6 най-добри зъбни душове в България

Известен също като орален иригатор, зъбен душ е устройство, позволяващо оптимално почистване на зъбите и венците. В допълнение към своята ефективност и практичност, зъбният душ предлага голяма лекота при употреба и също така позволява предотвратяване на различни зъбни заболявания.

Важно е да вземете предвид няколко критерия, за да можете да изберете най-добрия зъбен душ сред множеството предлагани на пазара. Така че, за да улесните задачата си, ви предлагаме да прочетете ръководството за покупка по-долу в статията.

Кой е най-добрият зъбен душ?

Ако търсите зъбен душ, можете да разгледате този списък с най-добре оценените днес. Потребителите, които са ги тествали, ги препоръчват и ако се консултирате със своя зъболекар, със сигурност отговорът му ще е положителен.

1. Зъбен душ Waterpik Ultra WP-100

В интернет се подвизава като уред предназначен за потребители с коронки и импланти. Препоръчва се използването му след нормалното измиване на зъбите с четка. Включва 6 накрайника, един с глава за четка за зъби; за почистване на плака и премахване на бактерии, почистване на езика и специален накрайник за тези, които имат ортодонтско лечение.

Той е доста компактен и практичен. Маркуча е с размери малко повече от половин метър. Накрайниците се сменят лесно, както трябва да е всеки един добър домашен зъбен душ.

2. Зъбен душ Panasonic EW1411H845

Този портативен зъбен душ от Panasonic може ефективно да премахне зъбния камък, бактериите и всякакви замърсявания между зъбите ви. Той разполага с 130 мл резервоар за вода.

Лесен за работа, този иригатор за уста предлага два бутона за контрол. Изберете от трите предлагани режима на грижа за устната кухина: нормален, мек или пулс. Неговият водоустойчив дизайн, му позволява да бъде мокрен без никакви притеснения.

Можете да го носите навсякъде със себе си. Устройството работи благодарение на литиево-йонна батерия, която предлага до 60 минути автономност.

Panasonic EW1411H845 е устройство, което произвежда не повече от 72 децибела по време на употреба. Неговия 360-градусов накрайник позволява перфектно почистване на зъбите и венците само за няколко секунди.

3. Зъбен душ Oral-B Aqua Care

Това е зъбен душ, която не е предназначен само за почистване. Той разполага с функция за масаж и стимулация на венците, което им помага да са по-здрави. 

Уред две в едно, който включва две нива на налягане: водната струя, за почистване и премахване на излишъка от храна и водната струя за масаж и стимулиране.

Резервоарът е доста голям. Подходящ е за употреба с топла вода за хора с чувствителни венци. 

4. Зъбен душ Panasonic EW1211W845

Този модел е портативен и работи на батерии. Включва практично настолно зарядно устройство, което допълнително има стойка за сменяемите накрайници. 

Зарядното устройство позволява монтаж на стена, за да се спести място. 

Накрайниците се въртят, за да променят посоката, в която пониква водата и резервоарът от 130 мл издържа на около 35 секунди непрекъснато почистване.

Уредът е водоустойчив, така че можете да го мокрите изцяло без да се притеснявате.

5. Зъбен душ Dr. Mayer WT6000

Това е мощен зъбен душ с 10 нива на налягането, който гарантира елиминирането на 99,9% от бактериалната плака, отпадъците и бактериите, натрупани между зъбите. 

Разполага с 6 допълнителни накрайника. Резервоара може да събере 600 мл вода. Това е идеално за тези, които се нуждаят на дълга почистваща сесия. Това е настолен модел и повечето потребители, които са го закупили го оценяват с пет звезди.

6. Зъбен душ Dr. Mayer WT3500

Това е един от най-добрите зъбни душове, които ще намерите на пазара в момента. Той е доста безшумен и производителят твърди, че е 100% водоустойчив. 

С този модел няма да се притеснявайте, че ще събудите някого от семейството, когато извършвате почистването много рано сутрин или късно през нощта. 

Употребата му е разнообразна, тъй като служи за редовно почистване, както и за онези, които се подлагат на ортодонтно лечение.

Включва 2 накрайника и предлага 1700 импулса в минута. 

  • За добрата грижа за зъбите ви препоръчваме да изберете и най-добрата електрическа четка за зъби, която да се грижи за зъбите и венците ви.

Какво е зъбен душ?

Ако ви е грижа за здравето на вашите зъби, със сигурност ще искате да научите малко повече за това устройство. Това е електрическо устройство, много практично, което изстрелва струя вода при различни нива на налягане. Целта му е да даде по-ефективно почистване на зъбите и венците. Има безжични модели, а също и настолни, с кабел и щепсел. Изборът между единия и другия зависи от предпочитанията на потребителя.

Работи със силна струя вода, която се насочва между зъбите. Натискът, упражняван от зъбния душ, елиминира остатъците от храна и бактериите, които могат да останат по венците между зъбите. По този начин е по-удобно и по-лесно да се предотвратят появата на кухини и налепи. Редовната му употреба може да означава по-малко посещения при вашия зъболекар.

Друга важна подробност, която трябва да знаете, е, че оралния иригатор може да работи с пулсации. Те увеличават действието на апарата за разрушаване на остатъците от храна. Потребителят трябва да регулира нивото на налягане и пулсации според чувствителността на своите зъби и венци. Това е така, защото зъбен душ с твърде много сила може да причини кървене, а това не е целта на използването му.

Защо е необходимо да се използва зъбен душ?

Както обяснихме по-рано, това устройство, което е специфично средство за почистване на пространствата между зъбите и венците. Когато човек си мие зъбите нормално, той обикновено не достига до най-трудните зони с четката си. Само най-видимата част на зъбите е това, което остава чисто и затова е необходимо почистване с конец.

Проблемът с конеца е, че понякога е доста трудно и неудобно да се използва. 

Ако не се използва с необходимата мекота или ако има много малко място за поставянето му между зъбите, това може да навреди на венците. 

В други случаи като хора с импланти, мостове или друго ортодонтско лечение намират за по-сложно използването на конеца за почистване.

Затова много хора намират полза от използването на орален иригатор. Този вид почистване е по-ефективен и безопасен за използване. Зъбите са много по-чисти и венците също остават здрави.

Видове

Има три вида зъбни душове. Тук описваме разликите им, за да ви помогнем да изберете най-удобния за вас:

Настолни

Почти винаги са с възможно повече функции. Те имат повече опции за настройка, така че потребителят има възможност да го адаптира към своите нужди. Имат по-голям контрол върху налягането на струята, което е удобно, за да не нараните венците.

От друга страна, можете да закупите оборудване с различни размери. Колкото по-голям е зъбния душ, толкова по-голям е капацитета на резервоарът им. Това означава, че те могат да се използват по-дълго, непрекъснато до завършване на почистването.

Те обикновено включват контролни бутони в долната част на корпуса, с които настройвате иригатора да се включва или изключва, избирате налягане или пулсация.

Портативни

Преносимостта е важен въпрос за тези, които пътуват често. Ако това е вашият случай, безжичният зъбен душ е най-добрият вариант. Е разбира се, че и непътуващите могат да се възползват.

Безжичните са с по-малък размер, така че са дошли за малка баня и не създават проблеми със своето съхранение. Разбира се, всичко има своите плюсове и минуси. Тъй като е по-малък, резервоарът за вода има по-малък капацитет. Това принуждава потребителя да долива вода по-често. Също така, неговият натиск може да бъде по-малко интензивен от този на настолните модели.

Но определено е голям плюс фактът, че те са по-леки и по-лесни за транспортиране и съхранение.

Комбинирани с четка за зъби

Те са доста пълноценни. Не само служат за заместване на конеца за почистване, но и за цялостно почистване на устната кухина. Това са електрически четки за зъби, които в същото време изстрелват струя вода, за да почистят и по-трудни зони. Друго предимство е, че можете да спестите място в банята, тъй като не се нуждаете от електрическа четка и отделен иригатор. Ще имате уред две в едно.

Предимства на зъбния душ

Това устройство е специално проектирано за оптимизиране на здравето на устната кухина. Всъщност струята вода, изпомпвана в устата ви, отстранява остатъците от храна, останали между зъбните пространства. Струва си обаче да се изясни, че тя не замества напълно четката за зъби. Това е само добавка, която гарантира цялостно почистване и безупречна хигиена на зъбите и ограничава риска от разхлабване.

Популярността на зъбния душ се обяснява с многото му предимства. Този стоматологичен уред предлага много функции, които не се намерат в други инструменти за почистване на зъби. Той дори е в състояние да елиминира различните бактерии, намерили убежище в устата ви. Вече няма да се налага да се страхувате от остатъци от храна по междузъбите на зъбите или зъбните импланти.

Но най-голямото му предимство е, че ви предпазва от лош дъх или развитие на кариеси. В допълнение, оралния иригатор насърчава доброто кръвообращение в устата ви.

Както електрическите четки за зъби, това е устройство също е подходящо за цялото семейство. Независимо дали използвате специални накрайници за четката, почистването на устата ви ще бъде напълно завършено само след употребата на зъбен душ. Той е по-ефективен от конеца, както и е подходящ и за зъбни протези.

зъбен душ мнения

Как да изберем най-добрия зъбен душ?

Има няколко характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора на орален иригатор. Не купувайте зъбен душ, без първо да проверите следното:

Размер на резервоара

От жизненоважно значение е да се знае колко вода може да побере, защото това зависи от времето на непрекъснато почистване. Можете да го използвате за по-дълъг период, ако резервоарът е по-голям. Освен това ще презареждате по-рядко, което спестява време.

Разбира се, това варира в зависимост от моделите. Както вече споменахме, настолните са по-големи от безжичните, но изборът ви ще зависи от вашите нужди. Ако ще го използвате у дома, настолен модел може да е по-удобен.

Можете да намерите модели с резервоар от 1000 мл, 800 мл, 700 мл и т.н., за настолните и около 130 мл за преносимите.

Брой импулси

Необходимо е да обърнете внимание и на това, тъй като здравето на венците ви също е важно. Не е задължително почистването с високо налягане да доведе до по-адекватно почистване. Хората със зъбна чувствителност или страдащите от например пародонтит изискват силата в струята да бъде малко по-мека. Освен това импулсите се измерват в минута и тъй като за по-малко от минута можете да почистите зъбите си, няма голяма разлика между тези с 1200 или 1600 импулса.

Разгледахте мненията на другите потребители, особено ако ще купувате онлайн. Това ще улесни определянето на кое е най-подходящо за всеки отделен случай.

Различни нива на налягане

Ако за първи път използвате такава машинка, най-разумно е да вземете модел, който предлага промяна на налягането. Много силната струя може да има отрицателно въздействие върху онези, които не са свикнали да използват този тип устройства. Градуирането трябва да се извършва малко по малко, за да могат зъбите и венците да свикнат с времето.

Подходящ за няколко потребители

Не се притеснявайте! Накрайниците на зъбния душ (също наричани дюзи), са сменяеми. Всички членове на семейството могат да използват устройството, защото е достатъчно само да смените дюзата. Всеки може да има индивидуална, който да го постави по време на прочистване на устата.

Нужда от туристически адаптер

Не забравяйте да проверите дали щепсела отговаря на европейската електрическа система или е необходимо да закупите туристически адаптер. Ако пътувате извън страната също е важно да имате това предвид. Не е приятно да направите покупката и да осъзнаете, че ще имате проблеми с употребата му.

Как да използвам флосър за вода?

За да използвате зъбния си душ, първо напълнете резервоара с хладка вода и / или с вода за уста. (В случай на преносим модел, резервоарът се намира в дръжката.) След това поставете накрайника по ваш избор върху дръжката и го включете. 

Ако го използвате за първи път, първо настройте регулатора на налягането на високо ниво и оставете водата да тече за няколко секунди.

Поставете дюзата в устата си и се наведете над мивката. Първо изберете най-ниското налягане, за да започнете. Включете уреда и затворете устата си достатъчно, за да избегнете пръскането навсякъде. Прекарайте върха от външната и вътрешната страна на зъбите, особено на връзката на венците и зъба. В края на сесията спрете устройството, извадете дюзата и изпразнете резервоара за вода.

Как да почистите зъбния душ

За да почистите устройството си, не забравяйте да го миете след всяка употреба. За целта поставете накрайника под течащата вода, за да я изплакнете обилно и не се колебайте да я търкате леко с чисти пръсти.

Не забравяйте да разглобите резервоара, да го изпразните напълно и да го изплакнете, след което да го оставите да изсъхне добре, за да се избегне образуването на бактерии.

За по-дълбоко почистване е необходимо да извадете резервоара и го поставете в съдомиялната машина. След това вземете всички сменяеми аксесоари и дюзите, за да ги почистите с веро. Сглобете всичко и включете устройството с вода, за да го изплакнете добре. Тази операция трябва да се извършва ежеседмично, за да се осигури правилното функциониране на машината в дългосрочен план.

За да премахнете образуването на котлен камък е препоръчително уреда да поработи със смес от вода и бял оцет. Оставете разтвора да действа в тръбите на устройството, като го спрете, след което възобновете отново работата му. След това завършете, като го оставите да работи само с вода, за да премахнете напълно следите от оцет.