Най-добри парочистачки в България

Вместо употребата на силни препарати, за дълбоко почистване можете да използвате парочистачка. Тази машина ви позволява да премахвате дори най-упоритите петна и мръсотия. С парочистачка можете да почиствате подове, градински мебели и инструменти, барбекю. Освен това, можете да почистите двигателя на колата или мотора, ще стане като нов. Този уред предлага отлична ефективност, която ще ви пести доста време и усилия.

Кои са най-добрите парочистачки?

За да се възползвате напълно от употребата на парочистачка обаче е необходимо да се вземат предвид не само основните технически характеристики на уреда, но и вашите нужди. 

Направихме кратко ръководство, за да ви помогнем да направите правилния избор. За целта, ние избрахме 7 най-добри парочистачки, които можете да намерите на пазара в момента.

1. Парочистачка Karcher 15162640 SC1

Парочистачка Karcher 15162640 SC1
Виж цената

Обещавайки да убие до 99,99% от обичайните домашни бактерии, Karcher 15162640 SC1 е чудесен избор. Това е страхотен уред, ако искате лесно да почиствате пода на апартамента си. 

Избирайки този модел от базовото ниво на Karcher, вие се сбогувате с метлата, силните почистващи препарати и кофата. Въпреки ниската си цена, тази лесна за използване парочистачка има добри характеристики, както и достатъчно аксесоари, които ѝ позволяват да бъде ефективна върху всякакъв вид повърхности. 

Удобен поради своята лекота, Karcher 15162640 SC1 ще бъде чудесна помощ за почистване: PVC, паркет, плочки, балатум или ламинат. Тази гъвкавост се поддържа от лесна и бърза смяна на различните аксесоари, спестявайки ви ценно време.

 • Мощност: 1200 вата
 • Налягане: 3 бара
 • Капацитет на резервоара: 0,2 литра
 • Аксесоари: Кръгла четка, Предна дюза, Изходна дюза, Мерителна чаша, Чанта за аксесоари

2. Парочистачка Clatronic DR 3280

Виж цената

С мощност от 1500 вата парочистачка Clatronic DR 3280 е способна да създава налягане от 3,5 бара. Оборудвана е с множество аксесоари, които ви позволяват да се грижите за чистотата на различни части на къщата или вашия апартамент. Ефективна е върху плочки, килими, паркет и всякакъв друг вид под. 

Никаква мръсотия, дори и най-упоритата не може да устои на парата произведена от тази парочистачка. Clatronic DR 3280 ви позволява да почиствате навсякъде с голяма лекота.

Има здрава, устойчива и практична дръжка, която улеснява боравенето с уреда. Не е обемиста, което дава възможност за лесното съхранение на уреда.

 • Мощност: 1500 вата
 • скорост на потока: 30 грама/минута
 • налягане: 3,5 бара
 • капацитет на резервоара: 1,5 литра
 • аксесоари: четка за почистване, гумения, 2 удължителни тръби и др.

3. Парочистачка Karcher 15130000 SC3

Парочистачка Karcher 15130000 SC3
Парочистачка Karcher 15130000 SC3
Виж цената

Ето и още една парочистачка от Karcher, която ще ви помогне да премахнете неприятните замърсявания в цялата къща. Със своята мощност от 1900 вата, Karcher 15130000 SC3 загрява бързо и следователно е готова за употреба само за 30 секунди. Той осигурява непрекъсната пара при добро налягане, което убива всички обичайни домакински бактерии и осигурява качествено почистване на всички помещения в къщата.

Този уред премахва ефективно всички замърсявания, дори и най-упоритите и то без много усилия.

Благодарение на многобройните си аксесоари, уреда е много лесен за употреба, ефективен за почиствате всички повърхности, с изключение на някои от грубо дърво.

 • Мощност: 1900 вата
 • Дебит: 100 г / мин
 • Налягане: 3,5 бара
 • Капацитет на резервоара: 1 литър

4. Парочистачка Karcher SC 5 EasyFix

Парочистачка Karcher SC 5 EasyFix
Виж цената

С Karcher SC 5 EasyFix ще имате помощник, с който да почиствате средата около вас всеки ден. Дизайнът ѝ е оптимизиран за адаптиране към всички повърхности и за дълбоко почистване на всякакви предмети, вкъщи, на двора или в гаража. 

Например можете да я използвате за премахване на упорита мръсотия и мазнини от барбекю, градински мебели или инструменти, мотоциклет, кола, двигател и т.н. 

Приятна за използване, тази парочистачка се загрява само за 3 минути, предлага гъвкави настройки, има резервоар с голям капацитет и се предлага с много аксесоари. Освен това можете да използвате професионални аксесоари като дезинфекциране с пара или професионална парна ютия.

Особено ценен е факта, че може да се долива вода в резервоара дори по време на употреба, което избягва повторното загряване.

 • Мощност : 2200 вата
 • Налягане: 4,2 бара
 • Капацитет на резервоара: 2 литра
 • Аксесоари: Комплект за почистване на подове EasyFix, 2 удължителни тръби, комплект за миене на стъкла, удължителни тръби, парна ютия, парен маркуч с пистолет и др.

5. Парочистачка Clatronic DR 3653

Парочистачка Clatronic DR 3653
Виж цената

Ако търсите ръчна парочистачка за вашия дом, тогава този модел може да ви заинтересува. Той е много компактен, естетически красив, а функционално много ефективен. Идеален както за почистване, така и за дезинфекция и обезмасляване на всяко ъгълче на вашия дом.

6. Парочистачка Daewoo DMO160

Парочистачка Daewoo DMO160
Виж цената

Този стийм моп е изключително функционален, тъй като работи с мощност от 1500 вата, елиминирайки 99% от бактериите у дома, включително най-упоритите мазнини и мръсотия, само за секунди. 

В допълнение, дизайнът му е много функционален, има основа с форма на триъгълник, която може да се върти до 270º , което го прави идеалният инструмент за почистване и хигиенизиране на всякакъв вид под за много кратко време.

Също така е важно да знаете, че не се използва само за почистване на подови повърхности, тъй като може да се използва и за прозорци, фуги, килими и др.

И ако това не е достатъчно, уреда включва аксесоари, които значително допълват работата му:  приставка за текстилни материали, малка метална четка, голяма четка, ъглов накрайник, решетъчен инструмент, 2 броя триъгълни кърпи от микрофибър и др.

7. Парочистачка Maltec HDS6000W

Виж цената

Завършваме класацията с Maltec HDS600W, но това не означава, че уреда не си заслужава, тъй като HDS600W е компактен и лесен за използване модел. 

Неговата мощност и поток го правят идеален съюзник за почистване на всички повърхности в къщата, без да се налага да търкате прекалено много. Доставя се с аксесоари за подходящи за почистване на повърхности като керамични котлони например.

 • Мощност: 1500 вата
 • Налягане: 4 бара
 • Капацитет на резервоара: 1,4 литра
 • Аксесоари: Моп, универсална четка за почистване, удължителни тръби, аксесоар за почистване с удърна струя и др.

Какво е парочистачка?

Един от най-практичните и многофункционални уреди за почистване на къщата е парочистачката. Всъщност, тя не е по-маловажна от домашната прахосмукачка.

Този уред ви позволява да направите дълбоко почистване на дома си с помощта на пара. Снабден с различни подвижни аксесоари, той може да достигне до най-недостъпните места във всяка стая, без да оставя някакви следи от употребата у. 

Също така, парочистачката е подходяща за почистване и на открито, например за почистване на автомобили, мотоциклети или градински мебели.

стийм моп

Ползи от употребата на парочистачка?

За разлика от прахосмукачката, парочистачката помага да се премахнат и най-упоритите петна. Почиства всички видове подове, уреди, градински инструменти, двигатели, както и тъкани, включително завеси, килими, дори и дрехи. 

Накратко, тя ви позволява да премахнете праха, обезмаслите, отстраните котлен камък, както и да дезинфекцирате благодарение на високата температура на парата. 

Идеална за страдащите от алергии, тъй като не вдига прах, освен това е много лесна за използване. В допълнение, почистването с парочистачка не изисква употребата на химикали или почистващи препарати. Следователно, освен че е екологичен начин на почистване, също допринася за спестяването на пари.

Как работи парочистачката?

Както бе споменато по-горе, това устройство работи с пара. Преди да започнете почистването трябва да напълнете резервоара с вода след което да свържете уреда към захранването. Водата се загрява до много висока температура и с натискането на бутон можете да активирате режима на пара. В зависимост от това, което искате да почиствате е препоръчително също да се почисти с прахосмукачка преди нанасянето на парата.

Необходимо е обаче да направите първо почистване без прикачена кърпа или аксесоар на устройството. Следователно струята пара, приложена върху повърхността, която трябва да се почисти, отделя примеси, обезмаслява и убива бактерии и микроби. След това следва почистване с четка или кърпа, за да съберете остатъците и да завършите почистването.

Различни видове парочистачки

 • Ръчна: Малка, много лека и лесна за употреба. Идеална е за малки домакински задачи. Както в кухнята, така и в банята, тя е идеална за почистване на кранове и тоалетни, за обезмасляване и отстраняване на котлен камък.
 • Стийм моп: Той е специалистът за почистване на подове, особено, а именно: плочки, паркет или балатум. С доста бързо време за загряване и дълга дръжка, за да се избегнат възможни болки в гърба. Лек и дискретен, той може лесно да се съхранява в ъгъла на стаята или в килер.
 • Парна прахосмукачка: Този универсален уред елиминира необходимостта от предварително почистване с прахосмукачка. Напротив, той директно засмуква парата, смесена с мръсотията. Добре почистената повърхност става идеално суха и чиста. Въпреки че тази двойна функция изисква малко повече усилия, тя несъмнено спестява много време.
парочистачка мнения

Ръководство за покупка

Има критерии, които е добре да се вземат предвид при избора на парочистачка.

Мощност

Този критерий е важен за скоростта на загряване. Като колкото по-голяма е мощността на уреда, толкова по-бързо ще произвежда пара. 

Мощността се измерва във ватове и варира в зависимост от модела. Ръчните и стийм моповете варират от 900W до 1600W, докато цилиндричните модели с или без прахосмукачка варират от 1600W до 2000W.

Паров поток

Скоростта на потока просто представлява количеството образувана пара и се измерва в грамове в минута. Тъй като е регулируем в повечето модели, този аспект е важен за качеството на почистване и зависим от степента на замърсяване. Максималният дебит е 115 грама/ мин., като за подове се препоръчва модел с минимум 70 грама/мин.

Налягане

Това е силата, с която парата излиза от уреда. Всъщност високото налягане улеснява бързото почистване, като отстранява по-бързо замърсяванията. Измерва в барове и варира между 3 и 6 бара. Прах и мръсотия натрупани в килимите или между фугите на плочките, се премахват по-лесно при налягане от 4 бара.

Автономност

По принцип парочистачката може да работи между 20 минути и 2 часа. Това обаче зависи и от други критерии, включително капацитета на резервоара.

Капацитет на резервоара

Уреда трябва да бъде спрян, в случай че резервоарът е празен, колкото по-голям е той, толкова по-дълго може да работи. Резервоар от един литър би осигурил автономност между 20 и 30 минути, докато модел с над 2 литра може да достигне до 2 часа. Освен това има подвижни резервоари, които могат да се пълнят, докато устройството работи, както и модели с автоматична система за пълнене.

Аксесоари

Този универсален уред може да се използва за почистване на различни повърхности, благодарение на множество различни аксесоари с различно предназначение:

 • Четката за пода е специфична за твърди подове като плочки или паркет
 • Малката четка е за малки площи като мебели или интериор на автомобила
 • Пистолетът под високо налягане позволява достигането до труднодостъпни места
 • Приставка за почистване на всички видове стъклени повърхности
 • Парна ютия е аксесоар, който се използва за гладене на дрехи
 • Аксесоар за почистване на тапицерии

Комфорт при употреба

Някои функции могат да направят почистващото средство по-удобно за използване. На първо място е теглото, защото с лек уред непременно ще е по-лесно да се борави и да се движи. Можете да намерите леки модели между 3 и 5 кг.

Ниво на шум

Другата характеристика, която трябва да имате предвид, е нивото на издавания шум. За предпочитане е да се избере модел, чиито резервоар има акустична изолация. Също така някои парочистачки са оборудвани с помпа за намаляване на шума.

Регулиране на парата

И накрая, за да избегнете понижаване на потока на парата с намаляването на водата в уреда, препоръчително е да изберете модел с регулиране на парата.