Най-добрите моторни коси за борба с плевелите

Ако обичате градинарството, вероятно знаете колко е трудно да се справите с плевелите. Независимо дали имате двор или други зелени площи като цяло, една моторна коса винаги ще бъде в полза в поддръжката на такива площи и други обекти, които изискват поддържането на ниска трева.

Най-популярните марки моторна коса в България

Трябва да кажем, че на пазара можете да намерите много голямото разнообразие от моторни коси. За да сведем главоболието Ви до минимум ние съставихме списък с моторни коси, които трябва да вземете предвид, като търсите желания от вас инструмент.

1. Моторна коса Einhell GH-BC 43 AS

Einhell Brushcutter GH-BC 43 AS
Einhell Brushcutter GH-BC 43 AS
Към Офертата

Считана за една от най-добрите моторни коси на пазара, тя разполага с мощен и качествен двутактов двигател, система за бързо стартиране и напълно регулируема универсална двойна дръжка.

Бензиновият и двигател е един от най-мощните на пазара, с много ефективно рязане на плевели и всякакъв вид трева в градината, оставяйки повърхността напълно почистена, а ъглите и краищата на градината безупречни.

Този модел има колянов вал, който премахва вибрациите на двигателя, което помага за по-удобното използване на тримера.

 Трите остриета на диска правят разрезът е перфектен, за да можете да поддържате тревата винаги окосена според вашите нужди.

Алуминиевата му дръжка е с гумени ръкохватки, която се използва с две ръце, сякаш това е кормило на мотор и по този начин използването на тази моторна коса е по-удобно.

 Също така има колан, за по-лесно използване, както и възможност за разглобяване на две части за транспортиране и съхранение.

Ако мислите да закупите икономична коса с бензинов двигател, с която винаги да постигате професионален резултат, но в същото време да е проста и практична за употреба, това е най-добрият ви вариант.

2. Моторна коса GREENYARD

52 кубика и разглобяем прът

Моторна коса GREENYARD
Моторна коса GREENYARD
Към Офертата

“Мощността в най-чистия й вид” е най-доброто определение на тази страхотна моторна коса. Моделът се класира сред най-мощните на пазара благодарение на бензинов двигател, който генерира достатъчно конски сили, за да може да откъсне и най-твърдите плевели, без да навреди на останалата част от градината.

С дължина, която достига 183 см, бъдете сигурни, че ще стигнете дори и най-трудните места, който трябва да окосите.

Поради голямата мощност най-вероятно мислите, че може да бъде много неудобно заради теглото и вибрациите на двигателя, аспекти които не са пренебрегване.

 За щастие дизайнерите са взели предвид тези подробности, като са добавили ергономична дръжка, подплатен колан, който разпределя теглото на машината върху няколко части на тялото ви. Също така те са добавили иновативна и ефективна анти вибрационна система, която ще избегне болки и дискомфорт в края на косенето.

3. Моторна коса Steinhaus PRO-TU520

51.7 кубика двутактов бензинов мотор

Моторна коса Steinhaus PRO-TU520
Моторна коса Steinhaus PRO-TU520
Към Офертата

Ако имате голям двор и искате да се посветите професионално на грижите за тревата, тогава горещо препоръчваме този модел.

Моторна коса с добър бензинов двигател, който е способен да се използва дълго време без проблем и без страх от прегряване на двигателя, което може да попречи на косенето.

Двигателят е двутактов с 51,7 кубика и 1450 W, който има система за въздушно охлаждане, която работи безупречно.

Ако мислите, че чудовище от този клас ще е много шумно, като допълнение ще кажем, че на пазара съществуват и по-шумни модели. Този конкретно издава шум до 110db.

4. Моторна коса Wollen G312

52 кубика, 5 конски сили и професионални аксесоари

Моторна коса Wollen G312
Моторна коса Wollen G312
Към Офертата

Ако има моторна коса, която заслужава без съмнение място сред най-добрите модели, това е Wollen G312.

С мощен бензинов двигател и рамка толкова лека, че професионален резултат може да бъде постигнат с минимални усилия.

Разполага и с двутактов двигател, 52 кубика и 5 конски сили. Има минимален разход на гориво, което позволява използването й за по-дълго време, без да се налага да презареждате. Поради тази причина производителя на тази моторна коса е избрал 1,2 литра резервоар а не по-голям.

Леката алуминиева рамка на тази машина за косене е разтегаема, а дръжките й са специално извити за по-голяма точност. 

Не можем да пропуснем и професионалните аксесоари, които са включени в комплекта. С тях ще можете да свършите всяка работа свързана с тревата, плевелите и дори с храсти и жив плет.

От всички моторни коси на пазара, това е с най-оборудван комплект, с включени и други аксесоари, които да гарантират вашия комфорт и безопасност, защитни слушалки, предпазни очила, циркулярен диск, кордова глава и др.

Със сигурност, когато го опитате, вие със сигурност ще обикнете косенето на трева с такъв наистина добър модел.

5. Моторна коса MTD BC 52

корда/нож

Моторна коса MTD BC 52
Моторна коса MTD BC 52
Към Офертата

И така преминаваме към последния модел в нашия списък. Тази моторна коса е с 51,7 кубични сантиметра двигател и максимална мощност 9000 оборота на минута.

Този модел се предлага с включени: метален диск и колан за по-голямо удобство при използването на машината. 

Важно е да се отбележи, че се предлага с двутактов двигател и тежи 7,5 кг.

Какво е моторна коса?

Известна също като тример за косене на трева или просто косачка, това е машина задвижвана от бензинов двигател, която обикновено се използва за изрязване на всякакъв вид растителност, трева и плевели по дворове, поляни и полета. 

Това е незаменима машина, ако искаме да гарантираме, че тревата е на желаната височина, особено на онези труднодостъпни места, където не можете да достигнете с косачката, като краищата на тротоарите или ъглите например.

Въпреки че това е основната й функция в продължение на много години в последно време, ние сме свидетели на появата на моторни коси, които са пригодени да изпълняват и други задачи по поддръжката, като да режат без проблеми по-дебели плевели и дори храсти.

Видове моторни коси

Моторните коси често се класифицират според мотора, който имат. Най-простите модели имат двутактов двигател, който се задвижва от бензин и масло смесени в един и същ резервоар. 

С тези машини можете да направите почти всякакъв вид косене, а някои дори да позволявате за професионална употреба, ако имат подходяща мощност и качествени аксесоари.

Друг вид тримери за трева са тези, които имат четиритактов двигател и за разлика от двутактовите имат два отделни резервоара: един за бензин и един за масло. 

Тези машини обикновено консумират по-малко гориво и имат по-дълъг живот. Но разбира се, първоначалната инвестиция при тях е по-голяма.

И третия вид са с електромотори, които са много по-рядко срещани от моделите с бензин и масло и работят на ток. 

Това са най-съвременни машини, които имат много екстри, а също така потребителя има удобството да не борави с горива. Електрическите коси са много удобни предимно за използване в домашни цели.

Как да изберете моторна коса?

косене не с моторна коса

Необходимата мощност

При избора между една или друга коса трябва да вземете предвид някои аспекти. 

Първият е начина по който ще използвате тримера и вида на растителността, която правите планове да косите. 

Ще трябва да сте сигурни, че разполагате с всички аксесоари, които са необходими за задачата, като циркулярен диск или кордова глава, а също така машината да има нужната мощност. 

В този смисъл, колкото по-голям работен обем на двигателя има (измерва се кубически сантиметри), толкова по-добре ще можете да изпълнявате сложни задачи. Това също има своя минус, като това увеличава значително разхода на гориво, така че не бива да прекалявате с това.

За да ви стане ясно, за градина с площ от около 200 квадратни метра с трева и плевели е достатъчна коса с двигател с около 40 кубически сантиметра. 

Ако двора ви е с размери около 500 квадрата или обработването му е по-трудно, заради малки храсти, които трябва да бъдат кастрени, тогава денивелацията ще трябва да бъде поне 50 кубични сантиметра. 

За обработване на по сложни места, като паркове или с много гъста зеленина, тогава ще е необходимо машина с по-голяма мощност от тази.

Характеристики на моторните коси

Друг много важен елемент, който трябва да вземете предвид при избора на моторна коса, са нейните най-подходящи характеристики. 

Някои модели имат единична или двойна дръжка, като трябва да имате предвид, че двойната е по-удобна за работа, тъй като ви позволява да държите машината с две ръце. 

Ако ще използвате машината от време на време, колан с единична презрамка ще е достатъчен, но ако обаче искате косата за продължителна употреба, тогава се препоръчва колан с две презрамки, подплатени и напълно регулируеми, така че да равномерно да разпределят теглото на машината. 

За по-професионална употреба има модели, които също включват презраменен ремък, както и колан.

Аксесоарите за косене

След като сте наясно с вида на растителността, която искате да окосите, и характеристиките на тримера, е време да изберете аксесоарите за рязане.

 Обикновено на пазара може да намерите два стандартни вида: кордова глава и циркулярен диск. И двата варианта могат да режат ефективно на различни височини и плътности.

Най-голямата разлика между тях е във факта, че кордата в допълнение към рязането на тревата я раздробява, докато дисковете не. 

А що се отнася до издръжливостта на тези аксесоари, дисковете като цяло са много по-устойчиви. И въпреки, че с времето могат да се износят, някои от тях позволяват заточване.

По отношение на кордата, колкото повече ъгли има толкова повече сила ще упражнява върху тревата или плевелите.

Кръглите са идеални за рязане на обикновената трева, квадратите за по-висока растителност, докато звездообразната корда е тази, използвана за по-сложни, много твърди и заплетени плевели. Трябва също да погледнете дебелината, тъй като кордата с по-голям диаметър ще може да кастри и малки храсти.