Ортопедична възглавница за комфортен сън без болки във врата

Години наред специалистите подобряват наличните възглавници, които се предлагат на пазара. Благодарение на това, днес имате възможността да спите на ортопедична възглавница. 

Тя ви позволява да отпуснете главата и врата си, което води до пълноценна почивка през нощта. Но като при много други покупки, избирането на ортопедична възглавница не е лесна задача. 

Това се дължи на факта, че производителите предлагат на пазара все повече качествени модели ортопедични възглавници. Но за да не изберете неправилен модел е необходимо да спазите определени критерии. 

Коя е най-добрата ортопедична възглавница?

Тайната е да погледнете отвъд външния вид на възглавницата. Използваните материали и формата, са две много важни неща. Например, ортопедична възглавница ще се адаптира по-добре към формата на вашето тяло. Така наречената мемори пяна е един от най-популярните материали и наистина е един от най-добрите, поради способността да се оформя добре около тялото ви. 

Възглавниците с вода са опция за избягване и облекчаване главно на болки в раменете. Има възглавници с охлаждащ гел, което пък помага на хора се потят много през нощта. 

Що се отнася до поддръжката, струва си ортопедичната възглавница да позволява почистване или поне да разполага с калъфка, която да се сваля, за да можете да я перете и поддържате винаги в добро състояние. Знаейки това, ще ви е в полза при търсенето, но ако искате да купите веднага, тогава в списъка, който съм подготвил ще намерите ортопедични възглавници с най-добро качество и много добра цена, което ще ви изненада.

Ортопедична възглавница Sleep On Bamboo Anatomic

 • Анатомична

 • 100% латекс

 • Бамбук

Тази ортопедична възглавница е изработена от 100% латекс. Тя има калъф от естествен антибактериалнен бамбуков плат. Следователно това намалява вероятността от развиване на алергии и е полезно за здравето. 

Той е с анатомична форма и осигурява добра опора на врата и спомага за поддържането на правилната позиция на прешлените. Употребата й успокоява хъркането, а нейния калъф улеснява поддръжката й.

 Плътността на латекса, който е в тази възглавница я прави много твърда, като същевременно й позволява да остане удобна, когато се използва. Тази възглавница се връща в първоначалната си форма след употреба.

Ортопедична възглавница за спане 96 – Памук

 • Анатомична форма

 • Памук

 • циркулация на въздуха

Поддържането на удобна и подходяща позиция, докато спите е възможно благодарение на тази специализирана възглавница, която е достатъчно мека, за да бъде приятна, но с правилната твърдост, което ще ви предложи добра опора на шийните прешлени.

Размерът й е среден, така че не е прекалено голяма, за да заема много пространство или твърде малка, за да не бъде удобна. Предлага се в бял цвят.

Възглавница Dream On Memory Queen

 • Мемори пяна

 • произведено в България

Тази възглавница от мемори пяна независимо от времето на употреба и движенията ви през нощта не губи удобната си ергономична форма, която осигурява по-голяма почивка на главата, шията и раменете. Притежава калъф, който се сваля лесно и може да се пере.

Доста препоръчвана възглавница от мемори пяна, защото се грижи за вашето здраве, тя е хипоалергенна и устойчива на прах.

Произведена в България с висококачесвени материали, предлага се на добра цена с правото на връщане до 14 дни.

Възглавница TED Memory – бамбуков въглен

 • Бамбуков въглен

 • Сваляща се калъфка

 • Есенция от арган

Ако сте от онези, които обичат да спят с лицето надолу, тази ортопедична възглавница е специално за вас. Тя гарантира естествено положение на тялото, докато спите. Този модел също е идеален за спане настрани.

В същото врене е ортопедична и ергономична възглавница, защото е произведена от високоеластична пяна с арганово масло. Това я прави удобна по време на сън и позволява идеалната почивка през нощта и облекчаване на мускулното напрежение. Освен това подобрява дишането по време на сън и адаптира се към тялото ви.

Комплект анатомични възглавници Sleepmode Алое Вера

 • Анатомична форма

 • Пяна

 • Алое Вера

Естественият противовъзпалителен екстракт от алое вера в калъфа на тези възглавници е в състояние да хидратира кожата ви, правейки я по-стегната и по-гладка. Всичко това, докато спите спокойно, благодарение на комфорта, който допринасят със своята мекота.

Най-хубавото е, че тази възглавница се адаптира към каквато и позиция да заемете, докато спите. Висококачествената пяна, с която са напълнени се адаптира идеално към формата на вашето тяло и предотвратява натрупването на мускулно напрежение. 

Ортопедична възглавница с мемори пяна – Dormia Contour New M

 • Мемори пяна

 • Хигиенична и хипоалергична

 • Калъф за лесна поддръжка

Дизайнът на тази възглавница с мемори пяна приляга добре на формата на човешкия гръбначен стълб в областта на врата, това позволява по-добра грижа и ще почувствате забележимо намаляване на напрежението в мускулите и умората.

В допълнение, тази ортопедична възглавница е в състояние да осигури максимална опора на главата, дори ако спите по гръб, настрани или по корем. Също тя се предлага с калъф с цип, което позволява нейната лесна поддръжка. Произведена е от добра марка и се продава на добра цена.

ортопедична възглавница

Какво е ортопедична възглавница?

Ортопедичната възглавница има форма, която няма как да остане незабелязана: краищата на възглавницата са извити, докато центъра, където е позицията за главата и врата е вдлъбнат.

Повечето от ортопедичните възглавници, които се продават, са произведени от мемори пяна. Те идеално пасват по извивките на главата и врата, но имат тенденцията да се затоплят малко. На пазара също се предлагат подобни по-евтини модели произведени с латекс.

Възглавницата с мемори пяна позволява на врата да остане в една линия с гръбначния стълб. Въпреки че главата може да е перфектно прибрана с ортопедична възглавница, комфортът не винаги е гарантиран: Ортопедичната възглавница е идеална за доброто позициониране на врата и облекчаване на болката, но не е задължително доведе до спокоен сън (това зависи от много други фактори).

Какво причинява болка във врата през нощта?

Ако сте от тези, които се събуждате с болки във врата и сте сменили няколко пъти матрака си, време е да фокусирате вниманието си върху възглавницата си.

Докато всяка част от гръбначния стълб е доста уязвима, врата е още по-уязвим, особено през нощта, когато спите. Подходящата възглавница ще се грижи за врата ви, като го държи в линия с главата и гърба. Така ще предотвратява изкривявания, скованост в врата и мускулите и евентуална болка сутрин.

възглавница с мемори пяна

Предимства на добра ортопедична възглавница

Трябва да знаете: правилният избор ще промени почивката ви завинаги.

Намаляване на болката

Една добра ортопедична възглавница ще поддържа главата и врата ви подравнени, намалявайки напрежението в мускулите ви през цялата нощ.

Отпуска мускулите

Ако имате ортопедична възглавница с добро качество, тя ще има способността да отпусне мускулите на врата ви, които поддържат гръбначния стълб. Това води до по-добрата стойка, докато спите и по-малък риск от мускулно напрежение.

Подобрява качеството на съня

Правилната ортопедична възглавница за вас ще ви позволи удобно и изравнено положение, което ще ви накара да се чувствате много по-добре. Ще забравите за въртенето по цяла нощ, опитвайки се да намерите комфорт.

По-добър дишане

За хората, които страдат от сънна апнея или просто са склонни да хъркат, добрата ортопедична възглавница е важна, защото тя е в състояние да помогне за отваряне на дихателните пътища. По този начин дишането е по-леко, което позволява по-качествен сън.

Намаляване на главоболие и мигрена

Главоболие и мигрена се появяват и когато мускулите на гърба, раменете и врата се свиват или са поставени в неправилна позиция. Вашето решение за това е страхотна ортопедична възглавница.

Предотвратяване на тревога и депресия

Безсънието пречи да сте подготвени за ежедневните задачи, като в същото време предизвиква чувство на безпокойство. Това доста често може да отвори вратите на депресията.

Избягване на дихателни проблеми

Може да помислите, че няма нищо общо едното с другото, но истината е, че хроничната болка във врата може да повлияе на гръдния ви кош и функционирането на белите дробове.

Ръководство за закупуване на ортопедична възглавница

Важно е да имате ортопедична възглавница, като се има предвид нейните предимства пред обикновената. Но за да не съжалявате за инвестицията си, трябва да спазвате определени критерии, за да направите добър избор. 

На първо място ортопедичната възглавница трябва да бъде избрана според вашите нужди. Трябва да направите избора въз основа на вашите навици за сън, типа и размера на тялото ви. Важно е да следвате тези критерии. 

Дебела ортопедична възглавница. Този тип е за тези, които обичат да лежат на една страна. Възглавницата ще им позволи добрата и ефективна поза на врата.

Що се отнася за хората, които обичат да спят по корем, се препоръчва да изберат възможно най-ниска ортопедична възглавница. Това ще позволи на врата да не се изкривява прекалено. 

Хората, които искат да държат главата си в правилна позиция подравнена с тялото е препоръчително да изберат ортопедична възглавница с анатомична форма. 

В случай, че през нощта сменяте позицията си на спане, трябва да вземете ортопедична възглавница със среден размер, нито много висока, нито много ниска.

Второто важно нещо преди да направите избора си, е да имате предвид колко дълго спите. Има хора, които обичат да отделят дълго време за сън. Именно в тези случаи виждаме значението на различната форма ортопедични възглавници. С тяхна помощ можете да спите възможно най-дълго. 

В случай, че сте от тези, които спят кратко, по-добре е да изберете ортопедична възглавница с нановлакна. Тя ще ви помогне да спите удобно и да си починете добре.

Изберете ортопедична възглавница, която също така може да се поддържа чиста. Препоръчително е да изберете възглавница, която има калъфка. Така ще може да се почиства винаги, когато е необходимо. 

Препоръчително е, ако е възможно да изпробвате възглавницата с мемори пяна преди да направите покупката. Друг вариант е да закупите ортопедична възглавница от магазин с право на връщане. Така ще можете да я тествате на вашето легло у дома. По този начин ще стигнете до извода дали сте избрали правилната за вас ортопедична възглавница.

ортопедична възглавница с мемори пяна

Какво трябва да имате предвид, когато избирате добра ортопедична възглавница

Не забравяйте тези подробности при следващата си покупка:

Пълнеж

На пазара има голямо разнообразие на ортопедични възглавници с различен пълнеж. Трябва да помислите какви са техните плюсове и минуси, за да изберете тази, която най-добре отговаря на вашите нужди.

Форма

Ако трябва да държате главата си подравнена по време на път или по друга причина, изберете възглавница за път. Докато контурна възглавница ще бъде най-добрият вариант, ако се нуждаете само от опора за врата, докато спите.

Височина

Не ви трябва ортопедична възглавница твърде висока или твърде ниска, защото главата ви ще бъде изкривена повече от необходимото и болката във врата ще продължи и дори може да се влоши.

Материал

Използвания материал определя нивото на твърдост и комфорт. Най-често използваните материали са следните:

 • Мемори пяна: Еднакво мека, така че предлага отлично подравняване. Тя е издръжлива и се оформя според формата на главата и врата ви.
 • Латекс: Много подобен на мемори пяна по отношение на твърдост и мекота, но e по-тежък.
 • Памук:  Идеален за тези, които спят по корем. Той е свеж, без мирис, издръжлив и хипоалергенен материал.
 • Охлаждащ гел: Възглавниците с охлаждащ гел са идеални за горещите летни нощи заради способността им на охлаждане. Обикновено имат лоша миризма, но тя изчезва до няколко дни след първата употреба.
 • Гъши пух: Въпреки че е доста елегантен, гъшия пух е твърде мек за някои хора. Не е подходящ за хора с алергии.
 • С воден пълнеж: Страхотна подкрепа и комфорт, тъй като може да се регулира налягането на течността. Идеална за тези, които сменят позициите през нощта. В допълнение, тя осигурява освежаващ ефект през горещите нощи.

Опора

Връзките започват да болят, когато за дълго време не са в нормалната си позиция. Твърдостта на вашата ортопедична възглавница ще им помогне да си починат, благодарение на това, че ще стоят в правилната си позиция.