Най-добрите кафемелачки за домашна употреба

Ръчна или електрическа, конусна или с ножове кафемелачката се предлага в различни видове, които не винаги са лесни за експлоатация. За да изберете правилно вашия уред, открийте основните критерии, които трябва да вземете предвид чрез нашето ръководство за купуване на кафемелачка.

Коя е най-добрата кафемелачка?

Днес има широка гама кафемелачки, в които лесно ще се изгубите при покупката. Фирмите производители на кафемелачки Bosch, Krups, Delonghi, Kitchenaid се състезават в изработката на ефективни и практични устройства.

За да ви помогнем да намерите модела, който най-добре отговаря на вашите нужди, открийте нашето сравнение на най-добрите кафемелачки.

Кафемелачка Krups GVX242

Кафемелачка Krups GVX242

Финото мелене и тихия й начин на работа са някои от добрите страни, които са поставили тази кафемелачка като фаворит в това сравнение.

Много експерти я препоръчват сто процента поради няколко причини:

  • Мощността й от 100 вата и 17-те й степени за смилане от много фино до много едро. По този начин можете да мелите кафе на зърна според метода на инфузия и желания тип кафе.
  • Резервоарът ви с вместимост до 200 грама. Можете да избирате за смилане между 2 – 12 чаши. Затова е много подходяща за големи събития.
  • Автоматичното й изключване, което се активира, когато е достигнато желаното количество.
  • Плоските й ножове са изработени от неръждаема стомана, които се грижат за максималния аромат на кафето и предпазват устройството от прегряване. 
  • Снабдена е и с предпазен капак, който запазва прясно кафето на зърна.
  • Специалната четка за почистване (включена в комплекта), която позволява лесното премахване на остатъци след всяко използване.

Що се отнася до дизайна в черно и сиво, експертите смятат, че доста успешно се комбинира в различни кухненски стилове. Но ако не искате винаги да е видима, тя е с доста малък размер, така че може да се съхранява в някой кухненски шкаф.

Кафемелачка Bosch MKM6000 180 W

Кафемелачка Bosch MKM6000

Марката Bosch винаги се е характеризирала с качество и увереност, които се предлагат с нейните продукти. Електрическата кафемелачка Bosch MKM6000 е една от най-добрите поради отличното си съотношение цена / качество. Подобна на по-малко известния модел TSM6A013B от Bosch, който тежи 620 грама.

Тя се предлага с компактен дизайн, в бяло или черно, с мощност от 180 вата повече от достатъчно, за да се получи добро смилане и капацитет от 75 грама, идеален за  един човек или за двойки .

Просто натиснете бутона, който е на капака, за да я стартирате. Системата за сигурност не разрешава стартирането, ако кафемелачката не е плътно затворена.

Остриетата и резервоара са изработени от неръждаема стомана, която гарантира фино смилане, а за корпуса са използвали пластмаса с голяма устойчивост.

Единственият недостатък е, че тя няма място за съхранение на кабела и може да бъде малко неудобно, когато я държите в шкаф или чекмедже.

И накрая трябва да каже, че кафемелачката Bosch MKM6000 има най-добрата цена според качеството, което предлага. Траен, тих, функционален и безопасен уред от надеждна марка.

Кафемелачка Delonghi KG79

Кафемелачка Delonghi KG79

Този модел е избран за най-взискателните потребители, които обичат добре смляно кафе за еспресо. Меленето трябва да бъде прецизно, за да могат да бъдат винаги доволни. Следователно, Delonghi KG79 предлага различни степени на мелене, от които да избирате, както и желаното от вас количество.

Механизмът за мелене е направен от конусни колела, които предпазват машината от прегряване и запазват аромата на кафето.

Тя е проектирана в черно и има гумени крачета против плъзгане, така че да седи здраво на плота.

Трябва да кажем, че тази кафемелачка има невероятна устойчивост и издържа години употреба, което балансира високата й цена.

Кафемелачка Tefal GT1108

 Кафемелачка Tefal GT110

Tefal е компания, която има дългогодишен опит като производител на домакински уреди. Философията на фирмата е да създава продукти от добра класа на цена, с която малцина могат да се конкурират.

По този повод Tefal кани любителите на изискано прясно смляно кафе с електрическата кафемелачка Tefal GT1108, специално проектирана за това.

Тази малка машина има достатъчно мощност 180 вата и е доста ефективна за получаване на фино смилане до 50 грама за много кратко време.

Корпусът на мелачката е изработен от висококачествена пластмаса без вредни компоненти. Също така, моделът е напълно безопасен, тъй като кафемелачката, както при други модели, няма да започне, ако капакът не е затворен правилно.

Що се отнася до техническата част, ножовете и контейнерът за кафето са изработени от неръждаема стомана, които никак не влияят за губене на аромата на съставките.

Много лесно е да се използва с помощта на един бутон, който трябва да бъде натиснат, за да започне меленето и следователно освобождаването му, когато се постигне желаната текстура на кафето. Винаги можете да видите как смилането върви благодарение на прозрачния капак на машината.

Подобно на почти всички модели с ножове, този също може мели кафе, ядки, подправки или зърнени зърнени храни.

Електрическа кафемелачка Heinner HCG-200BRW

Електрическа кафемелачка Heinner HCG-200BRW

Тази електрическа кафемелачка се отличава с три качества: изключителната й мощност, безопасния начин на работа и гъвкавостта й.

С този малък уред за мелене на кафе ще освободите всичките ароматни и вкусови качества на смлените съставки. Силният й мотор е идеален за тези, които искат ефективно, бързо и фино смилане.
Контейнера за кафето и корпуса й са произведени от неръждаема стомана, която предлага издръжливост без токсични вещества.

Моделът е обезопасен със система за сигурност, която не пуска в действие мотора, докато капака не е затворен правилно.

Освен за мелене на кафе на зърна, тази кафемелачка е подходяща и за семена, подправки или ядки от всякакъв вид. Можете да мелите до 60 грама съставки без никакъв проблем.

Друг положителен аспект е нейния елегантен дизайн и малкият размер, който позволява да я държите във всеки ъгъл на кухнята или да я съхранявате в малък шкаф без проблеми. Атрактивната й естетика на модерните линии я прави идеалният подарък за близък приятел или член на семейството, пристрастен към кафето.

Препоръчва се преди първата й употреба да не я използвате празна. Никога не добавяйте течност, като и не потапяйте машината във вода.

най-добрата машина за мелене на кафе

Какво е кафемелачка?

Това е електрическа мелачка, която е по-известна под името кафемелачка, защото е подобрената версия на ръчната кафемелачка.

Тази машина позволява на потребителя си да смели кафе на зърна и да получи прясно смляно кафе с богат аромат. Наличието на електрическа кафемелачка ще ви позволи да мелите големи количества кафе, когато пожелаете. Имайте предвид при по-големи количества, все пак ще трябва да имате добра техника за съхранение на вашето кафе. 

В зависимост от кафето, от което се нуждаете, добрата кафемелачка ще ви позволи лесно да регулирате, колко ситно да мели. Така ще можете да приготвяте кафе по много различни начини с най-високо качество. Повечето кафемелачки имат много ефективни ножове. Следователно това е много изгодно решение за тези, които биха искали да използват това оборудване редовно.

Различни видове кафемелачки

ръчна кафемелачка

Ръчната кафемелачка със сигурност е прародител на кафемелачките, с времето тя е претърпяла много трансформации, които са я превърнали в модерен уред в пълно съответствие със съвременния свят.

Основното предимство при използването на ръчна кафемелачка, е че има нулево въздействие върху вашата консумация на енергия. Освен това имате възможност да я вземете навсякъде със себе си и следователно да имате прясно смляно кафе, където и да пътувате. Най-големия недостатък е малкото количество кафе, което можете да смелите, и времето, което отнема!

електрическа кафемелачка

Електрическата кафемелачка е много по-сложна от ръчната. Тя ви позволява да смилате по-голямо количество кафе за кратко време. Това определено е предимство пред ръчната кафемелачка.

Освен това смляното кафе е много по-фино, отколкото при използването на ръчен модел.

Въпреки, че с помощта на електрическа кафемелачка можете да мелите големи количества, препоръчително е да смилате малко количество периодично, за да запазите аромата на кафето.

Важно е също да се отбележи, че електрическите модели са в повечето случаи по-скъпи от ръчните. 

Как да изберете най-добрия модел?

За да бъдете успешни в избора на кафемелачка е от съществено значение да знаете основните критерии, които да проверите. Първият критерий е способността на машината за хомогенно и фино смилане, така че кафето ви да има интензивен аромат. 

Машината също трябва да бъде многофункционална и да предлага различни нива на смилане. Идеалния вариант е да закупите кафемелачка, която може да се чисти много лесно. Важно е да знаете, че употребата на почистващи препарати не се препоръчва, защото може да промени вкуса на кафето.

Важно е да изберете здрава и безшумна машина, но по-важното е да изберете кафемелачка според вашите нужди. Ножовете трябва да са добри, ако искате да мелите всякакъв вид кафе, както и други продукти, ядки например. При избора на кафемелачка, трябва да се обърне специално внимание и на формата на ножовете. Тези, които са плоски са най-бързи, докато ножовете, които са с конусна форма не са толкова ефективни.

При избора на кафемелачка трябва да се вземат предвид и материалите, които са използвани за производство й. Препоръчително е да изберете модел с корпус от неръждаема стомана, защото тя е по-устойчива от пластмасата. Също трябва да се отбележи, че тези с керамични остриета са по-трайни и имат способността да мелят повече кафе, от колкото стоманените ножове. Необходимо е също така да се вземе предвид наличието на дозатор. Това може да е от съществено значение, когато става въпрос за кафемелачка с голям капацитет.

как да използвате мелачка за кафе

Как да използвате електрическа кафемелачка?

Първото нещо, което трябва да направите преди да използвате кафемелачка, е да настроите фиността на кафето според предпочитанията си и според вашата кафемашина. След това поставете кафето на зърна в предназначения за това контейнер. Отделението за зърната често е снабдено с капак за безопасност. И накрая, просто трябва да следвате инструкциите на безопасна употреба на производителя, за да стартирате кафемелачката. Някои модели се стартират след затварянето на капака, докато при други модели просто трябва да натиснете отделен бутон за стартиране.

Ако обичате еспресо може да видите кои са най-добрите еспресо машини.

Поддръжка

Това е нещо, което не трябва да се пренебрегва. Поддръжката на вашата кафемелачка е гаранцията за осигуряването й на дълг живот. Важно е да знаете, че тези устройства, независимо дали са ръчни или електрически, не обичат вода и още по-малко използването на почистващи препарати, независимо дали са отвътре или отвън.

По-голямата част от времето забърсването с кърпа ще е достатъчно, за да се осигури оптимална поддръжка. Моделите, които се разглобяват лесно позволяват по-прецизно почистване.

Ако използвате електрическа кафемелачка да смелите на нещо различно от кафе, не забравяйте да я почистите всеки път, когато я използвате, за да гарантирате основната функция на вашето устройство, която е да мели кафе!