Кафеавтомат: Мнения и избор на най-добър модел

Покупката на кафеавтомат може да е скъпо удоволствие, но начина на приготвяне на топла напитка е доста по-различен. Освен улесненията предлагащи от машината, тя също е по-екологична сравнение с моделите с капсули. Автоматичните кафе машини вече не са резервирани само за по-заможните домакинства и стават все по-популярни с всеки изминал ден.

За да предложат добро качество, производителите са се ангажирали с улесненото им използване. С добавяне на екрани, сензорен контрол, автоматично приготвяне и дори гласов сигнал те достигат най-лесен начин за приготвяне на топли напитки.

Еспресото например се получава чрез инжектиране на вода под налягане (в идеалния случай между 15 и 19 бара) след прясното смилане на кафето. Прясно смлени кафе зърна предлагат несравним аромат и вкус. Също така, много от кафеавтоматите са оборудвани за приготвяне на млечни напитки.

10-те най-добри кафеавтомати

Преди покупката изборът е труден, а мненията за различните модели са многобройни. Затова е от съществено значение да знаете вашите нужди и желания.

Delonghi, Jura, Krups, Philips, Saeco. Всички тези марки предлагат кафеавтомати с вградена мелачка, променливи функции и цени. От по-обикновени модели до висок клас, а цените варират средно между 500 лв до над 4000 лв. 

За да ви помогнем да изберете вашия кафеавтомат, ние предлагаме да разгледате нашите мнения за 10 най-добри кафеавтомати. Можете също да се консултирате с нашето ръководство за закупуване, което се намира веднага след списъка.

1. Кафеавтомат Philips EP5331/10 Серия 5000

Кафеавтомат филипс EP533110 Серия 5000
Виж цената

Серията Philips 5000 е много елегантен кафеавтомат. Тясната му форма му позволява да намери своето място в повечето кухни.

Ежедневната му употреба е особено проста благодарение на интуитивния екран и страничните бутони. А неговите контейнери отговарят на очакванията дори на най-взискателните:

Макар и компактна, тази машина може да побере до 1,8 литра вода и 250 грама кафе на зърна.

Много лесен за използване, всички отделения са директно достъпни: контейнер за кафе, резервоар за вода, за да улесните живота си!

Този кафеавтомат ви позволява да правите 6 различни напитки на базата на кафе и мляко, които могат да бъдат персонализирани по изключително прост начин (Филтрирано кафе, Еспресо, Американо, Капучино, Латте, Макиато, както млечна пяна и чай).

Машината е с изискан дизайн, съставена е от лъскав черна корпус, подчертани хромирани части и държач на табла от лъскава полирана неръждаема стомана.

 • Бутон ВКЛ / ИЗКЛ
 • Автоматично изключване.
 • Бутони + LCD екран за проста и интуитивна употреба.
 • Кафеавтомат има програми за 6 напитки, 4 от които имат директен достъп. Всички те могат да бъдат персонализирани в профил на напитка, като зададете интензивността, дължината и температурата (3 различни температури) за всяка напитка.
 • Подвижният контейнер за мляко гарантира приготвянето на висококачествена млечна пяна за уникално Macchiato.
 • Предварително овлажняване на кафеената основа.
 • Подвижна дюза за приготвяне на чай (също и на млечни напитки).
 • Група за варене, подвижен резервоар за вода и тава за тавичка за отичане.
 • Възможни настройки: 5 интензитета на кафе, 3 температурни нива и различна дължина на кафето.
 • Керамична мелачка с 5 нива на фино смилане на кафето.
 • 1 или 2 чаши едновременно, късо или дълго кафе
 • Чучурите за кафе са регулируеми на височина до максимум 14,5 cm.
 • Кафеавтомата е съвместим с филтърни касети Aqua Clean.
 • Възможност за зареждане на само една доза смляно кафе наведнъж, в противен случай рискувате да повредите машината!

2. Автоматична кафемашина Saeco Lirika Plus RI9841/01

Автоматична кафемашина Saeco Lirika Plus RI9841/01
Виж цената

SAECO Lirika Plus е автоматична кафе машина, благодарение на която ще имате много възможности. С различните видове напитки, обем и добрата интензивност ще бъдете удовлетворени.

Машината е фокусирана върху професионалното приготвяне на кафе. Ще имате възможността да се насладите на еспресо с прясно смляно кафе. Също така ви позволява да  избирате между различни видове напитки, сред които са тези, които са на основата на прясно мляко.

SAECO Lirika Plus е подходяща за използване с кафе на зърна. Резервоара за вода е подвижен като капацитета му е 2,5 литра. Разполага също с вградена мелачка, дюза за пара и интуитивен вграден екран.

 • Подвижен резервоар за вода с вместимост 2,5 литра.
 • Отделение за кафе на зърна 500 гр.
 • Позволява да се приготвят различни видове напитки.
 • Притежава вградена кафемелачка.
 • Включва интуитивен вграден екран за по-добро управление.
 • Възможно е да се приготви лате макиато.

3. Кафеавтомат Krups Espresseria Automatic EA810B70

Кафеавтомат Krups Espresseria Automatic EA810B70
Виж цената

Кафе машината Espresseria Automatic EA810B70 е машина с резервоар за вода до 1,7 литра вода. Моделът има свързана мощност на натоварване от 1400 W и може да се използва със смляно кафе и с на зърна. Това е кафеавтомат, ценен от потребителите поради неговото удобство и лекота на използване.

Тежи по-малко от 8 килограмa, а корпуса е изцяло от пластмаса. Това дава възможност за лесното и безпроблемно местене на машината.

Максималното налягане на тази кафе машина е 15 бара. Има три нива на температура, 3 нива на смилане и отделение за кафе на зърна с капацитет 260 гр. За повечето потребители машината е практична и модерна.

4. Кафеавтомат Jura ENA8

Кафеавтомат Jura ENA8
Виж цената

Това е едно от най-доброто оборудване за приготвяне на кафе. Jura ви предоставя кафеавтомат с високи стандарти за производителност. Това е превъзходна машина, изключително ефективна! Много ефикасна по отношение на екстракцията, също е в състояние да извлече всички масла и всички аромати, необходими за създаването на божествено еспресо. 

Също така можете да използвате кафе на зърна или смляно, в зависимост от вашите предпочитания. И като всички модели на Jura, това е изключително надеждна машина, която рядко се чупи. Трябва да имате предвид обаче, че тя изисква периодична поддръжка. 

С лесен за използване бутони и дисплей, Jura ENA8 ще ви позволи да приготвите 10 различни напитки само с едно докосване. Освен това имате възможност да персонализирате кафетата си.

5. Автоматична кафе машина De’Longhi Autentica ETAM 29.620 SB

Кафеавтомат Delonghi
Виж цената

Този уред е автоматична машина за кафе в сребристо покритие с регулируема дюза за пара. Благодарение на добрата функционалност на тази машина можете да спестите значително време. Само трябва да следвате инструкциите на екрана за бързото приготвяне на вашето кафе.

Хората, които вече са я изпробвали знаят, че това е модел, които си заслужава инвестицията. Разполага с различни автоматични функции, като автоматично изключване, звуково алармиране, енергоспестяващата програма и автоматичната програма за отстраняване на котлен камък.

6. Кафеавтомат Krups Evidence EA891C10

Кафеавтомат Krups Evidence EA891C10
Виж цената

Krups Evidence е кафеавтомат, който отговаря на изискванията за качество и скорост, търсени за този вид домакински уреди. 

Това е автоматична машина за кафе, благодарение на която можете лесно да приготвите 15 различни топли напитки без да губите време.

Машината има много функции, включително интуитивен OLED контролен панел, прецизно управление, както и 3 температурни нива. Също така можете да избирате финността на смилането, която искате от вградената мелачка. Кафе машината може да запази любимите ви настройки, за да ви даде най-добрата напитка за вас.

Що се отнася до останалите практични функции, няма да останете разочаровани. Компактният размер на кафеавтомата например го прави лесен за използване. Тази лекота се подсилва от интуитивния му контролен панел, който много потребители оценяват. Резервоарът му за вода е с капацитет 2,3 литра и 260 грама отделение за кафе на зърна.

7. Кафеавтомат De’Longhi Dinamica ECAM 350.55.SB

Кафеавтомат De’Longhi Dinamica ECAM 350.55.SB
Виж цената

Това е кафе машина, която работи както с кафе на зърна, така и със смляно кафе. Разполага с резервоар за вода с капацитет 1,8 литра. Предлага различни нива на настройки, които ще ви позволят да приготвяте 10 вида кафе. Освен това, можете да правите две напитки по едно и също време, което добро предимство пред много други модели.

Този кафеавтомат Delonghi е напълно автоматична кафе машина, благодарение, на която ще можете да правите всякакви кафета. От еспресо до капучино и още много други възможности, които машината предлага.

Също като повечето потребители изразили мнението си за тази кафе машина в интернет, оценяваме нейното удобство и лекотата на използване. Кафаевтомата предлага много възможности по отношение на аромата и интензивността на кафето. Направете го такова, каквото го желаете, независимо дали силно или слабо.

8. Кафеавтомат Automat Melitta Barista TS Smart

Кафеавтомат Automat Melitta® Barista TS Smart
Виж цената

Melitta е страхотна автоматична кафе машина, която ще пести вашето време. Тя има много предимства, предлага компактен и минималистичен дизайн, както и необичайна лекота на използване.  Свежестта на смляното кафе зърна от този кафеавтомат не може да се опише с думи.

С безплатното приложение Melitta Connect можете лесно да управлявате машината директно от вашия смарт телефон.

В него ще намерите съвети за употреба, както и 21 напитки, които да приготвяте само с едно докосване на екрана. Петте нива на температура винаги ще са от полза, когато става въпрос за приготвяне на качествени напитки.

Благодарение на интуитивния си контролен панел с LED екран, ще се възползвате изцяло от добрата функционалност на устройството. За да изберете интензивността или да премахнете котления камък е нужно само да следвате инструкциите на машината, да натиснете бутона и да изчакате.

9. Кафеавтомат DeLonghi Magnifica S

DeLonghi Magnifica S
Виж цената

De’Longhi Magnifica S позволява да пестите време и в същото да не губите ароматите на вашата напитка. Имате възможността да приготвяте много гладко капучино и качествено лате макиато, благодарение на класическата млечна пяна.

Много потребители оценяват лекотата на използване на машината, както и интуитивния ѝ екран и прецизен контрол.

Ефективността на вградената мелачка с 13 различни настройки на мелене е също точка, по която оценката ми потвърждава тези на потребителите, които са използвали тази кафе машина. De’Longhi Magnifica S предлага интелигентна система за приготвяне на кафе при перфектна температура.

10. Най-добрият бюджетен кафеавтомат Melitta Caffeo SOLO

кафеавтомат Melitta SOLO
Виж цената

Насладете се на страхотно еспресо в комфорта на вашия дом, по всяко време на деня или нощта с Melitta Solo. Тази марка е овладяла изкуството за приготвяне на кафе като това за вас ще бъде добре дошло директно от вашия кухненски плот.

Оборудванa е регулируемa мелачка с 3 нива и контейнер за кафе с капацитет за съхранение 120 грама. Контейнера за вода също е с капацитет само 1,2 литра, но да не забравяме, че това е модел предлагащ превъзходно еспресо на доста конкурентна цена.

Вие и вашите гости ще можете да се насладите на уникално еспресо по всяко време. Определено ще има причина да ви завиждат, когато видят красивата външност на машината.

Какво е кафеавтомат?

Това е електрически уред, използван за бързо и улеснено приготвяне на кафе богато на аромат. Машината упражнява силно налягане с нагорещена вода върху кафето за няколко секунди.

Следователно, с кафеавтомат може да получите интензивно и плътно кафе, също както в кафенета. В зависимост от модела на устройството, някои използват капсули, докато други изискват използването на смляно или кафе на зърна.

Какви са разликите с конвенционалната машина за кафе?

Разликата изглежда очевидна: едната е автоматична, докато другата е ръчна. И все пак има много други аспекти, които ги разграничават и които е добре да се вземат предвид.

Кафеафтомат или наричан още „автоматична кафе машина“ срещаме в домакинствата вече повече десет години. Автоматичният му характер се дължи на факта, че имате само една задача за изпълнение, а тя е да натиснете бутона. Машината ще се погрижи за всичко останало – от пускането на кафето до сигнализирането за готовата топла напитка. 

Има няколко вида, но често той има собствена кафемелачка или изисква специални капсули. Докато при класическата кафе машина се изисква ръчно усилие от ваша страна. Затова трябва да се погрижите сами за кафето си.

Предимства на кафеавтомата?

Тези, които разполагат с класическа кафе машина най-вероятно няма лесно да променят начина на приготвяне на кафе. Въпреки това, един кафеавтомат може да им предложи много повече предимства, отколкото си мислите. Всъщност, той улеснява не само използването на факта, че всичко е автоматично, и следователно, това, което трябва да направите, е да натиснете един бутон. Но също така и най-вече, защото ви позволява бързо да приготвите кафето си, докато правите други неща.

Всъщност подготовката обикновено отнема минута. Що се отнася до разнообразието от напитки, при кафе машините с капсули можете да промените аромата, когато поискате, само като смените капсулите! 

В зависимост от вашия вкус, можете лесно да приготвите кафето си и без много усилия. Освен това автоматичната кафе машина не изисква специални умения. Обърнете внимание, че ръчната кафе машина изисква известни знания за нейната употреба!

Видове автоматични кафе машини

Автоматичната кафе машина не идва само в една форма. Всъщност има три вида, които се включват в тази група. Напълно автоматичната машина е лесна за употреба. Този вид ви позволява да спестите максимално време и физически усилия. Единственото, което трябва да направите, е да натиснете бутон, за да си направите кафе. Тя ще се погрижи за целия процес, но при някои напитки ще трябва и вашата намеса.

Що се отнася до машина тип кафеавтомат, можем да кажем, че става въпрос за по-високо ниво в сравнение с тази, която се нарича напълно автоматична. 

Тази може да стигне до изпълнение на всички задачи, необходими за вашето кафе. Все пак, ако имате кафеавтомат ще трябва да добавяте консумативи, но за приготвянето на вкусно капучино ще е нужно само да изберете опцията на екрана. От там машината ще се погрижи за смилането, приготвянето, докато самото кафе не бъде в чашата. 

Полуавтоматичната машина е много подобна на напълно автоматична машина. Единствената разлика е, че с последната вие ще трябва да решите кога машината да спре да подава кафе. 

И тук става ясно, че е най-изгодно инвестирането в кафеавтомат. По принцип той предлага функции, които са напълно автоматизирани и ви дава не само контрол, но и удобство при цялата подготовка.

Защо да купите кафеавтомат?

Автентични аромати

Използването на кафеавтомат наистина има много големи предимства, особено по отношение на вкуса на полученото кафе. На първо място, трябва да знаете, че кафето запазва всичките си аромати по-добре, когато е още на зърна.

И благодарение на вградената кафемелачка на кафеавтомата, ще се насладите на кремообразна и ароматна чаша кафе веднага след смилането на кафето.

В допълнение към това, имате богат избор от висококачествено кафе, независимо дали то е 100% арабика, черно, органично, италиански смеси или безкофеиново и ароматизирано.

Интересни функции

Инвестирайки в кафеавтомат вие сте сигурни, че ще се насладите на чашата кафе, която ще ви зарадва най-много.

Всъщност това е устройство, което предлага набор от много практични настройки и програми, позволяващи да направите напитка точно по ваш вкус.

Ето защо, независимо дали сте голям почитател на класическото кафе, ристрето, еспресо, лунго, макиато, лате или капучино, този уред ще задоволи всичките ви желания.

Освен това количеството приготвена напитка е много по-голямо в сравнение с приготвената с конвенционална машина за еспресо. която използва филтри, предназначени за приготвяне на малки чаши.

машина за капучино

Как да изберем добър кафеавтомат?

Вариантите


Можете да намерите голямо разнообразие от кафеавтомати с различни опции и функции, които ще намерите за полезни. Автоматичните устройства със сигурност са най-практичните.

По този начин потребителят вече няма да е необходимо да коригира количеството кафе, подходящо за една чаша, за разлика от използването на стандартна машина, която изисква повече работа. 

В допълнение, кафеавтомата е особено препоръчителен за тези, които обичат да разнообразяват, защото позволява двойно приготвяне на всеки вид кафе.

Определени функции като мелачка за кафе на зърна, отделение за мляко, изборът на дължината на кафето също са съществени точки, които могат да повлияят на вашия избор. Разбира се, винаги е по-добре да имате екран, за да улесните контрола на устройството и избора на програми.

Всъщност, повечето кафеавтомати предлагат различни предварително зададени програми за по-лесно приготвяне на еспресо, чай, горещ шоколад и други.

Ако имате полуавтоматично устройство, можете да предпочитате функцията за запаметяване на рецептата, за да улесните следващите си приготовления.

А за практичност има машини, оборудвани с нагреватели за чаши, автоматична функция за дозиране на кафе или сервиране на две чаши едновременно. 

Функцията за автоматично изключване също е много популярна, особено за модели, позволяващи приготвянето на голямо количество кафе (събрано в кана например).

Дизайн

Днес производителите на автоматични кафе машини не се задоволяват само със създаването на качествен продукт, който да предлага добро кафе на потребителите. Всъщност те правят всичко, за да привлекат клиентите от пръв поглед, като им предлагат красиви машини, проектирани в по-атрактивни форми и цветове.

Дизайнът е съвсем по-различен от този на традиционната кафе машина, направена в кубична форма, със стоманен корпус и много просто пластмасово покритие. Така че сега имате богат избор от модели с дизайн кръсящ кухнята или офиса.

Кафемашините Delonghi обаче са най-известните с класическия си дизайн. Проектирани в кубична форма и трезви цветове като сиво, черно и бяло. Те са особено подходящи за тези, които предпочитат ефективността на автоматична кафе машина с мелачка.

Освен Delonghi, има други марки, които предлагат кафеавтомати с по-сложен и заоблен дизайн. А за хората, които търсят нещо по-модерно или желаят да подобрят устройството си на всяка цена, препоръчваме кафеавтомат Jura. Фирмата предлага модели с перфектно обработени линии, дори на задния капак. А използването на качествени материали се забелязва лесно.

От страна на почистването трябва да сте сигурни, че вашият кафеавтомат е снабден с разглобяващи се аксесоари, за да се гарантира по-основна поддръжка. Това е много важно, защото от това зависи дългият живот на машината, както и качеството на кафето.

Повечето автоматични кафемашини имат система за ръчно почистване, докато някои модели, като машините Tassimo, имат автоматична система за почистване, използващи таблетки.

приготвяне на кафе

Как да поддържате вашия кафеавтомат?

Какво да правя


Уверете се, че резервоарът за вода винаги е празен, ако уредът няма да се използва за дълъг период от време. Същото важи и за контейнера с кафето на зърна.

Ако е възможно, винаги използвайте филтрирана вода, за да предотвратите бързото натрупване на котлен камък.

Избягвайте да поставяте машината твърде близо до печка, за да не рискувате да я повредите.

Почистване

В идеалния случай почистете вашата кафе машина след всяка употреба. Използвате устройството с чиста вода за няколко минути. Резервоарът за вода и филтърът могат да се мият в съдомиялната машина. 

Можете да използвате почистващ препарат веднъж месечно, за да премахнете мастните отлагания. Също така, не забравяйте да почистите дюзата за затопляне на мляко с вода и веро.

Почистване на котлен камък

Редовната и интензивна употреба на кафе машината изисква седмично премахване на натрупалият се котлен камък. За това силно препоръчваме използването на бял оцет, тъй като той е разяждащ. Също така гел или таблетки за почистване на кафе машини са най-препоръчителните за този тип уреди. Напълнете резервоара за вода, в който ще добавите и препарата. Оставете машината да работи, докато налепите изчезнат напълно.