8 Най-добри машини за вакуумиране в България

Наличието на машина за вакуумиране вкъщи, с която да съхраняваме храната в хладилник или фризер, е от съществено значение за запазването на продуктите по-свежи за дълго време. 

Уредите за вакуумиране спестяват време и пари и си струва да имате един у дома. Освен това те се използват от професионалисти в месарството, хотелиерството и т.н.

Кои са най-добрите машини за вакуумиране?

Всъщност, най-добрите уреди могат да утроят срока на годност на суровата и сготвената храна. Подходящи са за месо, риба, зеленчуци, супи, пюрета, бобови и т.н.

Ние направихме нужното проучване и избрахме няколко модела, които са доказали своето качество.

1. Машина за вакуумиране Foodsaver FFS005X-01

Уред за вакуумиране Foodsaver FFS005X-01
Виж цената

Ако сте от тези, които обичат да инвестират в продукти с качество, ефективност и гаранция, този модел е точно за вас. Foodsaver FFS005X-01 предлага напълно автоматично вакуумиране, което ще ви позволи да пакетирате с по-малко усилия и повече удоволствие. Освен това, този модел ви дава решение на един от най-големите проблеми на уредите за вакуумиране. Благодарение на възможността му за вертикално съхранение можете да го държите във всеки кухненски шкаф.

Ако все още се съмнявате коя машина за вакуумиране да изберете знайте, че този модел включва три скорости на вакуумиране. По този начин можете да използвате торбички и контейнери с различни размери. Също така, това също означава, че можете да съхранявате всякакъв вид храна. Мокри, сухи или деликатни, ще имате възможност да ги запазите свежи за по-дълго.

2. Машина за вакуумиране FoodSaver FFS016X-0

Машина за вакуумиране FoodSaver FFS016X-0
Виж цената

Може да няма толкова много функции като предишната, но потребителите са доста доволни. Разполага с електронен контрол, както и с импулсен режим, което прави запечатване деликатни храни много по-безопасно чрез регулиране на силата на засмукване, което пречи да бъдат смачкани.

Сред най-добрите машини за вакуумиране е този модел, който включва и подвижна тава. Това ще ви позволи да премахнете течности и остатъци много по-лесно, тъй като храната, която се забива, ще се събере в нея. Трябва само да отстраните тавата и да я изплакнете под топла течаща вода. Но най-хубавото е, че може да се съхранява хоризонтално или вертикално, според това, от което се нуждаете в момента. Между другото, когато купувате машини за вакуумиране, повечето ще ви включват ролки с торбички и ножове.

3. Машина за вакуумиране CASO VC10

Машина за вакуумиране CASO VC10
Виж цената

Моделът CASO VC10 има мощност от 110 вата, не е от най-мощните модели на пазара, но според всички, които са иго избрали работи безпогрешно.

Има различни степени на вакуумиране, както и стоп бутон, който се използва доста често при опаковането на меки храни. Освен това разполага с електронен контрол на температурата за оптимално качество при опаковане на продуктите.

Дизайнът му е много практичен, тъй като ширината на ролката е 30 см и позволява да се използва с малки и големи торби. Освен това е компактен модел, който е подходящ за малки кухни без излишно пространство.

 Включва 10 професионални пликове за вакуумиране.

4. Машина за вакуумиране FoodSaver FFS017X-01

Уред за вакуумиране FoodSaver FFS017X-01
Виж цената

В сравнение с други модели, този е по-здрав и по-тежък. Това си има своята основателна причина. Този модел е произведен от неръждаема стомана. Отвътре разполага с поставка за ролки с торбички, а отвън с нож, който улеснява окончателното опаковане на храната.

С покупката на тази машина ще получите и торбички с цип, които са много по-ефективни за поддържане на храната свежа. Що се отнася до процеса на опаковане, идентификационна лампа ще показва точния момент, когато процесът започва и когато завършва. Така че ще сте сигурни кога точно запечатването е приключило.

5. Уред за вакуумиране на храна Jata EV105

Уред за вакуумиране на храна Jata EV105
Виж цената

Уреда за опаковане на храна Jata EV105 е идеален избор благодарение на силното и бързо запечатване.

Здрав, опростен модел, който работи автоматично. Можете да управлявате неговите функции от бутоните на контролния панел, който също има и светлинни индикатори.

Jata EV105 разполага с няколко режима на запечатване, като един от най-интересните е така наречения „меко запечатване“.

Има страхотен всмукателен капацитет. Неговите 100 вата са достатъчни за ефективно запечатване на пакетираната храна. За кексове и други меки храни, можете да използвате режима “мек”, с който да контролирате скоростта на изпомпване на въздуха, за да избегнете деформация на храната.

Той не само съхранява храната във вакуумни торбички, но също така включва аксесоар за херметично затваряне на съдове. Включва кутия за херметично затваряне с капацитет 1 литър, една вакуумна тръба, две винени тапи, както и два размера торбички за съхранение на храна.

6. Машина за вакуумиране Heinner HAV-130BKSL

Уред за вакуумиране Heinner HAV-130BKSL
Виж цената

Искате да опаковките ви да изглеждат като професионални няма друга възможност. Трябва да купите Heinner HAV-130BKS. Машина за вакуумиране, която се откроява с високата си производителност, лесната работа и перфектните резултати, които постига. Ако добавите мощността от 150 вата мощност към това, ще разберете, че това е един от уредите с най-добро съотношение цена/качество.

Но това не е всичко. Той също така има вградено острие, който ще ви позволи да срешете торбичката в края на процеса. Освен това предлага за извличане, така че можете да съхранявате продукти за готвене в кутия свежи за по-дълго време свежест.

7. Уред за вакуумиране на храна Lund

Lund
Виж цената

Lund е уред подходящ за консервиране на храни, спестяване на пространство, време, а също и намалява изхвърлянето на храна.

Изработен е от качествена пластмаса и неръждаема стомана и има два налични режима вакуумно опаковане и функция пулс.

Бутоните на контролния панел са меки на докосване, а LED светлините го правят много по-лесен за употреба.

Той има мощност от 175 вата и отнема само няколко секунди да постигне необходимата температура, за да бъде ефективен и да херметизира напълно храната в плика. Вакуумната му мощност е между нормалните параметри за този тип машини (-80 kPa), а скоростта на вакуум е 16 л / мин.

8. Машина за вакуумиране Elekom EK 9937

 Elekom EK 9937
Виж цената

За всички, които винаги искат да спестят пари, моделът Elekom EK 9937 е перфектен. С тази машина ще спестите пари и ще имате уред, който е също е достатъчно ефективен. Няма функции като моделите, които споменахме по-горе, но за цената, на която се продава го прави страхотна алтернатива.

Машината за пакетиране на зеленчуци и плодове Elekom EK 9937 се предлага с 24 месеца гаранция. Напълно подходящ за запечатване на твърди зеленчуци, като моркови или парчета диня, които понякога могат да се превърнат в истинска неприятност.

Какво всъщност е уред за вакуумиране?

Професионален или модел за домашна употреба, уред за вакуумиране е устройство, което изсмуква въздуха от найлонова опаковка, която не пропуска въздух и влага с цел да увеличи срока на годност на храната в нея. С отстраняването на кислорода в опаковката се предотвратява растежа на бактерии, отговорни за разлагането и развалянето на храната.

Уред за вакуумиране мнения и избор

Как работи

По принцип машините за вакуумиране имат две функции, първата е за засмукване, а втората за запечатване. Също така функциите могат да се извършват отделно, тъй като една торба може да бъде запечатана с машината, без да се изсмуква въздуха, тази функция може да бъде избрана ръчно с бутоните на контролният панел.

Ако искате машината да изпълнява и двете функции, трябва да поставите опаковката в правилното положение, да затворите капака и след това да натиснете съответния бутон.

Уредът ще започне да отстранява въздуха от вътрешната страна на торбата, след което с нагорещени части ще накара двете части на торбата да се слепят, предотвратявайки навлизането на въздух.

Видове

 • Домашна: Това е уред за домашно ползване, обикновено се предлга на ниска цена. Храната се поставя във вакуумна торба, чийто отвор се свързва с устройството, за да отстрани въздуха. Напълно подходящи за приготвянето на зимнина и консервиране на храна.
 • Професионална: Този вид може да бъде определен като най-добрия уред за вакуумиране поради скоростта, с която изпълнява процеса. Всъщност той е много по-мощен от предишния вид. Състои се от херметично отделение, в което се поставят торбички и храна.

И двата вида изискват закупуване на вакуумни торбички, които можете да намерите в повечето супермаркети.

Ръководство за покупка

Преди да направите окончателният избор, трябва да вземете предвид няколко фактора, за да знаете как да изберете най-добрата машина за вакуумиране. Първото нещо е производителността, което означава колко е мощен продуктът. Мощността се измерва във ватове и е представено с буквата “W” . Повечето машини варират между 100 и 200 вата. Най-добре би било да е минимум 110- 120, така че да сте сигурни, че ще работи правилно.

машина за вакуумиране Тефал

Разнообразни функции

Няма да имате голяма полза, ако уреда предлага само функция запечатване. Затова на пазара се предлагат безброй модели, които разполагат с допълнителни функции. Те се различават в зависимост от марката, цената и предлаганата производителност. Ето и основните функции, които е добре да имате предвид при избора си:

 • Опаковане на течна храна
 • Запечатване на суха храна
 • Импулсен режим (за по-деликатни храни)
 • функция “Контейнер”

Допълнителни аксесоари

Освен това, имайте предвид и допълнителните аксесоари вградени фабрично в уреда. Много от тях разполагат с държачи за торби, както и някои включват нож в предната част, термо контейнери, вакуумни тръби, наред с много други. Ясно е, че колкото повече вградени аксесоари има машината, толкова по-полезна ще бъде тя. Така че имайте предвид това винаги, когато обмисляте покупка за определен модел.

Начин на съхранение

Повечето машини за вакуумиране са големи. Те са широки около три, четири чинии поставени една до друга. Това може да бъде проблем за някои хора, тъй като е много трудно да се намери подходящо място за съхранението им. Трябва обаче да имате предвид, че съществуват модели, които могат да се съхраняват хоризонтално и вертикално. Така ще можете да наклоните уреда и да сте спокойни, че няма да повредите нито един основен компонент.

Цена

Цената винаги е бил един от ключовите фактори. Всеки купувач обича да плаща по-малко. Въпреки това, трябва да знаете, че не всичко евтино е добро. Може да намерите евтина и ефективна машина за вакуумиране, както и такава, която е много скъпа и не работи достатъчно добре. Най-препоръчително е да потърсите уред, който има перфектно съотношение цена / качество.

Jata EV105

Спестявайте, като използвате машина за вакуумиране

Наличието на машина за вакуумиране със суха и мокра функция позволява пестенето на много неща:

 1. При ежедневното пазаруване, можем да се възползваме от възможността да купуваме продукти на промоция и да ги консумираме по-късно, когато пожелаем.
 2. В хладилника и фризера, вакумираните храни заемат по-малко място.
 3. Спестяваме пари, защото никога повече храната няма да се разваля.

Какви храни могат да се съхраняват с машина за вакуум?

Най-добрите машини за вакуумиране служат за предотвратяване на продължителни окислителни процеси в почти всички видове храни. Говорим например за месо, риба, зеленчуци, бобови растения и дори ястия, вече приготвени или мариновани. Плодове също могат да бъдат консервирани по този начин, въпреки че трябва да се поставят във форми, за да се избегне смачкването им при отстраняване на въздуха.

Съществуват обаче и храни, които не могат да бъдат консервирани по този начин, дори и да сме купили най-добрата машина за вакуумиране. Такъв е случаят например с гъби, броколи, брюкселско зеле и карфиол. Това се дължи главно на факта, че тези продукти с течение на времето отделят газове, които, независимо във вакуум, ги карат да гният.

Поддръжка и правилна експлоатация

Независимо дали сме инвестирали в скъп или евтин модел, след всяко използване ще трябва да го почистваме. Тук ще предложим няколко интересни съвета за поддръжка и експлоатация на уреда:

 1. Ако уреда за вакуумиране няма функция за мокра употреба, можете да опаковате течности, които са предварително замразени. Това е много важно, защото течностите могат сериозно да повредят смукателната помпа.
 2. Не пълнете торбите максимално, за да избегнете проблеми с уплътняването. Оставете поне 5 сантиметра свободни в горната част на пакета.
 3. Използвайте влажна кърпа, за да почистите остатъците от уплътнителната лента, гумените уплътнители и металния панел. Не използвайте силни почистващи препарати или остри предмети за премахване на петна.
 4. Дори и ако имате модел със защита срещу прегряване, добре е да изчаквате поне 1 минута между една и друга торба.
 5. Съхранявайте уреда на сухо място, когато не го използвате.

Известни марки

Food saver

С присъствие в Северна Америка, Азия и Европа, марката FoodSaver е постигнала признаване от посветен изключително на проектирането и пускането на пазара на машини за вакуумиране. Каталогът им с продукти е изключително разнообразен, уреди с високо качество и най-нови технологии.

Silvercrest

Марката SilverCrest се характеризира с предлагането на автоматични и ръчни машини за вакуумиране с много добро качество и на много достъпни цени, в сравнение с други марки. Уредите от този производител са много популярни поради своята практичност и издръжливост.