година и е с тегло под 10 килограма е полезно да го поставите гледайки назад поне до навършване на две години.
 • Анатомична седалка: Когато детето ви достигне ограничението за тегло и височина за използване на бебешкото столче е време да бъде сменено с анатомична седалка, която използва предпазния колан на автомобила. Всъщност този тип седалка повдига детето в колата, така че предпазният колан да бъде използван правилно, тоест на гръдната кост и центъра на ключицата и долу през горната част на бедрата. Анатомичните седалки са без облегалка и са лесно преносими и лесни за монтиране.
 • Универсални столчета за кола:  Те често са големи и тежки, липсва им практичност и често са неудобни за малките автомобили. Добре е, ако не ги използвате често, те са от най-евтиния вариант и са подходящи за деца от 2 до 30 килограма.
 • Подсилващи седалки: Те могат да се използват само от деца, които отговарят на изискванията за тегло, възраст и височина, подходящи да седят с лице напред, тъй като тяхният дизайн е ориентиран само в тази посока. Те са оборудвани с колани, които се свалят, когато детето порасне. Подходящи са за деца с тегло от 15 до 36 килограма. Те са по-евтина алтернатива на седалките с кабриолет.

Какво трябва да знаете, преди да купуте бебешко столче за кола

За да направите добра покупка, трябва да знаете точно от какво се нуждаете, не само вие, но и вашето бебе. Не забравяйте, че комфорта и вашата защита са най-важни, така че трябва да сте наясно с характеристиките на вашия автомобил и какъв вид столчета могат да се монтират.

 • Детето: Имайки предвид теглото, височината и възрастта на вашето дете ще е по-лесно да определите размера на седалката, който ви е най-подходящ.
 • Магазините: Важно е да знаете от къде да купите седалка за кола. Ако решите да купите продукта от онлайн магазин, първо трябва да се опитате да опитате седалката във физически магазин (ако е възможно разбира се) и да проверите дали отговаря на вашите изисквания. Някои търговци ще ви позволят да опитате продукта, което е подходящ момент да проверите дали столчето е съвместимо с вашата кола по отношение на ъглите на седалката и предпазните колани. Също така е полезно да изберете магазин, който предлага право на връщане.
 • Колата: Проверете секциите за безопасност на детето в ръководството на автомобила и проучете функциите на коланите и седалките.

Какво да търсите при избора на столче за кола?

Има редица фактори, които е от съществено значение при закупуване на столче за кола, в което ще поставите бебето си. Трябва да се погрижите за всички подробности, защото вашата безопасност и благополучие са на първо място.

 • Функции за сигурност:   Една от основните причини за избор на добро столче за кола за вашето бебе е именно безопасността на детето. Затова трябва да вземете предвид редица основни характеристики, които да търсите при избора на седалака за вашето бебе.

5-точков колан:  Представлява две презрамки, два колана в кръста и един между краката, като всичките са съединяват в средата посредством катарама. Пет точковите колани са по-безопасни, тъй като държат бебето ви на място и в случай на удар разпръскват ударните сили върху повече области на тялото.

Защита срещу странични удари:  Това е гореща тема, много производители обявяват това качество, но все още няма установен стандарт за този тип защита. Въпреки че има голяма вероятност да си купите стол с тази характеристика, трябва да поддържате скептицизъм, защото не са напреднали много в това отношение. Не забравяйте също, че при една четвърт от ударите колата е ударена отстрани, а не отпред.

Лесна настройка на презрамките:  Доброто регулиране на колана прави стола по-безопасен. Ако купите такъв, който е „лесен за настройване“, вероятно е необходимо да го коригирате всеки път. Трябва да имате предвид това и да изберете безопасен вариант.

 • Колко трябва да похарчите? Не е много сигурно, че ако похарчите много пари вашето бебе ще бъде в безопасност, тъй като много модели със средна или ниска цена са равни или дори по-добри от най-скъпите. Средните цени варират между 100 и 400 лева, но разбира се, винаги можете да вземете тези, които се продават по-евтино от най-ниската цена и по-скъпи от най-високата цена. Тези в нашия списък варират от 100 до 700 лева, а пълната гама от столчета за кола има цени, вариращи от 20 до над 1500 лева.
 • Лесни за инсталиране:  Тези седалки могат да бъдат инсталирани с помощта на предпазни колани или така наречената система LATCH. Ако ще използвате коланите като начин на монтаж, е полезно да намерите защитна точка, която да поставите седалката и да изберете такава, която има вградено заключващо устройство, което държи колана на място, така че да не се разхлабва. Добре е да практикувате инсталацията няколко пъти преди да тръгнете, за да сте сигурни, че сте го сложили правилно и безопасно.
 • Безопасност: В никакъв случай не трябва да се използва столче за кола на пътническа седалка, където има въздушна възглавница. Правилното поставяне на всички столчета е от първостепенно значение, за да ги направи най-ефективни.
 • Не всички детски седалки или основи отговарят на всички автомобили. Важно е да проверите дали седалката е подходяща за автомобила, в които възнамерявате да я монтирате, както и да извършите повторна проверка, когато сменяте колата си.
 • Винаги трябва прочетете книжката с инструкции, придружаваща седалката за кола за да направите безопасно и правилно поставяне. След това не забравяйте да запазите ръководството, тъй като в бъдеще може да ви е необходимо. 
 • Препоръчваме да монтирате столчето за кола да го изпробвате предварително преди да го използвате. Препоръчитено е бебетата да не бъдат оставяни в група 0/0 + столчета за кола за много дълъг период от време.
 • Лесно регулиране и използване: Част от безопасността е да се провери дали коланът да се регулира за да стои пътно прилепнал към тялото на вашето бебе. Това означава, че докато бебето расте ще можете да променяте настройките на колана. Важно е да се уверите, че колана е лесен за достигане и лесен за използване. Що се отнася до бутона за отключване на колана и катарамите, идеалното не да изберете нещо достатъчно трудно, така че бебето да не може да го отключи, но вие да можете да се справите. Ако бутонът е неудобен за палците ви, може да е най-подходящият за това, което искате.
 • Лесно почистване: Седалките, изработени от гладки и водоустойчиви тъкани, ще се почистват по-лесно от седалките с текстурирана или абсорбираща материя. Хубаво е да имате махащо се покривало, което може лесно да се пере в пералнята, но тези калъфи не са толкова често срещани.
 • Уверете се, че седалката пасва в колата ви: Не всички седалки могат да бъдат монтирани във всички автомобили, така че трябва да сте сигурни, че когато купите вашата ще можете да я върнете, в случай че сте поставени в тази непредвидена ситуация. Уверете се, че седалката физически пасва на задната седалка в колата ви, ъгълът на облегалката и позиционирането на предпазните колани също могат да повлияят, ако не е поставена правилно. Вземете ръководството, ако е необходимо. В случай, че имате малка кола измерете задната седалка на колата си и сравните тези измервания с размера на детското столче, което искате да купите.
 • Изберете седалка, която е подходяща за любимата ви количка:  Не всички детски столчета за кола могат да бъдат поставени в детската количка. Дори опитите да се сдобиете с такава, която е подходяща е трудна задача, но винаги има опция за закупуване на пълен комплект или адаптер, който позволява пригодяването им. Потърсете в магазините опцията „Travel Systems“ и ще намерите това, което търсите.
 • Изберете седалка, която е лесна за транспортиране: В случая най-лекото столче за кола, което можете да намерите е с тегло 3,5 килограма, но трябва да знаете, че тези с тегло над 4,5 килограма се считат за тежки. Трябва да вземете това предвид, тъй като теглото ще ви улесни или ще ви затрудни да го транспортирате, особено ако носите и бебе, което тежи поне 3 килограма.
 • Сенник:  В идеалния случай бебешкото столче за кола ще има сенник, който предпазва бебето ви от слънцето в онези моменти, когато монтирате седалката в количката. В допълнение, тя трябва да бъде силна и стабилна, за да издържа на дърпанията от децата.