6 най-добри пудовки за добра тренировка у дома

Обичате ли да спортувате и поддържате тялото си стегнато? Ако е така, вие със сигурност търсите добро спортно оборудване, за да можете да тренирате пълноценно вкъщи. Днес, в онлайн магазините можете да намерите всичко, от което имате нужда и то на добра цена. Например лежанкадъмбелиластици за тренировка или пудовка за упражнения.

Въпки че това са малко по-различни тежести от тези, които сме свикнали да виждаме, пудовките са незаменими при много видове тренировки за сила, мускулна гъвкавост, а също и кардио.

Те са вид тежки топки, които имат дръжка намираща се в горния край. В нашето ръководство ще намерите допълнително информация, за да се запознаете всичко преди да направите своята поръчка.

Коя е най-добрата пудовка?

Ако искате да правите упражнения с пудовка, важно е да знаете, че разликите между един и друг модел могат да бъдат в теглото, материала, диаметъра и дори размера на дръжката.

За да изберете най-добрата пудовка, ние направихме списък с най-висококачествените модели и най-добрата цена на пазара:

1. Пудовка HMS, Регулируема, Максимално 18 кг

Това е регулируем модел, оборудван е с различни метални тежести под формата на дискове, които могат да бъдат добавяни или премахвани ръчно, за да бъде нагласено нужното тегло за упражнението, и според възможностите на потребителя.

Позволява смяна на тежестите от много леко до значително тежко тегло (от 1 до 18 Kg), което го прави идеален за различни упражнения вкъщи или на открито.

2. Пудовка Proud гумирана 10 кг

На второ място в нашата класация е пудовка от Proud. Препоръчвана за бодибилдинг и кръстосана тренировка у дома, те се предлага в различни тежести (В случая 10 кг). 

Добре е начинаещите да се ориентират към пудовка от 8 кг, за да се научат как да използват този вид тежести с правилни движения, а напредналите могат да изберат по-тежък модел, който е предназначен за редовна практика на кръстосани тренировки.

Като цяло тези са едни от малкото модели, предлагащи дръжка изцяло от стомана. Тя е гладка, с перфектен хромиран завършък. Това е важно да се отбележи, защото ще ви позволи да тренирате, без да увреждате ръцете. 

Достатъчната дебелина на дръжката също позволява много добро сцепление и предпазва от изплъзване по време на вашата тренировка.

По отношение на комфорта, всяка пудовка Proud има гумено покритие и напълно плоско дъно. Тази характеристика е важна за всички трениращи у дома, които винаги се страхуват да не поврят плочките или паркета си при оставяне на тежестите.

3. Пудовка Easy желязна 4кг

Въпросният модел е 4 кг, но можете да го намерите и с различно тегло от 4 до 24 килограма.

Доброто качество на изработка го прави идеален за домашна употреба, както и във фитнеса поради своята издръжливост.

Изработен е изцяло от желязо и има удобна дръжка без покритие, което гарантира по-сигурния захват по време на тренировка.

4. Пудовка с гумирано покритие Maxima

В класацията добавихме и модел от марката Maxima. Избрахме го, защото предлага най-доброто съотношение цена-качество на пазара.

Марката предлага продукти с различно тегло. Ако искате да правите кръстосана тренировка у дома, несъмнено ще намерите тежест, която да отговаря на вашето ниво.

Продуктите на Maxima имат суров и агресивен вид и този модел не е изключение. Има гумено покритие с тежестта отбелязана в центъра на продукта. 

Визуално тези гири са достатъчни, за да ви мотивират! Това покритие също е силна страна на тази пудовка, което предпазва пода в случай на изпускане.

Захвата е много добър благодарение на широката и дебела дръжка, така че лесно можете да правите упражнение люлка с две ръце, без да се притеснявате за нищо.

5. Пудовка винил sidea, 20 кг

Това е продукт произведен от желязо с гумено покритие, който можете да намерите на пазара с различно тегло. Той е предназначен за практикуване на функционални тренировки и укрепване на мускулите във вашия собствен дом.

Също така, плоската му основа го прави фаворит за изпълнение на балистични упражнения, които съчетават сърдечно-съдови, силови и гъвкави тренировки.

6. Пудовка LiveUp, 6 кг

Това е пудовка, която тежи само 6 кг, но можете да я намерите и с тегло, което предпочитате повече. Тя е любима на потребителите, тъй като може да се използва както при упражнения за сила и устойчивост, така и при мускулни рехабилитационни процеси.

Освен това има ниска цена и 100%-во покритие от каучук.

упражнения с тежести

Какво е пудовка?

Това са вид тежести за трениране с форма на топка с дръжка. Има два основни вида, единият е състезателен, а другият е класически. 

Стандартните увеличават размера си с теглото, докато състезателните са с еднакъв размер. Някои модели може да предлагат цветно кодиране, за да ви ориентират по-добре.

Те обикновено са направени от чугун и са подходящи за домашни упражнения. Те са много подходящи за кръстосана тренировка, както и за цялото тяло.

Защо да тренирате с пудовка?

Тези тежести са отлични за трениране у дома. Ако не разполагате с много свободно време или просто не харесвате да посещавате фитнес зала, но не можете да живеете без да правите упражнения, това може да бъде отличен вариант за вас.

В случай, че не знаете как да ги използвате, в интернет са налични хиляди упражнения и тренировки, които можете да правите с тези тежести. 

Освен това тези уреди са лесни за съхранение, обикновено имат достъпна цена и са бърз и ефективен начин за трениране на почти всички части на тялото.

Различни видове пудовки

Има четири основни вида пудовки, които можете да намерите на пазара. Ето ги и тях.

С пълнеж от пясък

Това е вид, който основно се купува от начинаещи. Състои се от пълнеж с пясък и пластмасово, гумено и кожено покритие. В повечето модели от този тип дръжката е леко извита.

Това е най-евтиният вариант. Предлага се в различно тегло от 2 до 20 кг. Имайте предвид, че няма да можете да изпълнявате всички упражнения с него поради крехкостта на материала и липсата на ергономичност на дръжката.

Чугун и винил

Както подсказва името, това е пудовка от цяла ​​чугунена вътрешност с покритие от винил, което омекотява ударите по пода. В зависимост от модела, дръжката е или плоска, или извита. Този тип се предлага от 4 до 32 кг за всички кратни на числото четири.

Имайте предвид, че размерът се променя според тежестта на пудовката, което означава, че трябва да преустроите движенията си. При употреба този вид се оказва много солиден и компактен.

Състeзателна

За разлика от предишния вид, размерите на този няма да варират в зависимост от теглото. Променя се само дебелината на вътрешния слой. 

Подходящ е за всички упражнения, но относително високата му цена е основна пречка. Също така този тип наистина ще е подходящ само за желаещите да се занимават професионално

Регулируема

Основното ѝ предимство несъмнено е фактът, че може да променя теглото си. Всъщност с тази гениална система спестявате не само пари, но и място, ако тренирате у дома. 

За съжаление те не са много удобни, тъй като теглото остава много близо до дръжката, освен това този вид често се продава на висока цена.

момиче тренира във фитнес зала

Ръководство за покупка

За всички предимства, които могат да предложат, като подобряване на силата на всички части на тялото ви, пудовките са отличен инструмент, който няма как да пропуснете, когато правите домашни тренировки.

Те са отлични за трениране на цялото тяло, особено в области с по-голямо въздействие като раменете, краката и кръста, без наранявания. Има обаче няколко неща, които трябва да знаете, за да направите правилната покупка и да изберете най-добрия модел за вас:

Дръжка

Имаме предвид горната част на пудовката, тя има полукръгла форма на дръжката и служи за държането ѝ по време на тренировка. Важно е да знаете тази важна част, за да можете да направите най-добрия избор, когато решите да закупите пудовка.

  • Заварка на дръжката: по време на отливането на продукта е нормално да има някакъв остър шев в средата на дръжката. Това обаче трябва да бъде премахнато за по-добър завършък, така че повърхността да бъде напълно удобна за захващане. Уверете се, че дръжката на модела, който сте избрали го няма, за да избегнете наранявания по ръцете ви.
  • Дебелина на дръжката: обърнете специално внимание в този аспект в зависимост от размера на ръцете ви. И въпреки че някои марки не посочват размера на дръжките, стандартният размер е от 30 до 31 милиметра и в някои случаи може да достигне до 38 милиметра. Важно е да имате предвид, че колкото по-голямо е теглото, толкова по-голям е размерът на топката, затова трябва също така да се уверите, че размерът на дръжката се увеличава. Избягвайте моделите с тънки дръжки.
  • Ширина на дръжката: Първото нещо, което трябва да знаете за ширината на дръжката е, че тя трябва да пасва на двете ви ръце, без да е прекалено тясна или прекалено широка. Също така, както в предишния аспект, изборът ще зависи от дебелината на ръцете ви. Трябва да знаете, че с по-голямото тегло, не само се увеличава размера, но и ширината на дръжката при повечето марки.
  • Завършек на дръжката: завършекът варира при различните марки и модели. Можете да ги намерите с хромирана повърност, винил, прахово покритие и гола стомана. Тук трябва да добавим факта, че не винаги най-красивите са непременно най-добрите. 
    Например, хромираният завършек е добре, но не и виниловият. За праховото покритие и голата стомана можем да кажем, че са най-добрите варианти.

Дизайн

Тези тежести обикновено се правят чрез цялостна отливка или чрез сглобяване на две парчета, които са дръжката и топката. По-специално препоръчваме моделът, който ще купите, да бъде направен чрез отливка на цялото парче, което е по-безопасно за използване.

Основа

Наличието на плоска основа на пудовката е задължително, когато става въпрос за марка с добро качество. Затова имайте това предвид, когато разглеждате най-евтините. Ще откриете, че много малко от тях имат плоска основа и това ще бъде проблематично, когато започнете да изпълнявате упражнения, в които трябва да правите движения, които изискват топката да бъде балансирана на пода.

Тегло

Много често срещан проблем с неразпознатите, евтини и нискокачествени марки е, че имат разлика между посоченото тегло и реалното на самата топка. Това е сериозен проблем, защото пряко влияе върху оптимизацията на вашите рутинни режими и вие не може да постигнете ефекта, който търсите. В такъв случай е по-добре да изберете малко по-скъп модел, предлаган от марка с доказано качество.

пудовка цена

Колко пудовки трябва да купя?

Две с едно и същото тегло?

Много упражнения изискват само една пудовка. Следователно закупуването на една е достатъчно. След като усвоите упражненията с една, можете да обмислите упражненията с две. В действителност дори е препоръчително да започнете с упражнения за начинаещи. Това ви позволява да се запознаете повече, да овладеете техниката и да укрепите мускулите си. Да започнете директно с две означава да увеличите шансовете си да направите грешно движение и да се контузите. Не прескачайте стъпките! Така че в самото начало, за да започнете, една е напълно достатъчно.

Трябват ли ви няколко с различно тегло?

Ако можете да си го позволите, купуването на няколко с различно тегло може да си струва. Това ви позволява да сменяте тежестите си според трудността на тренировката. Също така може да ви позволи да работите върху по-широк спектър от упражнения и да помислите например за „контролирани“ упражнения. Различните видове упражнения ще ви позволят да тренирате по-голямо разнообразие от мускули и да работите по-точно върху техниката си. Следователно ще напредвате по-бързо, ако използвате различни тежести. В този случай бих препоръчал да изберете три различни:

  • За жени: 6кг, 8кг, 12кг
  • За мъже: 16 кг, 20 кг, 24 кг

Упражнения с пудовка

Ако тепърва започвате и искате да правите упражнения за подобряване на вашата сила и устойчивост, най-добре да започванете с люлка. Ще работите с всички части на тялото като гърба, корема, краката, глутеусите и раменете.

Упражнението изисква само използването на една гира и можете да увеличите теглото, когато напреднете. Освен това можете да го направите и по-трудно, като използвате две гири едновременно. Извършвайки движение на махало, можете да държите гирата с двете си ръце.
Примерна рутина за люлеене с две ръце: 20 секунди упражнение / 10 секунди пауза, повторете до 8 пъти.

Но гирата позволява множество упражнения, от които основните са: люлка, клякане, вятърна мелница, турско ставане.

Къде можете да купите пудовка?

Е, ако сте стигнали дотук ви поздравявам, сега знаете кой вид е най-подходящ за вас, също знаете и с какво тегло трябва да започнете да тренирате. Но от къде можете да купите тежести?

Пудовките са тежести, който рядко се срещат в нормален спортен магазин, въпреки че започват да се виждат поради модата на кръстосаните упражнения. 

Доставката е аспект, който трябва да се имате предвид при поръчка от интернет. В зависимост от къде я купувате, магазина може да ви таксува доста пари за доставка поради голямото тегло на продукта. Затова препоръчвам да си я купите на добра цена от Емаг.

Има много онлайн магазини, които продават такъв вид стоки, но препоръчвам Емаг преди всичко поради скоростта и ефективността на пратките, сигурността на магазина и следпродажбеното му обслужване. Ако продукта не ви харесва или е дефектен, можете да го върнете, което е страхотна гаранция.

Декатлон пудовки

Ако сте решили да купите някой модел от Декатлон, съветът който ще ви дам е да не поръчвате онлайн, а да отидете във физическия магазин и да изберете този, който е по-добре завършен. За съжаление не всички пудовки са с добър завършек. Някои дори имат груби дръжки.

Заключение

За да закупите добър модел, препоръчвам ви да прегледате опциите, които имате на разположение в онлайн магазините, така че те да доставят продукта директно до дома ви, и да ви спестят усилията да го носите на ръка.