Най-добри електрически бойлери за всяко домакинство

Топлата вода е от съществено значение в домакинството за добра хигиена и комфорт, особено през зимния сезон, през който е невъзможно да се направи без нея. Най-лесният начин да имате достъп до топла вода е наличието на електрически бойлер. 

Това е уред, което има способността да загрява водата и да я разпределя по водопровода в банята или кухнята. Въпреки, че електрическия бойлер съществува от доста време, производителите никога не спират да ни изненадват, предлагайки още по-модерни и функционални модели. По този начин характеристиките на тези електрически уреди непрекъснато се подобряват, а горещата вода става по-достъпна в домакинствата.

бойлери

Кой е най-добрият електрически бойлер?

Видове бойлери

За да разберете кой е най-добрият бойлер първото нещо, с което трябва да сте наясно са видовете, които се предлагат на пазара: термодинамични, слънчеви и електрически бойлери.

Термодинамичните са вариант, който за мен е все още е скъп, ние сме съпругът ми, аз и дъщеря ни, така че консумацията на топла вода не е толкова висока, слънчевия бойлер не е опция понеже е ефективен само през лятото, нашата нужда бе да купим електрически бойлер, това е най-добрият вариант за живущите в апартамент или за тези, които не са голямо семейство, което се нуждае от огромни количества топла вода.

За скромни доходи изборът на електрически бойлер би бил най-доброто решение. За това сме приготвили лист с няколко модела, които са с добро съотношение цена качество. Оставяме ви да направите избора, който най-добре отговаря на вашите очаквания.

Най-добрите вертикални електрически бойлери

Те са най-често срещаните бойлери, проектирани да работят в изправено положение, което е от голяма полза, защото заемат малко място и могат да се монтират в тясно пространство.

1. Електрически бойлер Tesy BiLight 80 литра

Електрически бойлер Tesy BiLight
Електрически бойлер Tesy BiLight
Към Офертата

Представям ви бойлера Tesy BiLight, най-продаваният бойлер. Евтин модел, но със своя капацитет от 80 литра, трябва да го считате за един от най-добрите варианти.

Материалите, с които е изработен и технологията присъща на дизайна му, правят този електрически бойлер съществена част от дома ви. Има добра изолация, която му придава допълнително качество. Струйника на този бойлер е изработен от качествена неръждаема стомана, който осигурява до 15% повече топла вода.

Когато работите с гореща вода е важно да имате контрол над нея. Модела Tesy, който разглеждаме тук ви го предоставя чрез неговия регулатор на мощността и термостата, които ви позволяват да променяте температурата между 35 ° C и 70 ° C*.

Безопасността винаги е от съществено значение и най-вече при работа с топлина. Следователно този електрически бойлер включва термометър. Благодарение на него винаги ще знаете каква е температурата на водата. Tesy BiLight е снабден с предпазен клапан и система за защита, която предотвратява прегряване. 

2. Електрически бойлер Atlantic 50 литра

Електрически бойлер Atlantic
Електрически бойлер Atlantic
Към Офертата

Искате ли да знаете кой е най-добрият електрически бойлер? Тогава продължаваме с бойлера Atlantic O´Pro +, един от онези случаи, в които нещо е доста непознато въпреки високото му качество. Точно така е и при този модел, поне засега.

Най-отличителната черта на този бойлер е капацитета от 50 литра, благодарение на това можете да имате гореща вода, готова за поне два нормални душа.

Понякога монтирането на бойлер се оказва голям проблем. Например мястото за монтиране не е достатъчно на височина за да влезе вертикален бойлер. И се оказва, че може да се монтира само хоризонтален модел. С този Atlantic O´Pro + това не е проблем. Той е много удобен и се монтира хоризонтално.

Неговата изолация с висока плътност позволява повишаването на топлина бързо и ефикасно и поддържа температурата ефективно.

Други добри качества са неговият термометър, емайлово покритие и антикорозионна защита. Закупуването на този електрически бойлер е идеален избор, ако търсите дълготраен и качествен продукт.

3. Електрически бойлер Ariston Lydos R 100 литра

Електрически бойлер Ariston Lydos
Електрически бойлер Ariston Lydos
Към Офертата

Наистина, не е необходимо живота да е сложен. Уредите трябва да са достъпни и лесни за използване. Ето защо доста ми хареса вертикалния бойлер Ariston Lydos R, който е 100 литра.

Водата се загрява от електрически нагревател, има емайлиран вътрешен резервоар с титан, така че няма нужда да се притеснявате, защото няма да корозира след няколко месеца. Всъщност трайността е една от най-забележителните характеристики на този модел.

Тъй като опазването на природата има голямо значение за мен, фактът, че този бойлер е приятелски настроен към околната среда го прави много добър модел за мен. С мощност 1800 W, неговата технология осигурява значителни икономии на енергия в сравнение с други модели.

Веднъж монтиран всеки може да се справи с контрола на този бойлер, и не че монтажа му е много сложен, но най-добре е техник да го направи. След което използването му е лесна и интуитивна работа.

Лесния начин на експлоатация не се противопоставя на безопасността, която винаги е важна при работа с висока температура. Затова бойлера има клапан за по-голяма безопасност, който може да предотврати голям брой аварии.

Най-добрите хоризонтални бойлери

Това са бойлери, пригодени да работят в хоризонтално положение. Този тип е идеален, ако оформлението на къщата ви или пространството, което имате не ви позволява монтажа на вертикален бойлер.

4. Хоризонтален Бойлер Елдом 72427 3200 W

 Хоризонтален Бойлер Елдом 72427
Хоризонтален Бойлер Елдом
Към Офертата

Тук говорим за бойлер Елдом с 80 литра капацитет, който е достатъчно голям.

Монтажът на бойлер може да бъде голям кошмар, още повече, когато в комплекта не е включено всичко необходимо за целта. В този случай просто трябва да вземете допълнително маркучите за свързване на водата, всичко останало е включено в цената. Инсталирането му е доста просто, ако следвате добре инструкциите.

Водата се загрява с висока скорост и най-хубавото е не само това, но и това, че я поддържа топла практически през целия ден, така че да е налична за използване в нужното време. Това до голяма степен се дължи на  безфреонов пенополиуретан с дебелина 40 мм.

Този бойлер е с износоустойчив циркониев емайл, за по-дълъг живот. Но това, което ме радва най-много, е че консумацията му на енергия е ниска, много по-ниска от тази на други подобни модели.

И накрая, регулирането на температурата предлага голяма точност, с която можете да изберете без проблем колко гореща искате да бъде водата.

Модел, който напълно изпълнява своята функция и е отличен съотношение качество / цена. Неговата изолация в комбинация със два магнезиеви протектора помага да се поддържа водата топла за по-дълго. В допълнение можете да регулирате температурата и да се доверите, че ще консумира възможно най-малко електричество.

Най-добрите електрически бойлери с ниска консумация

Когато търсите вариант да харчите по-малко пари в дългосрочен план, бойлерите с ниска консумация са идеални, особено защото ще намерите модели, които консумират малко енергия.

5. Термоелектрически бойлер със серпентина

бойлер със серпентина Tesy
Бойлер със серпентина Tesy
Към Офертата

Завършвам с термоелектрически бойлер Tesy BiLight GCVS-804420-B11-TSR, който има ниска консумация на електричество. Бял на цвят и 80 литра капацитет е идеален за вашия дом.

Една от причините някой да реши да купи електрически бойлер с ниска консумация е да замени газов бойлер и така да намали месечните си разходи. Този модел е добре в това отношение, защото е много ефективен по отношение на консумацията и следователно за спестяване на пари.

Една препоръка е да регулирате температурата според сезона на годината. Можете да направите това благодарение на бутона за лесно настройване, който има. Когато е по-студено и е необходимо малко да се повишите температурата, а когато времето е горещо най-добре е да намалите температурата на бойлера, защото не е необходимо водата да се нагрява толкова много.

Във всеки случай  високоефективната топлоизолация поддържа температурата на водата часове наред, така че след като водата е гореща, тя ще бъде в готовност за вас по всяко време.

Има предпазен вентил и защита от замръзване, така че няма от какво да се притеснявате.

Нещо друго, което трябва да се отбележи за този бойлер Tesy BiLight е времето на загряване на водата. Когато нямате време и се окаже, че няма топла вода не се притеснявайте, защото този бойлер с ниска консумация ще оправи нещата. Тоест, този модел ще затопли достатъчно вода само за минути. 

Ако искате термо бойлер, който поддържа водата гореща за дълго време, този модел е идеален. Той също така има отлична енергийна ефективност, така че не плащате по-големи сметки за електричество отколкото е необходимо.

Ръководство за закупуване на най-добрия електрически бойлер

Размер и вместимост

бойлер с дигитално управление

Когато избирате най-добрия електрически бойлер, капацитетът и размерът са две от най-важните неща, които трябва да имате предвид. Обикновено капацитетът зависи от литрите, които може да съхранява резервоара на бойлера (50, 75, 100, 150, ​​200 и 300 литра), всеки човек от семейството е нормално да консумира между 20 и 40 литра гореща вода на ден. Можете да изчислите нужния ви капацитет според броя на хората в домакинството и консумацията на топла вода. Най-често в домакинствата се използват бойлери между 100 и 150 литра.

Ето и няколко съвета за изчисляване на капацитета на резервоара, от който се нуждаете:

 • Брой членове в семейството: Обикновено всеки човек консумира средно 30 литра вода, ако този човек прекарва много време под душа, консумацията може да се увеличи до 50 литра, за 3-4 членно семейство се препоръчва модел от 100-150 литра, а за 2 души до 100 литра.
 • Начин на използване: Не е същото да вземете душ и да пълните вана. Ваната има нужда от много повече вода и прави консумацията да е около 50 литра вода на човек.
поддъжка

Монтаж

Когато монтирате бойлера е важно да го направите в близост до крановете, от които планирате да използвате топла вода, например в близост до кухнята или банята, защото в противен случай ще претърпите загуба на топлина по време на подаване на топла вода. Това е важно при избора на вертикален или хоризонтален бойлер в зависимост от наличното пространство в къщата, където горещата вода бързо ще достигне до вас, като по този начин се гарантира ефективността на термостата и правилната експлоатация на бойлера.

Поддръжка

Електрическите бойлери несъмнено са един от уредите, които са най-често използвани днес. Бързото нагряване и поддръжката на температурата на водата са плюс. Ето и няколко препоръки как да използвате оптимално своя бойлер:

 1. Изключвайте бойлера, когато сте на почивка: ако ще прекарате дълъг период далеч от вкъщи, силно се препоръчва да изключите бойлера преди да заминете.
 2. Не го използвайте на максимум: препоръчително е никога да не го използвате на максималната температура, освен че ще намалите сметките си, но също ще поддържате бойлера в по-добро състояние и ще удължите живота му.
 3. Инвестирайте в качествен бойлер: обикновено те се развалят след жизнения период, който е около 5 години. По-дългия живот зависи от качеството, така че имайте предвид моделите, които препоръчвам са с добро качество на много достъпни цени, които ще ви позволят да спестите пари както при употреба, така и от резервни части или ремонти.
 4. Изберете подходящото място за монтирането му: важно е монтиран вътре в къщата и възможно най-близо до мястото, където се използва повече топла вода, като по този начин тръбите се затоплят бързо, ако пък трябва да бъде монтиран навън е важно да се използва топлоизолация за да се избегне загуба на енергия.

Консумация

Трябва да подчертаем, че консумацията също е важна, като общо правило електрическите бойлери са най-добрият вариант, ако не се нуждаете от огромни количества топла вода. Можете да настроите термостата, за да получите по-ефективно използване на нагревателя и да намалите консумацията на електричество. По този начин е възможно да спестите между 20% и 30% от сметката за ток, в допълнение има и модели с нисък капацитет, ако имате нужда от малко количество топла вода.

Както споменахме по-горе, има три вида бойлери. Термодинамични, слънчеви и електрически бойлери. Изборът на подходящ модел за вашия дом е от съществено значение, необходимо е добре да прецените нуждите си от топла вода преди да направите вашата покупка.

Ако имате нужда от топла вода само за една мивка или за дребни нужди, можете да си купите проточен бойлер. Има и дигитални нагреватели за вода, които са много удобни в кухнята. Тези устройства загряват водата само при нужда, без да изразходват излишна енергия. Също така можете да изберете мини бойлер с максимален капацитет 50 литра.

хоризонтален бойлер теси

Най-често задавани въпроси

Защо да изберете електрически бойлер? Какви предимства има пред газовия?

Обикновено електрическия бойлер има предимства пред газовия, но най-забележимите са:

 1. Не е необходимо да имате газова инсталация, като по този начин избягвате всички проверки за безопасност.
 2. Той работи независимо от водното налягане, като по този начин избягва безброй проблеми и без да се налага да губите големи количества гореща вода, което влияе на сметката за ток.
 3. Много по-безопасен е, като не се налага да рискувате с газовата инсталация.
 4. Водата винаги е с постоянна температура без онези досадни промени в температурата на водата при газовите модели, което изцяло зависи от потока на водата и топлината генерирана в същото време.
 5. Не ви трябват газови бутилки, като по този начин забравите за несигурността дали ще имате газ да се изкъпете.
 6. Можете да го инсталирате на много места, без да се налага да се справяте със строгите правила за безопасност.

Как се включва бойлерът?

За да включите електрическия бойлер, отворете крана за вода, който е свързан към бойлера, изчакате докато резервоарът се напълни. След това трябва да го свържете към електрическия контакт и да активирате термостата. Времето за затопляне на водата зависи от модела, който използвате.

Как да настроите електрически бойлер?

горещ душ

Ако не знаете как да настроите своя електрически бойлер не е нужно да се притеснявате, експлоатацията им е наистина проста. Обикновено имат цифров екран или копче, с което можете да регулирате мощността. Механичните модели можете да намалите или увеличите температурата, ако завъртите в едната или другата посока, ако имате цифров модел, който има часовник, можете да изберете време, в което ще ви трябва водата и нагласите времето на включване, така че бойлера да има достатъчно време да загрее водата. Ако например желаете да вземете душ в 08:30, най-добре е да включите бойлера в 07:00. Ако имате някакви въпроси, препоръчително е да се консултирате с ръководството за експлоатация на вашия електрически бойлер.

Как да източите електрически бойлер?

Ако трябва да източите своя електрически бойлер, най-лесният начин е да използвате метода на източване, без използването на инструменти, просто трябва да изключите бойлера от електрозахранването и да затворите крана за студена вода, така че резервоара да не може да се пълни. Следващата стъпка е да отворите крана за гореща вода в банята например, за да изпразните напълно резервоара на бойлера. Тази процедура е както за хоризонтален, така и за вертикален бойлер. Ако не можете да използвате този метод, вашият бойлер обикновено включва предпазен клапан, който ще ви позволи да го отворите така, че да се източи, това е по-бавен процес от предишния, но също е вариант.

Кой бойлер е най-добрият, вертикален или хоризонтален?

Ако имате съмнения относно вида на електрическия бойлер, който да изберете, не се притеснявайте, и двата имат еднакви функции. Единствената разлика е, че подредбата им е различна, за да се адаптират към пространството, което имате на разположение. Не забравяйте, че е важно вашият бойлер да бъде в близост до мястото, където горещата вода се използва най-често за да поддържа тръбите топли. Так постигате добра поддръжка, като по този начин удължавате живота на вашия бойлер.

Как да разглобите електрически бойлер?

Не трябва да разглобявате електрическия си бойлер без помощта на професионалист, за да сте сигурни, че няма да го повредите по време на процеса. Ако трябва да го свалите, за да боядисате стената или подобно, можете да го направите, като откачете крепежните елементи, които го държат на стената. Но въпреки всичко искате да го разглобите, трябва да следвате следващите стъпки:

 1. Изпразнете резервоара
 2. Изключете го от електрическия ток
 3. Отстранете всички водни връзки
 4. Извадете внимателно гумените уплътнения, за да не ги повредите
 5. Извадете крепежните елементи
 6. Отстранете всички винтове и т.н. за да елиминирате основата и да може да имате достъп до останалите части.

Как да се грижите за бойлера?

електрически

Като сте избрали да монтирате бойлер във вашия дом или вила, вече знаете предимствата и колко е ефикасен и икономичен електрическия бойлер. Всъщност добрия модел ви позволява да спестите от сметката си за електричество. При покупката на нов бойлер се очаква той да издържи дълго, стига да се грижите правилно.

Всъщност има само няколко неща, които трябва да правите периодично, за да поддържате вашия бойлер в добро състояние. 

Първо проверете филтъра за боклуци в най-добрия случай на всеки 6 месеца или максимум веднъж годишно. За да проверите филтъра безопасно, първо спрете водата и намерете филтъра за вода. След това ще трябва да го развиете, почистите и върнете обратно на мястото му. В случая няма нищо сложно!

Ако искате пълно пречистване най-добре е да се възползвате от услугите техник, който е специализиран в ремонт и прочистване на бойлери. Той ще се погрижи за чистотата и за правилното функциониране на вашия бойлер. 

Почистването на филтъра е бързо, докато промиването изисква много повече време в зависимост от твърдостта на вашата вода и колко отдавна е била последната поддръжка.

Техникът ще пречисти системата на бойлера няколко пъти, докато разтворът е напълно чист. След това той ще почисти системата с чиста вода в системата, за да е сигурен, че бойлера е напълно чист.