6 най-добри колички за близнаци

Ако очаквате двойна радост или второ бебе с много малка разлика от първото, ще ви трябва количка за близнаци, наричана още “тандем” или “рамо до рамо”. 

Този тип колички разполагат с две седалки, ориентирани по различни начини. Според модела те могат да са разположени една до друга или една зад друга. Пазарът е затрупан с разнообразни модели и множество марки, което прави избора труден.

Покупката на най-добрата количка, когато сте майка за първи път, може да бъде истинско предизвикателство. Съветваме ви да разгледате моделите в класацията, за да направите избора си възможно най-опростен.

Коя е най-добрата количка за близнаци?

Всяка майка има индивидуални предпочитания и различен вкус, затова е много трудно да се определи перфектната количка за близнаци. Преди да се впуснете в търсене на перфектния модел, трябва да се сте наясно със себе си и кои са важните за вас удобства и екстри. Тези, които непременно искате да предлага мечтаната ви количка за близнаци.

Първото нещо е да определите бюджета си. Така най-лесно ще елиминирате модели, които не бихте могли да си позволите.

След това решете какъв е модела, който предпочитате. Дали бихте желали децата ви да са едно до друго в количка тип “рамо до рамо”. Този модел позволява на майката да наблюдава двете си деца лесно и удобно. Недостатък е, че тези колички са по-обемни. Ако пък търсите по-компактен модел, “тандем” би могъл да бъде е по-добрият избор.

Друг фактор, който трябва да вземете предвид са видовете колела, спирачки, стабилност, безопасност и комфорт на вашите деца. Важно качество е също съвместимостта със столчета за кола.

Предлагаме ви списък, който ще ви запознае с различните модели и ще можете да добиете по-ясна представа за това, от което се нуждаете.

1. Количка за близнаци TOPMARK NL Riley Tandem

Детската количка TOPMARK, която ще ви представим сега, е една от количките за всякакъв терен, следователно това е една многофункционална количка за близнаци!

Със своите големи гумени колела, количката TOPMARK NL Riley Tandem може да абсорбира малки неравности по пътя. Това допринася до по-удобно пътуване и комфорт на децата.

Лесното сгъване я прави лесна за пътуване с кола, автобус или самолет. Освен това разположението на седалките една зад друга спестява място. Моделът позволява и по-голяма маневреност.

Препоръчваме тази количка за близнаци на родители, които искат универсален модел за ежедневна употреба.

2. Количка за близнаци Chipolino, Макси Микс, 0+

Ако нямате близнаци, а бебета с малка разлика, пак ще ви е трудно да ги изведете на разходка. Е, това не е проблем с Chipolino, Макси Микс..

Основното ѝ предимство, е че благодарение на седалките, издържащи до 15 кг. всяка, можете да разхождате деца на различни възрасти.

Тя е лека, стабилна и обезопасена. Има здрави гумени колела и подплатени колани с 5 точково закрепване. Подходяща е за новородени.

3. Количка за близнаци Duet V3 Mountain Buggy

Подходяща за близнаци на възраст между 0 и 36 месеца, както и за деца с малка разлика. Най-голямото предимство на тази количка е, че е по-тясна от много други модели. Тя се побира без проблеми във стандартните врати и асансьори. Наличието на големи гумени колела я прави стабилна и комфортна.

Доста е лека и може да издържи тегло до 15 килограма на седалка. 

Разполага с 5-точков колан, регулируема дръжка и освен това е сгъваема. Цената ѝ не е от най-ниските, но определено си заслужава.

4. Бебешка количка за близнаци vidaXL

Ако търсите количка за близнаци, солидна и устойчива, която да ви служи за дълги разходки, това е модел, който е добре да обмислите.

Той е икономичен и тези, които го имат, изпъкват със своята здравина, лекота на сгъване и високо качество. Препоръчителен продукт е, ако сте от онези родители, които трябва да излизат често и да водят децата в отсъствието на детегледачка. Той е удобен, стабилен и безопасен.

5. Количка за близнаци Туикс Chipolino графит

Марката Chipolino ви предлага тази количка за близнаци със система за лесно сгъване и разгъване. Само за минута, две ще можете да я натоварите в багажника на колата.

Тя е компактна, елегантна и качествена. Стабилна и здрава, има 5-точков колан, въртящи се колела и е много лесна за маневриране.

6. Комбинирана количка тандем Vida XL

Количка за близнаци от производителя Vida XL, която е подходяща за деца от 6 до 36 месеца.

Тя е лека, лесна за сглобяване, с окачване, въртящи се предни колела и с възможност за заключване. 

Разполага със сенници и голяма кошница за багаж, както и регулируеми облегалки. 

Това е модел с гъвкавост и качество. Удължената форма на количката е предимство за по-бързо преминаване през по-тесни пространства.

Защо да купите количка за близнаци?

За някои хора двойната количка е задължително свързана с пристигането на близнаци в семейството. Много родители обаче не използват тези колички единствено поради тази причина.

Със сигурност семейства очакващи близнаци, прибягват към покупката на двойни колички, но те са и безкрайно удобни, когато имате дечица с малка разлика във възрастта. Много от предлаганите модели на пазара са адаптирани от раждането до към 36 месеца. Някои предлагат и различни кошове и седалки, които се закачат към рамката на количката в зависимост от възрастта на детето ви. По този начин количката за близнаци ще ви спести и пари. Веднъж инвестирали, тя може да се използва дълго време.

Количката тип ”рамо до рамо” позволява на двете деца да виждат пред себе си. Това може да е майка им или пейзажа пред тях. Когато пораснат малко повече, комуникацията по между им също ще е по-лесна.  Този тип колички разполагат и с по-голям и удобен багажник.

Другият тип колички за близнаци са тези, при които двете деца са едно зад друго. При тях децата не могат да се видят. Хубавото при тях е, че ако едното детенце не спи е по-трудно да събуди другото. Тези модели са и по-компактни и лесни за управление. Недостатък е, че багажникът им е доста по-малък.

Препоръчваме ви преди да се спрете на модел да обърнете внимание, дали ширината на тези колички би била проблем за вас. Уверите се, че количката преминава през вратите на дома ви.

количка за близнаци мнения

Ръководство за закупуване

Вид

Първият критерий, който трябва да се вземе предвид, е типът двойна количка. Имате възможност да избирате между модел “рамо до рамо” или тандем. Консултирайте се с ръководство за покупка на най-добрите двойни колички, за да улесните избора си и да направите една успешна покупка. 

Моделите тип ”рамо до рамо” създават истинска приветливост за бебета, които могат да се виждат и докосват. Събуждат се заедно с една и съща гледка на пътя и лесно комуникират едно с друго. Този тип е особено подходящ за деца от 6 месеца, които започват да се интересуват от света около тях. В допълнение, тази конфигурация е по-практична, тъй като шасито на количката е едно цяло. Нагласянето на седалките става с лекота, а багажника осигурява достатъчно място за всичко необходимо. Този тип колички са и много стабилни. Недостатък е, че са по-обемисти поради своята ширина.

Другият модел е този, при който двете деца се разполагат едно зад друго. Често е предпочитан от родители с деца на близка възраст, отколкото при такива с близнаци. При този тип двойна количка, по-голямото дете се слага да седне в предната количка, за да може да разглежда света около себе си. Така всяка разходка, ще е изпълнена с нови преживявания и детето ще се чувства спокойно и щастливо. Бебенцето пък от своя страна има нужда от спокойствие и уединение, затова задната седалка е удачния избор за него.

Много родители очакващи близнаци се спират на този модел, защото той е по-компактен и лесен за маневриране. За преминаване през тесни пространства или използване на градски транспорт също го правят предпочитан модел.

Сигурност

Въпросът за безопасността е най-важният, затова не трябва да се пренебрегва в никакъв случай. Избраният модел трябва да гарантира безопасността на вашите малки деца, като същевременно предлага комфорт. Обърнете внимание на спирачната система, както и начина на сгъване на количката. Коланите също са от съществено значение за сигурността на децата ви.

Спирачките трябва да бъдат доказано ефективни, тъй като двойните колички са по-тежки и понякога може да бъде сложно да я спрете. Използвайте ги винаги, когато количката е в покой и децата ви са вътре. Изберете модел със удобни и лесни за използване спирачки.

Когато избирате модел, уверете се че той разполага със съответните сертификати за сигурност. В грижите за децата има европейски стандарт EN 1888 и NF S 54-001. Бъдете много внимателни при избора си, тъй като повечето модели двойни колички имат стандарти за безопасност. 

 Също толкова важни са и предпазните колани. Хубаво е да са многоточкови и регулируеми. Абсолютно задължително е да ги използвате всеки път, когато возите децата си, без значение за колко кратко е това. Само така ще осигурите безопасността им и ще избегнете възможни инциденти.

Комфорт

Комфортът на вашите деца по време на разходка е изключително важен, за да бъдат децата ви спокойни и щастливи. Моделът трябва да е съобразен с тяхната възраст. Някои модели се препоръчват за деца от 6 месеца, бъдете внимателни, когато избирате модел. От съществена важност е седалките на количката да могат да се поставят в напълно легнало положение, ако имате новородени бебета. Малките дечица спят през по-голямата част от деня, а също така педиатрите препоръчват те да са в идеално легнало положение.

Малките деца имат нужда от постоянен контакт с майка си, те искат да я виждат и така се чувстват спокойни. Докато са бебенца майката също изпитва нужда да наблюдава малките и да знае, че те са добре. Проверете дали модела, който сте избрали позволява завъртане на седалките с лице към майката. Това би било предимство.

За комфорта на децата ви допринася и тапицерията на количката. Тя трябва да е мека, удобна и от дишащи материали. Само така ще създадете истинско уютно гнездо за вашите малки съкровища.

Не на последно място, трябва да помислите и за своето собствено удобство. Вие сте тази, която трябва да бута количката и е изключително важно тя да е сравнително лека, с удобни дръжки и лесна за управление.

 Погледнете теглото на избрания модел. Няма как да очаквате да тежи колкото една единична количка, но е важно материалите с които е изработена да са леки. Модел с алуминиево шаси например е един добър избор. Изберете по-компактен модел, за по-добра маневреност. Проверете дали се сгъва лесно, за да не заема прекалено много място в дома ви. Също така дали ще се побере в багажника ви, ако шофирате.

  Регулируемото кормило също е много важно за вашия комфорт. Може да го нагласите според височината и предпочитанията ви. Така разходката ще е приятна и удобна не само за децата, но и за вас.

Аксесоари

Хубаво е да обърнете внимание на аксесоарите, с които разполага избраният модел. Зимните чувалчета са едни от най-важните, когато става въпрос за малки деца и техния комфорт. Те са меки, удобни и предпазват децата от студените зимни температури. Освен това децата са на завет сгушени в тях.

Други аксесоари, които една детска количка може да предлага са поставки за чашки или малък снак и чанта за съхранение на най-важните неща необходими при разходка. Също така дъждобран, който е абсолютно задължителен. Времето често се променя и би могло да ви хване неподготвени, затова носете дъждобран винаги когато излизате на разходка.

bugaboo

Най-добри практики за разходки с количка за близнаци

Двойната количка е едно малко превозно средство, но от съществено значение за родители на близнаци или на такива с деца, чиято възраст е близка. Инвестицията в една такава покупка ще улесни живота ви и напълно си заслужава.

За да сте сигурни, че децата ви са в безопасност и разходката им е комфортна, създайте си навик винаги да проверявате изправността ѝ преди да качите децата си в нея. 

Изберете правилната двойна количка

Който и модел двойна количка да изберете, важно е да проверите дали отговаря на стандартите за безопасност 7409: 1996 или BS EN 1888: 2003. Тези стандарти гарантират, че детската количка отговаря на изискванията за безопасност. Количката трябва също да има името на производителя и сериен номер. Що се отнася до марката, не е нужно да купувате скъп модел, но е хубаво да се спрете на специализирана марка в производството на бебешки колички и детски стоки.  И накрая, от съществено значение е да изберете количка, адаптирана към възрастта на вашите деца.

Проверете системите за сгъване и спиране

Преди да поставите децата си в двойната количка, винаги е разумно да проверите сгъваемата и спирачната система. Внезапното разгъване на количката наистина може да бъде много опасно за вашето дете. Ето защо е важно да я разгънете правилно преди да поставите бебетата си в нея. След като бебетата ви са удобно легнали в двойната количка, важно е редовно да проверявате блокировката на колелото, независимо дали е на равен терен или на наклон. Не забравяйте да задействате спирачната система при всяко спиране, за да предотвратите движението на количката и евентуални инциденти.

Избягвайте претоварване

Един от факторите за злополука на единична или двойна количка е накланянето. Родителите, които искат да имат свободни ръце, са склонни да закачат много предмети на кормилото на количката. Това е много лоша идея! Без да усетите количката ще се дестабилизира и обърне повличайки децата ви. Бъдете отговорни и поставяйте багаж само в определеното за това отделение. 

Помислете за безопасността на децата

Винаги дръжте децата си под пряк надзор, когато сте навън на разходка. Не се отдалечавайте от количката си и дори да спят, винаги ги наблюдавайте. Само така ще осигурите безопасността им.

Също така, не забравяйте важността от използване на предпазните колани. Ако някой от тях е повреден, не забравяйте да го смените възможно най-скоро. Лошо закачените закопчалки не могат да държат децата ви на място и могат да причинят инциденти. В същия ред избягвайте да купувате количка втора ръка. Различните системи за закрепване и спиране на двойна количка втора употреба вече могат да бъдат повредени, застрашавайки живота на вашите деца.

Поддръжка на количката

Наложително е да поддържате правилно количката на децата си, така че да може да им служи дълго време. Съхранявайте я на сухо и чисто място, когато не я използвате. Поддържайте я чиста и изберете такава с възможност за лесно сваляне на тапицерията. Така по-лесно ще може да я изперете. Когато децата ви поотраснат и започнат да хапват снакчета, зацапването ѝ е неизбежно. Когато не използвате количката е хубаво да я съхранявате далеч от пряка слънчева светлина, за да избегнете избелване на материите.