Най-добри тенджери под налягане за бързо готвене и пестене на енергия

Когато търсите кухненски уреди и прибори за новото си жилище не можете да пропуснете покупката на тенджера под налягане. Това е устройство, което може да замести уреда за готвене на пара, като същевременно запазва вкуса и хранителните вещества на храната. Позволява бързо готвене и спестява енергия благодарение на принципа на готвене под налягане. Много рецепти изискват употребата на тенджера под налягане.

Кои са най-добрите тенджери под налягане?

Тенджера под налягане не се купува всеки ден. Ето защо е добре да се отдели достатъчно време за добро проучване и да се избере издръжлив и безопасен модел.

1. Тенджера под налягане Tefal Secure 5 NEO

В света на тенджери под налягане обикновено няма големи разлики между моделите, така че марката може да бъде определящ фактор при вземането на решение за покупка. В случая с Тефал е марка, на която можем да се доверим, тъй като предлага продукти с доказано качество на пазара повече от шейсет години.

Продукт от висок клас, Tefal Secure 5 NEO позволява готвене с две различни температурни настройки, в зависимост от вида на храната, която ще приготвите.

Тройното дъно помага бързо да достигне оптималната температура, като консумира по-малко енергия. Също така то разпределя топлината ефективно и може да се използва във всеки тип кухня. Капацитетът на този модел е 8 литра, което е напълно достатъчно за средно голямо семейство.

За да се избегнат инциденти, Tefal Secure 5 NEO има пет системи за безопасност, които контролират налягането: предпазна ключалка, предпазен клапан, система за автоматично блокиране и клапан за контрол на налягането.

2. Комплект тенджери под налягане Tefal Secure 5 Neo

Ако използвате тенджера под налягане често, добър вариант е да закупите комплект, който ви позволява да използвате капака с различни размери на контейнера.

Такъв е случаят с комплекта Secure 5 Neo, който включва две тенджери. Една с капацитет от 6 литра и една от 4 литра, от които можете да избирате в зависимост от това какво ще готвите.

Изработени са от неръждаема стомана. С топлопроводима основа, която е подходяща за всички видове готварски печки, включително индукционни плотове.

Предпазният механизъм се намира в дръжката, която е изработена от устойчив материал. Както предпазният клапан, така и индикаторът за готвене са защитени с уплътнения, които предотвратяват повреждането и замърсяването им.

На бутона за управление са изобразени двете програми за готвене: Първата е за зеленчуци, а втората за месо и по-твърди храни. В страни на копчето ще намерите клапата за отваряне и затваряне, което позволява изпускането на парата.

Ако не се интересувате от комбинацията от две тенджери, моделът първия модел има същите функционалности като този, като се продава единично.

3. Тенджера под налягане Jata OPR6

Испанската марка Jata е известна със своите кухненски прибори и уреди. Така че не е чудно, че техните тенджери под налягане са здрави, удобни и лесни за използване. Моделът Jata OPR6 е типичния пример.

Този модел е с капацитет от 6 литра, повече от достатъчно, за да се направи типичните ястия: бобови, яхнии, бульони и др., рецепти, които обикновено се приготвят в големи количества. Ако се нуждаете от по-голям модел, Jata предлага различни модели между 3 и 10 литра. В зависимост от модел вместимостта на контейнера варира, но капакът остава същият.

Тенджерата е изработена от неръждаема стомана и има основа, подходяща за всички видове готварски печки, включително индукционни. Освен това той има вътрешна маркировка, така че никога да налеете прекалено много течност, което ще пречи на правилното функциониране на системата.

Разбира се, този модел има система за сигурност и прогресивна система за изпускане на пара.

4. Комплект от 2 тенджери под налягане Ambition Marconi

Ambition Marconi тенджера под налягане, която включва ефективна система за сигурност.

Тази тенджера се предлага с модел в шест литров формат, но също така включва по-малка четири литрова тенджера, за да се готви и за по-малко хора. 

Това е лесна за използване, която има две различни нива на налягане и ще ви позволи да приготвяте разнообразие от ястия. 

Изработена е и от неръждаема стомана, която я прави устойчива, здрава и лесна за поддръжка тенджера.

5. Тенджера под налягане Tefal ClipsoMinut Easy Express

Това е тенджера под налягане, която има пет различни системи за безопасност. Тя е с диаметър 22 сантиметра и е много устойчива и лесна за почистване, тъй като има ефективно неръждаемо покритие. 

Освен това ще ви позволи да готвите с пълна безопасност и се предлага със система за затваряне, с която ще можете да боравите с една ръка. 

Трябва също да се отбележи, че Tefal ClipsoMinut Easy Express е съвместима със всички видове котлони включително индукционните.

6. Тенджера под налягане Zokura 8 л

Zokura e тенджерa под налягане за цял живот. Тя позволява нежно готвене при ниско налягане или бързо готвене при високо налягане. Тоест работи като стандартните модели.

И всичко това, без да се налага да задействате практически който и да е бутон, тъй като самата тенджера прави почти всичко сама. Заключва се автоматично и просто трябва да сте наясно, че централният индикатор се издига, за да изберете вида на готвенето. Той също така включва тройна ключалка за контрол на излишното налягане.

Предназначена за всеки тип кухня, Zokura разпределя равномерно топлината и запазва вкуса и качествата на храната.

Този модел разполага с къси дръжки от двете страни на тенджерата, но можете също да изберете модел с 4 , 6 или 8 литра капацитет.

7. Тенджера под налягане Bergner BG-4636-MM

Тенджерата под налягане Bergner е типичният кухненски инструмент, който е лесен за употреба.

Този конкретен модел има вместимост от 8 литра, повече от достатъчно, за да се приготвят яхнии или супи за цялото семейство.

Изработена е от неръждаема стомана, блестяща отвън и матова отвътре. В допълнение, тройното дъно гарантира, че топлината се разпределя равномерно по цялата повърхност, с отлични характеристики във всички видове готварски печки, включително индукционни.

Дръжката с вградена система за безопасност е много лесна за използване и ви позволява да отваряте и затваряте тенджерата без усилие. 

Системата за сигурност блокира капака, като не ви позволява ви да го отворите, ако налягането вътре е твърде високо. Също така има предпазен клапан и работещ клапан, който позволява промяна на нивото на налягане.

8. Тенджера под налягане Tefal ClipsoMinut Exception 5 литра

Завършваме с тенджера под налягане от Тефал. Тя е с диаметър 24 сантиметра и капацитет 5 литра. Основата ѝ е изработена от алуминий, за да провежда топлината много по-ефективно и разбира се, това е незалепващ титанов съд. 

Освен това тази тенджера под налягане включва капак с две различни нива за готвене, които ще ви позволят да готвите както на пара, така и на слаб огън. 

Също така това устройство включва пет различни системи за сигурност и е съвместимо с всички видове готварски печки, включително индукционни котлони.

Какво представлява тенджера под налягане?

Тя е с кръгла или овална форма предлагана с различна вместимост. Изработена от алуминий или неръждаема стомана, тази дебелостенна посуда има две дръжки и капак с уплътнение, който идеално прилепва към тенджерата. За ефективно готвене има клапан, който позволява парата да излиза при достигане на максимално налягане.

В допълнение, тя има може да има кошница за готвене на пара. Това е универсален кухненски уред, който позволява различни видове готвене, особено готвене на пара със задушаване. Също така ви позволява да правите яхнии и да стерилизирате консерви, прибори и буркани.

Предимства на тенджерата под налягане

В днешно време днешно време всички тенджери под налягане са подходящи за всякакъв вид котлони, така че можете да я използвате на газ, керамичен и индукционен плот. Но това е малка част от предимствата, които предлага този уред, нека видим други предимства:

Спестява време

Това е основната ѝ характеристика и причина да я купите. Процентите са доста променливи, но можете да намалите времето за готвене със 75%.

Спестява енергия

Ако вместо да държите тенджерата на котлона за един час, можете да го държите само за петнадесет минути, очевидно е, че намалявате енергийните разходи много. Ако я използвате всеки ден, в крайна сметка ще забележите разлика в сметката за електроенергия.

Не губи вкус или хранителни вещества

Тъй като готвите по-бързо и с по-малко вода, вие губите по-малко хранителни вещества в процеса, като гарантирате, че поддържате качеството на диетата на вашето семейство.

Приготвяне на ястия и десерти

Макар че първото нещо, което ми идва на ум са супите, истината е, че в тенджера под налягане можете да готвите всичко: месо, риба, зеленчуци. Добре е да си купите добра книга с рецепти, за да можете да разгърнете потенциала си.

тенджера под налягане мнения

Критерии за избор на тенджера под налягане

С нея можете да готвите всякакъв вид храна, като зеленчуци, месо, супа и дори десерти. Има няколко вида тенджери под налягане, които могат да затруднят избора по време на покупката. Важно е да знаете критериите за подбор, за да вземете добро решение. Ето подробно ръководство за пазаруване, което да ви насочи към правилният избор.

Материали

Изберете тенджера под налягане, изработена от трайна, висококачествена неръждаема стомана. Този материал не винаги е еднакъв. Потърсете етикет или печат, който показва състава на метала – „18/10 неръждаема стомана“ (състав от 18% хром и 10% никел). Хромът и никелът добавят устойчивост на петна и корозия.

Неръждаемата стомана трябва да съдържа поне 10,5% хром, за да се счита за неръждаема и вече не се увеличава дълготрайността на голямо количество хром. Никелът работи за увеличаване на защитния слой, а също така придава блясък на метала.

Индикатор на нивото, бързо освобождаване и таймер

Тенджерата под налягане е способна да достигне високо налягане, което е нужно за повечето рецепти за готвене под налягане. Трябва да сте сигурни, че избраният модел може да постигне необходимото ниво. Също така потърсете модел с конкретен индикатор, който ясно показва кога е достигнато това ниво (изскачащ индикатор, цветна маркировка и т.н.).

Препоръчително е да имате тенджера под налягане с опция за бързо освобождаване, вградена в регулатора на налягането. Съвременните тенджери под налягане позволяват този механизъм бързо да намали налягането вътре в тенджерата, без да губи топлина. Когато налягането бързо се изравни, опцията ви позволява да добавите други съставки от рецептата. След това да затворите капака и да подновите готвенето под налягане.

Също така е препоръчително да вземете тенджера под налягане с таймер, за да програмирате точното време за готвене. Когато зададеното от вас време изтече, таймерът ще ви извести със звуков сигнал.

Защитни устройства

Съвременните тенджери под налягане предлагат много функции за безопасност, които моделите в миналото не са имали. В случай на свръхналягане, съвременните отстраняват излишната пара с помощта на клапан. Ако налягането продължи да се повишава, уплътнението на съвременна тенджера под налягане ще бъде изтласкано през предпазен отвор в капака, освобождавайки налягането безопасно.

Системата за лесно отваряне

За по-лесно използване се препоръчва да изберете тенджера под налягане с дръжка оборудвана със система за заключване на въртенето. Това е по-практично, защото не изискват използването на сила, за да ги затворите и отворите.

Размер и тегло

Съществуват различни модели тенджери под налягане с техните различни характеристики. Изборът на размер зависи от количеството храна, която искате да сготвите, или броя на хората, на които искате да сервирате. 

Теглото също е критерий, който не трябва да се пренебрегва. Препоръчително е да използвате лек модел за по-лесна употреба.

Съвети за безопасност при използване на тенджера под налягане

Както знаете, тенджерите под налягане имат своята гарантирана безопасност, ако следвате инструкциите на производителя. Затова прочетете добре инструкциите и винаги ги спазвайте.

Въпреки това прегледайте следните съвети:

Винаги поддържайте клапана чист. Това е основната система за безопасност, тъй като ако тенджерата надвиши препоръчителното налягане, то ще се освободи посредством клапана за безопасност. 

Така че имайте това предвид: ако искате клапана да си свърши работата, трябва да го почиствате след всяка употреба, така че да не натрупва остатъци от мазнини или храна.

Никога не пълнете тенджерата повече от три четвърти. Ако сте до сега сте си позволявали, вече не го правете. Освен че храната не се готви равномерно, по-важна причина, е че част от храната може да запуши клапана.

Не я подлагайте на резки температурни промени. Много хора имат навика като махнат тенджерата от котлона и веднага да я поставят под студена струя вода, за да намалят температурата по-бързо. Това не е добра идея. Препоръчва се, след като освободите налягането от тенджерата, да я оставите настрани за минимум 15 минути, за да се охлади.

Сменете уплътнението. Направете го веднага щом видите, че остарява и губи еластичност или откриете пукнатини. Уплътнението е важна част при осигуряването на налягане, ако има някакъв дефект, храната може да не се готви правилно.

С тези инструкции вече знаете всичко, което е важно за правилната употреба на тенджерата под налягане. 

Следвайки указанията в ръководството за покупка можете да изберете модел с най-добрите критерии. Това е кухненски помощник, който с правилната експлоатация ще издържи цял живот, дори да го използвате практически ежедневно. Ще видите, че веднага след като го използвате за първи път, повече няма да можете да живеете без него.