Как да свържем смартфон или таблет с телевизор?

Светът на технологиите напредва с всеки изминал ден. Някой мислил ли е преди време, че ще можем да свържем мобилния си телефон с телевизор? Днес това е много лесно и ние ще ви обясним как да го направите.

Пригответе се да гледате любимите си снимки и видеоклипове, филми или сериали от някоя онлайн платформа като voyo, излъчвайки всичко от мобилния си телефон.

Как да свържем андроид телефон към телевизор

Ако имате телефон с андроид, ще разгледаме няколко възможности за да свържете телефона към телевизора.

Благодарение на това ще можете да споделяте много информация с близките си хора и да ги гледате заедно на големия екран, докато си седите спокойно на дивана.

  • Свързване с телевизор през Wifi с Chromecast: Този вариант работи не само с Android, но и на iOS устройства. Chromecast е USB устройство, което трябва да свържете към домашната Wi-Fi мрежа и след това към HDMI порта на телевизора. Следващата стъпка е да свържете смартфона към същата Wi-Fi мрежа и така ще можете да споделяте цялото съдържание, което имате на телефона на телевизионния екран. Има евтини китайски версии, но по една или друга причина не ви ги препоръчваме.
Google Chromecast 3 Hdmi Streaming Media Player
Google Chromecast 3 Hdmi Streaming Media Player
Към Офертата

Свързване чрез HDMI кабел за телефон

 Това несъмнено е най-лесният вариант, но трябва да знаете добре, какъв порт за връзка има смартфона ви, тъй като при Android може да има много разлики. Ако телефонът ви има micro HDMI, трябва да си вземете съвместим кабел, който свързва мобилния телефон с телевизора. 

Ако пък телефона или таблета няма micro HDMI порт, можете да го свържете към mini USB (там където включвате зарядното устройство), като знаете, че мобилният телефон трябва да е съвместим с MHL или Slimport технологията и да използвате адаптер. Този кабел може да бъде много полезен и се предлага:

Кабел за свързване смартфон към телевизор
Кабел за свързване на смартфон към телевизор
Към Офертата
Кабел ZIK HDMI – Mini HDMI
Кабел ZIK HDMI – Mini HDMI
Към Офертата

Свързване на смартфон с телевизор чрез класическото огледално изображение 

Това е прост начин за свързване на Android с телевизор с функция Miracast, като се използва огледалната система, който предлага възможността за пряко излъчване от мобилния екран на телевизора в реално време. Потребителите с Android версия KitKat могат да се възползват от тази функция. чрез опцията „ дублиране на екрана“, която можете да намерите в менюто на смартфона. Имайте предвид, че има някои устройства, които правят дублиране на екрана по-добре от други и дори в някои случаи има забавяне на картината и звука. Качеството на изпълнение също ще варира в зависимост от това на медийните файлове, които искаме да гледаме телевизора.

Свързване на iPhone към телевизор

Много хора имат iPhone и поради тази причина ви предлагаме няколко начина да го свържете към вашия телевизор, като започнете с официалния кабел и след това преминете към смарт устройства като Apple TV.

Свързване на смартфон с телевизор с официалния кабел на Apple  

Най-простият вариант е да използвате адаптера Lightning AV, който ще ви позволи да преминете към HDMI кабел. Можете да го намерите в официалните магазини на Apple. Това е много добър вариант, ако не искате да усложнявате живота си. Можете да намерите по-евтини копия на официалния кабел, но те няма да са с добро качество.

Адаптер Apple Lightning Digital AV за iPhone
Адаптер Apple Lightning Digital AV за iPhone
Към Офертата

Свързване на iPhone към телевизор с Apple TV

Втория вариант е свързването чрез Apple TV и функцията Airplay. Благодарение на тази опция можете да споделяте цялата информация безжично и без да използвате никакви кабели. Това изисква свързване на устройството Apple TV и iOS устройството към същата Wi-Fi мрежа. След като вече сте ги свързали към мрежата, ще използвате функцията Airplay, за да направите автоматична конфигурация и изображението от телефона ще се предава на телевизора.

Apple TV 4K 32GB
Apple TV 4K 32GB
Към Офертата

Свързване на iPhone към телевизор чрез WiFi с Chromecast 

Този метод го разгледахме по-рано, но той е валиден и за iPhone и следователно е една от най-многостранните препоръки и най-добрите резултати. Предаването на съдържанието се осъществява чрез безжичната мрежа и това означава, че можете да продължите да използвате смартфона си за други задачи, докато видеоклипа върви на телевизора.

Как да свържа телефона към Smart TV

Свързване чрез Miracast

Тази опция е много полезна за всеки, който има смарт телевизор съвместим с Android и повечето от тях ги поддържат от години. Ако случайно вашият телевизор няма функцията Miracast, можете да използвате адаптер, за да го свържете телефона към HDMI или USB порта на телевизора. Това е технология, подобна на свързването с HDMI кабел, но с тази разлика, че ако изключим екрана на смартфона, изображението на телевизора също ще изчезне.

Свързване чрез DLNA

Този метод се препоръчва за всички, които имат смарт телевизор. Това се различава от Miracast по това, че екрана на смартфона не се дублира на телевизионния екран. По този начин можем да гледаме само видеоклипове и снимки, които сме съхранили по телефона, както и да гледаме филми и видеоклипове от интернет (работи много добре с youtube). За да работи тази технология, нашият мобилен телефон и телевизор трябва да са съвместими с DLNA и да са свързани към една и съща Wi-Fi мрежа.