Избор на постелка за йога, най-добрите модели за начинаещи и напреднали

Вече няколко години практикуването на йога е една от любимите дисциплини по целия свят. Идваща от далечна Индия, йогата е базирана на медитация и концентрация на тялото. С помощта на упражнения и подходяща постелка за йога, ние можем да подобрим както психическото така и физическото си състояние. 

За ползите от йогата може да се говори с часове. Тя ни учи на дисциплина и ни прави по-отговорни. Премахва лошите мисли от натрупаното напрежение през деня и действа успокояващо. Йогата ни учи как да дишаме правилно и как да живеем по-здравословно.

Йогата е цяла наука! А един от най-големите плюсове е това, че практикуването ѝ не изисква някакво специално или скъпо оборудване, което трудно бихме могли да си осигурим. Всъщност постелката за йога е единственото важно нещо, което трябва да си подсигурим. Тя е изключително важна и трябва да я подберем внимателно.

За да се гарантира комфорта и безопасността на практикуващите по време на йога тренировките, пазарът в момента предлага богат избор на постелки за йога. Те варират на дължина, ширина, дебелина и избор на материал. Предлагат се в различни цветови гами, както и в разнообразни дизайни. Много от тях може дори да персонализирате. Стабилността и дебелината на вашата постелка за йога е изключително важна за правилното изпълнение на различните йога пози. По тази причина не подценявайте нейния избор.

За да ви помогнем да намерите подходящия продукт за вашите тренировки, ние ще насочим вниманието ви към факторите, на които трябва да обърнете внимание. Също така ще ви запознаем с предлаганото на пазара. Ще се спрем на основните критерии по-които трябва да изберете този важен аксесоар.

Йога може да се практикува навсякъде. През свободното ни време вкъщи, на въздух в градината, през обедната ни почивка в работа и на много, много други места. За това е изключително важно тя да е лесна за прибиране, както и за пренасяне, за да ни е под ръка там, където ни е нужна.

Коя е най-добрата постелка за йога?

Най-добрата постелка е тази, която осигурява комфорта и възможността за пълно отдаване и концентрация по време на тренировка. Тя трябва да е удобна и в подходящия размер за вас.Не на последно място, трябва да пасва и на стила ни.

В това ръководство ще ви запознаем с разнообразни модели постелки, изработени от различни материали, както и ще ви предложим различни дебелини и дължини на йога постелки. Силно се надяваме една от тях да е вашата!

1. Премиум Йога Постелка DIYogi Мандала

 • Материал: микрофибър

 • Размер: 183 х 61 х 0.4 см

 • Цвят: сив

Ако качеството и комфорта са на първо място за вас, това е вашата постелка! Тя е изработена от устойчиво добит натурален дървесен каучук, който има свойството да абсорбира влагата. По този начин осигурява стабилност дори и при най-сложните пози. Вътрешният слой пък се състои от антибактериален памук, който с нежната си мекота поема тежестта на тялото и редуцира болката в ставите. Екологична, удобна и стабилна, тя няма да ви разочарова. Постелката е с дължина от 183 см, ширина 61 см и дебелина 4 мм. Тегло: 2.8 кг. 

2. Постелка за йога PictureBG Златиста Хамса

 • Материал: каучук

 • Размер: 180 х 68 х 0.4 см

 • Цвят: Многоцветна

Следващото ни предложение е изработено от естествен каучук. Този материал ще осигури стабилност по време на упражнения.  Почистването на този вид постелки също става много лесно. Йога постелката е с размери 180 см х 68 см и дебелина от 4 мм, които ще осигурят мекотата, от която се нуждаят коленете ви.

3. Гимнастически дюшек Sportmann Profi-зелен, розов

 • Материал: пяна

 • Размер: 180 х 60 х 1 см

 • Цвят: зелен, розов

 Тази постелка е с дебелина от 10 мм, за да осигури и на най-чувствителните от вас удобството, което търсите. Тя е с изчистен дизайн и можете да изберете между различните цветови предложения. Удобна, устойчива и практична, може би тази постелка ще ви накара да се влюбите в йога упражненията още повече.

4. Екологична Постелка за Йога/Фитнес Yoga House

Екологична Постелка за Йога лилава
 • Материал: термопласт

 • Размер: 183 х 61 х 0.6 см

 • Цвят: виолетов

Това предложение е за вас, ако търсите лека и удобна постелка за лесно транспортиране. Тя е направена от хипоалергенна термопластична еластомерна пяна, която е напълно екологичен материал. Идва с удобна дръжка за пренасяне. Почиства се много лесно, за това не се препоръчва използването на пералня или сушилня.

5. Постелка за йога и спорт с отлично сцепление MAXIMA 300054

 • Материал: полиуретан

 • Размер: 183 х 68 х 0.5 см

 • Цвят: черен

Тази постелка е изработена от полиуретан. Този материал осигурява изключителна мекота и е идеално предложение, ако вашите тренировки са много интензивни и натоварващи. Със специално разграфени маркери, тя ще спомогне за правилното позициониране на тялото ви по време на вашите упражнения.

6. Премиум Йога Постелка DIYogi 183 x 61 cm

 • Материал: микрофибър

 • Размер: 183 х 61 х 0.4 см

 • Цвят: бял, златист

Последната постелка, която бихме искали да представим на вашето внимание е комбинация от три материала: полиуретан, микрофибър и каучук. Тя е водоустойчива и плътна. С нея ще забравите за болките в ставите и ще се насладите напълно на тренировката си. Предлага се в бяло, синьо, розово и бяло/ златисто. Кой цвят е най-близо до вашия стил, вие решете!

Има ли разлика между обикновена постелка за йога и преносимата?

Тези, които се предлагат специално за пътуване обикновено са по- тънки и леки, за да може да се транспортират по- лесно. Основното предимство на тези за пътуване е това, че те заемат малко място в багажа и не тежат много. Недостатък е това, че те не предлагат комфорта на по-дебелата и плътна постелка.

йога постелка

Как да изберем най-добрата постелка за йога?

Извършете измервания

Първото нещо, с което трябва да започнете при избора на йога постелка е това да прецените какъв размер постелка би била подходяща за вас. Трябва да се съобразите с вашата височина на първо място, когато избирате дължината ѝ. Това е изключително важно, тъй като не бихте искали тя да е по-къса от вас и част от тялото ви да се озове извън нея при тренировка в легнало положение.

Размери в сгънато състояние

Във спецификациите на всяка марка йога постелки освен дължина и ширина е включен и размера на постелката в сгънато състояние или казано по-друг начин какъв е размера ѝ, когато е навита. Това е важно, защото трябва да сте наясно, дали тя ще е удобна при транспортиране, както и при съхранение когато не се използва.

Тегло

Когато избирате постелка е важно да обърнете внимание на теглото ѝ. В зависимост от това дали планувате да пренасяте вашата постелка на различни места или пък тя ще е позиционирана на определено място, важно е да обърнете внимание дали тя ще е лесно преносима.

Размер

Размерът на модела, който сте избрали също е от изключителна важност. Ако сте се спрели на твърде малък размер, рискувате тя да не може да осигури необходимата устойчивост и пространство, което ви е необходимо при различните йога пози.

Дебелина

Основният критерий за удобна тренировка, това е дебелината на постелката. Тя варира от 2мм до към 6.5мм. Избирайки подходящата дебелина за вас, трябва да се съобразите с това че ако вашата постелка е твърде тънка, тя би могла да ви убива и това би могло да провали цялата ви тренировка. Ако пък сте се спрели на прекалено дебела, тогава рискувате тя да е прекалено мека и да наруши баланса ви по време на тренировка. Ние ви препоръчваме да изберете средна дебелина.

Преносимите постелки пък са по-тънки от традиционните. Ако търсите такава, Ви препоръчваме да се спрете на дебелина от 1,5 мм до 2.5 мм. Тази дебелина е достатъчна, за да защитите ставите си, колената и въобще всички чувствителни зони на тялото и да ви изолира правилно от земята.

Материал

Използват се най- различни материали при изработка на йога постелки. Най- широко разпространените са тези направени от винил (PVC). Те осигуряват мекота и устойчивост, също така имат дълъг живот. Ако предпочитате по- екологичен вариант, то тогава може да се спрете на тези изработени от екологична гума, корк, естествена кожа, юта или пък вълна. Удобството е най- важното, затова спрете се на материала, който е най- близо до вашата същност и този, който смятате че ще Ви осигури най- добър комфорт.

Стабилност

Някои постелки могат да бъдат неудобни при използването им във влажна среда. Това ще доведе до изпотяване на постелката или дланите ви и ще затрудни придвижването и смяната на позицията ви по време на тренировка. Ютата като естествен материал абсорбира влагата от дланите и понеже в повечето случаи тя е изработена в комбинация с друг синтетичен материал, това я прави доста устойчива. Друг фактор, който влияе на стабилността е повърхността на постелката. Тя не трябва да е прекалено гладка, защото рискувате да се подхлъзнете.

Комфорт

Стабилната упора на тялото ви е от изключителна важност, особено в определени позиции. За щастие пазарът предлага разнообразни, стабилни и фини стилове, които биха могли да задоволят и най- взискателните от вас.

Как да изберем най-добрата постелка за йога?

Колко необходима е покупката на постелка за йога?

Ако йогата е вашата страст и я практикувате редовно няколко пъти в седмицата, то тогава закупуването ѝ е най- доброто нещо което бихте могли да направите за себе си. Със сигурност повечето курсове за йога предлагат заемането на постелки, но е препоръчително да имате собствено оборудване. По този начин ще си осигурите удобството, което ви е нужно. Ще изберете най-удобната и подходяща за вас и ще се насладите пълноценно на тренировката си. Не на последно място, използването на ваша постелка е далеч по-хигиенично. Притежавайки постелка, вие може да практикувате любимото си занимание по-всяко време и на всяко място, което решите че е подходящо. За това без съмнение, притежанието на собствена йога постелка има много предимства.

Подходящи места за тренировка

Мястото, на което практикувате вашия йога сеанс е от изключителна важност. Както знаете за правилното изпълнение на йога упражненията и за постигане на пълен ефект, ни е необходима концентрация и спокойствие на духа. Трябва да освободим съзнанието си напълно и да се потопим в света на йога пречистването. За това мястото, което сме избрали за нашата тренировка трябва да е просторно, светло, спокойно и и зареждащо ни с положителна енергия.

Как да почистите вашата постелка за йога?

Как да почистите вашата постелка за йога?

Препоръчително е регулярното почистване на йога постелките, ако искате да им осигурите дълъг живот и представителен вид. Препоръчително е почистване всеки месец, но този период варира според това колко често се използва.Неподдържаната постелка има неприятна миризма и по-нея полепват лесно боклуци, за това е хубаво да се грижите за този така важен елемент от йога тренировката ви.

Ръчно пране

Най-често, всичко което трябва да направите е да използвате малко сапун или перилен препарат, хладка вода и да търкате с навлажнена кърпа или гъба. Нежно разтривайте постелката си, докато всички петна и следи от сапун не бъдат премахнати напълно. След това я оставете да се изсуши на проветриво място.

Пералня

Този метод на почистване безспорно е най- лесния и удобен, но преди да прибегнете към него, най- добре се уверете че производителя позволява машинно пране. След това ще трябва да изберете цикъл за възможно най- деликатно изпиране, със студена вода и най-вече без центрофуга. Освен това се препоръчва използването на мек перилен препарат (например органичен препарат или сапунени ядки).

Сушене

В никакъв случай не поставяйте вашата постелка за йога в сушилнята. За оптимално изсушаване е най-добре да изсушите постелката си на свежо и проветриво място. Също така се препоръчва да го направите далеч от пряка слънчева светлина, за да избегнете избелването на цветовете на постелката ви.

Съхранение

Съхранението на постелката е също от изключителна важност. След всяко използване е препоръчително тя да се проветри, за да се премахне натрупаната влага по време на употреба.След това старателно да се навие и да се прибере в калъф или ако такъв не е наличен да се пристегне с ластици.