Най-добрите мобилни климатици: Мнения и избор на модел

Освен автоматичното елиминиране на конденза от въздуха, употребата на мобилен климатик позволява пестене на електроенергия, тъй като може лесно да се мести във всяка стая.

За да ви помогнем да изберете този, който отговаря на вашите нужди, ние направихме това сравнение на най-добрите мобилни климатици. Препоръчваме Ви да продължите да четете, за да можете да направите добра покупка.

Кой е най-добрият мобилен климатик?

Когато търсите мобилен климатик, трябва да обърнете внимание на редица от качества, така че да можете да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди и който е по-икономичен за вас.

Направихме проучване, прегледахме моделите, които са на пазара в момента и съставихме този малък списък, който ще ви помогне да вземете правилното решение.

1. Мобилен климатик Electrolux EXP34U338CW

Мобилен климатик Electrolux EXP34U338CW
Виж цената

Този мобилен климатик е по-скоро модел с умерен шум, тъй като има ниво, което не надвишава 51 децибела. Това е по-ниско от повечето модели на пазара.

Това е лесно за употреба устройство. Има добра мобилност благодарение на четирите му въртящи се колела и се предлага с дистанционно управление за конфигуриране на функциите му

Той е малък и компактен модел, който попада в категорията на енергийна ефективност клас А. Има три скорости на вентилация, от които да избирате.

Работи с напрежение 230 волта и го получавате в бяло.

2. Мобилен климатик Star-Light 12000 BTU

Мобилен климатик Star-Light 12000 BTU
Виж цената

Разработен с технология за охлаждане, която е приятелска за околната среда, мобилният климатик Star-Light работи в обхват на охлаждане от 16 ° C до 30 ° C.

Той се предлага с програмируем таймер, изпълнява функцията за охлаждане, премахване на влагата и вентилация.

Това е устройство с височина под метър и малко тежък за размерите си, общо 32,5 кг. Има интегрирани колела, които гарантират лесната му преносимост.

Евтин мобилен климатик, за които повечето от закупилите го вече имат добро мнение, добре изпълнява функцията си и си заслужава инвестицията.

3. Преносим климатик HOMA HPA-90CH9

Преносим климатик HOMA HPA-90CH9
Виж цената

Моделът HPA-90CH9 се предлага с дистанционно управление. Той е малък, лесен за местене, има капацитет за отстраняване на влагата и индикатор за пълен резервоар.

Това устройство на марката HOMA има студен поток от 9000 BTU и 7000 на отопление, способен перфектно да охлажда и отоплява средно помещение.

Предлага се на ниска цена, изработен е от устойчиви материали с добро качество. Енергийна ефективност клас А и номинална консумация при охлаждане 1003 W, а при отопление 834 W. Получавате го в елегантен бял цвят.

4. Мобилен климатик Aux AM-H12A4/LAR1-EU

Мобилен климатик Aux AM-H12A4LAR1-EU
Виж цената

Завършъка на този преносим климатик е от пластмаса, въпреки това не му пречи да е много красив. Преди всичко той се отличава със своята лекота и превъзходен комфорт, което го прави предпочитана мобилна климатична система. С размери 48 x 40 x 79.5 см, Aux е сравнително голям, но не е много тежък и лесен за употреба. Подвижността му се осигурява от колелата и дръжките.

Неговата лесна работа и много функции показват, че дори преносимите климатици могат да бъдат с най-високо качество. Едно от най-големите предимства на Aux е възможността за променяне на режимите на работа и скоростта на вентилатора, функции които ви дават възможност да спокойно да спите в хладно помещение.

5. Мобилен климатик Concept KV1000

Мобилен климатик Concept KV1000
Виж цената

Това е леко устройство (26 кг), с две скорости на охлаждане и енергийна ефективност клас А. Има малки размери, които не надвишават един метър височина.

Той се предлага с LED дисплей, използва 220 волта и е с капацитет 10000 BTU, подходящ за помещения до 28-30 кв.м.

Concept KV1000 има висока цена, но е ефикасен и ефикасен, ако имате как да направите инвестицията, това е вариант, който трябва да обмислите.

6. Преносим климатик VIVAX

Мобилен климатик VIVAX
Виж цената

Това е малко и леко устройство, което предлага множество от функции: климатик, вентилатор и обезвлажнител, което го прави идеален за страдащите от алергия. Той разполага с две скорости, предлага се с дистанционно управление и колела за по-добра мобилност.

Той е забележително тих, с ниво на шум до 50 dB, издава по-малко шум от повечето преносими климатици.

Освен това е оборудван с функция за премахване на влагата във въздуха. Той е на средна цена и върши точно това, което се очаква от него.

7. Мобилен климатик Heinner HPAC-12WH

Мобилен климатик Heinner HPAC-12WH
Виж цената

Подобно на друго оборудване от нашата селекция, това е мобилен климатик с функции за охлаждане и отопление. Той има ниска консумация и малки размери, позволяващи лесното му местене от една стая в друга.

Това е устройство с функция за охлаждане, отопление, вентилатор и премахване на влагата. Работи с дистанционно управление и три нива на мощност, които да поддържат температурата в стаята. С основен капацитет от 11600 BTU, този модел е подходящ за малки помещения, които не надвишават 23 квадратни метра.

Това устройство от производителя Heinner, е едно от най-евтините в нашия списък. Има допълнителни функции като таймер, автоматично въртене, както и въртящи се колела за по-лесно транспортиране и маневриране.

мобилен климатик

Какво е мобилен климатик?

Преносим климатик е устройство, което е създадено да охлажда избрана от вас стая. Затова той работи с хладилен газ и дифузира студен въздух в една или повече посоки.

Нарича се мобилен, защото не е изисква траен монтаж. Съществуват обаче различни видове преносими климатици. Някои са на колела и е лесно да го поставите в хола през деня и в спалнята през нощта. Други нямат колела, а само дръжки.

Целта всъщност е да можете да го изнесете от стаята след като не желаете да го използвате там. Следователно той няма фиксирано място в къщата, често свързано с понякога сложен монтаж. Но мобилният климатик не е монтиран на стената и може да се използва където пожелаете.

Различни видове мобилни климатици

Ако вече сте проучили, сигурно сте разбрали, че има два основни типа преносими климатици. Нека да видим това по-подробно.

Моноблок преносим климатик с интегриран въздуховод

Най-старият тип преносим климатик е моноблоковият климатик с интегриран отработен маркуч. Това е устройство, съставено от блок и гъвкав маркуч, който се използва за разсейване на топлината, произведена от устройството. Следователно, това изисква създаването на връзка с отвор навън, например чрез вентилационен отвор или през прозорец.

Преносим климатик без въздуховод

На пазара можете да намерите и мобилен климатик без въздуховод. Той охлажда въздуха в помещението благодарение на принципа на изпарителното охлаждане или хидроохлаждането. След това горещият въздух се филтрира чрез влажна подложка и се охлажда чрез контакт с вода. Но трябва да отбележим, че преносимият климатик без въздуховод е по-подходящ за малки и средни помещения. За голяма площ или много слънчева стая режимът на работа на това устройство може да не е достатъчен.

Мини преносим климатик

Мини климатикът е малко устройство, което може да се постави на бюро например. Той често е във формата на куб и е възможно да има LCD екран за настройки. Като цяло може да се намери на ниска цена, но не е предназначен за дълга употреба.

Този тип преносим климатик е подходящ само за един човек, който е на около метър. Много хора харесват това, че им действа освежаващо на работното място.

преносим климатик

Какви са предимствата на мобилните климатици?

Наличието на едно от тези устройства във вашата къща води до големи предимства, тук оставяме някои, които да разгледате:

 • Без ограничения: С фиксираните климатици сте изправени пред много предизвикателства и ограничения. Монтаж, законови наредби, забрани на хазяите, високи разходи, наред с много други, така че, предвид препятствията, мобилен климатик е по-удобна опция, която ще премахне много главоболия. Запазва свежестта във вашата къща и можете да го поставите там, където ви се струва най-добре.
 • Малко пространство: Ако живеете в малко жилище, стая, студио или някоя гарсионера, преносим климатик ще улесни живота ви, тъй като не изисква постоянна инсталация и можете да го махнете, когато пожелаете.
 • Икономичен: Безспорно тези устройства са икономични и в същото време много добре охлаждат, така че ще спестите няколко лев не само при закупуването на самото устройство, но и със сметката за ток.
 • Охлажда, където и да го сложите: Едно от големите предимства на преносимия климатик е, че можете да го вземете навсякъде, защото се адаптира към каквато и цел да имате за него. Ако пътувате постоянно, ако обичате да ходите на къмпинг или сте един от тези хора кой пътува из страната с каравана, това е правилният вариант, ще имате комфорт и прохлада, където и да сте.
 • Може да се охлади и да изсуши: Това е отлично решение за страдащите от алергии, тъй като гарантират, че нивото на влажност ще бъде ниско. Където и да са включени, дори и на места с много висока влажност, мобилните климатици са в състояние да намалят и премахнат влагата. Това е причината тези устройства да стават все по-популярни, дори сред онези потребители, които не вярват практичността им.

Избор на подходящ размер на преносим климатик

За да изберете правилния размер на вашия мобилен климатик в зависимост от пространството, което искате да охладите, трябва да погледнете капацитета или BTU, за съкращението ѝ на английски (Британска Топлинна Единица). Тази класификация определя броя на квадратурата, която може да се охлажда ефективно. В следния списък можете да изберете най-подходящото според пространството, което искате да охлаждате:

 • 14 квадратни метра – 7 500 BTU
 • 19 квадратни метра – 9 000 BTU
 • 28 квадратни метра – 10 000 BTU
 • 37 квадратни метра – 12 000 BTU
 • 42 квадратни метра – 13 000 BTU
 • 47 квадратни метра – 14 000 BTU

Към тази класификация трябва да добавите и характеристиките на вашето помещение, ако има много влажност или ако не е напълно изолирано и топлината навлиза лесно. В този случай трябва да закупите по-голяма единица от тази, която маркира таблицата за класификация.

Неща, които трябва да имате предвид при избора на мобилен климатик

със въздуховод

В зависимост от жилището, където живеете и нуждите за охлаждане изисквани от стаите, можете да изберете своя преносим климатик. В допълнение към това има поредица от въпроси и съображения, които трябва да си зададете, преди да направите своята покупка: Подходящ ли е мобилен климатик за вас?

Ако лятото ви задушава и стандартна климатична система не е сред възможностите ви, тогава преносимият климатик е точно това, от което се нуждаете. Ще охлажда къщата или офиса ви по-ефективно от вентилатор, а най-интересното е това, че можете лесно да го преместите от едно място на друго.

Характеристика

Както при много устройства, функционалността на вашия преносим климатик ще зависи от бюджета, който сте определили за него. Но това не ни пречи да направим равносметка на основните характеристики на преносимия климатик.

Основната функция на мобилния климатик е да охлажда дома ви, най-вече през летните горещи дни.

Преносимият климатик също филтрира въздуха в стаята. Освен, че го прави по-хладен, но и по-здравословен. Оборудването с мобилен климатик също означава подобряване на качеството на среда, в която живеете.

Преносим климатик може да действа и като влагоабсорбатор. Вече повечето модели включват тази функция. Тя може да бъде автоматична (едновременно с климатика) или да бъде включена, ако е необходимо.

евтин

Както видяхме по-горе, мобилен климатик може да действа и за отопление, ако изберете реверсивен модел. Устройство две в едно, което няма да се налага да съхранявате през зимата и това ще ви спести пари!

Практичен и евтин, мобилният климатик решава много проблеми. Освен това, аксесоарите понякога са включени в устройството или могат да бъдат закупени отделно. 

Например за мобилни климатици, които изискват маркуч за изпускане на горещ въздух, можете да закупите специален комплект за създаване на този въздуховод на прозореца си. По този начин външната топлина няма да навлиза в дома ви и устройството ще полага по-малко усилия. 

Капацитет на охлаждане и зона на покритие

Отнася се до ефективността, с която уредът е в състояние да охлади мястото, където е поставен. Тук е наложително да прегледате възможностите на уреда, квадратурата, за която той е най-подходящ, производителността, допълнителните функции и метода за отстраняване на влагата. Ако искате наистина мощно устройство, потърсете такова с висока производителност.

Ефективност и сертификати

Ако искате мобилен климатик, който е безопасен и евтин, потърсете устройство, което отговаря на изискванията за ефективност. Освен това проверете да не е произведен с опасни материали. Тук е полезно да анализирате ефективността на устройството по отношение на неговата работа и енергийната ефективност, която уреда предполага, за да можете да придобиете представа.

преносимост

Преносимост и дизайн

Климатика е преносим само защото не е фиксиран към прозореца или стената. Не можете да се заблудите с тази концепция. Ако вашето намерение е да премествате устройството от едно място на друго редовно е абсолютно важно да вземете предвид теглото му. Това е единственият начин, по който наистина можете да осигурите лесната му преносимост, ако изберете модел, който няма колела.

Дори и да купите мобилен климатик, но той е твърде тежък, ще загубите желание да го местите на различни места в къщата. Така ще се загуби смисъла от покупката на мобилен климатик.

Затова дизайнът играе важна роля, тъй като според него и структурата на уреда можете да осигурите добра мобилност. Препоръчително е да се движи леко и лесно. Например, 30 кг е прекалено тежко за постоянно местене.

Освен това устройството трябва да има дълъг въздуховод и трябва да бъде поставено близо до прозореца. Преди да направите вашата покупка, трябва да разгледате тази двойка аспекти.

Режими на работа

Трябва да гарантирате, че според вашите нужди, моделът, който купувате има необходимите режими на работа: охлаждане, отопление, премахване на влагата, автоматичен режим или само вентилатор. Много потребители обикновено търсят автоматичен режим, с който могат да настроят желаната температура.

Захранване

Тук е важно да знаете напрежението във вашият дом или офис, защото устройството, което купите трябва да отговаря на тези изисквания.

Както устройства с ниска производителност, така и устройства с висока производителност са контрапродуктивни, тъй като и в двата случая бихте могли да срещнете затруднения при монтажа. Трябва да изберете това устройство, чийто захранващо напрежение съвпада с това на мястото, където ще го използвате.

черен модел

Еко уред

Трябва да вземете под внимание тази подробност, особено ако искате да гарантирате ефективността на устройството. В този случай най-доброто нещо е екологичен уред.

Добре е също да помислите къде ще го поставите. Дали на място, където ще се огрява от слънцето или зона, която остава в сянка през по-голямата част на деня. В тези случаи трябва да вземете предвид тези особености за избор на модел.

Контрол

Трябва да изберете устройство, което ще е лесно за употреба. Някои идват с дистанционно управление, други се управляват чрез ръчна система. Във всеки случай трябва да изберете този вариант, който ви създава най-малко трудности.

Интелигентните устройства напоследък станаха популярни поради лекотата си на управление, просто е въпрос на програмиране. Настройките позволяват промяна на температурата и времето, когато климатика да работи. Таймерът също ще улесни живота ви, защото той ще се включи и ще задейства уреда без да се налага да правите каквото и да било.

Продължителност на употреба

Друг фактор, който трябва да вземете предвид е колко дълго искате да експлоатирате устройството. Ако искате да работи дълго време, трябва да изберете траен и качествен мобилен климатик. Трайността и надеждността са много важни аспекти при избора.

Ниво на шум

Тези преносими климатици могат да бъдат доста шумни, което е разсейващ елемент, особено ако са работят на максимална мощност. Ако шумът е проблем за вас, потърсете по-безшумен модел или помислете дали мобилен климатик е това, от което се нуждаете.

мнения за мобилен климатик

Филтриране на въздуха

Моделът, който купите ще трябва да е подходящ за охлаждане и премахване на влагата. Също така е необходимо да пречиствате въздуха в стаята си.

Този фактор е един от основните при избора на вашия мобилен климатик, тъй като функцията за филтриране на въздуха е много полезна, особено при тези, които страдат от безброй алергии.

Монтаж

Тъй като това е устройство, което ще движите постоянно, полезно е да се вземе предвид и неговата лекота на монтиране. Климатикът, който е труден за монтиране, ще ви донесе повече дискомфорт и главоболие. Проверете ръководството, за да сте сигурни, че лесно ще го инсталирате. 

Разходи за поддръжка

В момента на покупката е препоръчително да обмислите колко ще ви струва да го поддържате след изтичане на гаранцията му.

Техническата поддръжка е полезна и при избора, помислете дали можете да получите телефонна поддръжка, аварийна подмяна и такива подобни услуги от продавача, преди да изберете конкретен модел. Това е необходимо, защото трябва да получите адекватна подкрепа, когато имате най-голяма нужда. Обърнете специално внимание на живота на компресора и проверете гаранцията.

Как работи преносимият климатик?

Работата на мобилния климатик е по-проста, отколкото изглежда. Всъщност той работи подобно на хладилник. Този уред е оборудван с хладилна верига: това е цикъл, който се повтаря.

Всичко започва с компресора, който компресира газообразен фреон в кондензатора. Тогава фреона отдава топлината в кондензатора и се превръща в течност. След това преминава през тръба, на изхода на която, благодарение на разширителния клапан, той става газообразен в изпарителя. Когато фреона се превръща отново в газ се получава ефект на охлаждане. Този цикъл се повтаря, докато се достигне желаната температура.

Къде отива образувания конденз?

Когато охлажда, мобилният климатик трябва да елиминира образувалият се конденз, който генерира. Още повече, ако устройството има и влагоабсорбатор. За това това оборудване има няколко начина за изхвърляне на течността: Някои имат резервоар за за тази цел, които трябва да се изпразва от време на време. Други имат метод на вътрешно изпаряване и не е необходимо да изпразвате никакъв резервоар. 

Някои модели работят с дренаж, тоест свързване на устройството за непрекъснато оттичане в канализацията, но този метод не е толкова популярен.