Най-добри смарт часовници за мъже и жени

Днес на пазара има много модерни смарт часовници. Това отчасти се дължи на големия брой функции, които ви предлагат. Например възможността да слушате музика, да използвате любимите си приложения или възможността да отговаряте на повиквания, дори ако не носите смартфона си със себе си.

Най-голямото предимство, което смарт часовниците имат в сравнение със стандартните, е че няма да е нужно да свиквате да носите нещо ново, а все едно функциите са добавени към стария с който ръката ви вече е свикнала.

Можете да намерите някои основни смарт часовници, с които ще можете да проверявате известията на вашия телефон, без да имате възможност за отговор и други модели, които почти могат да заменят вашия смартфон.

Но преди да вземете вашето решение, ще трябва да прецените добре какви са вашите нужди и какви функции ви трябват. 

Със сигурност не искате да купите модел, който не отговаря на вашите очаквания или още по-лошо, да купите много скъп смарт часовник и да не използвате дори половината от неговите възможности.

В това ръководство ще намерите най-добрите смарт часовници според наши проучвания и потребителските мнения.

 В края на статията ние ви предлагаме и пълно ръководство за купуване, така че да сте на ясно преди да направите своя избор.

Кои са най-добрите смарт часовници за 2019?

Следните смарт часовници са избрани като най-добрите в момента заради отличната им цена / качество и потребителски мнения.

Смарт часовник Samsung Galaxy Watch

самсунг смарт часовник
Смарт часовник Самсунг
Към Офертата

Новият смарт часовник от Самсунг има кръгъл дизайн, който можем да намерим в стандартните, обикновени часовници, и има въртящ се панел, който ви позволява да работите удобно с интерфейса.

Samsung Galaxy Watch се предлага в 46 мм сребърна версия и 42 мм версия в черен или розов цвят. Версията, която ви предлагаме тук е 46 мм, която е най-подходящата за мъжката аудитория.

Този смарт часовник е доста обемист, който трудно ще можете да скриете под ръкава на тесни ризи. Но ако ви допадат и сте свикнали с големи часовници, няма да имате проблем да носите този смарт часовник Самсунг.

Екрана му е кръгъл Super AMOLED с диаметър 1,3 ″ защитен от стъкло Gorilla Glass.

Резолюция му е 360 x 360 пиксела, което му придава плътност на пикселите от 278 dpi.

Този смарт часовник от Самсунг разполага с двуядрен процесор Exynos 9110 с честота 1.15 GHz.

С 4GB Вътрешна памет, 768 MB RAM и  интегриран GPS, така че можете да използвате часовника, за да тичате и да проследявате маршрутите си, без да се налага да носите смартфон с вас. Също така позволява да го използвате за навигация и да достигнете до желаната дестинация с помощта на часовника.

Този смарт часовник има 472 mAh батерия, която спокойно издържа около 2-3 дни с едно зареждане. С използването на функцията на пестене на енергия, най-вероятно ще издържа по-дълго време.

Apple Watch 5

смарт часовник Apple Watch 5
смарт часовник Apple Watch 5
Към Офертата

Apple Watch 5 не е с различен дизайн в сравнение със Watch 4, един до друг са неразличими. Предлага се в два размера: 44 мм с от резолюция 368х448 пиксела или 40 мм с резолюция от 324х394 пиксела.

Голямата разлика на този смарт часовник Apple идва с новата функция винаги светещ дисплей.

Нова функционалност, която позволява на екрана на часовника да е постоянно включен, поддържайки същия живот на батерията като предшественика си Apple Watch 4.

“Винаги светещият екран” е удобен, дори доста полезен, въпреки че в тъмно помещение може да бъде досадно. Затова в такъв случай е най-добре да се използва в стандартен режим.

Компасът е другата разлика между Apple Watch Series 5 и предишния модел. На пръв поглед това не изглежда много важно, но за много от потребителите и изглежда като ресурс. Алпинисти и любители на приключения и спорт го намират интересен за употреба.

Смарт часовник Samsung Galaxy Watch Active 2

Смарт часовник Samsung Galaxy Watch Active 2
Смарт часовник Samsung Galaxy Watch Active 2
Към Офертата

Чрез своята кръгла форма този смарт часовник придава по-спортен вид. Той също така е истински инструмент за наблюдение на физическата подготовка и има разширени функции за треньори.

По отношение на наблюдението той може да се справи с много различни спортни активности и показва данните в приложението Samsung Health. Този смарт часовник има уменията да разпознава активността, която извършвате чрез различни сензори, жироскопи, GPS и други. Така че, ако карате колело, тя ще го разпознае и ще запише вашите резултати.

Мониторинга на съня ще открие времето, в което заспивате, и ще следи сърдечната честота, за да идентифицира различните етапи на съня ви. 

Тези данни ще бъдат отчитани и в приложението и по-късно можете да ги разгледате. От Самсунг твърдят, че интелигентния часовник може да следи нивото на стрес в реално време и да предлага насочена медитация.

На часовникът Samsung Galaxy Watch Active му липсва малко мъжество, но пък ще съблазни нежния пол. Работи много плавно и леко без усилия, просто докоснете обиколката на часовника по кръгъл начин, за да превъртите през менютата.

Смарт часовник Smartwatch Fitbit Versa 2

Смарт часовник Fitbit Versa 2
Смарт часовник Fitbit Versa 2
Към Офертата

Докато разчитаме на часовник, фокусиран основно върху спорта и фитнеса, този смарт часовник Fitbit Versa 2 е идеален и за отслабване.

Предимно в това се е специализирал през годините този производител.

Можем да кажем, че Versa 2 със сигурност е един от най-интересните часовници от тази марка. 

Като цяло се продава на по-достъпна цена сравнение с останалите смарт часовници. Но не трябва да вярваме, че по-ниската цена ни дава много по-малко от конкурентите му, тъй като Fitbit Versa 2 ни предлага функции като: винаги включен екран, водоустойчивост, слушане на музика, вибрация, микрофон, известия, прогноза за времето, новини много други.

Но трябва да отбележим, че силата на Fitbit Versa 2 в спортните дейности. С неговите функции интегрирани в часовника и неговите тренировки, наистина е възможно да отслабнете. Ето и някои от функциите за измерване на този часовник:

Сърдечен ритъм, изгорени калории, изминато разстояние, крачки, плуване и др.

Независимо дали търсите мотивация за да започнете да спортувате, или просто търсите устройство, което да следи допълнително здравето ви, Fitbit Versa 2 е отличен избор и определено си струва да се обмисли.

Смарт часовник Garmin Fenix 5

Смарт часовник Garmin Fenix 5
Смарт часовник Garmin Fenix 5
Към Офертата

Garmin Fenix 5 ​​е спортен часовник от висок клас. Към настоящия момент този модел е доста добър по отношение на функционалността. Трябва да отбележим, че Garmin никога не спират иновациите: нови функции,нови сензори, подобрен екран, дизайн и здравина.

Смарт часовника Fenix ​​5 от класическите винтове и голям размер (47 мм ширина и 1,2-инчов екран 240 × 240 пиксела), който му придава усещането за здравина. 

Ясно е, че сензорите за измерване на сърдечния пулс от китката се предлагат от повечето смарт часовници, така че няма как Garmin да не го включат в този.

Батерията му издържа 2 седмици на функция часовник и 24 часа като GPS.

Нужно е да кажем колко добре работи Fenix ​​5 ​​във всеки вид спорт: бягане, колоездене, плуване, туризъм, всички видове спорт на открито и много други дисциплини.

С безплатното приложение Connect IQ потребителите могат да добавят десетки приложения и уиджети. Не само за разширяване на функциите на самото устройство, но и за добавяне на нови. 

Ръководство за покупка на смарт часовник

Ръководство за покупка на смарт часовник

Първото нещо, което трябва да направите за да имате успешна покупка на смарт часовник, е да бъдете на ясно от какво имате нужда и какви функции трябва да търсите, за да задоволите тези нужди. Има някои елементи, които на пръв поглед може да изглеждат тривиални, но въпреки това са критични за ежедневната му употреба.

Ето защо ние създадохме това ръководство за покупка, за да ви помогнем в избора на нов смарт часовник и да намерите най-подходящия, който да ви кара де се гордеете всеки ден.

Разлика между фитнес гривна и смарт часовник

Разграничаването между смарт часовник и фитнес гривна може да изглежда просто на пръв поглед, но бързото напредване на технологиите ги кара да споделят все повече и повече функции, което понякога затруднява разграничаването им. Всъщност, дори някои онлайн магазини понякога показват фитнес гривни в категорията си за смарт часовници.

Смарт часовници

Една от основите характеристики на смарт часовниците, е че освен да ви показват времето, те ви предлагат възможност да ги свържете с вашия смартфон. Така можете да видите всяко известие, което вашия мобилен телефон получава.

Дори някои от моделите вече предлагат възможността за отговаряне с бързо докосване на екрана или чрез гласова команда, въпреки че все на пазара ще намерите модели, които ви позволяват да виждате известия, но не и да отговаряте на тях, което можете да направите съвсем удобно от вашия телефон.

Също така почти всеки смарт часовник има и някои функции, които ви позволяват да слушате музика или да наблюдавате здравето си, като например вашата физическа активност или сън.

 Ако спорта ви е професия или редовно тренирате, може да се наложи да изберете спортен часовник, но в случай, че имате умерена физическа активност, един смарт часовник ще бъде напълно достатъчен.

Фитнес гривни

От друга страна, фитнес гривните са по-компактни, което ги прави особено удобни при практикуване на някакъв вид спорт. Може да намерите модели с екран или без, тъй като те имат по-малко функции от смарт часовниците често екрана не е необходим. Те също имат сензори, които могат да следят ежедневната ви активност и когато ги свържете с вашия смартфон, можете да видите резултатите.

С две думи, най-ясните разлики между гривната за смарт часовника са дизайнът и функциите, които ви позволяват да използвате с вашия смартфон. 

Ако искате само да знаете само някои основни неща от ежедневието си, трябва да изберете смарт гривна, но ако търсите повече функции или дори алтернатива на мобилния си телефон, това, от което имате нужда е смарт часовник.

Батерия

Автономността на батерията на тези часовници е важен фактор, преди да вземете окончателно решение при избор на модел. Може да сте намерили страхотен смарт часовник, с необходимите функции, атрактивен дизайн и цена, която ви устройва. Но в същото време батерията не издържа дори един ден, така на практика ще имате само скъпа гривна.

Важно е да отделите време, за да проучите живота на батерията на часовника, който сте избрали. Средно батериите им издържат до два дни, което няма да е проблем, ако свикнете да го зареждате всяка вечер, което най-вероятно правите с мобилния телефон.

Ако го настроите така, че вместо екрана да бъде винаги включен, а да се активира само, когато завъртите китката си, автономността на батерията ще бъде по-голяма. Ще постигнете дори повече, ако коригирате яркостта на екрана и деактивирате приложения или известия, които не са ви важни. И накрая, не трябва да забравяте, че ако Wi-Fi или Bluetooth са включени ще доведе до по-бързото изтощение на батерията.

Въпреки това тези технологии се е развиха много бързо, така че вече можете да намерите смарт часовници с батерии издържащи цяла седмица.

Функции

Не е закон, че най-хубав е този часовник с повечето функции. Трябва да сте наясно кои от тях се нуждаете и да изберете модел, който най-добре ще ги изпълнява.

Безполезно е да имате смарт часовник, който има всички съществуващи функции на пазара, ако ще го използвате само за проверка на съобщенията и отговаряне на обаждания.

Ето някои от функциите, които трябва да разгледате преди да изберете.

Мониторинг на активността и функции за спортуване

Ако спортувате редовно, най-вероятно се интересувате от възможността да засичате времето, изминатото разстояние, изгорените калории или сърдечния пулс. И ако сте професионален спортист, може дори да искате часовник, който в допълнение към това има различни функции за специфични спортни дейности.

Ако пък това, което харесвате, е да тренирате на открито, ще бъде добър вариант да изберете смарт часовник с GPS или модел, който ви позволява да слушате музика, без да вземате смартфона със себе си.

Известия и възможност за отговор

На практика с всеки смарт часовник ще имате възможността да видите вашите известия, но не всички модели ще ви дадат възможност за бърз отговор.

Както казахме по рано това зависи още веднъж от вашите нужди. Има хора, които само се стремят да бъдат информирани в реално време за всяко известие, което са получили, но да отговорят с мобилния си телефон и такива хора, които желаят да го направят директно от китката си. А хората, които се стремят да са с най-модерните часовници се стремят да го правят чрез гласова команда.

Всеки смарт часовник, който функция за отговор на съобщения, ще ви предложи опция за клавиатурата, но за гласова команда, трябва да изберете такъв с виртуален асистент, като Galaxy Watch, Fossil или Apple Watch.

Вграден високоговорител и микрофон

Високоговорител и микрофон са важни елементи, ако искате да отговаряте на обаждания и да използвате гласова команда.

Но пък от друга страна при разговорите на високоговорител може да ви се струва, че губите поверителност, така че много от смарт часовниците ви позволяват да свързвате слушалки чрез Bluetooth. Така ще можете да се наслаждавате на свободата, която ви предоставя часовникът, и на поверителността на вашите разговори.

LTE свързаност

Често срещани функции са свързването на смарт часовник чрез WiFi или Bluetooth с вашия смартфон. Но все по-често се срещат модели, които ви позволяват да добавите сим карта, улеснявайки 4G свързаност и използване на данни, дори и да нямате с вас.

Ако търсите часовник, който можете да използвате вместо мобилния си телефон, трябва да сте сигурни, че има този тип свързаност и че можете да добавите собствена сим карта или че има вградена eSIM карта.

С eSIM карти можете да свържете няколко устройства към един и същ номер и дори различни номера в един и съща eSIM карта. Освен това, часовниците с такъв вид сим карта са по тънки, след като не се нуждаят от физическа карта.

GPS свързаност

GPS свързаността е много важна, ако редовно спортувате на открито. Да наблюдавате вашите маршрути и възможността да правите карти от тях е много добра функция, както и сигурността, която ви дава да сте свързани, дори и да не носите мобилния си телефон.

NFC свързаност

Оставихме за последно място този вид свързаност, който се появи наскоро. NFC чипа позволява да се извършването на плащания с със смарт часовник.

Пробвали ли сте функцията за плащате директно с телефона си, без да носите кеш или дебитна карта? Вече можете да имате този комфорт на китката ви. 

NFC чипа ви позволява да плащате просто като докоснете часовника си до ПОС терминала на всеки магазин, което ще ви даде възможност да се разхождате без да носите кеш, без карти и дори без мобилен телефон.

Това е функция, която първо се появи на някои смартфони и отбеляза ясна тенденция. Въпреки всичко трябва да проверите дали вашата банка подържа този вид плащане.

Съвместимост

Ако трябва да отбележим кой е най-важния фактор, който трябва да проверите, когато купувате смарт часовник ще кажем без съмнение, че това съвместимостта му. Имайте предвид, че не всеки модел може да се използва с всеки смартфон. 

Има съвместими само с операционна система Android, а други само с iOS като смарт часовник Applе. Освен всичко това, съвместимостта зависи и от версията на операционната система.

Например, смарт часовниците на Самсунг обикновено имат Tizen като собствена операционна система. Трябва да знаете, че с тази система устройството е съвместимо както с Android, така и с iOS.

Много е важно двете устройства да са съвместими, това ще гарантира комуникацията между тях и че ще можете да използвате всички функции, които предлагат, тъй като много от тях изискват връзка с телефон.

Цена

Определено не си струва да купите най-евтиния смарт часовник, ако той няма добри функции, а батерията му не издържа дори цял ден. 

Също така не е добра идея да изберете най-скъпия модел, ако можете да вземете по-евтин, който има само тези функции, от които се нуждаете и които ще използвате.

В момента лесно можете да намерите смарт часовници с доста функции на много добри цени.

Ние ще ги разделим на три ценови групи.

Евтини смарт часовници

В тази група може би ще намерите някои прилични часовници, но трябва да вземете предвид, че те вероятно няма да имат много функции и външния им вид няма да има премиум завършък, както при други модели с по-висока цена.

Смарт часовници цена / качество

В тази група ще намерите часовници на по-малко известни марки, които се стремят да се конкурират с титулярите на пазара. Можем да броим и тези, които са с намалена цена поради пускането на нов модел.

Скъпи смарт часовници

При скъпите смарт часовници ще намерите известни марки, които предлагат много функции и почти винаги имат много елегантен дизайн. И тук трябва да кажем, че преди всичко, цената е оправдана от качеството на използваните материали.

Дизайн

Дизайнът също е от съществено значение за смарт часовниците. При сравнение на няколко подобни модела е нормално да изберете този, който визуално изглежда по-привлекателен.

Производителите имат това предвид, така че създават различни часовници в зависимост от пола на потребителя, като има специално проектирани за мъже и жени.

Както другите фактори, така трябва да обърнете внимание и на това дали часовникът, който искате да купите предлага възможността за смяна на каишката. Понякога същата марка ще ви предложи различни видове каишки, но могат да бъдат намерени съвместими от други производители.

Техният размер и тегло също са фактори, които трябва да вземете предвид. Може дизайнът да ви се струва много привлекателен, но да не можете да свикнете да го носите на поради някоя от тези особености.

И последният аспект, за който искаме да споменем е появата на циферблата. Квадратните часовници се използват предимно за спортуване, тъй като имат по-небрежен вид.  Докато кръглите обаче – особено ако са изработени от материали като стомана – правят часовника да изглежда по-традиционен и елегантен.