Най-добрия проточен бойлер за вашия дом

Проточен бойлер, който работи на електричество е най-евтиния вариант за всички собственици на жилища, които искат да модернизират дома си.

Както при газовите проточни бойлери, електрическите също ще ви помогнат да спестите пари от сметката за ток и при нужда ще ви осигурят постоянна топла вода без ограниченията на резервоар.

Независимо дали живеете сами в малък апартамент или в голям дом с няколко бани, има проточни бойлери, които да стават за всякаква употреба! Също като водопроводни експерти ние направихме проучване, за да ви помогнем да намерите подходящия за вас модел.

Създадохме списък с най-добрите модели, избирайки ги по най-продавани, с най-добро качество и най-добрите цени.

гореща вода от проточен бойлер

Какво е проточен бойлер?

По принцип, загряването на топла вода в повечето домакинства се извършва от стандартен бойлер, който се намира в банята в повечето случаи. Този бойлер има определено количество топла вода, измерено в литри. Резервоарите им варират между 100 и 200 литра за големи семейства.

При ремонт или пристройка на къщата, доста често се оказва невъзможно или доста сложно да се прекарат тръби за топла вода в дадено помещение. Ако студената не е проблем, просто прекарвате тръбите и сте готови, но липсата на топла вода остава проблем, което ще трябва да се реши, без да се инвестира прекалено много.

Проточен бойлер е идеалното решение на такъв тип проблем. Просто трябва да имате студена вода и електричество близо до мивката. На този тип бойлер му е нужно малко място, остава дискретен и е лесен за монтиране. Поради сравнително малкия му размер можете да го скриете под мивката, от където ще ви снабдява с топла вода.

Проточния бойлер ще загрява водата само при поискване, когато пуснете червения кран, автоматично се задейства загряването на водата. Така консумацията на електричество е само когато използвате топла вода. Процесът на загряване е много бърз, съпротивлението се загрява бързо и само след няколко секунди имате гореща вода.

1. Проточен бойлер TESY IWH 80 X02 IL

Бойлер Tesy IWH 80 X02 IL

TESY е един от най-големите производители на отоплителни уреди за българския пазар. Благодарение на дългогодишен опит произвежда висококачествени продукти, включително електрически бойлери за цялата къща.

Този модел TESY IWH 80 X02 IL е проточен бойлер, компактен и надежден, с дебит на топла вода при температура 25°C 4.6 литра / мин.

Той предлага безкрайно снабдяване с вода, но винаги само, когато се нуждаете от нея.

TESY е с мощност 8000 W, с подобрена устойчивост и минимална загуба на изчакване.

Той има предпазител за защита на електрическата верига 40 А, диаметър на вх./изх. тръба: 1/2″ и размери [В х Ш х Д]: 20 x 13 x 7,6 см.

2. Проточен бойлер Kospel PPE2

Електрически проточен бойлер Kospel PPE2

Kospel също произвежда висококачествени електрически проточни бойлери и този не е изключение. Той е малко по-скъп от другите модели, но това е така, защото е един от най-добрите и най-мощните в бранша.

Това е чудесна инвестиция за всеки, който търси бойлер за целия си дом или за търговско помещение.

Kospel PPE2 както и други модели от тази марка, има цифров дисплей, който показва температурата и бутон за регулиране между 30 и 70°C.

Той има максимален дебит за загряване на вода до 11.6 литра в минута, но това все пак зависи от началната температура на водата. Трябва да имате предвид,че тези данни ще варират през зимата и лятото.

Този модел предлага температурна памет, която може да помни различни температури на водата, като за кухня, вана и душ например. Той се предлага със 5 години гаранция, така че няма от какво да се притеснявате.

3. Проточен бойлер Kospel Amicus

Електрически проточен бойлер Kospel Amicus

Този модел е много малък електрически проточен бойлер, но това не е доказателство за неговите възможности. Той има средно висока мощност, което ще ви спести пари с течение на времето. Той е универсален и добър както за мивка така и за баня.

проточен бойлер

Той има максимален дебит 2.9 литра в минута, а нагревателни елементи са медни, което осигурява дълъг живот и устойчивост на уреда. Той има регулиращ се клапан за настройка на температурата и потока на водата.

Този проточен бойлер, както останалите продукти на Kospel има 5 години гаранция.

4. Проточен бойлер за мивка и баня Елдом 72486C

Проточен бойлер за мивка и баня Елдом 72486C

72486C модел на Елдом, е и един от най-добрите варианти за електрически проточни бойлери за мивка или баня. Това означава, че Елдом произвежда добри продукти и е спечелил мястото си в този списък.

Малките му размери го правят идеален за апартаменти, където пространството е ограничено и проточни бойлери на газ не са за препоръчване.

Той е от енергиен клас А и предлага безотказно гореща вода за мивка или баня.

Елдом 72486C има терморегулатор, с който можете лесно да регулирате желаната температура на водата. Има максимална мощност 6500 W, както и защита против прегряване .

Модела на Елдом има светещ захранващ прекъсвач и защита против поражение от ток.

5. Проточен бойлер за мивка Relax

Проточен бойлер за мивка Relax

Relax е един от наличните проточни бойлери, който е доста мощен за размерите си.

Той има различни степени на мощност, което позволява на потребителите да пестят от разходите за електричество.

Той е отличен избор както за използване през лятото, така и през зимата, Ако времето е хубаво и топло, може да предложи дебит 3.2 литра или повече.

Малките му размери могат да доставят безкрайно гореща вода, което което е подходящо за всякакъв вид кухни.

Той има електрически изисквания от 230 волта, два прекъсвача и 32 ампера предпазител.

6. Проточен бойлер за мивка TESY IWH 50 X02 KI

Проточен бойлер TESY IWH 50 X02 KI

TESY IWH 50 X02 KI е проточен бойлер, който загрява водата само, когато ви трябва. Това означава, че не консумира електроенергия, когато е в режим на готовност, като някои от моделите на пазара.

Предлага се в няколко варианта: с 3500 вата и 5000 вата. Моделът, който ви представяме има дебит от 2.9 литра в минута.

Подходящ е както за жилища, така и в търговски обекти и се монтира над-мивката. TESY IWH 50 X02 KI идва с 24 месеца гаранция, така че можете съвсем спокойно да се доверите на производителя.

7. Kospel KDH Luxus

Електрически проточен бойлер Kospel KDH Luxus

Kospel KDH Luxus предлага система за автоматично включване, неограничена топла вода, но също така и бутон за промяна на мощността. Опцията “летен режим” ще ви помогне да пестите електроенергия в летните горещи дни.

Автоматичното включване на този модел се грижи да загрявате само толкова вода, колкото ви е необходима, което ви позволява да контролирате своите сметки за вода и електричество.

Той има дебит до 8.7 литра в минута и повишаване на температурата на водата до 60 градуса.

8. Електрически проточен бойлер Kospel PPVE

Електрически проточен бойлер Kospel PPVE

Още един качествен проточен бойлер. Kospel PPVE предлага гореща вода при поискване в топло или студено време. Неговият 99% индекс на ефективност позволява до 20% икономия на енергия в сравнение с бойлер. Предлага се с 3-годишна гаранция за части за жилищни и търговски приложения.

Kospel PPVE има LCD touch-screen дисплей, чрез който можете да регулирате температурата между 30 и 70 градуса. Модела предлага и удобството за запаметяване на любимата ви температура, като можете да я изберете само с едно кликване върху екрана.

Той има дебит от 7.2 литра гореща вода в минута, което е повече от достатъчно за горещ душ.

9. Проточен бойлер Veıto flow

Проточен бойлер Veıto flow

Veıto flow е един от проточните бойлери, които осигуряват топла вода при поискване, добро приложение и ефикасна употреба.

Той е от енергиен клас А и има 3 нива на мощност с максимална температура 40 градуса. С максимален дебит от 4.6 литра в минута би трябвало да е достатъчно за използване в домашни условия и търговски дейности.

10. Проточен бойлер Юнга ЕМ010

Проточен бойлер Юнга ЕМ010

Юнга ЕМ010 е олицетворение на проточния бойлер, който предлага гореща вода само, когато имате нужда от нея. Той е от енергиен клас А и мощност 3500 W.

Можете да го монтирате в кухнята, банята, както и на всяко място, където се нуждаете от топла вода.

Осигурява необходимото количество гореща вода на момента, без да използва енергия, когато не е необходимо, което води до пряка икономия на електроенергия до 50% в сравнение с голям бойлер за резервоар.

Този модел Юнга ЕМ010 има и регулируем термостат, който ви позволява да променяте температурата на водата. Той има максималния му дебит е 3.2 литра в минута, което е
достатъчно за всяка нормална кухня.

Как да изберем проточен бойлер?

Като част от нова инсталация имате няколко възможности за поставяне на проточен бойлер. Класифицирахме три модела, налични на пазара:

Проточен бойлер под мивката

Проточен бойлер под мивката

Това е решение, което предлага по-голям комфорт на доставяне на топла вода от останалите модели. Този тип има малък бойлер, който функционира като резервоар за вода. Всеки път, когато използвате гореща вода, мини резервоарът започва да загрява новата вода в резервоара. Предимството на този тип проточен бойлер, е че можете да имате вода с желаната от вас температура. Трябва да отбележим, че монтажа е малко по-сложен от останалите модели, защото трябва да го сложите под мивката. Препоръчваме това решение, ако ще го използвате по-редовно, защото резервоарите в повечето случаи са достатъчни за миенето на чинии. Този тип бойлер има автоматично спиране, а мощността му може да варира между 1200 и 8000 вата.

Проточен бойлер над мивката

Проточен бойлер над мивката

Това е тип наричан много хора “Юнга”, при който също имате малък резервоар за топла вода, това нещо като кутия за затопляне на вода, която приема студената вода от една страна и ви предоставя горещата вода на друга. Това е често срещан вариант и най-простото решение за малки помещения, които се нуждаят от топла вода. Инсталирането е бързо и лесно, всичко, което трябва да направите, е да закачите на стената проточния бойлер и да го свържете към водопровода и електрическата мрежа. Може би ще трябва да изчакате малко при първоначалното включване на уреда, докогато устройството достигне пълната си мощност и започне да загрява водата на желаната от вас температура. Обърнете внимание, че дори можете да използвате този тип устройство за баня, стига да не желаете прекалено силна струя вода. В противен случай ще трябва да изчаквате водата да загрее на ново.

Дигитален нагревател за вода

Това устройство работи като предишното с изключение на това, че този вариант не се нуждае от специален монтаж. Водонагревателят е интегриран в смесителя, който трябва да е свързан към студената вода. Останалото е елементарно, трябва просто да включите щепсела в контакта. Някои модели имат цифров дисплей, на който можете да видите температурата на доставяната вода. Обърнете внимание, че струята на водата се забавя при този тип нагреватели за вода, но въпреки това остава достатъчна, за да имате топла вода там, където нямате бойлер.

Как работи?

За разлика от добре познатите стандартни бойлери, този уред няма голям резервоар за съхранение на вода, вместо това има серпентина, през която преминава водата, повишавайки директно температурата си.

Начин на работа

  1. Когато отворите крана за гореща вода
  2. Водата преминава през водния клапан
  3. Нагревателя се активира
  4. Водата тече през серпентината и се загрява.
  5. И получаваме топла вода в кухнята, банята или гаража.

Тази система позволява доставянето на неограничено количество гореща вода от момента, в който отворим крана. Не е необходимо студената вода да бъде нагрявана преди това, което представлява значително намаляне на консумацията на енергия.

Проточния бойлер спестява до 50% електроенергия в сравнение с големите бойлери с резервоар.

В момента на покупката. Много е важно да изберете модел, който ще ви дава необходимия капацитет според начина, по който ще го използвате. В противен случай може да се окаже,че нямате достатъчното захранване с топла вода.

Условия за използване

За да покриете адекватно нуждите ви от гореща вода, вземете предвид следните фактори.

Мощност

Всеки проточен бойлер има различна мощност.

Тип на налягането

При този бойлер липсва резервоар, така че той изисква ниско до нормално налягане за оптимална работа.

Дебит

Много е важно да проверите и дебита на модела, който смятате да закупите. Колкото е по-голям дебита, толкова по-силна струя гореща вода ще може да ви достави без губене на температурата и. Ако искате да имате неограничена топла вода и без да чакате дълго време, проточния бойлер е това, което търсите.

Може ли проточен бойлер да бъде монтиран отвън?

Всеки модел е произведен по различна технология и от различен производител, който би трябвало да предостави инструкции и съвети за монтажа му. В повечето случаи проточните бойлери са пригодени за монтаж на закрито, тъй като те използват електрическа енергия. Следователно те нямат антикорозионна или защита против замръзване, от които се нуждаят, ако бъдат монтирани на открито. В такъв случай, този тип проточни бойлери не е подходящ за външен монтаж.

Има преносими модели при, които нещата стоят по различен начин. Всеки път, когато сте на път или на къмпинг и се нуждаете от гореща вода, можете да използвате преносим проточен бойлер, който е доста лек и удобен за употреба.

Има много различни модели проточни бойлери, някои по-модерни може да се монтират на закрито и на открито. С две думи, винаги спазвайте инструкциите дадени от производителя.

баня

Може ли проточния бойлер да използва за баня?

Да, можете да използвате проточен бойлер за баня, но трябва да сте сигурни, че моделът е подходящ, защото е различен от този под мивката. 

Проточния бойлер за мивка, както подсказва и името, се монтира и използва в близост до мивката. Компактната форма приляга на ъгъла около крана, а малкият дебит отговаря за миене на чинии. С други думи не е подходящ вариант за вземане на душ.

Има много видове проточни бойлери за баня точки, които си заслужава да се купят. С малка форма и голям с голям дебит на топла вода, можете да го монтирате близо до ваната и да го включвате само, когато е необходима гореща вода.

Ако обичате да си взимате гореща вана редовно може да имате нужда от електрически бойлер между 80 и 120 литра.