Прахосмукачка робот: Мнения и избор на модел

Омръзнало ли ви е да се борите с прах и косми всеки ден, въпреки че нямате време за това? Знаете ли, че на пазара съществува прахосмукачка робот повече от десетилетие? При това доста развита за това време.

Нормално, първите модели не бяха най-ефективната система за почистване на пода. Почистваха, но понякога блокираха и започваха да се блъскат в стената или въртят безсмислено из къщата.

Днес можете да намерите прахосмукачки робот, които сканират натрупалото се количество мръсотия по пода дори и да има някакви неравни повърхности.

Има такива, които избягват стълбите и не навлизат в зони, където не искате да влизат. Някои дори имат функция моп, за да не се налага да бършете пода често.

Също така, днес цените не са това, което бяха в началото, само за по-заможни хора. Днес прахосмукачка робот се използва от широка аудитория. Затова, на пазара има модели дори под сто лева.

В това ръководство ще намерите най-добрата прахосмукачка робот с добро съотношение качество-цена според нашите експертни анализи и мненията на потребителите. Избрали сме от базови модели на ниска цена до тези с усъвършенствана навигационна система.

Избор на най-добрата прахосмукачка робот

Ето и моделите, които си заслужават покупката, благодарение на тяхното добро съотношение цена-качество. Всяка прахосмукачка робот си заслужава парите, но все пак се уверете преди това, че е най-подходяща за вашите нужди.

1. Прахосмукачка Roborock Cleaner S5 MAX

Прахосмукачка робот Roborock Cleaner S5 MAX
Виж цената

Roborock Cleaner S5 MAX не е на ниска цена, но пък е повече от добра според това, което тази прахосмукачка робот предлага.

Това е модел с мощност 58 W, с ниво на шум от 60 db и функция за мокро почистване, благодарение на микрофибърен моп и резервоар за вода от 460 мл.

Това са някои от най-забележителните характеристики:

 • Интелигентната му система за почистване създава виртуална карта на къщата, която да се използва при всяка употреба. Благодарение на нея изпълнява работата си по възможно най-ефективния начин.
 • Неговите сензори вършат чудесна работа и дори позволяват на робота Roborock Cleaner S5 MAX да регулира височината си за по-добро засмукване на мръсотията по пода.
 • Лазерният сензор, поставен в горната част на устройството, е отговорен за сканирането на околната среда, създавайки 360º изображение на стаята.
 • Също така устройството може лесно да се управлява чрез приложението Mi Home, което е налично за Android и iOS.

По отношение на батерията няма да имате проблеми, дори и да имате голямо жилище. Тя издържа 150 минути и за това време е в състояние да почисти до 250 квадратни метра.

Друга допълнителна функция добавена в този модел, е, че той е в състояние да изкачи препятствия с височина 2 см, което улеснява правилното почистване на килимите. В състояние е автоматично да разпознае различните повърхности, за да премине в режим на максимална мощност и ги почистете по-добре.

Ако обаче бюджетът ви не е достатъчен за закупуване на този модел и искате прахосмукачка робот, можете да разгледате другите ни предложения в класацията.

2. Прахосмукачка робот Conga 990

Виж цената

Докато повечето прахосмукачки роботи предлагат три режима на почистване, Conca 990 от Cecotec отива по-далеч и предлага 4 в 1: метене, прахосмукачка, моп и изтъркване/полиране на пода. За това има малък резервоар за вода от 300 мл, който овлажнява пода чрез капене, премахвайки най-трудните петна.

Въпреки че е удобна, с тази система за почистване все още е невъзможно премахването на ръчното почистване с моп. 

Conga 990 е за ежедневно почистване:

 • От една страна, той включва две системи – Extra power Suction Pro и Turbo Boost – за максимално засмукване и гарантиране на добри резултати дори на много мръсни подове.
 • Разполага и със специална въртяща се четка, която почиства старателно килимите и мокетите.

Управлението се извършва чрез дистанционно управление с LCD екран, което позволява програмиране на седмичното почистване с пет различни програми. Когато почистването приключи или когато батерията свърши, роботът автоматично се връща в основата за зареждане.

Със сензори за препятствия, разстояние и против падане, роботът преминава през стаите, докато почисти навсякъде.

3. iRobot Roomba 605 робот прахосмукачка

Робот прахосмукачка iRobot Roomba 605
Виж цената

Изправени сме пред един от първенците в сектора и един от най-основните модели в неговия каталог. IRobot Roomba 605 е много проста прахосмукачка робот, почти като iRobot Roomba 866 Antiangle, но на много по-евтина цена.

Въпреки това, колкото и елементарно да е на ниво програмиране, това е Roomba и с това е говори много. Ние сме пред отличен робот, който изпълнява това, което се очаква от него.

Робота за почистване има две многоповърхностни четки и мощно засмукване. Когато батерията се изтощи или приключи с почистването, той автоматично се връща в основата за зареждане.

Работи много добре в къщи с домашни любимци. Адаптира се към всички видове повърхности, независимо дали са твърди подове или килими. А страничната четка има ъгъл 27 °, който гарантира цялостно почистване на ъглите и ръбовете покрай стените.

Както казваме, това е един от най-основните модели на марката. Управлението му е просто, само чрез натискане на бутона Clean.

За сравнение с по-усъвършенствани модели като iRobot Roomba 981, не са налични WiFi или възможност за сканиране на цялата къща със собствена навигационна система, която да е контролирана до последния ъгъл. Вижте модела по-долу в списъка.

Накратко, ако досега никога не сте имали прахосмукачка робот, Roomba 605 ще промени живота ви. Ако не търсите прекалено модерни допълнителни функции и искате просто и ефективно почистване, този модел е перфектен.

4. Прахосмукачка робот OSKAR

Робот прахосмукачка OSKAR
Виж цената

С много конкурентни характеристики OSKAR е прахосмукачка робот, която постига много задоволителни резултати при почистване на пода, както и може да планира работни сесии благодарение на приложението за мобилен телефон от разстояние.

Той има четири режима на работа:  Автоматичен, почистване покрай ъгли и стени, режим тип петно (например, ако нещо се е разляло на пода) и режим МАКС за почистване с максимална всмукателна мощност.

Работи с две странични четки, които влачат мръсотията към прахосмукачката робот, докато основната четка се грижи за по-дълбокото почистване.

Робота е подходящ за всякакъв вид повърхности и работи добре в къщи с домашни любимци, благодарение на системата против заплитане. Въпреки че, както при всички уреди от този тип, така и този трябва да се почиства и резервоарът да се изпразва периодично.

Освен навигационна система за картографиране на жилището, тази прахосмукачка робот има обичайните функции като:

 • Сензори за защита от падане и откриване на препятствия, за да се избегне сблъсък с мебели
 • Автоматично връщане към станцията, когато батерията е изтощена.
 • HEPA филтър, който гарантира по-чист и здравословен въздух в помещението.

Работи коректно, а възможността за програмиране на автоматичен старт, прави OSKAR идеален съюзник на ежедневното почистване.

5. Прахосмукачка робот ILIFE V5s pro

Прахосмукачка робот ILIFE V5s pro
Виж цената

iLife е китайска марка, която влиза на пазара, предлагайки прахосмукачки със страхотни функции на изненадващо ниски цени. Моделът V5S Pro е един от най-добрите резултати добавен в каталога на производителя.
Не предлага функции от висок клас като WiFi или домашна навигационна система. Въпреки това V5S Pro превъзхожда основните функции, предлагайки добра мощност в две скорости: нормална и максимална, за плътни килими или косми от домашни любимци.

Но освен това този робот има резервоар от 220 мл вода, който позволява мокро почистване, допълвайки ежедневното почистване на пода.

Възможно е да избирате между три режима на почистване: спирален за големи повърхности, нормален за средни помещения и ръчно насочване на движенията от дистанционното управление.

Дистанционното управление ви позволява да програмирате автоматично стартиране за часове, но не е възможна настройка за различните дни. Ако не искате да програмирате, можете просто да натиснете бутона Clean.

Много е удобен за малки къщи, защото ако нямате къде да оставите станцията за зареждане за постоянно, можете директно да включите V5S Pro в контакта благодарение на обикновен кабел.

6. Rowenta Smart Force Essential

ROWENTA SMART FORCE AQUA RR6976
Виж цената

За тези, които не искат да се забъркват със сложното програмиране, марката Rowenta Smart Force Essential е интуитивна роботизирана прахосмукачка, подходяща дори за по-малко технично грамотни потребители.

Може да се използва ръчно, с обикновен бутон за пускане / спиране или да се използва дистанционното за програмиране на автоматично стартиране и режим на работа. Позволява да избирате между 4 програми на почистване:

 1. Почистване на случаен принцип (циркулира из стаята)
 2. Почиства в определена зона за кратки периоди от време, предварително програмирана на тридесет минути;
 3. Програма за ръбове или ъгли
 4. Мокро почистване

За да се ориентира, той включва инфрачервена сензорна технология и сензори против падане. Инфрачервените сензори вършат работата си много добре и прахосмукачката робот не докосва мебелите, докато работи.

С моторизирана централна четка и две странични, Rowenta Smart Force Essential е подходяща дори и за най-деликатните дървени подове.

Включва магнитна лента с дължина два метра, която работи като виртуална бариера, за да предотврати влизането в помещения, които са пълни с кабели например.

Също така батерията е с дълъг живот, като позволява почистването на големи пространства до 150 минути при ниска мощност.

7. Прахосмукачка робот ILIFE A6 Smart

Прахосмукачка робот ILIFE A6 Smart
Виж цената

Друг от добрите модели на марката iLife, прахосмукачка робот A6 Smart включва нова изключително мощна смукателна система, която работи много добре на всички видове подове, дори и на най-дебелите килими.

Различните режими на почистване са много полезни, което позволява работата на прахосмукачката да бъде персонализирана много повече. Най-типични са режима при, който автоматично почиства в затворени стаи, режим за почистване покрай стени и зони с натрупана мръсотия. Освен това модела включва и ръчен режим, който можете да контролирате с дистанционното управление.

Механизмът се състои от две странични четки и централна, изработена от гума, която работи прекрасно с козината на домашни любимци и мъх.

И накрая, батерията издържа до 140 минути. А основата за зареждане е второ поколение, което намалява времето за презареждане и удължава живота на батерията. 

Той също включва:

 • Дистанционно управление за програмиране на автоматично включване.
 • Виртуална стена, за да се предотврати навлизането в определени зони.
 • И, разбира се, сензори против падане и против препятствия.

8. Прахосмукачка робот iRobot Roomba 966 iAdapt 2.0

iRobot Roomba 966 iAdapt 2.0
Виж цената

Както казахме iRobot е водещата марка на пазара на прахосмукачки роботи. Roomba не е най-евтината, но те се превърнаха в ориентир, който всички производители имат предвид. Всъщност Roomba се превърна в синоним на прахосмукачка робот.

IRobot Roomba 966 отговаря на стандартите на марката по отношение на качеството на конструкцията и ефективността. Въпреки че има и други модели с повече технологични екстри, вътрешният механизъм и качеството на четките е добро при всички модели от производителя. Това гарантира, че няма да има оплаквания при ежедневната употреба.

В допълнение към стартирането с обикновен бутон, този робот ви позволява да програмирате следващите седем дни, като автоматизира почистването, дори когато не сме у дома.

Той работи добре на различните подови повърхности в къщата. Това е благодарение на саморегулираща се система, която регулира височината на четката за почистване на твърди подове или дебели килими.

И освен, че картографира изцяло дома ви, тя има система за оптично откриване на мръсотия, която предупреждава прахосмукачката да работи по-задълбочено в най-мръсните зони на къщата.

Всичко това, в комбинация с набор от сензори, които водят Roomba 966 под и около мебелите, гарантира чистота дори в най-скритите ъгли.

9. Робот прахосмукачка iRobot Roomba 981 iAdapt 2.0

Виж цената

Със своята цена iRobot Roomba 981 ни дава недвусмислена улика за това, че е модел от висок клас. Той надвишава типичните характеристики на нормален робот прахосмукачка.

Въпреки това е важно да се изясни, че основната система от четки е еднаква при всички модели Roomba. Така че разликата в цената се оправдава от качеството на сензорите, възможностите за програмиране и добрата мощност на засмукване, която влияе върху ефективността.

В случая на Roomba 981 една от най-поразителните характеристики е WiFi връзката. Тя позволява на програмирате прахосмукачката през приложението и да преглеждате докладите от всяка сесия. Така ще знаете дали има някакъв проблем и дали да направите конкретни промени, да премахнете зона или стая. В допълнение, модела запазва програмирането, в случай че батерията е изтощена се връща към станцията за зареждане.

Навигационната система iAdapt 2.0 е друга характеристика, която е най-забележима, тъй като тя картографира дома ви и знае къде е почистено и къде не, с цел да не пропусне нищо. Той също така разграничава специфични области, където не трябва да влиза. Например, може да настроите робота така заради хранилката на вашия домашен любимец, благодарение на системата “Virtual Wall”.

И накрая, iRobot Roomba 981 iAdapt 2 включва системата за почистване”Carpet Boost”, която осигурява повече всмукваща мощност от обикновено. 

Накратко, това е прахосмукачка робот от висок клас, която роботи с най-добрите характеристики и е проектирана да издържи много години.

10. Прахосмукачка Робот Medion MD 18500

Прахосмукачка Робот Medion MD 18500
Виж цената

Не винаги се нуждаете от най-добрата прахосмукачка на пазара. Понякога просто се нуждаете от допълнителна помощ при почистването, така че ежедневната поддръжка да е малко по-удобна.

Това можете да намерите в Medion MD 18500: прахосмукачка робот със справедливи и необходими качества за почистване на пода на всяка къща.

Затова не очаквайте сложно програмиране, виртуални стени или пълно сканиране на къщата. Това, което имаме тук е робот с размери 30 см диаметър. Толкова лесен за управление, колкото изглежда, с бутон за включване и изключване.

Операцията също е проста и ефективна: две странични четки влачат праха и мръсотията към прахосмукачката, разположена отдолу. 

Моделът също има:

 • сензор против сблъскване
 • Лента за виртуална стена

Ниския му профил от 8 см му позволява да се движи свободно в малки пространства и почиства лесно под мебелите. Той също така заема малко място за съхранение и се зарежда директно чрез включване на трансформатор в електрическата мрежа.

Последните ни препоръки

Това са най-препоръчителните модели според бюджета, който имате:

Евтина прахосмукачка робот: Medion MD 18500

Прахосмукачка робот на ниска цена? Да, ето го: Робот Medion MD 18500 е малко и мощно почистващо устройство, което ще поддържа пода ви чист без никакви усилия.

Логично е, че за тази цена не може да очаквате интернет връзка, седмично програмиране или картографиране на къщата, а ефективна прахосмукачка, която върши основната дейност.

Робот Medion MD 18500 се управлява с обикновен бутон за включване / изключване и дистанционно управление. Не разполага с автоматичен старт, така че трябва да сте у дома, за да го стартирате.

Той е идеален за малки жилища, тъй като е не само малък, но не е нужно да отделяте пространство за станция за зареждане, тъй като има кабел за директно включване в мрежата.

В обобщение, ако разполагате с малък бюджет, Робот Medion MD 18500 е много достъпна прахосмукачка робот, която не дава нито повече, нито по-малко това, което се очаква от нея: а именно почистване с поддръжка.

почистване на котешки косми

Съотношение качество-цена: OSKAR

Тази позиция е спорна между OSKAR и iLife A6, но ние избираме OSKAR поради ценовата разлика, която ни оставя отлично съотношение качество-цена.

Вярно е, че A6 има повече режими на почистване, виртуална стена и режим с максимална всмукателна мощност , който излиза победител срещу всяка повърхност. Но OSKAR разполага и с много мощност, перфектна система против замърсяване за къщи с домашни любимци и систематично почистване с навигация.

Програмирането на автоматичен старт ви позволява да настроите времето за включване и изключване, така че да можете да почистите, когато не сте у дома.

В допълнение, този модел позволява почистване с вода, за да премине кърпата в мокро, малка екстра, която е подходяща за определени места или зони, които се замърсяват по-често.

Той също ни впечатли с неговите:

 • Въздушен филтър НЕРА
 • Добра автономия на  батерията до 110 минути
 • Автоматично връщане до станцията за зареждане, когато тя се изтощи

Дори да не е от висок клас, прахосмукачка робот OSKAR перфектно изпълнява функцията си и освен това е на ненадмината цена.

Най-добрата прахосмукачка робот: iRobot Roomba 981

Тук няма изненади: най-добрата прахосмукачка в нашия списък е най-скъпата. Но тази цена е повече от оправдана, дори само да разгледате техническите характеристики на iRobot Roomba 981.

Защото има всичко: WiFi връзка, интелигентна навигационна система, която да не оставя и ъгъл без да е почистен, виртуална стена, по-мощно засмукване със системата AeroForce, която включва филтър HEPA. и разбира се системата от четки и валяци, които направиха марката известна.

Ръководство за закупуване на прахосмукачка робот

Ако смятате, че метла, прахосмукачка и моп са достатъчни, за да поддържате пода чист сте напълно прави.

Това са основните неща, но със сигурност имате обемна прахосмукачка, която вадите от време на време, вероятно моп или парочистачка за почистване на пода и т.н.

Помислете за момент за множеството почистващи съоръжения, които имате вкъщи, само за да почистите пода.

Всичко това може да бъде намалено значително, ако инвестирате в добра прахосмукачка робот. Най-накрая пода ви ще чист без да се налага да инвестирате време и усилия. Напълно подходяща е ако:

 • Нямате много време да се грижите за почистването у дома
 • Имате малки деца, които пълзят и е необходимо да имате безупречно чист под
 • Имате домашни любимци вкъщи, които ходят навсякъде
 • Сте алергични към прах и трябва да полагате специални грижи за праха и мръсотията

Освен ако не инвестирате в уред от много висок клас, имайте предвид, че не всяка прахосмукачка робот работи в дълбочина. Разбира се ще се налага основно почистване от време на време, но не е същото като без този специален помощник.

прахосмукачка робот цена

Колко струва една добра прахосмукачка робот?

Няма спор, това е един от случаите, когато цената е добър показател, за да разберете качеството на това, което купувате. Колкото по-добър е механизмът, толкова повече ще струва прахосмукачката. И затова откривате модели на пазара около сто лева и други, които са около хиляда.

Означава ли това, че евтина прахосмукачка робот няма да ви служи добре? Това не е задължително, но се предполага, че сте си купили много обикновен модел. Най-вероятно ще служи като прахосмукачка, но няма да ви предложи всички онези функции, които робот от висок клас ще ви даде. Функции като: изчерпателно програмиране, сканиране на дома ви, WiFi, навигация и т.н.

Така че трябва да намерите баланса между бюджета си и всички страхотни функции, които вероятно ще искате, веднага щом ги видите.

Ако в момента имате малък бюджет, можете да опитате обикновена прахосмукачка робот, за да видите какви са ви ползите. В крайна сметка винаги можете да купите по-скъп, който ви дава повече възможности и персонализация.

Технически характеристики, които да се вземете предвид

Вид на пода

Подът с плочки е различен от под с паркет или килим. Това е нещо, което трябва да вземете предвид при избора на модела на вашата прахосмукачка робот.

Има модели, които не са подходящи за меки повърхности или имат ролки, които могат да бъдат твърде агресивни за деликатно дърво.

Ако имате много дебели килими или домашни любимци пускащи косми, ще ви е важно роботът да има допълнителен режим на засмукване, за да може да прилага максимална мощност в тези специфични области.

Ролки против задръстване

Естествено, от време на време ще трябва да се навеждате и да изпразвате контейнера на прахосмукачката. Трябва и да почистите ролките, за да осигурите най-доброто представяне.

Въпреки това, някои прахосмукачки роботи включват система, която избягва задръствания, особено когато са изправени пред големи килими или много мръсни зони.

Продължителност на батерията

Колкото по-голям е вашият дом, толкова повече се нуждаете от батерия с добра продължителност. Повечето модели са с живот около 60 минути. Това е напълно достатъчно за ежедневно почистване, но имайте предвид, че съществуват модели, които могат да надхвърлят два часа.

Обикновено, когато говорим за батерии, продължителността посочена от производителя се изчислява от това дали използвате робота в еко режим или на пълна мощност.

Режим на зареждане

Повечето модели включват стойка за зареждане, която е включена в електричеството и монтирана някъде в къщата. Много роботи се връщат сами, когато са изтощили батерията. Затова стойката трябва да е на достъпно място без препятствия, които могат да пречат за преминаването на машината.

Ако нямате твърде много място у дома, има някои модели, които ви позволяват да зареждате директно, като ги включите директно с кабел.

Ниво на шума

Роботът обикновено е много по-тих от традиционната прахосмукачка, но все пак издава шум. Ако ще сте у дома, когато уредът работи, потърсете такъв с допустимо ниво на шума. Това при всеки човек е различно, но от 65/70 dB нагоре се счита за шумно.

Размери

Ако нямате много място у дома, трябва да обмислите размерите, тъй като диаметърът може да варира при различните модели. Това също оказва влияние върху капацитета на резервоара и периодичността, с която трябва да го изпразвате.

Най-важният факт обаче е височината, тъй като това ще определи дали прахосмукачката може да почиства под шкафове, легла и други мебели.

Не забравяйте да го проверите това преди да направите покупката си, за да не се изненадате неприятно, че роботът не влиза под дивана.

Функция моп

Въпреки че концепцията за прахосмукачка робот е да работи на сухо, някои модели включват резервоар за вода, който изпълнява функция, подобна на почистването с моп.

Важно е да се знае, че това не може да замести доброто традиционно търкане, но е допълнително почистване, което ще запази подовете по-чисто без петна.

Филтри

Четките на прахосмукачката ще вдигат прах и частици, които могат да останат във въздуха, който може да вдишате или пък да повредят механизмите им с течение на времето.

Затова е важно да имат някакъв вид филтър. Добре, ако е HEPA, който освен че избягва тези повреди, пречиства въздуха, докато прахосмукачката работи. Марката Roomba използва филтри AeroVac, които са много подобни на HEPA.

Дистанционно управление и WiFi

С най-обикновените прахосмукачки работи са с обикновен бутон за включване, но все по-често се срещат модели с дистанционно управление. С него се контролират допълнителни функции, като режим на почистване или програмиране, което ви позволява да се възползвате от почистване, дори когато не сте у дома.

Най-напредналите модели имат WiFi връзка, което позволява управляването им от приложение на мобилния телефон. С това можете да направите по-изчерпателно програмиране, да наблюдавате ефективността на всяка почистваща сесия или да получите известие, когато има проблем.


Система за ориентация

Тази система определя начина, по който роботът се придвижва по време на почистването, и е един от характеристиките, които най-много влияят на цената.

Най-обикновените модели се движат произволно през наличното пространство. Имат малка броня, която предотвратява повреждането им, когато се сблъскат в стена или мебел, и когато това се случи, те сменят посоката си.

Докато по-скъпите модели имат инфрачервени сензори, които ги предупреждават, когато имат предмет пред тях. Това избягва ударите и евентуалните марки и драскотини по мебелите.

Има модели включващи и сензори за мръсотия, който им позволява да разпознават зоните, които се нуждаят от повече внимание. Зони като под масата за хранене например.

И накрая, най-модерните модели имат навигационна система, която картографира къщата, създавайки план на цялата повърхност, която трябва да се почисти. По този начин роботът перфектно контролира зоните, през които е преминал като не оставя пропуснато място.

Сензор против падане

прахосмукачка с датчик против падане по стъпала

Това е от съществено значение, ако имате двуетажна къща или има най-малката възможност роботът ви да падне по стълбите.

Някои прахосмукачки роботи имат и един вид „датчик против падане“, интересен за предотвратяване на падането им през отвор или стъпало.

Функция виртуална стена

Позволява ни да разграничим определена област, в която не искаме нашата прахосмукачка робот да почиства. Много е полезно да защитите храната на домашния любимец например или да ѝ попречите да влиза в помещения с много кабели или деликатен под. Освен това предпазва от излизане от къщата, ако няма какво да я спре.

Има няколко системи за създаване на виртуална стена, обикновено с инфрачервени сензори, които роботът определя като непреодолимо препятствие или с помощта на магнитна лента, която се поставя като преграда.

Коя е най-добрата марка прахосмукачка робот?

Доскоро това се твърдеше за модела Roomba от iRobot. Всъщност много от хората ще кажат, че имате Roomba у дома, независимо от марката, която сте избрали.

Roomba е прахосмукачка робот като iPhone при мобилните телефони: безупречна производителност, но висока цени. Разбира се добро качество, което марката е доказала.

Въпреки това, както при повечето уреди, развитието на технологиите означава, че на пазара се появяват и други марки, изправени пред всемогъщата Roomba: LG, Samsung, Conga, Rowenta, Taurus и др.

И разбира се, китайските компании са сложили добри батерии си и са започнали добра конкуренция. Не само в сектора на ниските цени, но и с функции, на които конкурират най-модерните модели. Xiaomi, iLife и Ecovacs са чудесен пример за тази тенденция.