Пречиствател на въздух – Мнения и избор на модел

Поддържането на чистота понякога е повече от бърсането на пода, премахването на праха и космите от домашните любимци. За постигането на здравословна среда е нужен чист въздух. Решението на това е най-добрият пречиствател на въздух, който можете да намерите на пазара.

Един добър пречиствател на въздух, винаги е истински съюзник както за дома, така и за офиса. Той служи за премахването на алергени, бактерии и дори вируси, които присъстват във въздуха.

Това е истинско спасение за страдащите от алергии и за тези, които желаят да се грижат добре за тялото си и да дишат чист въздух.

Кой е най-добрият пречиствател на въздух?

Пречиствателите вече идват с какви ли не функции. Преди да купите някой, трябва да знаете кой от тях е по-добър и на каква цена се предлага. Сравнението на различни марки и модели също ще ви помогне да изберете най-доброто за вашите нужди.

Ние направихме проучване на това, което се предлага на пазара и разработихме това малко ръководство с предложения, където със сигурност ще намерите точно подходящия за вас:

1. Пречиствател на въздух Dyson Pure Hot + Cool Link HP04

Пречиствател на въздух Dyson
Виж цената

Благодарение на технологията Air Multiplier, способна да създава мощни и непрекъснати въздушни течения, това устройство пречиства, загрява и освежава по интелигентен начин.

Можете да го поставите в нощен режим с натискането на бутон и да го настроите да работи безшумно докато спите.

Той е идеален за премахване на замърсяването на въздуха, тъй като автоматично пречиства и елиминира до 99,95% от алергени, замърсители и лоши миризми.

Предлага се на висока цена, но според мнението на тези, които вече го притежават, това е много ефективен пречиствател на въздух с отлични ползи. Освен това производителят ви дава две години гаранция.

2. Пречиствател за въздух Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Виж цената

Xiaomi Mi Air Purifier 3Н е един от най-новите и най-напредналите пречистватели на въздух предлагани от успешния китайски производител.

Въпреки многото иновативни технологии, които това филтриращо устройство включва, цената му е невероятно ниска за предимствата, които предлага.

Подобно на останалите устройства на Xiaomi, можете да се информирате за качеството на въздуха на живо, както и да го управлявате с приложение на вашия смартфон. Освен това той е в състояние да взаимодейства с други устройства от марка.

Например сензорите за прозорци на Xiaomi: при отваряне на прозорец пречиствателят ще прекъсне филтрирането, при затварянето ще го възобнови, като по този начин ще увеличи ефективността и ще намали консумацията на електроенергия.

Ефективността му при улавяне на замърсители, алергени и токсини във въздуха е клинично доказана, а неговият HEPA филтър почиства въздуха до 99,97%. Сензора PM2.5 позволява автоматична работа на пречиствателя на въздух (при наличието на повече замърсяване, той увеличава скоростта на филтриране).

Пречиствател за въздух Xiaomi Mi Air е малък и компактен (много лесно можете да го преместите от една стая в друга), но въпреки това е много ефективен. Той позволява въздушен поток от CADR 380 м3 / ч, достатъчен за пречистване на въздуха на площ от 45 квадратни метра.

3. Пречиствател за въздух Philips AC1214/10

Пречиствател за въздух Philips с хепа филтър
Виж цената

Philips AC1214/10 е пречиствател на въздух с усъвършенствана система за многократна филтрация, която използва различни слоеве на филтриране (предфилтър, активен въглен, ХЕПА филтър), за да осигури задържането на 99,9% от бактериите във филтъра.

Той разполага с вграден екран за удобство на потребителя, както и интелигентна система, която автоматично избира вида на необходимото пречистване в стаята. Идеален е за употреба в дома или офиса, тъй като е в състояние да осигури чист въздух в помещения до 60 квадратни метра.

4. Пречиствател за въздух Tefal Intense Pure Air XL

Пречиствател за въздух Tefal Intense Pure Air
Виж цената

Пречиствател на въздух Tefal Intense Pure Air XL принадлежи на друга от водещите марки на пазара, с добро качество и надеждност.

Той предлага изключително висока производителност и филтрираща система HEPA, която улавя до 99,99% от фините частици във въздуха. Въглеродният филтър премахва вредните газове като формалдехид и неприятните миризми (като миризмата на кучета например).

Неговите сензори бързо разпознават всяка промяна в качеството на въздуха във вашия дом и автоматично регулират почистването му.

5. Пречиствател за въздух Rowenta Pure Air Genius

Пречиствател за въздух Rowenta Pure Air Genius
Виж цената

С четири нива на филтрация, това устройство е способно да улавя прах, косми от домашните любимци, задържа миризми, изпарения, органични компоненти и действа като пречиствател на въздуха срещу прах и други замърсители.

Той има ниска цена и поради доброто си качество се препоръчва от Европейската фондация за изследване на алергиите и в допълнение автоматично открива замърсяване и адаптира скоростта на работа.

6. Пречиствател за въздух с UV лампа Oberon 320 WiFi

Пречиствател за въздух Oberon 320 WiFi
Виж цената

Проектиран със 7-степенна пречистваща система, той е напълно ефективен срещу косми от домашни любимци, лоши миризми, вируси и бактерии и летливи органични съединения, вещества, които могат да повлияят на вашето здраве и дишане.

Той се предлага с HEPA филтър, сертифициран е със съответствие международни стандарти и е в състояние да пречиства помещения с площ до 60 квадратни метра.

Той е оборудван с функция на автоматичен и безшумен режим, така че да можете да спите спокойно през нощта. Освен това има цветен екран със сензорно управление, възможност за управление чрез мобилен телефон, 3 скорости на филтриране, автоматичен и нощен режим.

Това е пречиствател на въздух с много добро съотношение цена / качество. Тези които вече го са го купили, твърдят, че това е висококачествено устройство, което си заслужава всяка стотинка.

7. Пречиствател на въздух LEVOIT

Пречиствател на въздух LEVOIT
Виж цената

Пречиствател на въздух Levoit LV-H132 е малък, много компактен и преди всичко надежден. Подходящ е за средни или малки помещения, до 20 квадратни метра.

Американската компания е проектирала устройство с 3 нива на филтриране: предфилтър, HEPA и филтър с активен въглен.

Премахва 99,97% замърсителите от въздуха в дома ви, значително намалява натрупването на прах и ограничава разпространението на миризми като тези от кухнята по време на готвене.

Той не предлага функция овлажнител за въздух, за разлика от други модели с ултравиолетови (UV) лампи или йонизатор.

Налични са три скорости на пречистване, които са подходящи за всякакви домашни нужди: детски стаи, домашни любимци, дом с пушачи и др.

Филтрите са лесни за смяна, като устройство ще ви предупреди със светлинен индикатор, когато му дойде времето.

8. Пречиствател за въздух Xmart AP200

Виж цената

Това е малко устройство, предназначено за помещения до 24 квадратни метра, където да се бори със замърсяването на въздуха.

Xmart AP200 се предлага оборудван с инфраред PM2.5 сензор за качество на въздуха. Уреда показва чрез различен цвят LED светлина (синя, зелена, оранжева, червена) какво е качеството на въздуха в помещението.

Не е прекалено шумен и е лесно преносим, ​​можете да го преместите от едно място на друго, било то в къщи или на работното място.

9. Пречиствател на въздух Philips AC2887/10

Пречиствател на въздух Филипс AC2887/10
Виж цената

Пречиствател на въздух Philips AC2887/10 има минималистичен дизайн. Вентилационните отвори и дисплеят на оборудването са разположени в горната част. Размерите са 55.8 х 35.9 х 24 см и тежи 7.7 кг. 

Среден размер в сравнение с други модели, той интелигентно управление на светлината, въглероден и HEPA филтър, тих режим на работа, но една от характеристиките, която ни харесва най-много, е таймерът, който позволява автоматичното включване и изключване. Може да се настрои да се включва или изключва автоматично между 1 и 12 часа, което е много удобно когато ви предстои излизане от дома.

Той има три степени на пречистване: ниско, средно и високо, а също така идва с функция за сън, която го поставя в свръх тих режим, само 20,5 децибела.

10. Пречиствател на въздух за колаCarruzzo

пречиствател на въздух Carruzzo
Виж цената

Моделът Carruzzo е най-евтиният в списъка. Премахва изпаренията и праха, бори се с миризмите на храна и цигари и има петкратна филтрираща система, която поддържа въздуха чист и ви помага да дишате лесно.

Това е йонизиращо устройство, което гарантира елиминирането на големи частици и токсични вещества, присъстващи във въздуха.

Той има въглероден филтър, който елиминира озона и други вредни за здравето газове.

С цилиндрична форма, той може да бъде поставен в поставката за чаша в автомобила ви.

Предимства на пречиствателя

Пречиствател на въздух винаги ще ви донесе големи ползи у дома, особено ако сте от онези хора, които страдат от различни алергии. Ще запазите въздуха чист, защото уреда ще се погрижи за:

  • Елиминирането на летливите органични съединения: Летливите органични съединения са в около нас без дори да го знаем, това може да доведе заболявания като рак и други респираторни заболявания. Те са често срещани в заобикалящата ни среда и могат да бъдат наистина вредни за човешкото здраве. Пречиствателите на въздух могат да елиминират тези съединения и да се грижат за по-здравословния ви начин на живот.
  • Елиминирането на обикновените замърсители на въздуха: Във въздуха можете да намерите всякакви замърсители, които влияят на дишането ви. Акари, косми от домашни любимци, прах, бактерии, гъбички, плесени, растителни спори, цветен прашец и др. Всички те могат да бъдат неутрализирани и елиминирани с помощта на филтри с висока ефективност при събиране на частици HEPA, които са в състояние да елиминират до 99,7% от тези микроскопични частици.
  • Елиминирането на миризмите: Въглеродните филтри, с които някои пречистватели на въздух разполагат, служат за премахване на миризмите. Те са подходящи за кухни и домакинства с пушачи.
  • По-добра циркулация на въздуха: За затворени и много влажни помещения, където често имате усещането, че няма достатъчно въздух, най-доброто нещо, което можете да направите е да използвате пречиствател на въздух. Той има способността да доставя въздух, като го кара да циркулира в стаята няколко пъти на час.
  • Отрицателни йони: Йонните пречистватели на въздух генерират същите отрицателни йони, които намирате в природата и които са в състояние да почистват въздуха от обикновени замърсители. Те също имат релаксиращ ефект и създават усещането, че вдишвате чист горски въздух.

Видове

Ако искате да подобрите въздуха, който дишате във вашите домове, няма нищо друго, че имате пречиствател на въздуха, който ви дава много предимства. На пазара, можете да намерите много от тези уреди за различни нужди и вкуцове. Тук обясняваме най-популярните видове:

Пречиствател на въздух с UV лампа

Те се възползват от електромагнитното излъчване, за да елиминират бактериите във въздуха и някои патогени, които могат да са опасни за вашето здраве. Те са добри в елиминирането на проблемите с плесен във вашия дом и справяне с алергените. Но UV светлината не елиминира цигарен дим, газове или химически изпарения. Преди да купите, трябва да се уверите, че моделът разполага с подходящ филтър е с високо качество. Някои от по-евтините модели работят, като произвеждат озон, който може да ви донесе дори повече проблеми, отколкото ползи.

Йонен пречиствател на въздух

Те са създадени да генерират йони с отрицателен заряд, които привличат алергенни частици и положително заредени замърсители. Когато това се случи, положително заредените частици се модифицират, което ги прави много тежки. Така те паднат на пода, като трябва да ги метете или събирате с прахосмукачка. Те са ефективни и достъпни, но бъдете внимателни с марката, защото някои модели създават озон, който представлява опасност за здравето ви.

С въглеродни филтри

 Този вид са много ефективни при улавяне на власинки, прах, косми от домашни любимци, домакински химикали, наред с други елементи. Те са високоефективни, когато се използват с ХЕПА филтър.

Озонатор 

Начинът, по който работят тези пречистватели е чрез изпомпването на озон във въздуха в помещението. Озонът окислява замърсителите и да ги елиминира. Въпреки това през годините науката откри някои проблеми, свързани с озона, тъй като способността му да окислява нещата може да представлява реална опасност за малките животни и дори за вашето здраве. Те се използват в случай на голяма спешност, например, ако наводните къщата, можете да премахнете мухъла с озонов пречиствател.

Пречиствател на въздух с филтър HEPA

Филтрите за събиране на частици с висока ефективност са известни с наименованието ХЕПА. Създадени са през 50-те години от комисията за атомна енергия на САЩ поради проблемите, които могат да причинят малки радиоактивни частици. 

Понастоящем те са много популярни и често срещани, тъй като използват три компонента за улавяне на малки частици във въздуха. Днес те са често срещани и по много причини са най-добрият вариант. Използват се в болници, резиденции и дори салони за красота. В момента производителите ги предлагат като „True HEPA“, за да избегнат объркване с подобни технологии, които се стремят да ги имитират. Преди да купите, трябва да проучите производителя много добре, така че да знаете точно какво плащате.

Как да изберете най-добрия пречиствател на въздух

Преди да вземете вкъщи някое от тези устройства, трябва да вземете предвид редица съображения, които ще ви помогнат да вземете добро решение. Кое от тях е най-подходящо за вашия случай и колко ще ви струва употребата му. Необходимо е преди да вземете окончателно решение да разгледате всички тези фактори:

Оперативни разходи

Употребата на пречиствател на въздух може да не е много евтина. Поддържането му в действие през годината води до допълнителни разходи за замяна на филтрите и електричеството, което използвате, за да работи.

Цената на филтрите може да бъде висока в зависимост от тяхната производителност и капацитет. Някои устройства дори използват предфилтри които улавят по-големи частици, преди да достигнат, например до ХЕПА филтъра. Но пък това прави живота им по-продължителен.

В зависимост от употребата, филтрите могат да се сменят на всеки три месеца, особено при въглеродните филтри, а основният има поне една годишна живот. Ако искате да намалите разходите, можете да закупите модели, квалифицирани като “Energy Star”,  което означава, че са енергийно ефективни в сравнение със стандартните модели. Други имат миещи се филтри, които можете да използвате многократно.

Ниво на шум

Пречиствателите на въздух не са от най-тихите уреди. Ако планирате да го използвате в стаята по време на сън, нивото на шум е много важен фактор. Същото се случва, ако поставите устройството на работното си място или в детската стая.

В такъв случай, това, което можем да препоръчаме е да закупите мощен модел и да го пускате с ниска скорост.

Вентилатор

Повечето от тези устройства използват вентилатор, който изсмуква и филтрира въздуха. Тези, които нямат вентилатор работят по-тихо, но работата им е по-малко ефективна от моделите, които имат вентилатор.

Индикатор за поддръжка

Тази функция ви предупреждава кога трябва да смените или почистите филтъра. Задръстен филтър прави работата на пречиствателя неефективна, затова някои предлагат тази функция, която ви уведомява за настъпилите промени.

Таймер

Таймера ви позволява да конфигурирате пречиствателя да се изключва автоматично или да работи няколко часа преди времето, в което ще използвате стаята.

Транспортна дръжка

Това ще ви помогне да преместите уреда от едно място на друго, улеснявайки неговата употреба.

Брой скорости

нива на пречистване

Пречиствателите на въздух обикновено имат няколко скорости. Хубавото на това е, че можете да се настроите на по-ниска степен на почистване, ако спите или трябва да се съсредоточите към работата си. След това лесно можете да го поставите с по-висока скорост, за да работи по-ефективно.

Йонизатор

Тук трябва да проверите дали йонизатора не произвежда озон, тъй като е дразнител на белите дробове.

Дистанционно и Wi-Fi

Тази опция ще ви позволи да направите всички необходими настройки без да ставате от дивана или леглото си.

Сензор за замърсяване във въздуха

Голямо предимство, предлагано от някои модели е автоматичното регулиране скоростта на вентилатора спрямо нивото на замърсяване или прах във въздуха, за да направи пълно пречистване на средата, която дишате.

Предфилтър

Те са предназначени за събиране на големи частици. Могат да се мият и ще ви помогнат да намалите общите разходи. Въпреки това, много от моделите на пазара нямат тази опция.

Дебит и режим на почистване

Трябва да проверите колко цикъла на почистване и филтри има уреда, тъй като колкото повече има, толкова по-голям е шансът за улавяне на замърсители на въздуха. Също така е полезно да разгледате спецификациите за CADR, тъй като тези цифри показват ефективността, която този уред ви осигурява при почистване. Колкото по-висока е CADR класификацията на конкретна частица, толкова по-добре ефективен ще е пречитвателя.

Също така не е лошо да погледнете дебита за почистване на час, тъй като с това можете да определите колко бързо уреда е в състояние да почисти въздуха в дадено помещение.

В тези случаи също е важно да обърнете внимание на филтрите. Вече обяснихме как работи ХЕПА филтъра, така че на тази основа е полезно да е наличен. 

Дизайн

Трябва да обърнете внимание на размерите на продукта. Ако ще го местите из къщата или работното място, трябва да сте сигурни, че е лек и лесен за транспортиране.

Също така трябва да се уверите, че го поставяте в широко пространство, където нищо да не блокира и затруднява неговите функции. Наличието на други функции, като таймери за работа или програмиране при изключване, ще направи нещата много по-лесни.

Консумация и сертификати

Разходите ще бъдат намалени значително, ако изберете пречиствател на въздух, който е в състояние да спести енергия в дългосрочен план.

Трябва да изберете модел, който не изразходва много енергия. Но ако наистина искате да намалите разходите, можете да потърсите уред със сертификат “Energy Star”. Това гарантира с 20 или 30 на сто по-добра ефективност, което ще ви спести много пари.

Има и сертификати, които показват, че продуктите отговарят на определени стандарти за безопасност, като обозначенията UL и CARB. За икономия на разходи и по-добра ефективност е полезно по време на покупката да изберете пречиствател на въздух, който ги има всичките.