5 Най-добри кростренажори за спортуване във вашия дом

Смяната на темпото на живот и добавянето на упражнения към ежедневието Ви не винаги е лесно. То изисква дисциплина и преди всичко изборът на добър фитнес уред за упражнения у дома. В тези случаи, вашето решение може да е най-добрият кростренажор. Тъй като този уред предлага физическа подготовка и разнообразен набор от упражнения, които подобряват сърдечната честота.

Тренировките на кростренажор Ви помагат да изгаряте калории и следователно да губите тегло. Ето защо считаме, че те са едни от най-добрите! Поради ниското си въздействие върху ставите, кростренажорите са подходящи дори за тези, които са претърпели някакви наранявания.

Абсолютно необходимо преди закупуването е да сте ясно колко място имате у дома, така че да знаете дали мястото подхожда за сгъваем модел, компактен или голям кростенажор.

Също така е добре да знаете какво да очаквате от продукта. Може да имате интерес към професионален модел или един от тези, с които можете дори да бягате.

Важно е да направите сравнение на цените, характеристиките и марката, така че най-накрая да изберете най-добрия кростренажор и този, който е най-изгоден за вас.

Кой е най-добрият кростренажор?

На пазара ще намерите всичко, от модерни модели от висок клас до обикновени кростренажори на ниска цена, която ще трябва да замените след кратко време.

Ако вече сте взели решение да имате кростренажор в къщи, най-добре е да разгледате наличните модели и да изберете според вашите изисквания. Ние направихме проучване и създадохме този кратък списък с модели, които представяме тук:

1. Кростренажор DKN Technology Multi Motion Trainer XC-170i

Удобен и лесен за съхранение

Кростренажор DKN Technology Multi Motion Trainer XC-170i
Кростренажор DKN Technology Multi Motion Trainer XC-170i
Към Офертата

Осигурен с 32 степени на трудност, той има програми за импулс и функция за сърдечната честота, които ще Ви позволят пълен мониторинг на тялото, докато правите кардио упражнения.

Това е компактен модел, лесен за преместване благодарение на транспортните си колела. Има поставка за чаши и бутилки.

Кростренажорът не е евтин, но производителят Ви дава две години гаранция за продукта. Моделът е идеален, ако искате да започнете по-здравословен начин на живот възможно най-скоро.

2. Кростренажор DHS 3615

Устойчив и ефективен

Велоергометър DHS 3615
Велоергометър DHS 3615
Към Офертата

Кростренажор предлагащ 8 степени на трудност за най-добра тренировка. Много добър за скоростни упражнения и изгаряне на калории, което е от голяма полза при загуба на тегло.

Предлага се с безшумна магнитна спирачка, регулируема дължина на стъпката и рампа за накланяне.

Той има висока цена, но е модел с няколко допълнителни елемента. Изработен е със стабилна рамка и качествени материали.

3. Кростренажор Fitness Kettler Axos CETO P

Устойчив

Кростренажор Fitness Kettler Axos CETO P
Кростренажор Fitness Kettler Axos CETO P
Към Офертата

Този кростренажор се предлага с регулируеми, противоплъзгащи се педали. Дължината му е идеална, за да натоварва мускулите и в същото време да предпазва тялото от възможни наранявания.

Това е полупрофесионално, високопроизводително устройство, което има 16 степени нива на трудност, програмирани тренировки и съвместимост с допълнителни аксесоари.

Тук също не говорим за евтин продукт, а за траен модел с ненадминато качество. Производителят ви дава гаранция, така че ще се насладите на уреда без никакви притеснения.

4. BH Quartz II

За интензивна домашна употреба

Кростренажор Techfit E410
Кростренажор Techfit E410
Към Офертата

Направен за трениране от 7 до 20 часа седмично, този модел има магнитна спирачка, LCD монитор и е лесен за местене благодарение на включените колела.

Както моделите, които разгледахме по-горе, той също има различни степени на трудност, при които тренировката тонизира тялото и има по-малък риск от нараняване.

Този домашен кростренажор позволява висококачествени тренировки с контрол на сърдечната честота, благоприятстващи сърцето.

5. Кростренажор Kondition, BEL-2700

Устойчиви и удобни

Кростренажор Kondition, BEL-2700
Кростренажор Kondition, BEL-2700
Към Офертата

Кростренажор Kondition идва с функции, които следят разстоянието, скоростта и изгорените калории. Това определено ще Ви позволи добра аеробна тренировка.

Той е статичен, произведен със стабилна рамка, която може да поддържа до 100 кг тегло. Този модел е най-евтиният от списъка и според мнението на онези, които вече са го купили, лесно се сглобява, лесно се съхранява и цената му е добра за предлаганото качество на продукта.

Видове кростренажори

 • Базови кростренажори за случайна употреба и за начинаещи:
  Това са евтини и достъпни модели за почти всеки бюджет. Те са идеални за начинаещи или за тези хора, които не искат да инвестират много пари в спортен уред, което няма да се използва интензивно. Също са предназначени за случайна употреба и са достатъчни за умерени, нискоинтензивни тренировки. За хора, които използват уреда за поддържане на форма, да отслабнат или дори да се отпуснат. Базовите модели предлагат минимум стабилност, тегло на маховика, качество на конструкцията и спирачна система. Характеристиките и производителността на тези уреди могат да варират много от един производител или от един модел до друг.
 • Кростренажори от среден клас за редовна и интензивна употреба:
  Средния клас са най-продаваните модели. Те са предназначени за по-сериозни тренировки и интензивна употреба. Те са издържливи, имат качествена основа и като цяло са надеждни. Характеристики им могат да варират много от едно устройство до друго. Цената, която също варира значително, зависи съществено от характеристиките на модела (тегло на уреда, тегло на маховика, вид на съпротивление, дължина на устройството, функции, предлагани от конзолата, аксесоари). Трябва да сте много бдителни и да изберете модел според вашите цели, а не само според цената.
 • Кростренажори от най-висок клас за интензивна и професионална употреба:
  Здрави, стабилни, ефективни и надеждни, тези кростренажори са проектирани за интензивна употреба. Полупрофесионални или професионални, тези уреди предлагат преди всичко високо качество. Също така предлагат и разширени функции на конзолата или чрез приложение на смартфон или таблет. Те предлагат гаранцията за вашето удовлетворение.

Предимства на кростренажора

Използването на кростренажор Ви носи редица ползи, които можете да видите директно на своето тялото. Освен, че ще се посветите на физическата активност, този фитнес уред ще Ви даде много причини да го приемете като най-ефективния начин за спортуване. Тук обясняваме няколко:

Увеличаване на аеробиката

Това без съмнение е едно от най-важните ползи, които ще намерите. Упражненията с тази машина увеличават сърдечната честота. 

С рутинни тренировки от 20 до 30 минути поне три дни в седмицата ще можете да увеличите достатъчно аеробния си фитнес. Необходимо е да се добави факта, че с добра аеробна готовност ще можете да извършвате активни дейности за дълъг период без да изпитвате затруднение с дишането.

Тренировки без въздействие върху ставите

Упражненията с кростренажор са добри за възрастни хора и дори за хора в рехабилитация. Ако страдате от наранявания в костите, ставите, сухожилията, или имате наднормено тегло можете да се възползвате от тези упражнения. Когато използвате уреда, начина на движение не Ви поставя в състояние да понесете голямо влияние по време на тренировката. Независимо дали имате разширени вени, остеопороза, артрит или наскоро сте имали операция на коляното, кростренажора е безопасна възможност за физически тренировки.

Тренировка за цялото тялото

Благодарение на техния дизайн, тези машини ви позволяват да тренирате краката, гърдите и раменете в една и съща серия от упражнения. Така ще завършите тренировка за цялото тяло само за 20 минути.

Добри упражнения за краката

Има група спортисти, които фокусират интереса си върху тренирането на краката. В такъв случаи кростренажор е перфектната фитнес машина, защото с нея ще тренирате всички мускули на краката.

Изгаряне калории

В зависимост от вашето тегло ще можете да изгорите до 400 калории само за половин час. Ако сте много тежки ще изгорите дори повече за кратко време, но трябва да вземете под внимание интензивността на трениране. В този случай трябва да увеличите съпротивлението на машината, така че да изразходвате повече енергия в упражнението.

кростренажор мнения

Как да изберем най-добрия кростренажор?

Изборът на най-добрия кростренажор не е лесна задача. Всичко ще бъде сведено до това, което очаквате от фитнес уреда и колко пари сте готови да отделите за покупката.

В допълнение към тази двойка елементи е необходимо също да разгледате следните фактори, които със сигурност ще увеличат размера на вашата инвестиция в уреда.

Производителност

Тренирането с домашните кростренажор у дома, обикновено е добър съюзник на здравето. Но ако купите евтин модел, може би в дългосрочен план ще похарчите повече, защото евтините кростренажори със сигурност ще спрат да работят много по-бързо от качествените. Ето и основните аспекти на изпълнението, което трябва да вземете под внимание, когато купувате:

 • Степени на трудност:  Ако искате уред, който надхвърля нивото за начинаещи, ще бъде добре ако изберете модел с маховик поне 10 кг. Ако сте доста тежки, маховика трябва да е по-тежък, за да можете да почувствате изпълнението на елиптичното движение. Разбира се няма да е евтино, но ще сте получили това, което търсите. Ще откриете, че тези фитнес уреди са подходящи както за онези, които са жадни за предизвикателства, така и за тези, които имат нужда от лека физиотерапия.
 • Темпо: Евтините кростренажори няма да Ви донесат, почти никога, тази функция. Обаче, средния и висок клас ще Ви дадат възможност да регулирате темпото на машината според предпочитанията на всеки потребител.
 • Превъзходно трениране на тялото:  Ако прегледате офертата, ще забележите, че в повечето случаи моделите със среден и висок обхват на тези спортни уреди имат подвижни дръжки. Които дори могат да бъдат адаптирани удобно според вашия размер. Особено добре е да имате ефективна и качествена тренировка на горната част на тялото в комбинация с тренировката, която ще получите в долната част.

Издръжливост

При по-скромните си модели производителите са положили усилия за разработването на машини с основни компоненти за издръжливост и доста проста електроника.

Ако погледнете по-скъпите модели ще видите по-високо качество на изпълнение и издръжливост. В тази категория обясняваме други подробности, на които трябва да обърнете внимание:

 • Метал срещу пластмаса:  Металът определено прави тези машини по-стабилни по време на тренировка. Кростренажор чиито части са изработени от метал е по-добър и по-издръжлив отколкото модел с пластмасови части. Ако искате добро качество, не забравяйте да купите с уред с метални части.
 • Запечатани лагери: Тези спортни уреди използват лагери, като при по-евтините модели се изисква честото им смазване, за да функционират безпроблемно. Ако вие искате издръжлив модел трябва да закупите онези, които носят запечатани лагери с авто-смазка, което ще гарантира по-голяма издръжливост и по-добра поддръжка на устройството.
 • Задвижване: Тези спортни съоръжения обикновено са със задно задвижване. Но вие може намерите издръжливи модели с предно и централно задвижване, като последните са обикновено компактни устройства. Така че ако искате нещо, което не заема прекалено много място, трябва да разгледате тези опции.
 • Максимално тегло на потребителя: Ако искате дълготрайност на избраната от вас машина, ще трябва и да разгледате максималното поддържано тегло. Един добър кростренажор за домашно използване трябва да поддържа поне 150 кг.
 • Гаранция: Друг фактор, който ще хвърли светлина върху дълготрайността на продукта е именно гаранцията. Едва ли продават модел, който има гаранция за цял живот. Но ако даден кростренажор е с гаранция, по-малка или равна на 6 месеца много вероятно ще е нужна нова инвестиция след след изтичане на гаранцията. Добрите уреди обикновено предлагат гаранция за електронната им част или покритие на движещи се части и рамка.
избор
Жена тренира на кростренажор

Характеристика

Що се отнася до домашните кростренажори, необходимо е да имате предвид определена група характеристики, тук обясняваме най-важното:

 • Регулируем наклон: Въпреки че някои машини имат регулируеми стъпки ще откриете, че други имат регулируем наклон, който Ви позволява да симулирате катерене с различен ъгъл. По този начин ще фокусирате натоварването в мускулите и ще постигнете ефективно изгаряне на калории. Кростренажори с тази функция са добър вариант.
 • Индивидуални програми:  Тези продукти обикновено предлагат серия от много разнообразни предварително установени програми. Също така те предоставят персонализирани тренировки, особено по-скъпите модели.
 • Контрол на сърдечния ритъм:  Когато купувате оборудване от този тип, ще откриете, че много от моделите ще Ви предложат програми за упражнения с възможност за контролиране сърдечната честота. Те работят основно чрез регулиране на съпротивлението на педала, което ви помага да тренирате в диапазона на целевия сърдечен ритъм. Ще намерите и оборудване работещо с гръдни ленти, които безжично наблюдават сърдечния ви ритъм.
 • Екрани с висока разделителна способност: Това е качество, което се е разпространило в тези устройства. Ако разгледате онлайн офертите ще откриете, че повечето домашни кростренажори идват с монитори с висока разделителна способност. Те улесняват потребителя по време на тренировка, както и проследяването на различни данни.
 • Съвместим с iPhone / iPod:  За да не ви омръзне, докато правите упражненията си. Повечето от тези устройства идват с високоговорители за MP3 плеъри. Някои се предлагат с USB порт за зареждане на смартфон, таблет и други мобилни устройства.

Комфорт

За да бъде вашето оборудване по-удобно, трябва да има добра стъпка на педала, тъй като намалява умората и Ви помага да тренирате по-динамично. Други елементи също могат да направят вашият кростренажор по-удобен: място за поставяне на бутилка за вода, а вграден вентилатор ще промени начина Ви на трениране.

Преносимост

Едва ли ще намерите на пазара кростренажор, който е наистина преносим. Характерът на тези фитнес уреди определено ще затрудни съхраняването му в куфар, местенето му по стълбите или да го вземете със себе си на почивка например.

Въпреки това, считат се за „преносими“ тези модели, които имат транспортни колела и улесняват преместването им от едно място на друго в рамките на собствения Ви дом. Моделите на задно и централно задвижване са от най-преносимите, но това качество без съмнение ще Ви струва малко повече.

Компактен размер

По отношение на размерите, тези машини обикновено имат голяма рамка и части, които са склонни да заемат повече пространство. Централно управляваните по своя дизайн, са най-компактни. Ако имате малко място за уреда, централния кростренажор може да е най-добрият вариант за вас.

Тиха работа

Тези машини да имат магнитно съпротивление, което предотвратява триенето и намалява шума. Въпреки това трябва да знаете, че дори най-тихите кростренажори винаги ще създават шум. Също така е вярно, че тежкия маховик може да предизвика известен шум при въртенето.

При евтините модели можете да се сблъскате с проблем в резултат на хлабави болтове. Така че, за да не пострадате преди да започнете тренировката си огледайте в случай, че трябва да затегнете болт. Между различните видове кростренажори, този със задно задвижване е по-безшумен от този с предно.

Множество дръжки

Ако искате да тренирате и горната част на тялото си, тази функционалност ще е много полезна за вас. С наличието на подвижни дръжки ще можете да тренирате ръце, рамене, гърди и гръб.

Ще намерите и модели с обикновени ръкохватки, които ще Ви позволят само да поддържате баланс. Други имат водачи, които се огъват в края и позволяват по-добра поза, с което можете да се фокусирате върху различни мускулни групи.