Най-добрия принтер за вашия дом или офис

Не знаете какъв принтер да купите? А в също време се нуждаете от малък, многофункционален и качествен принтер? 

Вие сте на правилното място! Ние направихме проучване и сравнявайки много марки и модели създадохме списък с най-добрите принтери на пазара.

 Ще намерите от многофункционален лазерен принтер с wifi връзка, до лазерен принтер със скенер. За някои от модели сме обавили и тонер касети, за да ви улесним в търсенето.

Кой е най-добрия принтер?

Какво трябва да има най-добрия принтер? Ние ви препоръчваме да вземете такъв с Wi-Fi свързаност и цветен печат, въпреки че ако е за офис най-вероятно ще притирате доста в черно и бяло. 

Трябва да имате предвид, че не винаги най-добрият многофункционален принтер е най-скъпият. Всичко зависи от това за което ще го използвате.

Лазерните модели са по-добри за печатене на стотици страници, но ако няма да принтирате толкова много не си струва да инвестирате много пари за такъв модел.

По-долу сме подготвили списък с различни модели, някои отговарят за обикновени домашни нужди, други за по интезивно приниране удобни за нуждите на офис.

Принтер HP OfficeJet 6950

Принтер HP OfficeJet 6950

Тонер касета за HP OfficeJet 6950

Принтер HP Officejet е модел, който има най-доброто съотношение цена/качество. Предлага много функции, тонер касетите му са евтини, принтира бързо и работи с качеството, което можете да очаквате от скъп принтер, което въобще не е зле за цената, на която се предлага.

HP твърдят, че скоростта на монохромното принтиране на OfficeJet 6950 е 29 страници в минута, а цветното принтиране е 24 страници на минута. Това са данни, които компаниите дават, след принтиране на обикновен текст. Всъщност, това което ни интересува е да знаем колко бързо се справя с истински документи. 

Многофункционален принтер Canon Pixma MG2550s

Принтер Canon Pixma MG2550s

Ако имате нужда от лесен за използване многофункционален принтер, Canon Pixma MG2550S ще е най-добрият вариант за вас. С едно устройство ще можете да печатате, сканирате и правите фотокопия. Разбира се, не може да очаквате професионални резултати или WiFi свързаност, но този модел е с голяма ефективност в бързината и качеството на печат.

Освен това Canon Pixma MG2550S е евтин мастиленоструен принтер с евтини касети, което го прави идеален за домашна употреба.

С функцията за автоматично включване, принтерът ще е в готовност и ще включи процеса на печат, когато изпратите поръчка за принтиране, по този начин той спестява енергия.

Имайте предвид, че този принтер както повечето модели не включва кабел за връзка с компютър. Ако решите да го купите, не забравяйте да добавите и кабел в поръчката. Трябва ви кабел за принтер USB А – USB B може да го видите тук.

Принтер Brother MFC-J3930DW

Принтер Brother MFC-J2330DW

С този принтер от Brother имате директен достъп до уеб сайтове по подразбиране като Facebook, Picasa, Dropbox, OneDrive и други. Ипозвайки сензорния екран можете да принтирате и да сканирате лесно и удобно.

Можете да го използвате с всичките си устройства – компютрър, смартфон или таблет. С WiFi връзка и множество мобилни приложения за Айфон и Андроид, като Apple AirPrint, iPrint & Scan, Mopria Print Service, Brother Print Service и Google Cloud Print. Като цяло WiFi връзката и комуникацията с мобилните устройства е много бърза и проста.

Това е принтер, на който можете да разчитате. Той се адаптира към темпото, от което се нуждаете, с черно бял режим можете да принтирате временно в монохром, ако някои от цветните касети са изчерпани. Тази функция е винаги в полза за да се справите с неотложната работа без да се налага да я отлагате. А с автоматичния двустранен печат можете да намалите консумацията на хартия.

Принтер HP Deskjet 2630

Принтер HP Deskjet 2630

Този модел е идеален, ако ви трябва многофункционален принтер, с който да принтирате цветни страници в къщи, но ако ви трябва за активно ежедневно принтиране ви препоръчваме Brother MFC-J3930DW или Epson WorkForce Pro. Смятаме, че за офис те са по-добри в това отношение. 

HP Deskjet 2630 е безжичен модел с wifi-direct връзка, което означава, че не е необходимо да бъде свързан към рутера за да можете да го използвате. Ако желаете можете да го свържете директно към вашето устройство. Този е евтин принтер, но трябва да кажем, че а качеството на изображението е добро за тази цена.

Този принтер е All-in-One, което означава, че има функции принтиране, сканиране и копиране. Освен това предлага функцията двустранно печатане и Wi-Fi връзка, както ви споменахме по-горе. 

Като обобщение за този принтер можем да кажем, че цветът е ярък, жив и наситен. Това е, което повечето потребители като нас търсят, особено когато става въпрос за домашна употреба.

Epson WorkForce Pro WF-C5710DWF

Epson WorkForce Pro WF-C5710DWF

Ако търсите по-професионален принтер, да работи бързо и качествено, така че да отговаря на обема на работа в натоварен офис, тогава ви препоръчваме Epson WorkForce Pro

Да, този модел струва повече от другите принтери в нашата класация, но ако това, което искате е прецизна многофункционална машина цената си заслужава. Всъщност ще видите най-неутралните цветове, които сте виждали някога от принтери от този тип.

Ако трябва да принтирате важни документи, несъмнено ще бъдете доволни. Принтера е 4 в 1 – автоматично двустранно печатане, копиране, сканиране и изпращане на факс. В сравнение с други модели, този принтер WorkForce Pro WF-C5710DWF има много надежно принтиране със скорост 34 страници на минута.

Какво е многофункционален принтер?

В допълнение към принтирането този вид принтери предлагат и функции като фотокопиране, сканиране и в някои случаи дори и изпращане на имейл.

Повечето имат Wi-Fi свързаност, така че можете да принтирате от няколко компютъра или лаптопа, както и от таблети или смартфони. 

Някои многофункционални принтери имат и автоматично подаващо устройство в горната си част, което винаги е много полезно за сканиране и копиране на различни документи с много страници. 

Как да изберем многофункционален принтер?

принтер

Първо трябва да знаете колко ще принтирате и ще го използвате ли всеки ден? Ще принтирате ли цветни страници? Тези фактори са от съществено значение за избора между лазерен или мастиленоструен принтер.

Ако ще имате значително голям капацитет на принтиране, винаги препоръчваме лазерен мултифункционален модел, въпреки че по отношение на цената мастилените принтери са по-евтини, в дългосрочен план тонер касетите на лазерните са по-изгодни, ако печатате повече от 1500 страници на месец.

Какво е мастиленоструен принтер?

Мастиленоструйния принтер е много универсален. Той е добър в обработването на документи с много текст, но също е много подходящт за принтиране на снимки.

Работи тихо, а също така заема по-малко място на бюрото от лазерните модели. 

Въпреки това консумативите за мастиленоструйните модели са по-скъпи от тези на лазерните принтери. Ще ви струва повече на разпечатана страница, отколкото бихте платили, ако използвате лазерен. Това не винаги е задължително, особено при масленоструйните модели пригодени за бизнес, но като като цяло те струват по-малко като цена на устройството, а повече в дългосрочен план. 

Предимства на мастилния принтер

мастиленоструен принтер
 • По-добро качество на изображението, ако ще принтирате снимки, както и ако търсите най-високо качество, определено имате нужда от мастиленоструен принтер.
 • По-ниска цена на устройството, мастилените принтери са по-евтини от лазерните.
 • Отпечатвайки на различни видове хартия, гланц, с текстура и др.
 • Не се нуждаят от време за загряване.
 • Като цяло са по-малки, по-леки и по-лесни за поддръжка от лазерните.

Недостатъци на мастилния принтер

 • Mастилoто e на водна основа, така че са по-податливи на течни повреди
 • Касетите с мастило се нуждаят от често почистване и с неправилна подръжка съществува риск от засъхване.
 • Принтират по-бавно от лазерните принтери.
 • Тъй като са проектирани за средно ниски обеми на работа, тавите за хартия са по-малки и обикновено капацитета им не надвишава 100 листа за зареждане.

Какво е лазерен принтер?

Лазерните принтери са перфектни, когато става дума за отпечатване на много плътен черен текст. Въпреки че тонер касетите не са много евтини, с всяка една от тях ще принтирате много повече страници, отколкото пор мастиленоструйните, така че всяко принтиране с лазерен принтер излиза по-евтино. 

Този тип обаче са по-големи и шумни от мастиленоструйните принтери и ще заемат повече място на бюрото ви. Въпреки че могат да принтират добри графики и таблици, цветните лазерни принтери не са много добри при принтирането на снимки.

Предимства на лазерните модели

лазерен принтер
 • Те са по-бързи от мастилните: Ако трябва да принтирате много копия, ще забележите разликата.
 • По-добри резултати при отпечатването в черно бяло: Ако това, което ще печатате са главно текстове, документи и фактури без съмнение ви е необходим лазерен.
 • В дългосрочен план те излизат по-евтини: Лазерните принтери, въпреки че са по-скъпи първоначално, тонерите им отпечатват повече страници и не губят съдържанието си, така смятано в дългосрочен план те са по-евтини.
 • По-големи тави за хартия: Това са принтери с голям обем на работа, повече от 2000 страници на месец, затова много от моделите имат тави с от 500 до 1000 листа.

Недостатъци на лазерните модели

 • Нуждаят от време за загряване, което е около 30 секунди в зависимост от модела.
 • Въпреки че тонер касетите са по-евтини в дългосрочен план, първоначалната цена на устройството може да е малко висока.
 • Не може да се използват различни видове хартия с текстура.
 • Лазерните принтери могат да обработват прости графики или изображения, но те не са предназначени за отпечатване на фотографски или качествени изображения.
 • Въпреки че има компактни лазерни принтери, повечето принтери с по-големи, по-тежки и по-обемисти от мастилено-струйните.

Друго от нещата, които се гледат най-много при закупуване на принтер, е свързаността. Заобградени сме с бързо развиващи се технологии, затова е важно да има WiFi връзка.

мултифункционален

Трябва ли да е мултифункционален?


Без съмнение, закупуването на устройство от този вид “Всичко в едно” ще ви спести купуването на още отделни устройства.

Сканирането се извършва доста лесно, затова все по-малко потребители избират да купят и отделен скенер. Повечето мултифункционални принтери имат сканиращи платформи, което е добре за сканиране на документи, копиране и изпращане на директни имейли. Все пак наличието на автоматично подаващо устройство прави сканирането на няколко страници наведнъж много бързо. И понеже работи добре, все повече потребители предпочитат тази функция да е налична при избора на нов принтер.

Поддръжка

Повечето принтери, включително мултифункционалните, изискват малко поддръжка, ако ги използвате редовно, тъй като касетите пускат мастило, ако е необходимо. В случай, че не го използвате често, може да се наложи да използвате софтуера за почистване, което в крайна сметка ще харчи малко повече мастило.

Някои принтери като Epson имат технологии, които следят, диагностицират и коригират проблеми като задръствания на главите по време на печат. Предимство в мастилените програми като тази, която видяхме преди, е, че изхабеното мастило няма разходи.