Избор на най-добър уред за готвене на пара: Бързо и здравословно

Има много начини да готвите по-здравословно, но един от най-препоръчителните е да използвате уред за готвене на пара за приготвянето на вашите ястия.

С него се елиминира употребата на мазнина, което е от големите плюсове на здравословното хранене. Освен това, с употребата на уред за готвене на пара храната се приготвя в собствения си сос, което допринася за увеличаване на аромата ѝ.


Най-добрите уреди за готвене на пара

След като сте на тази страница значи сте решили да започнете по-здравословно хранене. Най-вероятно искате да научите повече за методите и специалните уреди за готвене на пара.

Във връзка с това ще ви предложа да си купите един от най-добрите модели, който трябва да се състои от добра мощност и 3 подреждащи се контейнера, разделени с тави, така че ароматите да не се смесват. 

Моделът, който ще изберете също трябва да има таймер и страничен отвор за доливане на вода, докато готвите.

1. Уред за готвене на пара Philips HD9140/91

Уред за готвене на пара Philips HD914091
Виж цената

Philips HD9140 / 91 е мощен уред за готвене на пара, в който можете лесно да приготвите голямо количество храна благодарение на трите му етажа.

Много е лесен за разглобяване и миене. Частите му са подходящи за съдомиялна машина, така че винаги можете да е чист и готов за употреба.

Включва също 1,2-литрова пластмасова купа, където можете да приготвите ориз или любимия си сос, докато приготвяте останалата част от храната.

Този уред за готвене на пара включва и голям брой програми, конкретно предназначени за това, което искате да готвите: можете да изберете да приготвите зеленчуци месо, риба, яйца и др., и всичко това може да се сготви без капка мазнина.

Този уред за готвене на пара включва в основата на трите етажа отвор за доливане на вода. Можете да долеете при нужда, дори когато е включен и работи.

Така можете много добре да контролирате готвенето на вашата храна и тя да стане точно по вашите вкусове и нужди.

2. Уред за готвене на пара тефал Steam n’Light VC3008, 900 W

Уред за готвене на пара Tefal Steam n'Light VC3008, 900 W
Виж цената

Тефал Steam n’Light VC3008 е много добър уред за готвене на пара със система предлагаща три отделни купи, която ще ви позволи да готвите няколко ястия едновременно.

Освен това, купите му са с дъно, което предотвратява проникването на миризми и вкусове между храните, така че можете да готвите различни продукти едновременно без никакви проблеми.

Този уред за готвене на пара Тефал включва няколко конфигурирани програми. Можете лесно да изберете подходящата зависимост от това дали ще готвите месо, зеленчуци, риба, яйца, десерт, като уреда ще зададе най-доброто време за готвене за всяка от тях.

Включва и форма за десерт, където можете да приготвяте мъфини на пара и много други.

Комплекта също се предлага с книга с над 100 рецепти, която можете да използвате винаги, когато се нуждаете от идеи.

Не забравяйте, че този уред за готвене на пара е с добър капацитет, които всъщност е десет литра, един от най-големите на пазара. Но това големият му обем няма как да ви създаде проблем, тъй като можете лесно да го разглобите и да използвате само едната или двете тави. Винаги можете да го адаптирате в зависимост от вашите нужди.

3. Уред за готвене на пара Russell Hobbs Cook Home 19270-56

Уред за готвене на пара Russell Hobbs Cook Home 19270-56
Виж цената

Russell Hobbs Cook Home 19270-56 е много добър уред за готвене на пара, изработена от неръждаема стомана. Включва 3 отделни купи с общ капацитет от 9 литра и отделна еднолитрова купа за ориз.

Той има 60-минутен таймер, 800 вата мощност, сигнал, който показва кога цикълът е приключил и има 2 странични отвора за добавяне на вода.

Този уред за готвене на пара ще ви позволи да приготвите ориз, зеленчуци, риба и други, запазвайки хранителните вещества на храната и витамините.

Повечето потребители закупили този продукт го оценяват положително, като обръщат внимание на бързината, с която се прави парата, колко лесно се почиства. Освен това, те са доволни от компактния му размер, качеството на материалите и доброто съотношение цена-качество.

Този уред ви позволява да готвите по-здравословно. Тази задача обикновено е трудна за изпълнение, когато нямаме подходящите уреди и кухненски принадлежности, но най-вече, ако използваме много мазнина.

4. Уред за готвене на пара Heinner Master Collection HSA-1000XMC

Уред за готвене на пара Heinner Master Collection HSA-1000XMC
Виж цената

Heinner Master Collection е уред за готвене на пара, проектиран така, че да можете да приготвяте на пара любимите си ястия по здравословен начин.

С капацитет от 12 литра и налични три отделни купи, можете да приготвяте няколко ястия едновременно без проблем. А с наличният таймер можете да регулирате времето за готвене до 90 минути и да вършите нещо друго, докато уреда приготвя храната.

Кабелът на този уред за готвене на пара е достатъчно дълъг, така че ще имате свободата да го поставите там където пожелаете, когато го използвате.

Също така, пластмасата използвана за производството на тавите не съдържа BPA, замърсяващо органично съединение, което се използва в много пластмасови съдове.

Heinner Master Collection има индикатор за вода, който ви помага да видите кога трябва да добавяте вода. Това естествено може да направите лесно и бързо през страничните отвори, които той включва.

Една от характеристиките, които най-много се харесват на потребителите на този модел, е, че в случай, че резервоарът се изпразни по време на работата, уреда ще изключи, за да избегне евентуално прегряване.

5. Уред за готвене с пара Tefal VC1401

Уред за готвене на пара тефал
Виж цената

Tefal VC1401 е двуетажен уред за готвене на пара, чиято система за готвене ще ви помогне в здравословния начин на хранене.

Той има иновативен дизайн, който ще предотврати миризмите и вкусовете да се смесват помежду си, когато готвите няколко ястия едновременно.

Този уред за готвене на пара има интуитивно меню за готвене. По този начин, в зависимост от това каква храна искате да готвите: месо, риба, яйца, зеленчуци и др., можете да настроите уреда според вашите нужди.

Освен това, ако вземем предвид компактния размер и автоматичното му изключване, след като храната се сготви, няма съмнение, че това е един от най-добрите уреди за готвене на пара.

Освен това, с покупката на този модел е включен и съд за приготвяне на ориз, който със сигурност ще използвате редовно.

Продукта е произведен без BPA, замърсяваща органична молекула, намираща се в много пластмасови съдове.

6.Уред за готвене на пара Philips HD9126/00

Уред за готвене на пара Philips HD9126/00
Виж цената

Това е уред за готвене на пара, който е с голяма мощност и добър капацитет. Това ще ви позволи бързо да приготвите добро количество храна. 

Той има механичен таймер за настройка на необходимото време за готвене, който го изключва автоматично, когато храната е готова. 

Има индикатор за наличната вода, защита против прегряване, купа за ориз, сосове и супи. Лесно се почиства и и частите му са подходящи за съдомиялна машина.

Всички, които са го купили, оценяват добрия му дизайн, лесния начин на управление, качеството на материалите и бързото готвене.

Цената е добра, въпреки че не е сред най-евтините.

7. Уред за готвене на пара Tefal VC145130

Виж цената

Това е уред за готвене на пара, изработен от инокс с бяла основа. Има прост механизъм, който улеснява начина на готвене. Идеален е за тези, които искат обикновен уред за готвене на здравословна храна.

Купувачите му го оценяват положително, като отбелязват добрата му стойност за цената на продукта. Много важен аспект в този модел и е нещо, което го прави привлекателен по отношение на конкуренцията, неговата простота, като в същото време няма завършек с лошо качество.

8. Уред за готвене на пара Elekom EK – 16M

Elekom EK - 16M
Виж цената

Корпусът му е от метал, вътре има незалепващо покритие и стъклен капак. Дизайнът му е прост, но дръжките и копчето на капака са изработени от материал, който не абсорбира топлината, което позволява безопасното му транспортиране.

Купувачите го оценяват положително, като подчертават колко добре готви и качеството на материалите. Освен това се предлага на доста добра цена, което е един от най-големите му плюсове.

9. Уред за готвене на пара Jata CV 624

Jata CV 624
Виж цената

И завършваме това сравнение на най-добрите уреди за готвене на пара с този модел на марката Jata. Това е 6 литров уред с превъзходни предимства на наистина достъпна цена.

С таймер до 60 минути и система за безопасност, той гарантира, че след посоченото от вас време системата ще изключи автоматично.

Уред за готвене на пара с високо качество по отношение на функционирането на системата за готвене, имайки предвид големия капацитет на резервоара за вода 1.3 литра и възможността за доливане по всяко време.

С хладна на допир дръжка, неплъзгаща се основа и индикатор за наличното количество вода, улеснява начина и качеството на готвене.

Включва 2 прозрачни купи с общ капацитет 6.0 литра, където можете да приготвите задушен ориз, зеленчуци и др.

Това също е един от най-ефтините модели, които си заслужава да се вземат предвид, ако бюджета ви не позволява покупката на скъп уред.

За какво се използва?

уред за готвене на пара кауфланд

Уред за готвене на пара се използва, както името подсказва, за готвене на храна с помощта на пара. Тази техника е с цел да се запазят хранителните качества на храната, особено витамините при зеленчуците.

За предпочитане е зеленчуците да се разделят по видове, които се нуждаят от различно време за готвене.

Друг начин за готвене на пара е като се използва специална метална решетка в съд съдържащ вряща вода. Съдът, в който е поставена храната трябва да е покрит и оставен да се задуши за около половин час, приблизително.

Резултата е приготвена храна, обогатена или маринована и подправена с обичайните съставки (било то домати, зеленчуци, подправки и др.) Може да се държи в тенджерата за известно време, за да се запази храната топла преди да се сервира.

Въпреки че тази техника все още се използва, много по-добре е да използвате уред за готвене на пара. Тавите му са изработени от топлоустойчиви материали, които позволяват на храната да се съхранява свежа за много по-дълго в сравнение с една тенджера за готвене на пара. В същото време ви позволява да приготвяте повече от един вид храна, без да е необходимо да се използват повече отделни съдове.

Ако ще готвите, трябва да поставяте суровата и измита храна, за предпочитане повече зеленчуци, отколкото месо, в отделните купи, но в случай, че искате, може да готвите и месо, пиле, картофи, риба, морски дарове и ориз. Вижте бърза демонстрация във видеото.

Как се използва?

Ако уреда включва тава, можете да я използвате, за да съберете излишната вода, която храната отделя по време на процеса. Но ако контейнерът няма налична тава, не е от голямо значение. 

Някои модели уреди за готвене на пара включват списък с необходимото време за готвене на различните видове храна, което е много полезно.

Поставете храната разделена с различните отделения. След това поставете едно върху друго. Винаги затваряйте последното отделение с капака, така че да е добре покрито.

уред за готвене на пара мнения

Напълнете резервоара с вода до посоченото в ръководството ниво. В зависимост от нужното време за готвене на храната, настройте продължителността на работа.

След като храната е сготвена, можете да я сервирате директно заедно с една или повече от любимите ви гарнитури.

И накрая, просто трябва да излеете излишната вода от резервоара и да почистите уреда с малко вода. Като след това е препоръчително да бъде изсушен с чиста и суха кърпа.

Както можете да видите, уреда за готвене на пара е много лесен за използване, освен това здравословен начин на готвене.

Ползи от използването на уред за готвене на пара

  • Парите ви помагат да задържате хранителни вещества, съдържащи се в храните, като витамините в зеленчуците. Това ви позволява да се възползвате значително от всяко приготвено ястие, тъй като успявате да снабдите тялото си с повече хранителни вещества и витамини. Също така ще ви осигури здравословна диета, която премахва опасното пържене от вашето меню.
  • Уредите на пара са много гъвкави, тъй като ви позволяват да готвите зеленчуци, меса, риба и други храни по ваш избор.
  • Също така улесняват групирането на различни видове храни в един уред, вместо да използвате отделни кухненски съдове.
  • Способността да се готви всичката храна наведнъж прави този уред много удобен и предпочитан от много домакинства. 
  • В дългосрочен план ви позволява да пестите време, пари и енергия, освен това ще се храните и здравословно.

Видове уреди за готвене на пара

По-долу ще видите видовете уреди за готвене на пара, които можете да намерите на пазара.

Бамбуков съд за готвене на пара

Бамбуковите съдове са уникални модели, които добавят нотка на ориенталска култура към вашето кулинарно изживяване, когато готвите на пара.

бамбуков съд

Повечето имат кошници на 2 нива, като им е нужен допълнителен воден резерв, който трябва да сложите от долу. Както подсказва името им, те са направени от бамбук и ако направите сравнение между различните модели на пазара, обикновено тези от висок клас са малко по-скъпи.

Метална тенджера за готвене на пара

Повечето тенджери за готвене на пара са направени от безопасни метали, така че не би трябвало да съдържат BPA. Те са проектирани да поддържат храната гореща и да генерират достатъчно пара през цялото време, като по този начин гарантират, че месото, зеленчуците и рибата винаги са добре приготвени. На пазара съществуват модели с 2 или 3 нива.

тенджера

Модернизирани уреди

Това са уредите, за които се отнася тази статия като цяло. Те са идеални за конфигуриране на количеството пара, което искате, както и времето на готвене. Ето защо модерните уреди за готвене на пара имат таймери и LCD екрани, които ви позволяват да наблюдавате процеса, за да избегнете евентуално преваряване на храната. Те обикновено се предлагат на по висока цена от останалите видове.

Критерии за покупка на уред за готвене на пара

При закупуване на уред за готвене на пара трябва да вземем предвид някои фактори. Един от най-важните разбира се, колко членно е вашето семейство. 

Също така е добре да се избере модел с възможност за програмиране. Такъв, който включва предварително зададени програми за готвене за различните видове храни.

Размер

Както казахме размера на вашето семейство е важен фактор, от който размерът на уреда зависи пряко. Обикновено уредите за готвене на пара имат между два и три контейнера или тави за поставяне на храна. 

Общата височина може да варира, но обикновено е около 25 и 35 см височина, така че ще трябва да помислите за място, където да го поставите безопасно.

Ако планирате да го използвате редовно, препоръчително е да изберете модел с три тави. По този начин ще можете да приготвите до три различни храни наведнъж (месо, зеленчуци, картофи). 

Имайте предвид, че капацитетът на резервоара за вода трябва да бъде с по-голям капацитет от обикновено, тъй като готвенето с три тави изисква много повече пара.

уред за готвене на пара цена

Механичен или цифров модел?

Повечето уреди за готвене на пара имат въртящ се механичен таймер за настройка на времето за готвене. Но има и други по-модерни модели, които имат LCD екран, чрез който е възможно точно да се избере времето за готвене на всяка храна. Освен това, може да се избира предварително зададени програми за готвене, като обикновено те са много лесни и интуитивни за използване.

Мощност

От електрическата мощност на уреда зависи скоростта, с която той е в състояние да готви храната. Колкото по-мощен е, толкова по-малко време ще е необходимо за приготвянето ѝ.

На пазара съществуват модели, които имат само около 400 W (вата) мощност, докато други достигат 1800, 2000 W и дори повече.

Необходимата мощност е пряко зависима от броя на отделенията: колкото повече тави се използват по едно и също време, толкова повече енергия е необходима.

Например, мощност от 900 W е напълно достатъчна за уред с две тави, за да може да приготвя храната без никакви проблеми. Но ако има три, мощността може да не му е достатъчна.

 Ако изберете уред за готвене на пара с три тави с по-малко от 1000W, ще му е нужно повече време, за да сготви храната. Освен това рискуваме те да се готвят неравномерно. В най-добрият случай, модел с три тави и капацитет от 9, 10 литра ще има най-малко 1500 W мощност.

Капацитет

От капацитетът на уред за готвене на пара зависи количеството храна, което можете да готвите. Той варира при различните модели. 

На пазара има три литрови уреди, както и модели предназначени за големи семейства с големина до десет литра. Капацитетът на всяка тава обикновено варира между 1,5 и 3 литра.

риба и зеленчуци на пара

Резервоар за вода

Размерът на резервоара за вода е важен фактор при избора на уред. Моделите с голям резервоар са за предпочитане. С достатъчно вода за готвене, не е необходимо допълнително доливане. 

Най-добре е да изберете модел, който има резервоар с капацитет по-голям от един литър.

Много е важно моделът да има индикатор за проверка на водата в резервоара, както и да ви позволява да добавяте вода по време на готвене. 

Някои уреди имат светлинни индикатори, които предупреждават за ниско ниво на водата. Други имат система за безопасност, която изключва уреда, в случай че остане без вода.

Аксесоари

В допълнение към тавите, много уреди включват аксесоари като съдове за готвене на ориз, супи и сосове. Освен това, много от тях включват книга с рецепти или поне таблица с времето за готвене на различните храни. Ако изберете електрически уред за готвене на пара, ще готвите лесно с него, тъй като ще можете да зададете необходимото време предварително.

Безопасност

На практика всички уред за готвене на пара имат механизми за безопасност, които прекратяват готвенето, ако останат без вода. Моделите с програмиране също се изключват след изтичане на зададеното от вас време за готвене на храната. По този начин може да изпълнявате други задачи, докато храната се приготвя, без да се страхувате, че ще прегори.

задушаване на зеленчуци

Уредите за готвене на пара са много безопасни, тъй като е почти невъзможно парата да ви изгори. Това не се случва при традиционните уреди, понеже те не са водонепропускливи. 

Трябва обаче да бъдете много внимателни, когато отваряте капака, когато готвенето приключи. Горещата пара може да изгори ръцете или лицето ви.

Почистване

Много уреди включват тави и аксесоари, подходящи за съдомиялна машина. Но, за да сте сигурни е добре да проверите в характеристиките на продукта преди да го купите. 

По принцип по време на готвене, тавите не се замърсяват прекалено много. След употреба просто ги измийте с малко веро и вода, след това ги подсушете добре с помощта на мека кърпа.

Допълнителни функции

Уредите за готвене на пара като цяло не са скъпи. С не много голяма инвестиция можете да си купите модел с добро съотношение цена-качество. 

Ако обаче искате уред с допълнителни функции, които улесняват живота ви, ще трябва да сте готови да похарчите малко повече. Например, има модели, които ви позволяват да готвите храната на различни температури.

Някои уреди от по-висок клас ще ви позволят да поддържате храната топла, след като е готова за час-два. Тази функция ще стартира автоматично след завършване на готвенето. Имайте предвид, че тази функция изисква вода в резервоара на уреда.