Най-добри външни хард дискове: Пазете данните си в безопасност

С напредъка на технологиите всичко преминава в дигитален формат. В наши дни е все по-голяма рядкост да види папки с документи затрупали бюро. Или пък стотици видеокасети да запълват рафтовете. В действителност всичко се преобразува в цифрови данни. И тази информация обикновено се съхранява в компютър, USB Flash памет (флашка) и най-вече във външен хард диск. Удобен за прехвърляне на файлове преносимият хард диск може да се използва по всяко време и навсякъде с вашия лаптоп, PS4 или Xbox.

Избор на външен хард диск

За да улесним вашият избор на външен хард диск, ние направихме проучване на пазара и избрахме 10-те най-добри модели в момента. Вижте класацията, а след това може да разгледате ръководството за покупка. Там сме описали важните фактори, които е добре да се вземат предвид.

1. Външен хард диск WD Elements Portable 3TB

Външен хард диск WD Elements Portable 2TB
Виж цената

Този външен хард диск впечатлява със своя компактен размер. Въпреки това има добър капацитет за съхранение от три терабайта. Това осигурява достатъчно място за вашите филми, музика, снимки и други файлове.

WD Elements Portable 2TB има USB 3.0 интерфейс, чрез който данните се прехвърлят към хард диска със светкавична скорост. Освен това интерфейсът позволява използването му с USB 2.0. 

Съвместим е с Windows 7 и Windows 10, но трябва да бъде преформатиран за операционната система iOS на Apple.

При форматирането на този външен хард диск трябва да обърнете внимание на две основни точки:

 • Конфигурацията на хардуера
 • Операционната система

Файловите системи exFAT и FAT32 играят решаваща роля при форматирането. Ако твърдият диск трябва да бъде използван и записван на Windows или Mac, той може да бъде предварително форматиран само с тези две системи. WD Elements идва предварително конфигуриран за използване с Windows. 

Пакета не включва софтуер. Ако използвате Mac, трябва да форматирате твърдия диск с ExFAT или HSF + J. За това можете да използвате приложението Disk Utility или да изтеглите WD Drive от Apple Store (това е официалният софтуер на производителя).

Допълнителни технически подробности:

 1. Размер: 2,5 инча
 2. Тип памет: DDR3 SDRAM
 3. Технология на твърдия диск: HDD
 4. Мощност: 1 ват
 5. Размер на твърдия диск: 3 тб
 6. Тегло: 230 грама

2. Toshiba Canvio Basics 2 тб USB 3.0

Toshiba Canvio Basics 2 тб USB 3.0
Виж цената

Toshiba Canvio е бърз външен хард диск, който може да прехвърля файлове с висока скорост от вашия компютър или лаптоп. Производителя се е погрижил за бързия трансфер на данни със SuperSpeed ​​USB 3.0. 

Като цяло той има капацитет за съхранение от два терабайта. Ако работите с Windows, можете директно да свържете диска и да го използвате без да са нужни, каквито и да е допълнителни действия от ваша страна. Комплектът включва USB кабел. Други кабели или захранвания не са необходими за използване.

Предимства на този външен хард диск от Toshiba: Той е компактен и удобен. В допълнение, Toshiba Canvio е съвместим с по-стари компютри чрез USB 2.0. С функцията plug-and-play просто го включвате и извличате данните от вашия лаптоп или компютър, независимо дали става въпрос за филми, музика или снимки. 

За сигурността на данните, не е нужно да се притеснявате. Устройството има вграден сензор за удар и е оборудван с технология за натоварване, която защитава вашите данни. Не е ясно как се използва с Mac и други устройства с операционна система iOS. Не е изключена и нуждата от предварително форматиране.

3. Външен хард диск Intenso Memory Case 2 TB

Intenso Memory Case 2 TB
Виж цената

Този преносим хард диск от производителя Intenso има място за съхранение от два терабайта и USB 3.0 порт. Прехвърлянето на данни се извършва много бързо. Според Intenso скоростта на трансфер е близо десет пъти по-бърза, отколкото при USB 2.0 порт. При четене на данни, Intenso Memory Case достига до 85 мегабайта в секунда. Докато записването на данни става със скорост от 75 мегабайта в секунда.

Устройството идва предварително форматирано във формат FAT32. Без значение дали използвате Windows или Mac: Веднага след свързването към компютъра, той е готов за употреба. 

Intenso Memory Case също може да бъде свързан към телевизор или андроид бокс за запис или възпроизвеждане на филми. На този външен хард диск има достатъчно капацитет за съхранение.

Още технически данни:

 1. Тегло: 168 грама
 2. Размер: 2,5 инча
 3. Технология на твърдия диск: HDD5400 об. / Мин
 4. Тип памет: DDR3 SDRAM

Комплекта включва и USB кабел. Можете също така да го свържете към Xbox 360.

4. Преносим хард диск Toshiba 4 TB

Преносим хард диск Toshiba
Виж цената

Toshiba впечатлява със своя USB 3.0 интерфейс и капацитет за съхранение от 4 терабайта. Той е съвместим с USB 2.0 и можете също да го свържете към по-стари устройства. Plug-and-play, свързвате се външния диск, без да се налага да правите предварително форматиране.

Той е съвместим с операционни системи Windows 7, 8.1 и 10. Ако използвате Mac, може да се наложи първоначално да го форматирате. Както при предишния модел, Toshiba не дава никакви подробности за това. Като цяло се препоръчва предварително форматиране с файловата система FAT32. Въпреки това, трябва да е добре да проучите повече, ако не използвате Windows.

5. Външен хард диск Seagate Expansion Portable 2TB

Външен хард диск Seagate Expansion Portable 2TB
Виж цената

Външен хард диск SEAGATE ви предлага до два терабайта място за съхранение. Друго важно, което предлага е USB 3.0 интерфейс. По този начин вашите данни се предават бързо, без да чакате дълго време. Освен това SEAGATE е готов за употреба веднага след свързването. Лесно и удобно можете да запазите важни данни на благодарение на този външен хард диск.

 1. Производителност: до 5Gb в секунда трансфер на данни
 2. Размер: 2,5 инча
 3. 4,5 вата
 4. Тегло: 170 грама

Подходящ хард диск за вашия лаптоп, PS4 или Xbox one.

6. Външен хард диск Maxtor M3 2TB

Външен хард диск Maxtor M3 2TB
Виж цената

Този външен хард диск от производителя Maxtor с USB 3.0 интерфейс ви предлага капацитет за съхранение от два гигабайта, както и AutoBackup. По време на прехвърляне не се губят важни данни. 

Чрез SecretZone данните се криптират на носителя за съхранение. Скоростта на трансфер на данни е до 5Gb с USB 3.0 и до 480 мегабайта в секунда с USB 2.0, докато устройството достига скорост на въртене от 7 200 оборота в минута. Mac OS X Mavericks поддържа Maxtor. Но ако използвате Windows ще трябва да го форматирате с exFAT или FAT32.

7. 2TB Transcend StoreJet 25M3G

Външен диск 2TB Transcend StoreJet 25M3G
Виж цената

Един от по-малко известните производители на външни хард дискове е Transcend. StoreJet 25M3G ви предоставя два гигабайта място за съхранение и 3.0 USB интерфейс, който ви позволява лесно и бързо да прехвърляте и възпроизвеждате данни при 70 мегабайта в секунда. 

Освен това е подходящ, както за компютри с Windows, така и за Apple. С последната операционна система просто трябва да преформатирате твърдия диск в подходящ формат.

Според производителя Transcend, вашите данни са защитени с тройна защита. Здравият му корпус и силиконовата външна обвивка, както и допълнителна система вътре в корпуса компенсират ударите. Това намалява потенциалната загуба на данни. 

Както отбелязва производителя, няма по-безопасно място за вашите данни. Архивирането им се извършва на StoreJet 25M3G с едно натискане на бутон One Touch Auto-backup. Само с едно щракване на мишката запазвате вашите данни и синхронизирате директориите с вашия компютър или лаптоп. Трябва да настроите тази функция само веднъж с предоставен софтуер. След което лесно можете да архивирате данните.

След като не го използвате в продължение на десет минути, той автоматично превключва в режим на заспиване. По този начин консумацията на енергия е намалена. Като бързо можете да активирате отново всички работни процеси. 

8. Външен хард диск ADATA Durable HD330 Shock Sensor 4TB

ADATA Durable 4 тб
Виж цената

ADATA ви предлага 2,5-инчов външен хард диск с 4 гигабайта място за съхранение на вашите филми, музика и снимки. С десетократна скорост на трансфер през USB 3.0 в сравнение с USB 2.0, вашите данни могат да бъдат транспортирани бързо, лесно и най-вече безопасно. 

Освен всичко друго, гуменото покритие допринася за защитата на данните. ADATA може да бъде свързан директно към компютър или Mac чрез USB. Освен това той е предварително форматиран. По този начин той може веднага да бъде свързан към вашия телевизор или медиен приемник.

Можете да го използвате като резервен носител. По този начин вашите данни са добре защитени както външно, така и вътрешно. В допълнение, паметта на ADATA е много бърза, като данните се четат при 85 мегабайта в секунда, а се записват при 75 мегабайта в секунда. Теглото му от 310 грама говори за компактността на устройството.

9. Seagate Backup Plus Slim 2TB – преносим хард диск

Seagate Backup Plus Slim
Виж цената

Seagate предлага различни модели на пазара. Един от тях е Backup Plus Slim със скорост на диск 5400 оборота в минута и размер 2,5 инча. Освен това този външен хард диск има капацитет за съхранение от два терабайта и интерфейс USB 3.0. 

Seagate Backup Plus Slim постига скорост на четене от 141 мегабайта и скорост на запис от 137 мегабайта в секунда. Бял светодиод показва активния трансфер на данни.

Устройството може да бъде свързано без проблеми към по-стари компютри с USB 2.0. Бързите скорости на трансфер обаче не се постигат, както при USB 3.0. С тегло 120 грама, Seagate Backup Plus Slim е лек и компактен. 

Този външен хард диск е съвместим с Windows 7, 8 и 10. Освен това можете да използвате модела с вашия Mac или Linux.

10. Външен хард диск WD My Passport 4TB

Външен хард диск WD
Виж цената

Започнахме класацията и я завършваме с външен хард диск от WD. WD My Passport предлага капацитет за съхранение до 4 терабайта. Данните са достатъчно защитени чрез автоматично архивиране на данни. Активира се от софтуера, който WD предоставя. Освен това външният хард диск на WD има защита с парола с хардуерно криптиране. Можете да бъдете сигурни, че вашите данни са на безопасно място.

Устройството може да се използва незабавно благодарение на интерфейса USB 3.0. Комплектът включва също съответния софтуер на производителя WD-Backup и WD-Security. 

Архивирането на WD My Passport се изпълнява автоматично. Освен това производителят гарантира дълъг живот на устройството, тъй като кутията му е защитена срещу външни удари. Моделът WD е съвместим с обичайните компютри с операционна система Windows. Ако използвате Mac, трябва да го форматирате предварително.

Ръководство за покупка на външен хард диск

Като цяло тези устройства не са много големи външно, но могат да предложат голямо пространство вътрешно. Те са малки и много гъвкави. Подходящи са не само за съхранение и защита на чувствителни данни, но и са доста удобни за запис с телевизор, мултимедийни приемници или PS4 или Xbox One

Искаме да ви дадем няколко съвета за това, на какво трябва да обърнете внимание, когато купувате външен хард диск.

бърз външен хард диск

Обърнете внимание на размера

Има два различни размера за външни твърди дискове. Малките, които са 2,5-инча са удобни и компактни от една страна, а от друга страна не се нуждаят от допълнително захранване. Захранването на този тип устройства става чрез USB кабела, който обикновено е включен в комплекта. В даден случай това може да създаде проблеми, тъй като захранването през USB порта понякога може да не е достатъчно, но малките модели не изискват много енергия.

С 3,5-инчовия външен хард диск такива трудности обикновено не възникват, тъй като те винаги имат отделно захранване. Освен това по-големите модели предлагат по-голям капацитет за съхранение и обикновено са на по-ниска цена. 

Дали ще купите малък или голям твърд диск зависи от начина, по който го използвате. Големите обикновено се използват като стационарни. Докато малките хард дискове обаче са по-мобилни и по-лесно се носят по време на бизнес срещи или на почивка.

Обърнете внимание на USB 3.0

Съвременните външни хард дискове са оборудвани с версията USB 3.0. Когато търсите да купите нов е да се уверите, че има тази връзка. Днес, всеки компютър и почти всеки телевизор имат USB порт. В повечето случаи обаче все още е старата версия USB 2.0. Тъй като външните хард дискове обикновено имат огромен капацитет за съхранение от няколко терабайта, връзката 3.0 трябва да е налице.

За да се възползвате от бързия трансфер на този порт е нужно и двете устройства да имат USB 3.0. Въпреки това, устройствата за съхранение на файлове с новия USB порт също работят и с по-стари връзки, като например USB 2.0. Независимо от това, вие можете да надстроите компютъра си за USB 3.0. Затова, трябва само подходящи адаптер карти, които можете да намерите на достъпна цена. 

Когато купувате външен хард диск, имайте предвид разликата между устройствата с Windows и Apple. Доскоро нямаше начин да свържете външен хард диск с USB 3.0 порт към компютър на Apple, тъй като компанията не е добавила подходящите портове. Сега според компанията, устройствата с USB 3.0 връзка също могат да бъдат свързани към iMac и MacBook. (Информация от често задавани въпроси на Apple).

Обърнете внимание на скоростта

В описанието на всеки външен хард диск е посочена скоростта със съответния брой обороти. Като правило малките 2,5-инчови устройства работят с минимум 4500 оборота в минута. За разлика от 3,5-инчовмодели те са малко по-бавни, но също така издават по-малко шум. По стандарт малките модели се доставят със захранването, доставено чрез USB кабела.

От друга страна, 3,5-инчовите твърди дискове са различни. В зависимост от производителя, те обикновено работят със 7200 оборота в минута  и следователно са по-бързи при четене и запис на обемни файлове от малките устройства. Те обаче са по-шумни от 2,5-инчовия вариант, понякога може да вибрират и да консумират значително повече енергия.

малък външен хард диск

SSD твърди дискове

Данните, които се обменят, стават все повече и по-големи с всеки изминал ден. Нормалните компютри или лаптопи вече не могат да съхраняват прекалено голямо количество информация. Поради тази причина производителите на електроника са разработили устройства, които имат капацитет за съхранение от няколко терабайта. В търсенето на външен хард диск отново и отново ще попадате на външни SSD-а. Между класическия външен хард диск и SSD моделите има голяма разлика.

Стандартните външни хард дискове обикновено са евтини и се предлагат в различни размери, но те имат голям недостатък. Те са много чувствителни към външни влияния и данните могат да бъдат трайно повредени в случай на външни удари.

Външният SSD изглежда различно. SSD означава (Solid state drive). Това e устройствo, което се основава на чипове с флаш памет. Освен това SSD дисковете не са толкова чувствителни, колкото стандартните хард дискове, тъй като са по-здрави. В допълнение, SSD-то работи по-бързо, защото тук са скоростите на трансфер от 120 мегабайта в секунда. Освен това със SSD с 540 мегабайта в секунда, компютъра има бърз достъп до файловете. С тази скорост не е нужно да чакате дълго, докато прехвърляте данни. Външните SSD-та не изискват много енергия, защото също така нямат механични компоненти.

Други характеристики на външен хард диск

Съвременните външни хард дискове не се използват само за архивиране на данни, защото тяхната функция далеч надхвърля това. Така че можете да използвате някои от моделите като MP3 плейър, при условие че имат вход за слушалки или външни високоговорители. Освен това външният хард диск може да бъде свързан с почти всеки телевизор с USB кабел, за да гледате съхранените от вас филми и видеоклипове. 

Освен това някои производители предлагат устройства с четец на карти. Може да чете информацията от SD карти от мобилни телефони или фотоапарати, което позволява директното прехвърляне на информацията. Това е доста удобна функция особено, когато сте на почивка и нямате на разположение лаптоп или компютър. Например не е нужно да държите снимките на камерата и по този начин можете да освободите място за нови снимки.

евтин външен хард диск

Когато купувате, обърнете внимание на производителя

Списъкът с производители, предлагащи външни хард дискове е доста голям. Независимо дали ще изберете WD, Intenso, Toshiba или Seagate, когато става въпрос за този тип устройства, всеки има своите собствени приоритети. 

Трябва да обърнете внимание при покупката, какви предимства ви носят индивидуалните технически характеристики на на различните модели. 3,5-инчовият твърд диск е не е много подходящ за почивка, както за носене по бизнес срещи или презентации. Въпреки това, трябва да се уверите, когато купувате евтин външен хард диск, че има достатъчно капацитет за съхранение на вашите данни. Но в никакъв случай ниската цена да води до загуба на качество.

Най-добре е да се свържете с някой, който вече е има опит с избрания от вас модел или да получите подробни съвети от специализирани търговци на дребно. Не купувайте директно евтин модел и не бързайте с решението за покупка.

Външни мултимедийни хард дискове

С външен хард диск вие ​​съхранявате и възпроизвеждате всякакви данни. Ако искате да използвате да го изпасвате за съхранение и възпроизвеждане на музика и филми, има смисъл да закупите специален мултимедиен външен хард диск. Причината за това, че тези модели са оборудвани с допълнителни връзки. Обикновено това са конектори HDMI и RCA. Освен това мултимедийният хард диск има дистанционно управление, а в някои случаи дори и малък дисплей.

за телевизор

Мултимедийното устройство ви се свързва директно с вашия телевизор или с вашата стерео система. Имайте предвид, че мултимедийните устройства са по-скъпи от стандартните и по-малките външни хард дискове. Когато купувате такова мултимедийно устройство, трябва да обърнете особено внимание на HDMI порта, както и на възпроизвеждането на различни формати HD видео.

Използване на външен хард диск с Windows и Mac

Компютрите с Windows и Mac се държат като котка и куче. Въпреки че не са толкова фундаментално различни, колкото преди десет години, и двете операционни системи все още имат своите особености. Това важи и за използването на външен твърд диск. Като правило първоначално са форматирани към стандартния  NFTS  под Windows. Така че, ако го свържете към вашия iMac или към вашия MacBook, той ще може да чете, но за съжаление няма да може добавя нови файлове.

И обратно, машините с Windows имат проблеми с четенето или работата с файловата система HFS + Mac. Ето защо компютърните експерти препоръчват файлова система, която и двете операционни системи разбират. Поради тази причина можете да форматирате новия си твърд диск в exFAT формат

Този формат е съвместим както с Windows, така и с Mac. Трябва обаче да бъдете внимателни при формоването, защото важни данни на външния хард диск могат да бъдат изтрити. Трябва също да знаете, че повечето медийни плейъри и смарт телевизори често имат проблеми с него. Въпреки това, изход има: Форматиране с по-стария формат FAT32.

мнения

Външен хард диск като допълнително хранилище

Може да използвате външен хард диск не е само за архивирането на данни, но и за разширяване на паметта на вашия компютър. Тук има няколко възможности. По желание можете да използвате така нареченото NAS устройство. Това е свързано с мрежата устройство за съхранение на файлове. Предимството му е, че множество устройства имат достъп до едни и същи файлове. Директно свързаната памет обаче може да се използва само от едно устройство, но предлага много по-висока скорост за прехвърляне на файлове.

Има и възможност за закупуване на външни хард дискове със значително по-голям капацитет за съхранение. Така че има 3,5-инчови модели с десет терабайта памет. И ако имате нужда от повече памет, трябва да използвате кутия за твърди дискове. Това е калъф, който може да побере множество хард дискове. Конфигурация с няколко стелажа в така наречения RAID. Това запазва важни данни, дори ако един или повече хард дискове се повредят.

nas устроиство
NAS устройство


Ако искате да получите достъп до вашия хард диск от различни устройства, трябва да използвате NAS устройство. Това е стойка за твърди дискове, която включвате във вашата мрежа. Това позволява извличането на данните от всяко съвместимо устройство. Освен това NAS устройството може да се използва като облачно решение за достъп до данните онлайн, докато сте в движение.

Външен хард диск като облачно решение


Осигуряването на данни в облак е нещо разбираемо днес. Въпреки че страхът от хакерски атаки все още е голям, мнозина съхраняват своята музика и снимки в различни облаци. Въпреки многобройните доставчици на облачни услуги, вие можете да използвате вашия външен хард диск като облачно решение. Това работи съвсем просто:

Връзка с Wi-Fi рутер


Тъй като всички външни хард дискове имат USB порт, можете да ги свържете към вашия DSL рутер, при условие че имате такъв рутер с USB вход. Следователно, трябва да активирате функцията NAS в менюто на вашия рутер, така че паметта да е достъпна за всички устройства в мрежата. С VPN връзка между вашия рутер и вашия смартфон или таблет можете също да получите достъп до данните на вашия хард диск, докато сте в движение.

връзка с рутер

Безжичен външен хард диск

Както вече видяхте, има какво да се вземе предвид при закупуването на външен хард диск. Освен това има няколко вида, от които да се избира. Това включва безжичния хард диск. Специалната характеристика на тези модели: Те изграждат своя собственаWi-Fi мрежа. С този вид не ви е нужна домашна Wi-Fi мрежа, за да можете да свържете хард диска с компютъра си.

Предимството на безжичен външен хард диск, е че вече не сте обвързани с местоположението му и можете да имате достъп от всяко място с различни устройства до данните на устройството. 

Разбира се, можете също да съхранявате данни от всяко място и от всяко устройство. Междувременно не само смартфоните и лаптопите, но и телевизорите могат да имат достъп до данните на Wi-Fi диска. Както и да възпроизвеждат съответните филми, музикални и фото файлове. Друга добра характеристика на тези външни хард дискове е ниската им цена. Те не са скъпи и не е нужно да изхарчите една чанта с пари за да си купите един от тях.

безжичен външен хард диск

Свързване на WLAN твърд диск

Като правило Wi-Fi дискове са свързани към компютъра чрез USB кабел или безжично. Ако използвате 3,5-инчово устройство, то трябва да бъде допълнително свързано към захранването. Малките модели (2,5 инча) се захранват чрез USB кабела или вградена литиево йонна батерия. По този начин те са и по-мобилни. 2,5-инчовите хард дискове обаче са много ограничени по отношение на капацитета за съхранение, също и по скорост на четене и записване. За Wi-Fi хард дискове не ви е необходим допълнителен кабел, освен захранващия за 3,5-инчови модели.

Както вече споменахме, можете да създадете своя собствена Wi-Fi мрежа с този вид външни хард дискове. Можете да свържете множество от устройства по едно и също време.

Тези, които са оборудвани с батерия, можете да зареждате чрез USB или зарядно. Те са особено подходящи за тези от вас, които пътуват много и разчитат на преносими хард дискове.

сигурност

Сигурност в Wi-Fi

Нито една Wi-Fi мрежа в света не е 100 процента защитена от хакерски атаки. С опасността от киберпрестъпления трябва постоянно да разчитате на Wi-Fi. Ето защо е важно да защитите данните си с парола. По този начин гарантирате, че данните не са достъпни за всички. 

Трябва обаче да защитите с парола не само безжичния хард диск, но и цялата си мрежа. Паролата е добре да не е оригиналната, намираща се на гърба на рутера. Сменете я с нова по-сигурна, ако е възможно.

Консумация на енергия с Wi-Fi

Консумацията на енергия може да бъде по-висока с външните Wi-Fi хард дискове, отколкото със стандартните модели, които просто свързвате с кабел към вашия компютър или лаптоп. 

Имате възможност да определите времето за консумация на енергия. Някои хард дискове автоматично се изключват, ако не ги използвате известно време. В някои случаи може да се спести и повече енергия чрез настройка на фърмуер или софтуер.