Най-добри дъмбели в България за удобни упражнения у дома

За изпълнението на много фитнес упражнения са нужни дъмбели. Те се състоят от малък лост и тежести прикрепени в двата му края. 

Използват се за натоварване на мускулите на горната част на тялото, като бицепси, трицепси, рамене, гърди и т.н.

Лесни за съхранение, можете също да го вземете със себе си навсякъде, особено ако това са дъмбели, които се разглобяват. Всеки модел обаче има своята специфичност и това усложнява избора. 

И така, за да ви помогнем бързо да намерите този, който отговаря на вашите изисквания, ние сме приготвили ръководство за покупка, което обяснява подробно различните критерии, които са важни при покупката на гири. Но преди да започнем този параграф, ще опишем най-препоръчителните в момента.

Кои са най-добрите дъмбели?

За да успеете да изберете най-добрите дъмбели на пазара, ще трябва да следвате някои прости препоръки. Разбира се, не се притеснявайте, защото така или иначе ще ви представим списък с най-добрите опции, които можете да намерите днес.

Първото нещо е да изберете материала. Препоръчваме гирите да са изработени от хромирана стомана, която е много устойчива и с високо качество. Можете да изберете също с гумено или пластмасово покритие, като може да се каже, че някои случаи тези са за предпочитане. 

Освен това, трябва да ги търсите с регулируеми тежести, които могат да са от 1 до 50 кг. По този начин ще имате широк спектър от възможности за упражнения.

Също помислете за типа тренировки, които планирате да правите, тъй като има по-специфични модели за определени дейности.

1. Комплект Дъмбели KINGKANG SL-001

Комплект Дъмбели KINGKANG SL-001
Виж цената

Ако искате да поддържате форма и да изградите сила, комплектът с регулируеми дъмбели KINGKANG SL-001 е задължителен уред за фитнес във вашия дом. Комплекта съдържа 2 лоста, които могат да бъдат сглобени на 2 гири с тегло до 15 килограма всяка. 

Хромираният им дизайн ги прави да изглеждат добре във вашия домашен фитнес.

Релефното обозначение на теглото в килограми улеснява идентифицирането на тежестите. 

Произведени са с качество, което гарантира дългият им живот. Имат набраздени дръжки, така че да можете да ги използвате уверено със здрав захват, знаейки, че ще издържат на интензивни сесии.

2. Регулируеми дъмбели HMS SGC20

Регулируеми дъмбели HMS SGC20
Виж цената

Комплектът се състои от два лоста, четири предпазителя, свързваща щанга и 12 диска.

Продуктът е подходящ както за напреднали, така и за начинаещи потребители.

Двете гири имат възможност за съединяване, така че да се получи щанга.

Предпазителите са с резба, благодарение на което тежестите не се движат по време на тренировка.

Ако харесвате издръжливост и елегантност, този комплект от 20 кг дъмбели, направени с PVC + цимент, желязо, пяна е идеален. Има сигурни предпазители, които го правят идеален за дома или офиса.

3. Комплект Гири KINGKANG SL-002

Комплект Гири KINGKANG SL-002
Виж цената

Представяме ви тези две гири от марката KINGKANG от по 15 кг всяка. Изработени от стомана, те са добри за тренировка на открито. Те ще подобрят метаболизма ви.

Регулирането на теглото е лесно. Просто добавете или премахнете дисковете към лоста и претягате предпазителите

Независимо дали ще ги използвате с голи ръце или ръкавици, текстурираният захват на лостовете помага да се осигури стабилно и сигурно задържане.

Здравият пластмасов калъф е добро решение за съхранение на всички части. Добре затварящ се капак и удобна дръжка осигуряват лесна преносимост на комплекта.

4. Комплект регулируеми гири Sportmann 2×10 кг

Комплект регулируеми гири Sportmann 2x10 кг
Виж цената

Няма нищо по-добро от това да имате регулируеми дъмбели с къси лостове и резбови предпазители.

Тежестите са хромирани за по-голяма издръжливост, без допускане на ръжда и корозия. Дръжките на дъмбелите се отличават с контурен, нарязан дизайн за по-добро, здраво захващане.

Пластмасовият калъф е отлят от вътрешната страна по формата на всеки компонент, за да поддържа всичко на място, когато го пренасяте. 

Комплектът е лесен за използване и не изисква много място за съхранение – подходящ за домашна употреба, както и за любители на фитнеса от всички нива.

5. PVC дъмбели пълни с цимент SPORTMANN 2×20 кг

PVC дъмбели пълни с цимент SPORTMANN 2x20 кг
Виж цената

Разнообразен набор от тежести с 4 диска 0,5 кг, 4 х 1,25 кг, 4 x 2.5 кг, 4  х 5 кг, 2 лоста и 4 предпазители. Сменяеми дискове, за да могат да отговорят на вашите специфични нужди за тренировка. Увеличете теглото на една гира до 10 килограма, когато изпълнявате единични упражнения с гири.

Какво е дъмбел?

Дъмбел е инструмент, съставен от два диска или кълбовидни тежести свързани с лост, който служи за ръкохватка. Това оборудване се използва по време на тренировки с тежести или фитнес упражнения, за да се добави допълнително натоварване към извършваните движения. Така се постига увеличаване на трудността на упражненията.

Това оборудване за бодибилдинг позволява работа на бицепсите, трицепсите, раменете и предмишниците, но също така и гърба, бедрата, прасците, корема. Дъмбелът е инструмент, който позволява укрепване на всички мускули на тялото!

Защо да си купите комплект дъмбели?

Това е много просто, ще имате възможност да правите много различни упражнения, така че ще бъде невъзможно да ви е скучно, когато ги използвате. 

Можем също да кажем, че дъмбелите не само стимулират растежа на мускулите и не и се използват и за отслабване. Твърди се, че те също допринасят за доброто здраве на сърцето, костите, мускулите и органите, защото очевидно спортът е полезен за тялото. 

Освен това, те допринасят до пестенето от членството във фитнес залата, което може да е твърде скъпо в наши дни. Освен това фитнес залите могат да демотивират начинаещите, като гледат напредналите спортисти. Така че можем да кажем, че дъмбелите имат много предимства, които допринасят за бързото развитие в добра насока.

Различни видове

На пазара за фитнес уреди ще намерите много модели дъмбели:

Дъмбели за жени и деца

гири за деца

Тежащи обикновено между 0,5 и 5 кг, гирите са предназначени за всички, които искат да тонизират тялото си като част от фитнеса у дома. Те също се използват и в кабинетите на физиотерапевти с цел рехабилитация. Съставени от чугунена сърцевина, покрита с пластмасов винил или неопрен в различни цветове. Те предлагат удобен захват, не увреждат подовете и са лесни за почистване.

Дъмбели с гумено покритие

шестоъгълни

Тези дъмбели се срещат най-вече във фитнес залите. Оценяваме тяхната здравина и обхвата на наличните товари, обикновено вариращи от 2,5 до 50 кг. Отново, лесна за почистване, гумата осигурява добра защита и значително намалява шума в случай на удар, а шестоъгълната им форма им пречи да се търкалят.

Регулируеми дъмбели

Регулируеми дъмбели

Широко използвани, тези гири също са добър избор за тренировка у дома, особено ако живеете в къща или на приземния етаж. Почти неразрушими. Можете бързо да сменяте дисковете благодарение на лесните за завиване / развиване на предпазните гайки. От друга страна, внимавайте с дисковете, които могат да причинят наранявания в случай на падане!

Автоматично регулируеми дъмбели

Автоматично регулируеми

Автоматично регулируеми дъмбели са най-доброто решение за вашите тренировки. С регулируеми тежести те предлагат бързата промяна от 2,5 до 24 кг за част от секундата. Заемайки малко място, това очевидно са двойка дъмбели, от които се нуждаете, ако бюджетът ви позволява.

Ръководство за покупка

Когато започнете проучването си, бързо ще забележите, че има много голям брой гири, които са със специфични характеристики.

Следователно намирането на правилния модел не е лесна задача, поради което искахме да ви подкрепим, като ви обясним подробно кои са факторите, които трябва да разгледате много внимателно, когато избирате.

Материали на тежестите и покритието

Сред комплектите, които можете да намерите, съществуват няколко вида дискове, както и няколко нива на качество.

  1. Пластмасови дискове пълни с бетон. Те често се предлагат на ниска цена и имат по-кратък живот от чугуна. Ако имате нисък бюджет, комплект дъмбели като този е най-подходящ за вас. Но внимавайте и се грижите добре за дисковете, защото са по-крехки от останалите. Могат да се разрушат, ако бъдат хвърлени от високо.
  2. С чугунени или хромирани дискове. Това са най-продаваните видове дъмбели в света. Те са вечни, но бъдете внимателни, когато поставяте тежестите на земята. Поставяне на земята постелка за упражнения, която да поеме част от теглото на тежестите и да предпази пода.
  3. Чугунени дискове покрити с гума. Това е върхът на това, което можете да намерите на пазара. Теглото се разпределя равномерно, а покритието му го прави безопасно за пода. Качество, но комплект от този тип често е от най-скъпите.

Ергономичност

Дъмбелът е оборудване за вдигане на тежести, което изисква много физически усилия.

Следователно трябва да бъде възможно най-ергономичен, така че спортът да остане удоволствие за вас и по никакъв начин да не се превърне в скучна занимание.

Следователно трябва да отделите време, за да проучите лекотата и удобството при използването на вашата гира, преди да я поръчате.

Очевидно, няма да стане ясно от от марката, че моделът е ергономичен, но има някои улики, които ви позволяват да разберете това.

тренировка вкъщи

Предпазители

Така наречените предпазители използвани за заключване на дисковете от двете страни на гирата, за да се предотврати изплъзването им от лоста. Този елемент всъщност е много важен за избягване на всякакви инциденти. Диск, който се изплъзва от лоста може да има много сериозни последици. Има 4 вида предпазители:

  • Класическата спирателна пружина  Това е стоманена пръчка, обработена, за да може да следва формата на лоста. Трябва да стиснете двата му края, за да разширите центъра му и да го вкарате около лоста. С освобождаването му упражненият натиск е достатъчен, за да поддържа дисковете на място. Основното му предимство е, че бързи се поставя и маха. Ако трябва да сменяте редовно тежестите между всяка серия от упражнения за сила, това може да бъде идеалният избор.
  • Предпазители с резба. Използва се за дъмбели, предлагащи се с резбовани лостове. Идеята тук е да заключите чугунените дискове на лоста чрез постепенно завинтване на предпазителя, който също е с резба. Тази система има предимството да фиксира наистина добре. Дори ще трябва да внимавате да не затягате твърде много, в противен случай ще имате проблеми с отвиването й по-късно! С комплект дъмбели, снабден с дискови ограничители от този тип, никога няма да се притеснявате за безопасността.
  • С бързо заключване. Буквално „интелигентна система“, Само със завъртане на лоста сменяте тежестите.

Тегло

В зависимост от вашите нужди, ще са ви необходими гири с по-голямо или по-малко максимално тегло.

Всъщност, ако просто искате да тонизирате мускулите си или да се стегнете, можете да изберете прост модел.

И обратно, ако целта ви е да увеличите силата си и мускулната маса, тогава ще трябва да предпочитате устройство, предлагащо по-голямо максимално тегло.

Ето защо е важно да отделите време, за да обмислите предварително какво е максимално тегло, от което се нуждаете.

Също така ще бъде от съществено значение да вземете предвид, колко често тренирате.

Колкото повече тренирате, толкова по-лесно ще вдигате тежестите, което ще ви насърчава да вдигате тежестта, за да се подобрите.

Така че не забравяйте да изберете продукт, който ви позволява тази еволюция, без да се налага да купувате допълнителни аксесоари в близко бъдеще.

Да бъдат практични

Ако тренирате в стаята си, в студио или друго малко пространство, имате нужда от практичен комплект с гири, който не заема много място. Най-доброто решение, с което разполагате е да инвестирате в комплект дъмбели с кутия за съхранение.

За разлика от лежанката, комплектът с гири се нуждае от малко място за съхранение! Трябва само да отворите куфара, който съдържа едновременно дъмбелите, тежестите и предпазителите, за да започнете тренировката си. И след като приключите, можете да приберете оборудването си в куфара и да го поставите на мястото, което искате.

Цена

Цената ще зависи от това, което искате да практикувате като дейност. Ако предпочитате да възобновите доста лека физическа активност, за да се тонизирате, изберете гири с фиксирана тежест, които са на много достъпни цени. 

За да практикувате интензивна тренировка и да следвате програма за бодибилдинг, за да натрупате мускулна маса, вие, следователно е добре да изберете регулируеми гири, които ще ви предложат възможността за бързо добавяне на тегло към всяка серия.

упражнения с гири

Къде можете да купите гири?

Относително лесно е да поръчате гири онлайн. Независимо дали от Емаг, или в спортни магазини като Декатлон и “Спортен склад”. Тези комплекти са под формата на кутия, групираща дискове, лостове и предпазители. 

В повечето случаи ще можете да изберете различни версии от 20 кг, 30 кг, 50 кг. Кое точно ще изберете зависи от вашето ниво, но и от вашата цел. Имайте предвид, че гърдите, гърбът или бедрата може бързо да изискват използването на голям товар.

Използвайте ги безопасно

С дъмбелите имате възможност да правите много различни упражнения в различни пози. След няколко месеца със сигурност ще сте тонизирали бицепсите и трицепсите, както винаги сте желали.

Както при всички добри неща обаче, винаги има и лоша страна. С дъмбелите можете да се контузите, особено ако не ги използвате правилно. При това е от съществено значение да знаете инструкциите за безопасност по време на тренировка с тежести.

Изберете подходящо тегло

Първото нещо, което трябва да имате предвид, преди дори да започнете да тренирате, е теглото. Всъщност човек не може просто така да започне да вдига големи тежести. Това се определя въз основа на телесната ви маса. Препоръчително е да вземете няколко тежести, за да определите лимита си, след което започнете да тренирате със тежести около 60% от лимита ви.

Правете правилни движения

Тренировките изискват голям брой движения, затова те трябва да са изчистени и правилни. Ако не следвате това правило, рискувате да се нараните. Ето защо е важно да сте дисциплинирани по време на тренировката си. Правете само изчистени движения, както съветват специалистите.

Използвайте качествени гири

От качеството на дъмбела зависи и степента на сигурност. Всъщност фактът, че дъмбелите се използват в деликатни пози (както при упражненията в легнало положение), изисква човек да е сигурен, че тежестите няма да излязат от лоста. Така че, проверете предпазителите, също така разгледайте производствения материал (чугун, стомана, желязо), както и мерките за сигурност на производителя (като гуменото покритие например).

Регулирайте тежестите по безопасен начин

Това се отнася само регулируемите гири. При тях варирането на теглото се извършва според добавянето или премахването на броя на дисковете. За да направите тази операция, трябва да спазвате и някои предпазни мерки, за да не рискувате.

Следователно трябва да ги премахнете едновременно от двете страни, за да спазите баланса. Ако не го направите, получилият се дисбаланс може да причини щети.