Най-добри видеорегистратори за кола: Препоръки за модел

Много професионални шофьори на камиони, автобуси и други превозни средства от много време използват видеорегистратор, монтиран на предното стъкло. От ден на ден, все повече любители шофьори също монтират камера за кола, за да имат доказателство в случай на ПТП.

Най-добрите видеорегистратори в България

Има редица неща, които трябва да знаете, преди да изберете една камера пред друга. Някои видеорегистратори са ненадеждни и се развалят доста бързо. Други не успяват да запишат критичния момент на инцидента, което ги прави безполезни. Това е причината, поради която ви предлагаме да разгледате нашите предложения за най-добрите видеорегистратори на пазара.

1. Умен видеорегистратор Xiaomi 70mai PRO smart DVR

Умен видеорегистратор Xiaomi 70mai PRO smart DVR
Виж цената

Xiaomi 70mai PRO впечатлява преди всичко с високото качество на изображението и опростения и ненатрапчив дизайн. Освен, че е с 5-мегапикселовa фото резолюция и 140-градусов широкоъгълен обектив, камерата може да се върти вертикално. 

70mai PRO има вградена GPS антена, която записва точно маршрутите и скоростта. Освен това датата и часът могат да бъдат показани във видеото.

Устройството предоставя изображения с разделителна способност 2K – 2592х1944 пиксела и записва в популярния видео формат MP4. Можете да запазите снимките и видео записите на Micro SD карта от 10 до 64 гигабайта.

За по-добро регистриране на уличните събития, този видеорегистратор има сензор за движение. В случай на инцидент на паркинга, Xiaomi 70mai PRO ще запише случилото се и ще ви извести, когато го рестартирате. Камерата ще презаписва, без да се налага да триете старите записи.

Доставя с ръководство за употреба, държач за камерата, включително двойнозалепваща лепенка. Има две кабелни скоби, както и USB кабел за предаване и кабел за зареждане на запалката. Менюто се предлага на различни езици.

2. Камера за кола DVR Mio MiVueJ85

Камера за кола DVR Mio MiVueJ85
Виж цената

Моделът Mio MiVueJ85 е камера за кола, която има забележителни характеристики. Предната камера има зрителен ъгъл от около 150 градуса като се препоръчва да се монтира в средата на таблото.

Резолюцията на видеото е над средния стандарт, като може да записва в 2К (2560 x 1600).

Видеорегистратора разполага с режим за нощно виждане както и вграден GPS за следене на местоположението и скоростта на движение.

В допълнение, тази камера за кола има WIFI връзка, благодарение на която можете лесно да направите видео копия на смартфон ги споделете с приложението MiVue ™ Pro.

Слотът за micro-SD карта поддържа до максимум 128 гигабайта. Захранването се осъществява чрез USB кабел, който се свързва към запалката на колата или посредством вградената 240 mAh батерия.

Mio MiVueJ85 има режим Пакинг, който включва видеорегистратора автоматично при засичане на движение. Снимките се правят на определени интервали и се редактират във видеоклип. По този начин изображенията могат да се възпроизвеждат много по-бързо, отколкото в реално време.

Пакета включва видеорегистратор, система за монтиране на предното стъкло и USB кабел. 

3. Видеорегистратор DVR 2Drive EXECUTIVE

Видеорегистратор DVR 2Drive EXECUTIVE
Виж цената

2Drive заснема клипове с разделителна способност до 1080 пиксела. Високата разделителна способност Full HD не е единствената характеристика на камерата. Тя има 170-градусов широкоъгълен обектив, който драстично намалява слепите зони при снимане. Това позволява заснемането на голяма част от пътя и това, което се случва.

Други характеристики на камерата включват G-сензор и функция за автоматично презаписване “Loop”. Освен това има WDR (Wide Dynamic Range), технология, която позволява да снимате дори при слаба видимост, както и датчик за движение. Чрез WDR можете точно да регистрирате всички детайли по време на нощно шофиране.

Технически подробности накратко:

 1. Видеозапис във формат .MOV
 2. Записите се записват на външна SD карта до 32 гигабайта.
 3. На монитора се показва датата и часът
 4. Ясни и остри изображения благодарение на технологията WDR (Wide Dynamic Range)
 5. Наличен датчик за движение, идеален за наблюдение на автомобила, когато е паркиран.

4. Видеорегистратор Xiaomi 70mai 1S

видеорегистратор Xiaomi 70mai 1S
Виж цената

Камерата Xiaomi 70mai 1S прави записи в Full HD 1080 пиксела, ясни изображения дори и през нощта. Устройството разполага с “Night Vision” функция, за да може да заснема всичко през нощта, докато шофирате. Това също е възможно благодарение на 130-градусов широкоъгълен обектив, който записва всичко пред колата.

Камерата на таблото Road Angel разполага и с функция за презаписване. След като SD картата се напълни, по-старите видеоклипове автоматично ще бъдат заменени.

Записите са направени в MP4 видео формат. Камерата поддържа карта с памет Micro SD до 64 гигабайта, която не е включена в цената. В допълнение към камерата, в доставката се включва и кабел за зарядно устройство, стойка за монтиране на стъклото и ръководство за употреба.

5. Видеорегистратор Mio MiVue 792WiFi

Виж цената

Функцията за презапис, G-сензор, датчик на движение, GPS проследяване на локацията и скоростта и изображения с 1080 пиксела са основните характеристики на Mio MiVue 792WiFi. Камерата е снабдена със 140-градусов широкоъгълен обектив, през който имате видимост и в съседните ленти. 2,7 инчовият LCD екран ви показва кадрите в реално време. Това улеснява прикрепването и регулирането на камерата.

Камерата е компактна и удобна, не заема много място и може да бъде скрита зад огледалото за задно виждане. В допълнение, Mio MiVue 792WiFi има интелигентна защита срещу удар и датчик за движение. 

Инсталирането на таблото е много лесно. Всичко, което трябва да направите, е да свържете видеорегистратора към вендузата и да вкарате предоставения кабел за зареждане в запалката на вашия автомобил. Това автоматично ще включва и изключва камерата при палене и гасене на автомобила.

6. Видеорегистратор за автомобил Kenwood DRV-330

Видеорегистратор за автомобил Kenwood DRV-330
Виж цената

Видеорегистраторът Kenwood DRV-330 е камера с максимална резолюция Full HD 1080 пиксела. Камерата ви дава кристално чисти снимки и видеоклипове, показващи всеки детайл на улицата. 2 инчовият дисплей и 100-градусовият ъгъл също осигуряват повече яснота на условията на пътя и край пътя.

Може лесно да се монтира на предното стъкло, без да нарушава гледката към пътя. В допълнение, камерата е оборудвана с други технологии:

 1. 3G-сензор
 2. Режим паркинг
 3. GPS
 4. Нощно виждане с HDR
 5. Цикличен запис
 6. Избор на дължината на видео клиповете

Клиповете се записват във формат H.264, а изображенията в JPEG на micro SDHC картата, която не е включена в пакета.

7. Видеорегистратор за кола YKM G10

Видеорегистратор за кола YKM G10
Виж цената

Мини-камерата за кола YKM G10 има четири важни характеристики:

 1. Запис в Full HD резолюция с отчетливи изображения дори през нощта
 2. Широкоъгълен обектив със зрителен ъгъл 130 градуса.
 3. Система за нощно виждане
 4. Сензор за вибрации

С пълна HD резолюция от 1080 пиксела се записват детайлни и остри изображения. Чрез широкоъгълния обектив имате общ преглед на няколко ленти. 

Благодарение на компактните си размери, този видеорегистратор може да се монтира на предното стъкло пред огледалото, така че да не пречи на видимостта на шофьора. 

Що се отнася до паметта, производителят препоръчва да форматирате micro SD картата, преди да използвате камерата за първи път. Камерата има гаранционен срок от дванадесет месеца. След покупката имате 14 дни право на връщане в случай, че си промените мнението.

Ръководство за покупка

Една от причините за нарастващата популярност на видеорегистраторите са техническите спецификации, с които са оборудвани. Днес, производителите се стремят да добавят допълнителни функции, с които шофьорите могат да разполагат с повече доказателства за случилото се на пътя.

Дизайн

Дизайнът на видеорегистратора трябва да е с подходящ размер! Като цяло, устройството трябва да малко, за да не ограничава гледката по време на шофиране. Повечето камери днес са толкова удобни и компактни, че могат лесно да бъдат прикрепени към предното или задното стъкло на автомобила. 

Ако разполагате с видеорегистратор с екран, ще можете да го използвате без вашия смартфон. В противен случай винаги ще се нуждаете от приложение, което можете да инсталирате на мобилния си телефон.

Има камери, които се монтират с помощта на вендуза, а други имат стойки, които се залепят за предното стъкло. Имайте предвид, че вендузата има своите предимства. Едно от най-големите, е че можете бързо да свалите камерата при смяна на превозни средства.

видеорегистратор мнения

Качество на картината

Най-важният критерий при закупуване на видеорегистратор е качеството на изображението. За това влияят много фактори. Освен резолюцията са важни и фоточувствителността на обектива и сензора, както и ъгъла на видимост е от голямо значение също. За това, преди покупка трябва да проверите зрителния ъгъл.

Всички модели, които ви представихме са с поне 1080 пиксела Full HD резолюция. Имайте предвид, че на пазара можете да намерите и видеорегистратори, които предлагат 2К или 4K записи. Тези модели обаче са на по-висока цена. 

Ако търсите евтин видеорегистратор, можете да купите модел, който поддържа 720 пиксела. Недостатъкът обаче, е че изображенията не са на фокус и достатъчно изчистени. Освен това стабилността на картината при евтините модели не винаги е добра.

Зрителен ъгъл

От зрителният ъгъл зависи какво ще видите на записа. Ако ъгълът е тесен, ще записва само какво се случва точно пред колата. Докато с по-широк ъгъл ще обхваща и случващото се отляво и отдясно. 

Много от моделите предлагат 170-градуса видимост. С тези камери ще можете да документирате по-голяма чат от движението по пътя. От друга страна някои видеорегистратори предлагат по-малко 120-градусов зрителен ъгъл, който ограничава обхвата на картината. 

Когато купувате, уверете се, че зрителният ъгъл е поне 120 градуса. Камерите с по-нисък зрителен ъгъл обикновено не вършат работа.

Функция за нощно виждане

Ако искате да записвате и през нощта, видеорегистратора трябва да има функция за нощно виждане. Повечето камери поддържат WDR и HDR. И двете технологии подобряват картината при тъмнина или при задно осветяване. Експертите съветват да закупите видеорегистратор с HDR функция, тъй като качеството е по-добро от WDR.

Автоматично презаписване

Когато избирате, трябва абсолютно да се уверите, че е налична функцията “Loop”. Това гарантира, че старите записи се презаписват веднага щом картата с памет се напълни. 

За повечето модели можете да изберете колко дълго да бъде всеки видеоклип, докато при други дължината не може да се регулира. Видеоклиповете и изображенията се съхраняват на micro SD карта, която обикновено трябва да ги купите допълнително. Повечето производители не доставят картата с памет.

G-сензор и детектор за движение

Друг важен критерий е наличието на така наречения G-сензор и детектор за движение. Сензорът реагира на вибрации и задейства камерата. Ако сензорът усети сблъсък ще включи видеорегистратора и ще запази файла в отделна папка, така че да не може да бъде презаписан. 

Такъв е и случаят, когато трябва превозното средство е паркирано. Детекторът за движение реагира веднага щом се засече движение в зрителното поле на камерата. Предимството на детектора за движение е способността на камерата да записва нередности на паркинга. Освен това не е нужно да стартирате видеорегистратора ръчно в началото на пътуването. Лошата страна на тази функция е, че това може да има проблеми в оживените жилищни райони, когато детекторът за движение постоянно се стартира.

Видеорегистратор с GPS

Има видеорегистратори с вграден GPS приемник, който записва локацията и скоростта на превозното средство.

Ако сте участник в пътно транспортно произшествие, полицията може да конфискува картата с памет. С помощта на GPS функцията можете да докажете дали сте спазили ограничението на скоростта и дали сте пренебрегнали някои пътни знаци.

Някои по-скъпи модели са оборудвани с дистанционен радар детектор.

Скорост на записване

За да получите сравнително чисти изображения, скоростта на записване трябва да бъде възможно най-висока. Камерите с ниска скорост предлагат по-неясна картина. Когато купувате видеорегистратор, уверете се, че скоростта е най-малко 25 кадъра в секунда.

Между другото има видеорегистратори, които предлагат скорост до 120 кадъра в секунда. Ние ви представихме модели, които имат скорост на записване 30 кадъра в секунда. За постигане на добро изображение без разклащания и смущения, висока разделителна способност Full HD е достатъчна. Разделителната способност и скоростта на записване трябва да образуват добър синхрон. Твърде високата скорост също може да доведе до ниска разделителна способност на изображението.

Стабилизиране на картината

Когато купувате видеорегистратор, трябва да помислите и за стабилизацията на картината. Това е важен фактор, ако искате да се възползвате от чисти Full HD записи. Най-добрите видеорегистртори на пазара се предлагат на високи цени, но имат добър стабилизатор на картината, който предотвратява трептения на изображението.

С добра камера можете също да пренастроите или регулирате стабилизатора на изображението, за да го адаптирате към променящите се пътни условия. Ако пътуване не само по магистрали, но и по нестабилни селски пътища, настройката на стабилизатора е функция, която е добре да обмислите.

Качество на звука

Ако купувате видеорегистратор, трябва да обърнете голямо внимание на качеството не само на картината, но и на звука. Повечето модели са оборудвани с микрофон, който е важна част от всяка камера. Аудио записа може да е от съществено значение в случай на непредвидена ситуация.

камера за кола

Батерия

В допълнение към важните фактори, които са част от качеството на картината, батерията играе важна роля в избора на видеорегистратор. Постоянният запис по време на паркинг е в голяма степен зависещ от батерията. Обърнете внимание, когато купувате, особено на живота на батерията. Колкото по-дълъг е животът на батерията, толкова по-дълго можете да записвате. Но при някои модели, батерията не издържа дълго. При тях съществува риск видеорегистратора да пропусне случило се произшествие.

Преди да купите, проверете дали трябва да закупите допълнителни аксесоари за зареждане или зарядното устройство се доставя от производителя. Освен това трябва предварително да знаете дали можете да използвате различни батерии. 

Другата възможност за захранване е свързването на камерата към запалката на автомобила и по този начин да се доставя електричество през цялото време докато е в движение или паркиран.

Съотношение цена-качество

Обикновено, колкото по евтина е камерата, толкова по-малко функции предлага. Това също не означава, че моделите с висока цена задължително да са най-добрите. Много спецификации като сензор за дистанция обикновено не e нужeн. Вие трябва да имате достатъчно опит от вашето шофиране, за да знаете колко разстояние е необходимо между вас и колата отпред. Но пък трябва да сте наясно с новите технологии, които се предлагат. Днешно време моделите имат асистиращи системи, които предупреждават за разстоянието.

Производителят Garmin разполага с камери от различни серии, които трябва да спомагат за пътната безопасност. Освен всичко друго, камерите ви предупреждават за неспазване на дистанцията, както и за напускане на пътната лента. 

Както Garmin съобщава на своя уебсайт, отделните видеорегистратори на Garmin имат и предупреждение, когато сте в задръстване. Това се използва, когато сте на кръстовище или в задръстване и трафикът изведнъж се раздвижи.

GoPro като алтернатива

Ако не ви харесва видеорегистротор по някаква причина, можете да използвате GoPro като алтернатива. Обикновено е предназначена за прикрепяне на велосипед или каска, за да документира впечатляващи обиколки или дръзки скокове. Но GoPro не е типичната екшън камера. Например, тя често се използва от парашутни или бънджи скокове.

Ако разполагате с GoPro можете да я използвате, като я прикрепите към предното стъкло на автомобила с монтажна стойка. Освен това е възможно да я монтирате от външната страна на автомобила, като използвате специална скоба. GoPro предлага едно от най-добрите качества на картината. Разделителната способност е поне толкова висока, колкото при стандартната видеокамера. 

За да не става объркване, трябва да изясним, че GoPro е името на производителя. Има и други компании, които произвеждат малките екшън камери. GoPro обаче надделя през последните години с качеството на продукта.

Покупка от интернет или от магазин?

Ако искате да закупите видеорегистратор, най-вероятно ще сте доволни, ако закупите устройство със справедливо съотношение цена-производителност. Тогава бързо възниква въпросът дали покупката си струва в специализиран магазин или онлайн магазин като Емаг. 

При специализираните търговци ще можете да зададете въпросите си и да получите професионален отговор, както и да опитате камерата на място. Независимо от това, цените в физическите магазини обикновено са много по-високи от онлайн продавачите. Следователно можете да се информирате в магазина и да поръчате онлайн.

Можете да разгледате и отзивите на клиенти, както и да се свържете с екипа за поддръжка във всеки онлайн магазин. Често в интернет можете да срещнете ръководства като това. Друг аргумент за онлайн покупка е просто сравнение на различни доставчици. Така лесно можете да намерите най-евтината цена без да излизате от дома си само с няколко щраквания на мишката. Сайтовете за сравнение на цените са също много полезни.