10 Най-добри електрически скутери за транспорт и забавление

Употребата на електрически скутер се превърна в един от най-популярните и предпочитани начини на придвижване. Все повече хора го предпочитат вместо дългото висене в трафика с колата. Очевидно е, че начинът ни на живот се променя. От ден на ден се повече обръщаме внимание на аспекти като практичността и опазване на околната среда.

С електрически скутер, човек може лесно да се придвижва из града, да ходи до университета или просто за забавлява в свободното си време. 

Нашите мнения за най-добрите електрически скутери

Ако не сте сигурни какво да търсите ето и нашата класация за най-добрите електрически скутери, които можете да намерите на пазара в момента.

1. Електрически скутер Xiaomi Mijia

Електрически скутер Xiaomi Mijia
Виж цената

Xiaomi е един от най-бързо развиващите се производители както на смартфони, така и на електрически скутери.

Моделът Mi, наричан още Mijia M365, не е първият електрически скутер. , Въпреки това той е спечелил голям интерес сред феновете на този тип устройства. Всичко се дължи на качеството на продукта и изненадващо добрата цена. В интернет можете да срещнете сравнения на много други модели с електрически скутер Xiaomi.

Качеството на материалите е едно от първите неща, които се забелязват при този модел. Но това не е всичко, този електрически скутер предлага много различни възможности за употреба. Може да поддържа доста интензивна употреба, предназначена за средни или дълги пътувания.

Благодарение на двигател с мощност от 250 W той постига максимална скорост до 25 км / ч с максимално поддържащо тегло 100 кг. Ако желаете можете да активирате и енергоспестяващия режим, за да удължите живота на литиевата батерия. Така можете да изминете до 30 км с едно зареждане.

Този електрически скутер Xiaomi има система за възстановяване на кинетична енергия (KERS). По начин подобен на традиционните динамо системи, тя се преобразува в електрическа енергия, за да увеличи живота на батерията. Друг плюс е времето за зареждане на батерията. Скутера се нуждае от пет часа, ако батерията е изтощена напълно, а започвайки от 25% ще са нужни около 3 часа.

Разполага със спирачна система с антиблокиране на предното колело, (e-abs) както и задна механична дискова спирачка. С комбинирано използване на двете спирачки можете да спрете напълно за около четири метра.

На кормилото има звънец и LED фар, както и четири LED светлини, за да с вижда лесно нивото на батерията.

Благодарение на мобилно приложение може да се следи информация за скоростта в реално време, ниво на батерията, изминато разстояние и множество настройки като смяна на парола и др.

Със страхотна система за сгъване, устройството може да се носи събрано при почти всякакви обстоятелства. Това прави този електрически скутер Xiaomi идеален за всички, които искат да се придвижват бързо из града, без да губят време в търсене на място за паркиране.

2. Електрически скутер Xiaomi Mi Pro 2

Електрически скутер Xiaomi Mi Pro 2
Виж цената

Xiaomi е марка, която непрекъснато подобрява продуктите си. По този начин новите модели надхвърлят характеристиките на предшественика си за по-голямо удовлетворение на потребителите. Такъв е случаят с електрически скутер Mi PRO 2, който запазва най-добрите качества от оригинала, но е оборудван с по-мощна технология.

Освен мощността на батерията, този модел предлага и леко тегло, което е около 14 килограма. Ще ви позволи да се изкачвате наклон до 20 градуса, което несъмнено е напредък в сравнение с предшественика му Mijia M365, който изкачва до 14 градуса.

Що се отнася до безопасността, Mi PRO 2 има (E-ABS) двойна спирачна система със задна дискова спирачка и електрическа моторна спирачка отпред. Освен това е оборудван с фар, като добавя допълнителна светлина и подобрява пътуванията през нощта.

На официалния сайт на производителят, Xiaomi ни уверява, че колелата на този скутер са много по-устойчиви от този на неговия предшественик поради подобрение в тяхното производство и добавяне на по-добри материали.

Моделът запазва достъпните цени, характерни за марката Xiaomi, заедно със страхотните спецификации, който поддържа всеки от неговите електрически скутери.

Препоръчваме този електрически скутер, ако бюджетът ви не е много ограничен, тъй като с Xiaomi Pro 2 ще имаме всичко: добра автономност, лекота при пътуване, скорост и безопасност.

3. Електрически скутер Cecotec OutSider E-Volution

 Електрически скутер Cecotec OutSider E-Volution
Виж цената

Cecotec се опитва да бъде добър конкурент на на пазара за електрически скутери с модела Cecotec OutSider E-Volution.

Това е най-популярната версия на производителя, както и се предлага на близка цена като  Xiaomi Mijia M365 или Mi PRO 2.

Коя от марките е по добрата? Истината е, че и двете имат сходни характеристики производителност и цена. Само с малка разлика във времето за зареждане и максимално тегло, но като цяло без фрапантни разлики.

Cecotec има впечатляващата мощност от 700 W (в сравнение с 250W на Xiaomi), нещо, което се цени особено по наклонен терен. От друга страна Mijia предлага много повече възможности за програмиране и свързване в допълнение към пет режима на шофиране, докато Outsider притежава три.

Един от най-интересните плюсове на Cecotec е възможността за смяна на батерията. Той има заменяема батерийна система, така че можете да смените батерията и да продължите. Идеята е чудесна, но на практика батериите са доста обемисти и може би тяхното носене не е най-практичния вариант.

Друго с което може да се похвали OutSider E-Volution, която ви позволява да държите краката си паралелно. Това определено добавя комфорт, ако трябва да карате дълго време, но ако използвате скутер от дълго време това няма да ви е нужно.

Cecotec Outsider E-Volution е опция която не бива да се подминава. Той е много гъвкав скутер, способен да се движи по различни терени за дълго време.

4. ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР CECOTEC BONGO SERIE Z

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СКУТЕР CECOTEC BONGO SERIE Z
Виж цената

Този модел предлага добро съотношение цена-качество. и иновативни функции. Освен това, той е снабден с много добър баланс по време на каране, благодарение на своя XL GreatSkate борд от бамбук. 

Неговите 12-инчови гуми са по-големи от стандартните и това осигурява по-голямо сцепление, стабилност и безопасност. Можете лесно да преминете през малки препятствия без никаква опасност. Освен всичко това колелата са безкамерни, така че е по-трудно да се пробият или издъхнат.

Разполага с подвижна батерия с обхват 45 км и време за зареждане между 5 и 6 часа. Мощността е една от основните му характеристики, тъй като разполага с 1100 W мотор. Благодарение на него достига максимална скорост от 25 км / ч и има възможността за изкачване на наклон. 

Разполага и с 3 режима за различно шофиране с цел адаптирането му към всяко от вашите пътувания: Еко режим, комфортен режим и спортен режим. 

И накрая, безопасността се гарантира от двойната спирачна система (с преден и заден диск) и 12-инчовите XL безкамерни колелета, произведени за защита от изпускане.

5. Електрически скутер Xiaomi Mi 1S

Електрически скутер Xiaomi Mi 1S
Виж цената

Mi Electric Scooter 1S е също актуализирана версия на все известния Mijia M365, който е доста подобен на Xiaomi Mi Pro 2, но с подобрения, които го правят много добър скутер.

Дизайнът се е променил много малко. Тук Xiaomi не са променили простите и изчистени линии, които толкова добре стоят на първия модел.

Основни характеристики:

  • Мощност: 250W номинална.
  • Максимална скорост: 25 км / ч.
  • Автономност: до 30 км.
  • Двойна спирачна система: преден e-ABS спирачка с възстановяване на енергията и задна дискова спирачка.
  • Тегло: 12,5 кг.

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че всичко е същото, Xiaomi твърдят, че са подсилили цялата електрическа част, така че сега скутерът им е по-надежден и безопасен.

С помощта на LCD екран ще имате възможност да се информирате за скоростта, оставащата батерия, предупрежденията за неизправности и режима на шофиране.

Поддържа Bluetooth връзка, която дава възможност за осъществяване на достъп до функции като заключване на скутера, актуализиране на софтуера и др.

С новия режим на шофиране при наличието на пешеходци той се движи с 5 км / ч. Това е от голяма помощ, когато преминавате през район с много хора.

Що се отнася до светлините, този модел разполага с по-мощни LED светлини с по-голям обхват. Дизайнът на задната светлина е променен, за да се подобри видимостта му. Производителя също е добавил 5 рефлектора за подобряване на безопасността, които го правят по-видим през нощта.

Гумите на този модел също са 8,5-инчови надуваеми. Но от Xiaomi твърдят, че са подсилени и 3 пъти по-здрави.

Още една от разликите е наличната опора на задния калник, която му придава по-голяма твърдост и го предпазва от счупване(това се е случвало с първия модел).

6. Скутер Cecotec Bongo Serie A Connected

Скутер Cecotec Bongo Serie A Connected
Виж цената

Ако търсите електрически скутер с възможност за свързване с вашия смартфон, Cecotec Bongo Serie A Connected е модел, който трябва да разгледате.

Комфортът при този модел се гарантира от бордови компютър, който показва информация за скоростта и състоянието на скутера, както и неговия лек и компактен дизайн. Освен това, батерията има обхват до 35 км, за да може да изминавате по-дълги разстояния. 

С максимална мощност от 700 W, електрически скутер Cecotec Bongo Serie A Connected ще ви позволи да изкачвате наклон и да постигате скорост до 25 км / ч

Подобно на другите модели в списъка, той има 3 режима на шофиране: Еко режим, Комфортен режим и Спортен режим. 

Безопасността е важна за производителя Cecotec. Затова този скутер включва и тройната спирачна система, както и твърди 8,5-инчови безкамерни гуми, които предотвратяват възможни спадания и пробивания.

7. Xiaomi Mi Scooter Essential

Виж цената

В Xiaomi Mi Scooter Essential е една от тези изненади, които не сме очаквали през тази година. Китайската марка го е подготвила по типична за производителя технология на ненадмината цена.

Тази версия е не само лека, но и с компактен дизайн, който позволява сгъването само за 3 секунди, за да се транспортира лесно и удобно. Въпреки това не мислете, че с тегло само 12 килограма, този електрически скутер няма да може да ви вози. Ще ви изненада факта, че е в състояние да издържи без проблем 100 килограма максимално тегло.

Що се отнася до безопасността, скутера има двойна спирачна E-ABS и антиблокираща система. Модела е качен на 8,5-инчови гуми за повече стабилност и комфорт, подобно на някои от моделите представени в това ръководство. Освен всичко това, той включва и система за самодиагностика на неизправности.

На LCD екран можете да следите работата на скутера, като при евентуален проблем компютъра ще ви извести за неизправността чрез активиране на една от светещите икони.
Както винаги Xiaomi предлага иновации с високи технологии на добри цени, които отговарят на на повечето бюджети. Благодарение на този модел, хора с малък бюджет ще имат възможност за закупуване на електрически скутер.

8. CECOTEC Bongo Serie A Advance Connected

CECOTEC Bongo, Serie A
Виж цената

Бъдещето на електрическите скутери определено е в сменяемите батерии. Затова производителя Cecotec се е ориентирал в производството на точно такива модели. Батерията на този модел е поставена удобно на кормилото, което дава възможност за лесно вадене и презареждане по всяко време.

Това не само прави смяната и по-бърза, но наличието на допълнителна вече заредена батерия ще даде повече автономност. Този скутер издържа до 35 километра, което означава, че ще можете да изминете приблизително 70 км, ако носите допълнителна батерия.

Налични са три режима на шофиране за различни ситуации и терени. Въпреки че спортният режим ви позволява да достигнете максималната мощност на скутера, имайте предвид, че при изкачване това може да има обратен ефект, тъй като може да изтощи батерията много бързо. Съветваме ви да използвате този режим на шофиране, само когато наистина закъснявате.

Ако го използвате за кратки разстояния, батерията може да издържи няколко дни, което означава, че няма да се налага да се зарежда ежедневно.

Разбира се, най-силната страна е изключителната безопасност, която осигурява модела. Налични са дискова спирачка, електрическа и ръчна, като с комбинираното им използване скутера спира за секунди. Така че не се притеснявайте, тази тройна спирачна система ще ви позволи да спрете точно когато имате нужда.

Компактен и лек, този електрически скутер е лесен за носене. Ако трябва да минете по стълби или да използвате асансьор можете да го сгънете. Дори можете да го качите в автобуса, ако си маршрута ви съчетава няколко транспортни средства. От приложението можете да контролирате всичко – от регулиране на осветлението до получаване на информация за скорост, ниво на батерията и налични неизправности.

9. Електрически скутер E-SCOOTER

E-SCOOTER
Виж цената

Ето и модел за всички, които искат електрически скутер като Xiaomi, но не искат да харчат толкова много пари. E-SCOOTER е абсолютно копие на M365.

Имате предвид, че модела има известна сила, но губи скорост, когато става въпрос за изкачване на наклон. От друга страна, той е идеален за равен терен и за изкачване на лесни и не много стръмни склонове с максимална скорост от 25 км / ч.

Една от отличителните черти на този скутер са ултраустойчивите плътни колела, с които ще забравите за необходимостта от смяна на гуми.
Тези твърди колела работят чудесно на асфалт, но са неудобни при преминаването през неравни настилки. Като цяло му липсва известна амортизация.

Може да се свърже чрез Bluetooth със смартфон андроид или iOS за за повече контрол на пътя. Друга от функционалностите, които приложението включва, е възможността за блокиране на електрически скутер, за да се предотврати евентуалната му кражба.

Като цяло това е електрически скутер за кратки пътувания в градове без много наклон. Той е от най-достъпните модели благодарение на добрата му цена.

Това е добър вариант и за лица над 14 годишна възраст.

10. Електрически скутер MOTUS SCOOTY 6.5

MOTUS SCOOTY 6.5
Виж цената

Ако търсите електрически скутер за тинейдър може това да бъде вашата опция.
Той е само 7,8 кг., така че няма да се налага детето ви да носи голяма тежест. Също така MOTUS SCOOTY е сгъваем. Затова пренасянето му по стълби, в градския транспорт или съхранението му е много удобно.

Безопасността е важна, независимо от това дали детето ви или вие използвате скутера. За това MOTUS SCOOTY има метална спирачка, LED задна светлина, която се вижда перфектно през нощта и амортисьор за добра стабилност.
Моделът може да се споделя между братя и сестри или деца и родители, тъй като има регулируемо кормило. Но ако сте по-висок от 180 см, този модел може да бъде неудобен за вас, препоръчваме ви да разгледате другите модели.

Максималната достижима скорост е 23 км / ч, но можете ограничите скоростта на детето си до 5, 15 или 23 км / ч.
Помнете, че този електрически скутер е предимно за деца въпреки максималното му тегло на натоварване от 90 кг. Ако сте много висок или ви трябва модел за ежедневно пътуване, може би трябва да помислите за други опции.

Как да изберете най-добрия електрически скутер?

Въпреки че изглежда проста задача, за да изберете подходящ електрически скутер трябва да обърнете внимание на няколко важни аспекта. Ако сте прескочили нашия лист с електрически скутери ви препоръчваме да ги разгледате и запознаете с характеристиките на всички модели. След това прочетете ръководството ни за избор на електрически скутер, за да научите какво да търсите преди да направите вашата покупка:

Мощност

Задвижването на електрическите скутери се осъществява благодарение на мотора и батерията,  които обикновено са монтирани под платформата. 

Мощността на мотора при стандартните модели може да достигне 1000 W, стойност, напълно съобразена с настоящият пазар, който е все по-взискателен и с нарастващото търсене.

Помнете, че батерия с добра мощност е много необходима, тъй като наличието на добра автономност винаги е важно. Трябва да вземете предвид телесното тегло на потребителя, преди да направите покупката. Ако тежи между 90 и 100 кг, минималната мощност необходима за осигуряване на безопасен транспорт е между 500 и 1000W като електрически скутер CECOTEC BONGO SERIE Z. Ако човекът е по лек (60 до 80 кг), ще са необходими между 250 и 400 W. Електрическият скутер Xiaomi Mijia M365 е идеален за тези хора.

Като цяло се препоръчва покупката на електрически скутер с възможната максимална мощност според вашия бюджет.

евтин електрически скутер

Автономност на батерията

Както казахме, мотора и батерията са най-важните компоненти на електрическия скутер. При повечето модели батерията се намира под платформата.

Всеки скутер има своите характеристики, не винаги отличното качество на батерията осигурява добра производителност. Тъй като това е най-важният и скъп компонент на електрическия скутер, с него трябва да се работи внимателно. Дръжте електрическия скутер на проветриво място и далеч от пряка слънчева светлина. Избягвайте източници на топлина и влажност, тъй като това може да повлияе на производителността.

Безопасност

Безопасността винаги е важна, когато става въпрос за моторизиран транспорт.

Електрическият скутер може да бъде използван както от възрастни, така и от деца. Затова е важно да се знае добре какви са мерките за безопасност взети от производителя. 

Търсете електрически скутер с окачване, ефективни спирачки и широка платформа. С тези основни характеристики ще смекчите ефектите на неравния терен и ще избегнете евентуални падания.

Спирачки

Всеки електрически скутер трябва да има монтирани спирачки на кормилото. Те са от съществено значение за да е възможно безопасно движение с висока скорост. Възможно е те да са дискови, хидравлични и електронни спирачки. Не избирайте електронните, тъй като в случай на техническа неизправност може да се случи инцидент.

Максимална скорост

Други важни разграничаващи фактори са максималната скорост, която модела може да достигне. Покупката на електрически скутер, който може да достигне висока скорост (до 60 км / ч), се препоръчва само ако се употребява от възрастен.

Размери

Един добър електрически скутер задължително трябва да има достатъчно голяма платформа и размер на колелата от 180 до 230 мм. Това ще гарантира оптимална стабилност за потребителя по време на употребата му.

Широката платформа е много по-удобна за по-дълго пътуване. Това помага за стабилното положение на тялото и доброто поддържане на баланс и контрол на скутера.

Колелата на електрическия скутер могат да бъдат с различни размери. Освен това, предните и задните може да са с различна големина.

Колелата с по-голям диаметър допринасят до по-голяма стабилност на път. По този начин ограничават неприятностите, които могат да ни създадат по нестабилни участъци. 

По-малките колела са с по-малко тегло и по-голяма пъргавина, но определено с много по-малка стабилност, която не се препоръчва.

сгъваем електрически скутер

Сгъване и поддържано тегло

Понякога ще се налага да носите електрическия скутер. Ще трябва да го пренесете от едно място на друго, където обстоятелствата не позволяват. Затова теглото на устройството е друг аспект, на който трябва да обърнете внимание, когато правите своя избор.

Колкото по-лесен е за носене, толкова по-добре, затова се препоръчва да изберете лек модел, който тежи най-много 10 – 15 кг. За да да бъдете максимално улеснени е важно също така да е сгъваем. Така че ако планирате да го носите често със себе си, най-добре е да потърсите електрически скутер, който е лек и се сгъва лесно.

Качество и цена

Цената винаги е много важен фактор. Едно от нещата, които се използват при сравнението на електрически скутери.

Ако го купувате предимно за развлекателна цел, можете да инвестирате в евтин модел. Тъй като в този случай няма да ви е нужно изминаване на прекалено дълго разстояние.

Но пък, ако ви е нужен за транспорт, помислете за закупуване на електрически скутер, който е по-качествен, по-добър, по-ефективен.

Техническа поддръжка

За някои потребители електрическият скутер се превърна в превозно средство за ежедневна употреба. Добре е да можете да правите редовни проверки, за да сте сигурни в неговата изправност.

Затова е необходима поддръжка независимо от марката електрически скутер, която е сте избрали. Да можете да задавате всички въпроси, които имате и да получавате помощ в случай на проблем с продукта.

Законодателство

Законът позволява използването на транспортни средства като велосипеди, ролери, кънки, скейтбордове, скутери и ги спуска на пътя. Според регламентите трябва да се движат по велосипедните алеи. В случай, че не съществува велосипедна алея е позволено преминаването по шосето, но само ако е възможно да се осъществи по безопасен начин.

Освен това трябва да вземете предвид:

  • Използвайте велосипедните алеи.
  • Носите защитна каска.
  • Не забравяйте да използвате светлоотразители и светлини

Вече имате нов начин на придвижване. Ще трябва да се използвате отговорно и съзнателно и трябва да вземете всички мерки за безопасност.

Пазара на електрически скутери в България вече е доста развит. Бъде разумни в избора си, тъй като това не е покупка на играчка, а на градско транспортно превозно средство.